Biologische wijn

Grijze wollen sokken

Een paar jaar geleden had biologisch een nogal een stoffig en ‘grijze wollen sokken’ imago. Er waren uiteraard fervente aanhangers van biologische voeding, en dus ook wijnen, maar was meestal de wijn niet van de meest geweldige kwaliteit. Maar dat is nu gelukkig wel anders! Biologisch wint in rap tempo aan populariteit. Niet alleen qua wijn maar ook qua voeding zijn mensen steeds bewuster van wat ze kiezen. We willen zoveel de herkomst van, en het verhaal weten achter, de producten die we eten en drinken. We drinken met z’n allen wat minder maar wel beter. En al dat gif dat in landbouw gebruikt wordt, dat komt ook dus ook terecht in ons eten, dat kan toch niet gezond zijn? De experts van BergoVino verteld u hier graag wat meer over. 

Biologische landbouw

Nou horen wij regelmatig de opmerking; ‘Maar wijn is toch van druiven, dus toch altijd biologisch?!’. Ja wijn is gemaakt van druiven en daarmee uiteraard een natuurproduct. Maar niet te verwarren met een biologisch geteeld product. Het produceren van biologische producten gaat gepaard met een strenge Europese regelgeving. Belangrijkste pijlers zijn dat er binnen biologische landbouw geen gebruik gemaakt wordt van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen (zoals pesticiden). Er wordt enkel gebruik gemaakt van natuurlijke hulpmiddelen. Puur natuur dus.

Dat klinkt logisch en wenselijk voor iedereen maar de biologische teelt van druiven neemt uiteraard wel wat risico met zich mee, anders deed iedereen het wel. De gewone wijnbouwers (vaak de grote bedrijven) zijn meer gericht op volume en kiezen voor het gebruik van kunstmest om de opbrengst te verhogen. Door tijdens de groei (regelmatig) te spuiten met bestrijdingsmiddelen wordt de aanwezigheid van ongewenste insecten en schimmels voorkomen. Zo is de kans een stuk kleiner dat er schade aan de wijngaard optreedt (lees: de opbrengst in gevaar komt) maar betekend dus wel dat al deze niet natuurlijke middeltjes in bepaalde maten in de wijn terecht zullen komen. En dat is natuurlijk niet zo’n prettig idee. Ook voor het milieu is het uiteraard niet bevorderlijk. Nu hoeft u natuurlijk niet direct bang te worden dat u ziek wordt van gewone wijnen. Uiteraard is ook deze vorm van wijnbouw streng gereguleerd, en alle toegestane middelen goed getest, waardoor het niet gevaarlijk is voor onze gezondheid.

Sulfiet

Sulfiet is ook een belangrijke factor om te noemen. Dat wordt doorgaans in biologische wijn een stuk minder gebruikt dan in gewone wijnen. Echter een wijn geheel zonder sulfiet bestaat niet! Tijdens de vergisting van de druiven wordt het aangemaakt, dus zit het altijd in kleine hoeveelheden in wijn. Sulfiet is bij beperkt gebruik (wat in de meeste gevallen zo is en ook een regels gebonden is) totaal niet gevaarlijk en juist voor een frisse smaak erg belangrijk. Het heeft een stabiliserende en conserverende werking waardoor wijn langer zijn fruitigheid en frisheid behoudt. Het ligt wat complexer maar in principe is het zo dat hoe puurder de wijn is hoe minder toevoegingen er nodig zijn. Maar, ook biologische wijn bevat dus sulfiet! Bent u gevoelig voor sulfiet? Probeer dan eens onze Chianti Puro. Deze wordt gemaakt zonder toegevoegde sulfieten waardoor er echt een minimale hoeveelheid sulfiet in de wijn aanwezig is.

Smaak/Kwaliteit

‘Proef je het verschil’ is ons vaak gevraagd, ja dat is een goed punt. Wij denken dat een zo natuurlijk mogelijke manier van landbouw de smaak ten goede komt. Een bezoek bij Fattoria Lavacchio, die sinds de oprichting volledig bio werkt, heeft daar een duidelijke filosofie over en een goede technische onderbouwing voor. Planten die enkel op biologische wijze worden verbouwd ontwikkelen een betere natuurlijke weerstand tegen invloeden van buitenaf zoals vocht, wind, kou of juist hitte en insecten. De planten hebben een dikkere bast en dikkere schil. Vooral de dikkere schil geeft uiteindelijk meer kleur en intensiteit aan de wijn. Ook moet een plant, bij het achterwege laten van kunstmesten, harder werken om aan natuurlijke voedingsstoffen te komen en daardoor zijn de wortels genoodzaakt dieper de ondergrond in te dringen opzoek naar water en mineralen. Dit zorgt voor meer complexiteit en diepgang in wijn. Hoe harder de plant moet werken, hoe lager de kwantiteit maar des te beter de kwaliteit.

Ook wijngoed Tinhof heeft al meerdere generaties de productie van hun druiven volledig biologisch. Erwin en Lukas streven naar een perfecte natuurlijke balans binnen hun wijngaarden. Door de aanplant van verschillende planten en kruiden tussen de wijnranken bijvoorbeeld. Dit zorgt voor een gezonde en levendige bodem, een goede waterhuishouding en de aanwezigheid van natuurlijke vijanden voor ongewenste insecten. Hierdoor hoeven ze dus niet te spuiten, mesten of te irrigeren want de natuur doet het werk!

Ook na het oogsten, dus in de kelder, gebruiken biologische wijnboeren geen kunstmatige middeltjes om de wijn bijvoorbeeld wat extra aroma, zoetheid of juist zuren of dikte te geven. Van begin tot eind is het puur natuur…iets dat eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn.

Een kanttekening is wel dat er ook veel wijnboeren zijn die niet gecertificeerd zijn maar wel volledig biologisch werken! Dat kan een keuze zijn voor bijvoorbeeld een klein boerenbedrijf die wel wil kunnen ingrijpen mocht hij zijn oogst echt dreigen te verliezen. En dan zal die ingreep nog vele malen milder zijn dan de grote massa bedrijven als standaard hanteren. 

Biodynamisch

Wijnhuizen zoals Domaine Frey gaan zelfs nog een stapje verder, die werken volgens het principe van biodynamie. Uiteraard is de basis ook een volledige biologische druiventeelt, dus geen pesticiden en kunstmest. Een goede bodemgezondheid wordt hierbij nog voornamer nagestreefd omdat deze leer zegt dat een bodem kracht en energie verliest door het gebruik voor landbouw en dat dient weer aangesterkt te worden door biodynamische preparaten om bijvoorbeeld het gehalte stikstof en nuttige mineralen weer op peil te brengen. Daarnaast maakt men gebruik van de kosmische energie zoals het licht en de warme afkomstig van de zon en maan. Men gebruikt standen van maan, zon en sterren voor keuzes in oogstmoment bijvoorbeeld. Klinkt het wat zweverig? Het is een vergaande en boeiende materie en proef de wijnen maar eens, fantastisch!