Bourgogne wijnen
2 producten
2 producten
In Bourgogne, gelegen in het oosten van Frankrijk, wordt al meer dan tweeduizend jaar wijn gemaakt. Daarmee is het één van de oudste wijn producerende regio’s in Europa. Wijnen uit deze streek worden gerekend tot de meest verfijnde ter wereld. Sommigen kosten duizenden euro’s, maar er zijn ook kwalitatieve wijnen te vinden die betaalbaar zijn voor iedere wijndrinker en ieder budget. Bourgogne is de thuisbasis van de druivenrassen Pinot Noir en Chardonnay. Veruit het grootste deel van de wijn afkomstig uit deze streek, is van deze druivenrassen soorten gemaakt. Waarbij de rode en Rosé wijn van Pinot Noir worden gemaakt en witte wijn van Chardonnay. Een klein deel wordt geproduceerd van de druivensoorten Gamay (rood) en Aligoté (wit).
Over het algemeen wordt aangenomen dat de basis hiervoor werd gelegd tijdens de Middeleeuwen, toen de meeste landbouwgrond in handen was van de kloosterorden. Het waren de monniken die zich bezighielden met de druiventeelt en wijnproductie. Van elk stukje land hielden zij nauwkeurig alle eigenschappen bij, zoals bodemsoort en weersinvloeden. Zo kwamen ze te weten welke factoren het meest effect hadden op de kwaliteit van de wijn. En dus welke wijngaard de beste wijn opleverde. Dit systeem lag aan de basis van de latere Grand Cru en Premier Cru classificaties. Na de Franse Revolutie in 1799 werd het land van de kloosterorden verdeeld onder de gewone mensen. Er ontstond een lappendeken van wijngaarden met allemaal verschillende eigenaren hebben. Nadat Napoleon Bonaparte het erfrecht invoerde, werd deze versnippering nog groter.
Wat de wijnen uit deze Franse regio zo speciaal maakt, heeft alles te maken met het terroir. Terroir verwijst naar een grond of bodem in relatie tot druivenrassen die hierop geteeld worden, meer specifiek naar een kenmerkende eigenschap van die grond of bodem die belangrijk is voor de gewassen. Het woord komt uit het Frans en hangt samen met terre. Tevens valt de menselijke inbreng en geografische ligging ook het terroir. De combinatie van dit alles, zorgt ervoor dat iedere wijn zijn eigen unieke smaak en karakter heeft. Hoewel de term terroir wordt gebruikt om wijnregio's te omschrijven. De Bourgogne is dan ook een wijngebied dat erg gericht is op de terroir samenstelling.
Om wijn uit Bourgogne beter te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe de wijnen worden ingedeeld. Er zijn vier classificaties. Zo’n 53 procent van de wijn uit deze streek heeft een regionale herkomstaanduiding Appellations Régionales. Deze wijnen hebben ‘Bourgogne’ op hun etiket staan en de druiven kunnen uit de hele regio komen. Daarboven staan de wijnen met een plaatsaanduiding, de zogeheten Apellations Villages. Die vormen ongeveer 35 procent van de totale productie. Op het etiket van deze wijnen staan namen van gemeenten zoals Savigny, Meursault en Volnay. Een classificatie hoger staan de wijngaarden – of delen van wijngaarden - binnen een bepaalde gemeente die de titel Premier Cru of 1. Cru aan hun wijnlabel mogen toevoegen. Op het etiket komt eerst de naam van de gemeente, dan de status Premier Cru en de naam van het wijnhuis. De Premier Cru omvatten tien procent van de wijnproductie en hieronder vallen namen als Beaune 1er Cru Les Marconnets, Volnay 1er Cru Les Caillerets, Pommard 1er Cru Les Rugiens. Tot slot zijn er de elite wijngaarden, de zogeheten Grand Cru. Hiervan zijn er drieëndertig. Zij produceren slechts twee procent van het totale aanbod. En iedereen weet: schaarste maakt duur. Wereldberoemde namen van wijngaarden die op hun etiket de status Grand Cru mogen toevoegen zijn onder meer Charlemagne, Montrachet en Charmes-Chambertin.
Het moge in ieder geval duidelijk zijn, in Bourgogne is de kwaliteit van een wijn sterk gekoppeld aan het gebied – of zelfs perceel – waar hij is geproduceerd. Er worden vijf sub-regio’s onderscheiden met allemaal hun eigen, specifieke kenmerken.
We beginnen bij Chablis, gelegen in het noorden. De koude winters, ijzige lentes en warme zomers zijn kenmerkend voor de streek. Net als de lichtgekleurde, klei-achtige bodem van Chablis die rijk is aan kalk en mineralen. Deze bodem heeft de eigenschap om zonnestralen te reflecteren. Dit helpt de druiven rijpen en geeft de Chablis wijn die kenmerkende krisperige, koele, fruitige smaak. Chablis wijnen zijn voor 95% witte wijn van Chardonnay. De unieke samenstelling van de bodem en het karakteristieke klimaat maken dat een Chablis wijn nergens ter wereld is na te maken. Het zijn mooie wijnen, maar er hangt een prijskaartje aan. Dat komt enerzijds omdat de wijngaarden relatief klein zijn, anderzijds omdat de vaak ruwe weersomstandigheden het kostbaar maken om in Chablis druiven te telen.
