Prosecco: een diepgaande verkenning van Italiaanse sprankeling

De wereld van Prosecco: een Diepgaande Verkenning

De historische reis van Prosecco

Welkom in de boeiende wereld van Prosecco, een sprankelende wijn die al eeuwenlang de harten van wijnliefhebbers verovert. Om deze unieke drank volledig te begrijpen, moeten we teruggaan naar zijn wortels en de geschiedenis van Prosecco verkennen.

De vroege geschiedenis

Prosecco vindt zijn oorsprong in de schilderachtige regio Veneto in Noordoost-Italië. De naam "Prosecco" verwijst niet alleen naar de wijn, maar ook naar de druivensoort die wordt gebruikt om deze te maken, namelijk de Glera-druif. De geschiedenis van Prosecco gaat terug tot de oudheid, met de eerste vermeldingen van de wijn die teruggaan tot de Romeinse tijd.

In de 17e eeuw werd Prosecco voor het eerst beschreven als een wijn met bubbels, vergelijkbaar met wat we vandaag de dag kennen. De traditie van mousserende Prosecco werd voortgezet en geperfectioneerd in de daaropvolgende eeuwen.

De DOC en DOCG classificaties

De kwaliteit en authenticiteit van Prosecco worden strikt gecontroleerd en gecertificeerd door de Italiaanse overheid. Er zijn twee belangrijke classificaties die aangeven waar Prosecco vandaan komt en welke kwaliteitsnormen worden gehandhaafd:

  • DOC (Denominazione di Origine Controllata): Dit is de basisclassificatie voor Prosecco. Het dekt een breed scala aan productieregio's en stelt bepaalde regels vast voor druiventeelt en wijnbereiding.

  • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita): Dit is de hoogste classificatie die aan Prosecco kan worden toegekend. Het wordt toegekend aan specifieke regio's met uitzonderlijke kwaliteit. Momenteel dragen de regio's Conegliano Valdobbiadene en Asolo deze prestigieuze classificatie.

De kunst van Prosecco-maken

Een diepgaand begrip van Prosecco vereist inzicht in het productieproces. Hoe wordt deze sprankelende wijn gemaakt en wat maakt het zo uniek?

De Glera-druif

Het hart van Prosecco is de Glera-druif, voorheen bekend als de Prosecco-druif. Deze witte druivensoort gedijt goed in de klimatologische omstandigheden van Noordoost-Italië en draagt bij aan de kenmerkende smaakprofielen van Prosecco.

De eerste gisting

De druiven worden zorgvuldig geoogst en geperst om het sap te verkrijgen. Dit sap ondergaat de eerste gisting in roestvrijstalen tanks. Hier ontwikkelt zich het basisalcoholniveau en het karakter van de wijn.

De rweede gisting

Nu komt het magische moment waarop Prosecco zijn bubbels krijgt. Het basiswijnmengsel wordt overgebracht naar afgesloten tanks, waar suiker en gist worden toegevoegd. Deze toevoegingen leiden tot de tweede gisting, die koolstofdioxide produceert en de karakteristieke bubbels in de wijn creëert.

Bottelen en rijpen

Na de tweede gisting wordt de wijn gefilterd om de gistresten te verwijderen. Vervolgens wordt de Prosecco gebotteld en krijgt het de tijd om te rijpen. Deze periode kan variëren, afhankelijk van het gewenste type Prosecco. Sommige Prosecco-wijnen worden jong en fris gedronken, terwijl andere enkele jaren kunnen rijpen voor een complexere smaak.

De verscheidenheid aan Prosecco

Prosecco is geen eenheidswijn. Het is een veelzijdige wijn die in verschillende stijlen komt, elk met zijn eigen kenmerken en smaakprofielen.

Prosecco spumante

Prosecco spumante is de meest voorkomende variant en staat bekend om zijn bruisende karakter. Het heeft een levendige en aanhoudende mousse, waardoor het ideaal is om te toasten bij speciale gelegenheden.

Prosecco frizzante

Prosecco frizzante heeft een lichtere bubbel dan spumante. De mousse is subtieler en minder persistent. Dit maakt het een verfrissende keuze voor ontspannen momenten.

