Rode wijn

Genieten van de beste Rode wijnen

Rode wijn

Rode wijn wordt al eeuwenlang gedronken. Rode wijn veroverd dagelijks nog vele harten. Liefhebbers hebben de keuze uit duizenden soorten rode wijn. Of u nu op zoek bent naar een heerlijke rode wijn voor bij een goed stuk vlees, een zomerse barbecue, een koude winteravond of een lichte rode wijn voor in de zomer, bij elke situatie kunt u genieten van een heerlijke rode wijn. Van een lichte en soepele rode huiswijn tot een stevige en volle complexe rode wijn voor bij het eten. Of u nu van wijnen houdt uit Spanje, Italië, Oostenrijk, Portugal, Duitsland, Frankrijk, Chili, Argentinië of Zuid-Afrika of een voorkeur heeft voor een bepaald druivenras als Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Negroamaro of tempranillo. Wij verrassen u met de beste rode wijnen voor elke gelegenheid.

Soorten rode wijn

Rode wijnen zijn er in veel verschillende soorten en smaken. Van zoet tot stevig en elegant, van fris en fruitig tot krachtige en complexe rode wijnen. De kleur van rode wijn ontstaat door het sap van blauwe druiven enige tijd met de druivenschillen in contact te brengen. De kleurstoffen van de druivenschil zorgen voor rode kleur. De kleur rood wordt bepaald door het druivenras en de duur van het contact. Jonge rode wijn is vaak wat paars van kleur, terwijl sommige oudere rode wijnen een bruinrode kleur hebben.

Zoete rode wijn

Zoete rode wijnen bevatten meer suikers als droge rode wijnen. Het suikergehalte in de blauwe druif dient voldoende te zijn om ervoor te zorgen dat na de gisting voldoende suikers overblijven voor de zoete smaak. De meest bekende zoete rode wijn is port. Port komt uit Portugal en is een zoete en versterkte wijn met een hoog alcoholpercentage van 18-20%.

Half zoete rode wijn

Half zoete rode wijn is een ideale wijn voor de beginnende wijndrinker. Half zoete rode wijnen hebben een lager alcoholpercentage als droge rode wijnen. Het zijn toegankelijke wijnen en zijn goed te combineren met allerlei gerechten. Zo kunt u half zoete wijn goed bij pittige gerechten serveren, met een stuk wild of bij een kaasplankje. Vooral bij pittige kaassoorten smaakt half zoete rode wijn erg goed. Onze half zoete dornfelder van Cristoffel uit Duitsland is een klassieker.

Droge rode wijn

Het merendeel rode wijnen zijn droge wijnen en is in vele soorten en smaken te verkrijgen. Van een strakke droge Sangiovese uit Toscane tot een soepele en fruitige Negroamaro uit Salento. Bij droge rode wijn wordt het grootste deel van de suikers omgezet in alcohol. Doordat droge rode wijn minder suiker bevat geeft dit de wijn een droge smaak. Tevens bevatten deze wijnen meer tannines. De tannine in rode wijn geven een droog/drogend gevoel in de mond. Deze combinatie geeft de rode wijn zijn droge smaak.

Rode wijn bij eten?

Het probleem waar veel mensen tegen aanlopen is het kiezen van de juiste rode wijn bij de juiste gelegenheid of eten. Eten en wijn versterken of verzwakken elkaar qua smaak. Een goede wijn spijs combinatie is dan ook van belang voor de ultieme smaakbeleving. Een volle en stevige rode wijn als Garderem van het wijnhuis Marrenon uit de Luberon in Zuid-Frankrijk met een goed stuk vlees is dan ook een echte culinaire beleving. Rode wijn bij vis? We horen u denken… witte wijn hoort bij vis en rode wijn hoort bij vlees. Niets is minder waar. Vis wordt onderverdeeld in vette vis en magere vis. Zalm en makreel zijn voorbeelden van een vette vis. Een magere vis is de kabeljauw of de koolvis. Een vette vis zoals een lekker stuk zalm of makreel mag gerust gedronken worden met een rode wijn. Visgerechten smaken het beste met een lichte rode wijn. De beste rode wijn bij een vette vis is de Pinot Noir van Domaine Frey uit de Elzas of de Zweigelt van Weingut Tinhof uit Oostenrijk. De beste combinatie van rode wijn en eten vergt dan ook ervaring en is afhankelijk van de bereidingswijze, saus en bijgerechten. Onze wijn en spijs experts helpen u graag bij het maken van je juiste keuzes.