De Côte de Nuits is dé regio van de Pinot Noir druif. Hier is de symbiose van bodem, ligging, klimaat en menselijke inbreng zodanig in balans dat hier de beste van de beste Pinot Noir wijnen te vinden zijn. Er zijn maar liefst vierentwintig wijngaarden met een Grand Cru status in Côte de Nuits. De Côte de Nuits is een strook van ongeveer vijftig kilometer lang en enkele kilometers breed. De goede wijngaarden zijn te vinden op de oostelijk gerichte hellingen, aflopende naar de Saone rivier. Namen die tot de verbeelding spreken van iedere wijnkenner, zoals als Gevrey-Chambertin, Nuit-St-George en de Romanée Conti, zijn allemaal hier te vinden.
Deze sub-regio dankt zijn naam aan het Middeleeuwse dorpje Beaune, gelegen in het hart van de wijnregio. Op de hellingen van de glooiende heuvels die zo kenmerkend zijn voor het landschap hier, rijpt de Chardonnay druif als geen ander. Witte wijn uit de Côte de Beaune wordt door velen beschouwd als de beste ter wereld. Er zijn acht wijngaarden met een Grand Cru status, zeven voor witte wijn en één voor rode Pinot Noir wijn.
De Côte de Nuits and Côte de Beaune samen, worden ook wel de Côte d'Or genoemd. Oftewel, de Gouden Helling. Een perfecte locatie dus, waar de beroemde druivensoorten het beste tot hun recht komen en aan de basis staan van enkele van de beste wijnen ter wereld.
Ten zuiden van de Côte de Beaune ligt de sub-regio Côte Chalonnaise. Hier worden voornamelijk Pinot Noir en Chardonnay verbouwd, maar er is ook ruimte voor andere druivensoorten. De gemeente Bouzeron bijvoorbeeld, wijdt zich aan die andere witte druif, de Aligoté, wat heerlijk frisse wijn oplevert met de appellatie Bourgogne Aligoté Bouzeron. Een andere gemeente in de Côte Chalonnaise die naast uitstekende Pinot Noir en Chardonnay nog iets anders maakt is Rully. Deze streek staat bekend om de productie van Crémant de Bourgogne, een mousserende wijn gemaakt op de traditionele manier, net als Champagne.
De grootste en tevens meest zuidelijk gelegen sub-regio is Mâconnais. Hier hangt een voelbaar andere sfeer dan bij de buren, Côte Chalonnaise en Côte d’Or. In Mâconnais is het warmer, kleurrijker en de rivier Saône stroomt dwars door het gebied. De wijngaarden in deze heuvelachtige regio zijn vooral gevuld met Chardonnay druiven (80%), maar ook met Pinot Noir en Gamay (20%).
De vijfde sub-regio is Beaujolais. Deze streek strekt zich uit langs de westoever van de Saône en wordt begrensd door Mâconnais en de stad Lyon. Er is 22.000 hectare aan wijngaard die voornamelijk worden verbouwd door kleinschalige wijnhuizen. In Beaujolais wordt van de rode Gamay druif de bekende gelijknamige wijn geproduceerd. Beaujolais is over het algemeen een sappige rode wijn met een bescheiden zuurgraad en fruitige aroma’s. Witte wijn uit Beaujolais is van Chardonnay druiven gemaakt.
Zowel voor de witte als rode Bourgondische wijn geldt, dat er een groot verschil kan zijn tussen een ongecompliceerde dorpswijn of een exclusieve Premier- of Grand Cru. Hoe kunt u de juiste wijn bij een gerecht vinden? Of omgekeerd: het juiste gerecht bij de wijn? Bourgondische wijnen – zowel rood als wit - zijn over het algemeen goed te paren. Ze zijn er in verschillende smaken die variëren van licht en fruitig tot vol en robuust. Bovendien gaan ze goed samen met een grote diversiteit aan gerechten zoals kip, kalfsvlees, gevogelte en vis waaronder met name zalm, tonijn en schaaldieren. Een jonge Bourgondische kwaliteitswijn die wat langer heeft gerijpt of een Premier Cru of Grand Cru hebben vaak karaktervolle, stevige smaken. Deze wijnen kunnen naast bovengenoemde spijzen ook zwaardere gerechten aan, zoals vleesgerechten met volle sauzen (Boeuf Bourguignon, Coq au Vin) gerechten met eend en scherp smakende kazen bijvoorbeeld.
Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door Bourgogne wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak en budget hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.
Bij BergoVino bestelt u uw Bourgogne wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.
BergoVino is onderdeel van Berghorst Groep; sinds 1870 actief als drankproducent, distributeur van bier en frisdrank en importeur van wijn. Met de in Hengelo (OV) gevestigde slijterij BergoVino (1979) specialiseerde de familie Berghorst zich steeds meer op het gebied van wijn. Na de overname van Bos Wijnimport focust Berghorst Wijnimport zich sinds tien jaar op de horeca; kwalitatieve wijnen voor een betaalbare prijs.