Mousserende wijn

Mousserende wijn

Er bestaat geen feestelijkere wijn dan champagne! Veruit de meeste bubbels worden in Nederland dan ook gedronken rond de jaarwisseling. En dat is eigenlijk best jammer. Het is naast dat het zo feestelijk is, ook gewoon erg lekker. We mogen ons daarom best wat vaker trakteren op een flesje bubbels. BergoVino heeft een mooi assortiment aan mousserende wijnen. 

Mousserende wijn duur?!

Champagne is een duur drankje, dat klopt. Maar er zijn bubbels of mousserende wijnen zoals we dat noemen, in vele soorten uit verschillende landen en gebieden. Niet alle mousserende wijn wordt op dezelfde manier gemaakt en dat geeft voor een groot deel de verklaring voor de forse prijsverschillen tussen bijvoorbeeld een prosecco en een champagne. We zullen u hier een overzicht van geven en kort wat vertellen over al deze diverse wijnen. U zult merken dat er veel te ontdekken valt in de wereld van sprankelende wijnen.

Champagne

Om maar direct met de meest bekende en tot de verbeelding sprekende mousserende wijn te beginnen: champagne! Champagne straalt vooral luxe uit. Een drank die rijkelijk vloeit op dure boten, in chique clubs, bij decadente bijeenkomsten en als er wat te vieren valt natuurlijk!

Champagne komt uit de gelijknamige streek Champagne in noord Frankrijk. Sterker nog champagne mag allen champagne heten als het uit deze streek komt. Dat is bij wet geregeld. In de champagne gaat enorm veel geld om, dus de eigenaren van de grote bedrijven hebben een machtige lobby die dat heeft afgedwongen om hun prijzige drank exclusief en schaars te houden. Alle mousserende wijnen, die doorgaans op exact dezelfde wijze zijn gemaakt, buiten deze streek hebben dus een andere naam. Daarover later meer. Eerst eens kijken hoe deze heerlijke mousserende wijn gemaakt wordt.

Methode Champenoise

De beste mousserende wijnen worden gemaakt volgens deze methode, de ‘methode traditionelle’ genoemd, de champagnemethode dus. Dit wil zeggen dat de wijn een tweede vergisting ondergaat in de fles. Allereerst maakt men een basiswijn, een gewone witte wijn die nog niet volledig is vergist. Deze wijn wordt gebotteld en daaraan wordt nog wat suiker en gist toegevoegd en dan wordt de wijn voor minimaal 15 maanden in de kelder van het wijnhuis opgeslagen. Wat er vervolgend gebeurd is dat er dus een tweede vergisting plaats vindt in de fles. Hierbij zetten de toegevoegde gisten de aanwezige suiker om in alcohol en koolzuur. Zo ontstaan er dus bubbels die in de fles opgesloten blijven zitten. Na de minimale periode van 15 maanden (voor de luxere vintage champagnes geldt een nog veel langere periode tot vele jaren) worden de flessen langzaam in een staande stand gebracht, op de kop. Vroeger in iconische houten rekken ‘pupitre’, tegenwoordig gaat dit veelal automatisch. Hierdoor zakken de gisten, die inmiddels hun werk hebben gedaan en afgestorven zijn en andere oneffenheden naar de hals van de fles. De fles gaat daarna met de hals door een stikstof bedje waardoor er een ijsprop ontstaat die men eruit schiet. Deze handeling wordt het ‘degorgement’ genoemd. Tenslotte wordt de fles afgevuld met een mengsel van suiker en champagne, deze ‘dosage’ bepaald uiteindelijk de zoetheid van de wijn. Brut is het meest gangbaar, dit is een droge champagne. Daarnaast zijn er onder andere de zoetige demi-sec of de beendroge zero dosage. Ook kan er in dit stadium een scheutje rode wijn worden toegevoegd om zo een rosé champagne te maken. Bekijk ons mooie assortiment van champagnes van het wijnhuis Alain Bernard.

Andere wijnen volgens de methode traditionelle

Zoals aangegeven worden er veel meer mousserende wijnen gemaakt door een tweede vergisting op de fles. Een bekend Frans voorbeeld is de Crémant. Diverse streken produceren deze bubbel met als bekendste voorbeelden: Elzas, Loire, Jura en Bordeaux. De wettelijke minimale rijping is 12 maanden.

Uiteraard zijn er ook landen buiten Frankrijk. Veruit bekendste en populairste in deze categorie is de Spaanse Cava. De smaak en kwaliteit doet niet veel onder voor champagne en ze zijn een stuk goedkoper. De minimale rijping is bij Cava 9 maanden, maar bij de betere is dat vaak zeker een jaar of meer. De term reserva geeft aan dat hij minimaal 15 maanden gerijpt heeft. De cava is dus eigenlijk een beetje de Spaanse champagne. Veruit de meeste Cava komt uit de regio Penedes, omgeving Barcelona. Wij hebben 2 geweldige Cava’s uit de buurt van Valencia van Bodegas Vegalfaro.

Tenslotte nog een aantal andere voorbeelden van traditioneel gemaakt mousserende wijnen die niet mogen ontbreken: Cap Classique uit Zuid-Afrika, Franciacorta uit Italië, verschillende Sparkling wines uit de nieuwe wereld, Sekt uit Duitsland en Oostenrijk en ook uit Engeland komen steeds meer goede Sparkling wines. De ‘Brut’, de droge variant dus, is bij al deze wijnen het meest gangbaar.

Prosecco

Misschien wel de meest gedronken bubbel, razend populair door zijn frisse en toegankelijke smaak en scherpe prijs. Prosecco is zomers, licht zoetig vaak en heeft een zachte mousse. De lagere prijs heeft met name te maken met de wijze van productie. De vergisting (en het creëren van de bubbel) vindt namelijk plaats in grote stalen tanks en wordt vervolgens pas gebotteld. Dit proces is toepasbaar in grote schaal en gaat vele male sneller dan al die flessen die vele maanden gisten en rijpen in een kelder. Ook de Brachetto en Moscato d’Asti uit ons assortiment worden op deze manier gemaakt.

Frizzante en Spumante

Dit zijn de twee soorten Prosecco die er zijn. De termen geven de ‘druk’ in de fles aan, met andere woorden, de intensiteit van de mousse. Een frizzante is wat zachter, wat minder bruisend en kan afgesloten zijn met een schroefdop, een kroonkurk of met kurk met kenmerkend touwtje; de ‘Spago’.

De Spumante heeft dus meer druk en een intensere bubbel. Deze flessen zijn altijd afgesloten met een champagnekurk.

Mousserende wijn Bewaren

Mousserende wijnen kunt u over het algemeen het best binnen een jaar na aankoop drinken. Vooral de eenvoudige varianten als prosecco. Ze zijn gemaakt op hun frisse en fruitige karakter dus heeft bewaren echt geen meerwaarde. Naast de frisheid zal ook de bubbel langzaam zijn intensiteit afnemen en dat is natuurlijk ook zonde. Uitzonderingen zijn goede champagnes. Zonder jaargang op het label (wat veruit de meeste champagnes betreft) zijn tot 2,5 jaar na aankoop te bewaren en Vintage champagnes 10 tot 15 jaar.