Pinot Grigio wijnen

Witte wijn van de Pinot Grigio druif hoe herken je hem en waar komt hij vandaan? 

De Pinot Grigio is een van oorsprong Franse druif: de Pinot Gris, welke u mogelijk kent als een druif die gebruikt wordt voor het maken van aromatische en ietwat zoete wijn uit de Elzas. De Pinot Grigio is de Italiaanse naam voor exact dezelfde druif. De wijngroep Santa Margherita, een wijnproducent in het noorden van Italië, was in 1961 het eerste bedrijf ter wereld dat roze Pinot Grigio druiven verifieerde als witte wijn.


De Pinot Gris lijkt qua DNA-profiel erg veel op de Pinot Noir en dat het kleurverschil is afgeleid van een genetische mutatie die eeuwen geleden plaatsvond. De bladeren en de wijnstokken van beide druiven lijken zo op elkaar dat de kleur het enige aspect is dat de twee onderscheidt. Een ander lid van deze familie is de Pinot Blanc.

 

Kenmerken en smaken van de witte Pinot Grigio wijnen

Eigenlijk is niet mogelijk om een bepaalde druif van een exacte smaakomschrijving te voorzien. Dat komt, omdat met name de samenstelling van de bodem en het klimaat zorgen voor een totaal andere wijn. Waar een Elzasser Pinot Gris (synoniem Pinot Grigio) uitgesproken aromatisch is, is een Pinot Grigio uit Italië eerder fris en neutraal. In andere landen zoals Australië, waar deze druif ook vaak voorkomt, worden beide namen gebruikt. Echter, is de wijn meer zoet of uitgesproken, dan wordt deze vaak met Pinot Gris aangeduid, waarbij lichtere en drogere wijnen de Italiaanse naam dragen. Knapperig, vers fruit zoals citrus, citroen, witte perzik en groene appel zijn smaken die terug te vinden zijn in de Pinot Grigio uit Italië. Met wat leeftijd en extra werk van de wijnmaker kan de wijn nootachtige of marsepeinen tonen aannemen. Pinot Grigio wijnen zijn vaak mond-tuitende wijnen met een staalachtige citruszuurgraad. De Pinot Grigio en dus ook de Pinot Gris druif heeft van nature al veel suikers en weinig zuren in zich. Hoe langer de druif aan de trossen hangt, hoe meer suiker hij opneemt en hoe zoeter hij wordt. Dit gebeurt in de Elzas. Meloen, peer en abrikoos zijn hier de primaire smaken, met wat kruiden en bloemige tonen.