Loire (witte wijn)

10 producten

Genieten van de lekkerste witte wijn uit de Loire

De wijnstreken van de Loire

De Loirevallei in Frankrijk strekt zich uit langs de gelijknamige rivier die ontspringt in het Centraal Massief en zich al slingerend een weg baant om uiteindelijk uit te monden in de Atlantische Oceaan. Hier, op de oevers van de Loire en haar vele zijrivieren waar fraaie oude kastelen staan, liggen ook de wijngaarden van de Loirestreek.

Bodem en klimaat

In deze langste wijnstreek van Frankrijk heersen verschillende klimaten. De kuststreek heeft te maken met een zeeklimaat terwijl er meer landinwaarts een landklimaat heerst. Die regionale verschillen gelden ook voor de bodemgesteldheid waardoor de Loirevallei garant staat voor een grote variëteit aan heerlijke witte wijnen.

Druiven in de Loirestreek

Door deze verschillen in bodem en klimaat groeien er in de Loire wijnstreek verschillende druivenrassen maar het is vooral de Sauvignon Blanc die in de Loirevallei domineert. De klassieke wijnen Pouilly fumé en Sancerre worden dan ook van deze druif gemaakt.

De streken van de Loire wijn

Elk wijngebied in de vallei van de Loire heeft zijn eigen wijze om druiven te verbouwen en wijn te maken. De beschermde herkomstbenaming Appellation d’Origine Contrôlée of Appellation d’Origine Protégée geeft de herkomst van een wijn aan. In elke gebied gelden regels waaraan de wijn moet voldoen zoals het toegestane druivenras en het gebruikte procedé.

Boven Loire, de regio van de Sauvignon Blanc en Pinot Noir

In dit deel van de Loirevallei rond Sancerre en Pouilly-sur-Loire spelen de Sauvignon Blanc en Pinot Noir de hoofdrol. De bekendste witte wijnen zijn Sancerre en Pouilly-Fumé gemaakt van de sauvignon blanc een verfrissende wijn die goed smaakt bij schaaldieren. Een echte Franse klassieker is de Pouilly fumé, een witte wijn uit Pouilly-sur-Loire eveneens gemaakt van de Sauvignon Blanc met een wat rokerig aroma die uitstekend smaakt bij vis en varkensvlees. De rode wijn afkomstig uit het gebied van de Boven-Loire wordt van de pinot noir gemaakt. Een wijn met een smaak van rood fruit die het beste gekoeld gedronken kan worden en goed past bij gevogelte en witvis.

Midden Loire, de streek van Anjou-Saumur, Touraine, Vouvray en Chinon

Hier domineren de Chenin Blanc en Cabernet Franc wijnen. Anjou is de streek van de Chenin blanc waar deze druif ook wel Pineau blanc de Loire genoemd wordt. Het is deze druif die gebruikt wordt voor Savennières, een wijn met een wat eigenzinnig karakter. Op de oevers van een zijrivier van de Loire wordt de Coteaux du Layon gemaakt een zoete witte wijn die goed past bij gerechten met lever maar kan ook als aperitief gedronken kan worden.
Voor witte wijnen uit de gebieden Vouvray en Montlouis is alleen de Chenin Blanc toegestaan. Vouvray, een wijn met aroma's van verse vruchten smaakt goed bij pittige gerechten en Montlouis, een rijpe volle witte wijn smaakt niet alleen goed als aperitief maar ook bij kazen.

Beneden Loire, de streek van de Melon de Bourgogne

Pays Nantais is het grootste witte wijngebied van Frankrijk met een klimaat dat ideaal is voor witte druivenrassen en waar de zilte zeelucht zijn invloed laat gelden. In dit gebied regeert de Melon de Bourgogne druif waarmee de Muscadet wordt gemaakt. Op zijn best is Muscadet wanneer de wijn jong wordt gedronken. Kenmerkend voor de Loire is Muscadet Sur Lie. Bij deze methode laten de wijnmakers het droesem tot de lente in het vat zitten waardoor er een klein beetje koolzuur ontstaat. Ook de Gros Plant du Pays is afkomstig uit deze streek. Vroeger kwam het druivenras Gros Plant hier veel voor maar inmiddels tref je dit ras alleen nog maar ten zuiden van Nantes aan. Uit deze druif, ook wel de Folle Blanche genoemd, wordt een droge witte wijn gemaakt. Uit het gebied Fiefs Vendéens komen minder bekende witte wijnen.

Rood uit de Loirevallei

Worden in de Loirestreek vooral witte wijnen gemaakt, uit Bourgueil en Chinon komt vooral rood. Uit de streek rondom Bourgueil komt rode Bourgueil vrijwel uitsluitend gemaakt van de Cabernet Franc, een druif die lokaal ook wel ‘Breton’ genoemd wordt. Het is een fruitige wijn die goed smaakt bij bijvoorbeeld paté. Ook rond Chinon wordt rode wijn geproduceerd die bekend staat om het fruitige en frisse karakter en heerlijk smaken bij wild en gevogelte. Uit Coteaux dAncenis, een streek waar in vroegere tijden alleen maar blauwe druiven stonden, komt ook nu nog wat rode wijn.

Iedereen kan van wijn uit de Loirestreek genieten

BergoVino richt zich op de particuliere markt. Zo kan iedereen van de wijnen uit de Loirestreek genieten. De vinologen van BergoVino laten u dan ook graag kennismaken met de beste witte wijnen van de Loirevallei en staan klaar met deskundig advies om u te helpen bij een Loire wijn die helemaal past bij uw smaak.

De lekkerste witte wijn uit de Loire online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  

BergoVino is onderdeel van Berghorst Groep; sinds 1870 actief als drankproducent, distributeur van bier en frisdrank en importeur van wijn. Met de in Hengelo (OV) gevestigde slijterij BergoVino (1979) specialiseerde de familie Berghorst zich steeds meer op het gebied van wijn. Na de overname van Bos Wijnimport focust Berghorst Wijnimport zich sinds tien jaar op de horeca; kwalitatieve wijnen voor een betaalbare prijs.