Prosecco tranquillo

Prosecco tranquillo is de stille, niet-bruisende versie van de wijn. Hier vind u geen bubbels, maar wel dezelfde heerlijke smaken van Glera-druiven.

De verfijnde smaken van Prosecco

De smaak van Prosecco is als een harmonieus samenspel van fruitige tonen en verfrissende zuurgraad.

Fruitsmaken

Prosecco biedt een scala aan fruitsmaken, variërend van groene appel en peer tot citroen en perzik. Deze fruitige tonen brengen frisheid en levendigheid in de wijn.

Zuiverheid van smaak

Een van de opvallende kenmerken van Prosecco is de schone, zuivere smaak. Dit is te danken aan de Glera-druif en het productieproces dat de smaak van de druiven respecteert.

Droogheid

Prosecco kan variëren van zeer droog tot zoet, afhankelijk van de gebruikte druiven en het suikergehalte. Een Brut Prosecco is bijvoorbeeld droger, terwijl een Extra Dry Prosecco een licht zoete toets heeft.

De regio's van Prosecco-productie

Italië is gezegend met verschillende regio's die Prosecco van hoge kwaliteit produceren, maar twee regio's staan aan de top:

Conegliano Valdobbiadene

Conegliano Valdobbiadene, gelegen in de provincie Treviso in Veneto, is de koning van Prosecco-productie. Dit gebied heeft de felbegeerde DOCG-status en is beroemd om zijn heuvelachtige landschap dat perfect is voor druiventeelt. Hier worden enkele van 's werelds beste Prosecco-wijnen geproduceerd.

Asolo

De regio Asolo, ook in Veneto, is een andere trotse drager van de DOCG-classificatie. Het staat bekend om zijn Prosecco van uitstekende kwaliteit en wordt vaak beschouwd als een van de best bewaarde geheimen van de Prosecco-wereld.

Prosecco en gastronomie

Een goed glas Prosecco kan de culinaire ervaring naar een hoger niveau tillen. Hier zijn enkele suggesties voor wijn- en spijscombinaties:

Zeevruchten

De frisse zuurgraad van Prosecco harmonieert prachtig met zeevruchten zoals oesters, garnalen en mosselen. Probeer een Prosecco spumante met een plateau van verse oesters voor een onvergetelijke smaakexplosie.

Aperitief

Prosecco is het ideale aperitief. Serveer het met lichte hapjes zoals bruschetta, olijven en kaasplankjes om de eetlust op te wekken.

Fruitige desserts

Prosecco Frizzante of Extra Dry is een geweldige keuze bij fruitige desserts zoals aardbeien met slagroom of perentaart. De zoetigheid van de wijn vult de fruitige smaken perfect aan.

Italiaanse Keuken

Natuurlijk past Prosecco uitstekend bij Italiaanse gerechten. Geniet van een glas Prosecco met een heerlijke pasta, risotto of een lichte salade.

Conclusie

Prosecco is meer dan alleen een drank; het is een reis door de tijd, de smaken en de cultuur van Italië. Van zijn bescheiden oorsprong tot zijn huidige status als geliefde wijn over de hele wereld, Prosecco blijft de harten van velen veroveren. Met zijn diverse smaakprofielen, rijke geschiedenis en verfijnde productieprocessen, blijft Prosecco een symbool van elegantie en genot.

Bij elke slok Prosecco proef je een stukje van de Italiaanse zon en de passie van de wijnmakers die deze sprankelende schoonheid tot leven brengen. Dus, de volgende keer dat u een fles Prosecco ontkurkt, herinnert u uw de reis die deze heerlijke wijn heeft afgelegd, van de Italiaanse wijngaarden tot uw glas. Geniet van elke bubbel en vier de rijke traditie van Prosecco in al zijn glorie. 

 

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) over prosecco, maar weet u niet goed welke prosecco u moet kiezen? Het team van BergoVino biedt u graag een persoonlijk wijnadvies aan. Bij iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn in ons assortiment. Ook online helpen wij graag bij het bepalen van uw keuze door middel van uw eigen smaakprofiel.

Uw online wijn adviseur | BergoVino

De lekkerste wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25