Gelegenheden voor rode wijn

De keuze voor een rode wijn is afhankelijk van de gelegenheid, uw ervaring en tijd van het jaar. Voor elk wijn moment is er dan ook rode wijn te vinden om van te genieten. Of dit nu met vrienden of familie is, een zomerse barbecue, s ’avonds met je partner op de bank of een licht gekoeld glas rode wijn voor de zomerse dag. Bij gelegenheden met vrienden en familie of 's avonds op de bank kunt u het beste een stevige, zachte en romige rode wijn drinken als Tempranillo, Merlot, Negroamaro of Syrah of een licht of soepele en fruitige wijn als Grenache, Pinot Noir of Cabernet Franc. Complex, krachtig en volle rode wijnen passen het beste bij wijn en spijs combinaties. Wij helpen u graag bij de keuze voor de juiste rode wijn bij de juiste gelegenheid.    

Rode wijn bewaren

De serveertemperatuur van een wijn is erg belangrijk. De serveertemperatuur van een witte wijn is tussen de 7 en 10 graden. Rode wijn wordt vaak warmer geserveerd. De temperatuur ligt tussen de 14 en 18 graden Celsius. Een kwalitatief goede rode wijn kunt u ongeopend vaak jaren bewaren. Opent u de rode wijn, probeer deze dan binnen enkele dagen op te drinken. De beste smaakervaring is na het openen van de fles. Opent u de fles, geef dan de wijn wat zuurstof. Bent u uitgedronken, bewaar de fles dan op een donkere en droge plek en sluit de fles goed af door middel van een kurk of een vacuümsluiting.

Wilt u een dichte fles rode wijn bewaren, dan kunt u dit het beste doen in een omgeving met geen tempratuur schommelingen of licht inval. Bij voorkeur in een speciale wijn klimaatkast of een kelder. Rode wijn is gevoelig voor licht, trillingen en temperatuur. Een fles wijn kan wel tot vier keer zo snel achteruitgaan als deze niet in een juiste omgeving wordt bewaard. De beste temperatuur om rode wijn te bewaren is tussen de 10 °C en 14 °C met een hoge luchtvochtigheid tussen de 55 en 75 procent.

Rode wijn kopen

Bij BergoVino kunt u rode wijn vanaf 1 fles bestellen. Ons assortiment bestaat uit meer dan 300 wijnen. Via onze website kunt u gemakkelijk en snel uw smaakprofiel bepalen door middel van een aantal vragen, waardoor u uit de juiste rode wijnen kunt kiezen die het best bij u of uw gelegenheid passen. Dit scheelt u de tijd en zo vind u altijd een rode wijn die bij u past. Liever persoonlijk contact? Onze vinologen staan dagelijkse voor u klaar. Plaatst u uw bestelling op werkdagen voor 24:00 uur dan ontvangt u uw bestelling binnen 2 werkdagen.

Beste rode wijn

De beste rode wijn is persoonlijk en afhankelijk van uw smaakprofiel, budget, ervaring en de gelegenheid. Een dure wijn hoeft u per definitie niet lekker te vinden. Bent u op zoek naar de beste rode wijn voor u? Bekijk dan ons veelzijdige assortiment en vergeet niet uw smaakprofiel te bepalen.

Bent u opzoek naar Franse rode wijn van Cabernet Sauvignon en Merlot uit de Bordeaux, een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc uit de Bourgogne, een italiaanse Barolo of Barbaresco uit Piëmonte of een spaanse Tempranillo uit Rioja. Dan bent u bij ons ook aan het juiste adres. Kunt u niet kiezen? Geen probleem. Wij adviseren u graag persoonlijk en stellen met liefde een persoonlijk wijnvoorstel voor u samen, geheel afgestemd op uw smaak en gelegenheden, zodat u kunt genieten van de lekkerste rode wijnen.

Waarom rode wijn bestellen bij BergoVino?

BergoVino is onderdeel van Berghorst Groep; sinds 1870 actief als drankproducent, distributeur van bier en frisdrank en importeur van wijn. Met de in Hengelo (OV) gevestigde slijterij BergoVino (1979) specialiseerde de familie Berghorst zich steeds meer op het gebied van wijn. Na de overname van Bos Wijnimport focust Berghorst en Bos Wijnen zich sinds tien jaar op de horeca; kwalitatieve wijnen voor een betaalbare prijs.

Waar Berghorst en Bos Wijnen exclusief aan de horeca levert, richt BergoVino zich op de particuliere markt. Nu kan echt iedereen van onze wijnen genieten.