Wijn-spijs combinaties

Wat is de perfecte wijn & spijs combinatie?

Het zoeken van de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring. Sommeliers van sterrenzaken hebben er een studie van gemaakt om u te laten genieten van de ultieme wijn en spijs combinatie. 

BergoVino | blog | wijn en spijs combinaties

Wijn & spijs aan de aan de keuken tafel 

Thuis aan tafel hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn, maar wel minstens zo geslaagd om u en uw gasten te verrassen. Hier leest u over een aantal verschillende invalshoeken om tot een juiste wijn & spijs combinatie te komen. We leggen hier uit waar het in de basis om draait bij het combineren van gerechten/eten met wijn en geven hiermee een houvast om tot een goede keuze te komen.

Er zijn heel wat technische feiten waarop bepaalde wijn en spijs combinaties aantoonbaar werken, of juist niet, maar wijn en spijs is geen exacte wetenschap. Wij bij BergoVino geloven dan ook dat het een kwestie van persoonlijke smaak en moment is.

wijn & spijs: roef, ruik & geniet

Eerst even naar de basis van ‘smaak’; proeven doen we grotendeels met onze tong. Die bestaat uit smaakpapillen en die nemen de primaire smaken waar:

zoet, zuur, zout, bitter en umami.

Smaakpapillen tong

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog andere indrukken die belangrijk zijn voor de smaakperceptie en zeer van belang voor een goede wijn en spijs combinatie. Dat is bijvoorbeeld het mondgevoel. U kunt hierbij denken aan scherp (peper), temperatuur en textuur (smeuïg, vet, droog, krokant).

Naast bovengenoemde is er nog een zeer belangrijke factor voor de waarneming van smaken en dat is onze reuk. Geur zorgt voor de zogenaamde secundaire smaken. We weten allemaal wel dat wanneer u verkouden bent, u minder smaak waarneemt. U proeft bijvoorbeeld wel dat iets zoet of zuur is maar u mist de aroma’s van kruiden of fruit waardoor de smaak veel vlakker is.

Primaire smaken voor wijn & spijs combinaties 

Primaire smaken zijn in veel gevallen meetbaar. Als iets bijvoorbeeld suiker bevat dan is dat meetbaar en dus een feit. In de praktijk zal de één het in de beleving zoeter ervaren als een ander. Dat is een kwestie van gewenning en gevoeligheid, maar daarbij gaat het dus ook om persoonlijke voorkeur. Als iemand zegt dat hij of zij een wijn naar frambozen vindt ruiken dan is dat een persoonlijke waarneming of associatie en dat zal per persoon verschillen (er zitten immers geen frambozen in wijn).

Wijnproeven bergovino

Op meetbare smaken zijn een aantal klassieke wijn en spijs combinaties gebaseerd. U kunt dan denken aan geitenkaas met een frisse Sauvignon Blanc uit de Loire, oesters met een mineralige Chablis, een edelzoete Sauternes met ganzenlever, een rode entrecote van de grill met een robuuste Rioja of een krachtig wildzwijnstoof met een mooie stevige Chianti.

Wijn spijs combinaties

Het belangrijkste aspect in een wijn en spijs combinatie is dat de wijn en het gerecht elkaar versterken of aanvullen, maar dat ze in ieder geval samen in balans zijn. Een gerecht met een stevige saus zal een (te) lichte wijn volledig overstemmen. Een volle hout gelagerde wijn kan op zijn beurt weer te heftig zijn voor een verfijnd voorgerecht. Zuren in een gerecht gaan over het algemeen goed samen met een wat frisse wijn die ook frisse zuren bevat. Zuren combineren met een stevige wijn met veel tannine gaat vaak niet goed. Voor krachtige wijnen met tannines kiest u een gerecht met eiwitten en vetten zoals rood vlees, wild of oude kazen. De vetten en eiwitten uit het vlees gaan het gevecht aan met de tannines in rode wijn. Hierdoor wordt de wijn wat zachter ervaren, maar blijft hij goed staan bij het gerecht.

BergoVino | Blog | wijn & spijs combinaties

De Aziatische keuken en haar wijn & spijs 

Pikante gerechten, bijvoorbeeld uit de Aziatische keuken, gaan doorgaans erg goed met wijnen met een klein zoetje zoals een Gewurztraminer of een Pinot Gris.

Wijn & spijs combinaties voor desserts en toetjes

Bij desserts sluiten we meestal af met een zoete wijn. Bij frisse fruitdesserts moet een wijn niet te zoet zijn, denk aan een Moscato of een Brachetto. Bij wat vollere desserts zoals crème brûlée, tiramisu of apfelstrudel mag u meer denken aan een complex, edelzoete wijn zoals Recioto, Jurancon of Beerenauslese. Wanneer er noten of chocola om de hoek komen kijken denk dan aan een tawny port, een Passito of een PX sherry. Kaas is een verhaal apart omdat er zo onnoemelijk veel soorten zijn. Dit kan variëren van de genoemde Sauternes bij blauwschimmel tot een gerijpte port bij oude kaas. 

BergoVino | Blog | wijn en spijs combinaties

Het juiste moment voor de juiste wijn & spijs combinaties 

Tenslotte is natuurlijk het moment enorm van belang. Op een koude winterdag hebben we doorgaans zin in een lekkere stevige rode wijn terwijl met 30 graden op een terras een frisse witte wijn of rosé juist heerlijk is. Ook het gezelschap en de gelegenheid kunnen ertoe doen. Zit u gewoon gezellig met familie of vrienden te tafelen? Maak het niet te moeilijk en geniet! Lekker eten en een goede wijn is dan altijd goed. Zit u met een gezelschap liefhebbers van wijn en koken? Dan is het zoeken naar een wat uitdagende wijn en spijs combinatie juist erg leuk!

gezelligheid met wijn bergovino

Laat u verrassen en sta open voor nieuwe smaken. Eten doet veel met de smaak van wijn. Houdt u niet van een krachtige rode wijn? Probeer dit dan toch eens in combinatie met een stevig stukje vlees. Een veel gestelde vraag is of witte wijn bij vis hoort en rood bij vlees? Nee hoor! Tip van onze wijn en spijs expert Bart; probeert u eens een vis als zeebaars met een licht gekoelde Pinot Noir. Of wat dacht u van een mooi gerecht met zuurkool en fazant met een fantastische complexe Riesling. Wijn- en spijs combinaties zijn vooral leuk en leerzaam.

Persoonlijk wijn & spijs advies

Zo ziet u maar dat er best veel komt kijken bij het maken van de juiste keuzes voor de perfecte wijn en spijs combinaties. Onze wijn en spijs experts staan dagelijks voor u klaar om u te helpen bij het maken van de juiste keuze. Zij hebben van hun liefde voor wijn en eten hun beroep gemaakt en adviseren dagelijks vele restaurants bij het maken van de juiste wijn en spijs combinaties van bistro’s tot sterrenzaken.

Heeft u een diner gepland staan en kunt u wel wat advies gebruiken? Laat het ons weten! Wij zullen u kosteloos helpen bij het maken van de juiste wijn en spijs combinatie.

Op zoek naar de wijn die bij uw gelegenheid past op basis van uw smaak en budget? Maak gebruik van onze online smaaktest en kom direct uit bij de juiste keuze!

Rode wijn bergovino

Domaines Pierre Chavin, Pierre Zero Sparkling 0%
€8,75
Domaines Pierre Chavin, Pierre Chardonnay Zero 0%, Alcohol vrij
€7,30
Domaines Pierre Chavin, Pierre Merlot Zero 0%
€7,30

Advies op maat

Wijnadvies op uw smaak budget en gelegenheid

Ruim assortiment

Ontdek meer dan 300 wijnen uit Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje en nog veel meer landen. Aangeboden in de beste prijs/kwaliteit verhouding

Elke oplage mogelijk

Vanuit voorraad geleverd, vanaf 1 fles te bestellen

BergoVino

Wijn wordt ook wel de vorst van de dranken genoemd. Een goede wijn neemt u mee op reis. Een reis die uw zintuigen prikkelt. Zie, ruik, proef… en geniet! Wij zijn BergoVino en wij delen onze liefde voor wijn graag met u. Wij nemen u mee in de wereld van wijn. Wij laten u kennis maken met het karakter, de geur en de smaak van onze wijnen.