Italië rode wijn

Genieten van de beste Italiaanse rode wijnen

Het wijnland Italië

Italië, het land van bergen, zon, stranden en cultuur. De bella donna’s, de mama, pizza en pasta. Het land van… wat niet eigenlijk? En ja, ook op het gebied van wijnen is Italië een van de mooiste landen van Europa. Van sprankelende Prosseco’s tot roemruchte namen als de Amarone, de Barolo en de Brunello. Het is met veel plezier dat wij u meenemen op “vinologische” ontdekkingsreis door Italië!

Italiaanse wijn 

Italië is qua productie het op drie na grootste wijnland ter wereld. De nummer één is Spanje, Frankrijk staat op de derde plaats en daartussenin staat, toch enigszins verrassend voor de meesten, China. Maar we gaan het hier hebben over Italië. Dit uitgestrekte land kent vele verschillende typen wijn, omdat het klimaat door het land heen enorm divers is. In het noorden is het vaak (relatief gezien) wat kouder dan in het zuiden, en ook de grond (het “terroir”) verschilt enorm. Doordat de klimatologische omstandigheden en de bodemsamenstelling zo variëren is er in Italië dan ook een grote verscheidenheid aan wijnen. Meer zon betekent simpelweg meer suiker in de druif, en daarom zijn er in het zuiden wat zoetere wijnen en meer elegante, frisse wijnen in het noorden.

In Italië groeien meer dan 1000 verschillende druiven. De wijncultuur is er dan ook al eeuwenoud en maakt deel uit van het patrimonium. Om aan deze grote variëteit, en met name de kwaliteit ervan, enigszins structuur te geven bestaan er regels op het gebied van etikettering.

Op een fles Italiaanse wijn ziet u altijd een classificatie. Dit kan zijn een DOCG, DOG, IGT of Vino da Tavola. Geenszins wil dit zeggen dat een Vino da Tavola per definitie beter of slechter is dan een DOCG. Echter, een DOCG voldoet aan meer kwaliteitseisen (zoals bijvoorbeeld een gegarandeerde plaats van herkomst en productie) dan een Vino da Tavola.

Verder komt u aanduidingen (die zijn dan weer niet verplicht) tegen als:
Azienda, fattoria of tenuta – dit betekent het wijngoed
Spumante – dit betekent mousserend
Amabile (letterlijk aardig, aimabel, in wijn zin: halfzoet
Vendemmia, hetgeen verwijst naar het oogstjaar

Italiaanse rode wijn

De eerste kus. De eerste keer naar een nieuwe school. De eerste keer… een echte Amarone della Valpolicella drinken. Dat vergeet je nooit meer. Wijn, zoals wijn bedoeld is. Zo fijn, zo rond, zo’n prachtige finale. De Amarone is wat ons betreft een van de mooiste wijnen die Italië voort heeft gebracht. Deze wijn wordt gemaakt in de Veneto van de druiven Corvina, Rondinella en Corvinione. Belangrijkste hierbij is de Corvina vanwege de zuurgraad.

Nog zo’n krachtpatser uit Italië is de Barolo. Ook wel de “king of wines and the wine of kings” genoemd, is dit een van de beste wijnen ter wereld gemaakt van de allerbeste Nebbiolo druiven. Deze wijn wordt in de Piemonte gemaakt, is redelijk zwaar en droog en dient vooral niet te jong gedronken te worden.

Dan nog even kort naar de derde topwijn uit Italie: de Brunello di Montalcino. Deze schitterende wijn komt uit Toscane, en wel uit Montalcino, vlakbij Siena, ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Florence. Gemaakt van alleen maar de Sangiovese druif is dit een perfecte begeleider voor grilgerechten. Wel dient de wijn minimaal tien jaar oud te zijn om zijn echte grandeur te proeven.

Naast deze drie toppers kent Italie nog vele prachtige rode wijnen in alle soorten en maten. Denk aan de Chianti (en dan niet die in de rieten mandjes), de Valpolicella, de Barbera d’Asti en nog vele anderen. Reistip voor Italiaanse rode wijn; drink op vakantie vooral de lokale wijnen. Deze zijn vaak vriendelijk geprijsd en passen verrassend goed bij de streekgerechten en het klimaat.

Italiaanse witte wijn

Over Italiaanse witte wijn alleen al kunnen we een boek schrijven. Van de prachtige Roero Arneis tot de vriendelijke Pinot Grigio’s, elke Italiaanse witte wijn heeft zijn eigen verhaal. In het zuiden, daar waar de zon vol schijnt, vinden we volle en krachtige witte wijnen. In het noorden juist meer wat meer fris-zuur, soms vergelijkbaar met de Oostenrijkse toppers. In de noordelijke provincies worden veel druiven voor witte wijn geteeld, rond 70% is bestemd voor witte wijn. Hier vinden we de “klassiekers” Chardonnay en Sauvignon Blanc, maar ook bijvoorbeeld de meer “inheemse” tocai friulano. Iets zuidelijker, in Toscane, halen wijnliefhebbers hun hart op aan de witte topwijn de Vernacchia di San Gimignano. Het vermelden waard zijn ook de Verdeca en Bianco d’Alessano druif die groeien in Calabrië en die lichtgele, zachte en droge wijnen voortbrengen. Kortom, bent u op zoek naar een karaktervolle Italiaanse witte wijn dan hoeft u niet ver te zoeken.

Italiaanse rosé wijn

De Italiaanse rosé wijnen mogen zeker niet onvermeld blijven, want er zijn enkele prachtige ontdekkingen te doen. Hoewel ze nog niet de naam hebben van de Franse rosé’s hebben de wijnboeren in Italië zeer goed begrepen hoe een goede rosé moet smaken. Een frisse salade met een goed gekoelde rosé op een terrasje in Milaan, Rome of Florence…heel veel beter wordt het niet. De meeste rosé wijnen uit Italië komen uit de regio’s Veneto, Toscane en de Abruzzen omdat daar de klimaatomstandigheden er het beste voor zijn.

Italiaanse mousserende wijn

Wie kent hem niet, de Prosseco. Het antwoord van Italië op Champagne, al mag het die naam uiteraard niet hebben. De Prosseco is in eerste instantie de naam van de druif, die ook in vele andere (niet-mousserende) wijnen gebruikt wordt.
De prosseco is echter ook de naam voor de mousserende wijn die gemaakt wordt in een aantal regio’s in de Veneto en een aantal in Friuli. Prosseco is altijd jong, vrolijk, fruitig en fris, en kan niet al te lang bewaard worden. Niet alleen is Prosseco een stuk vriendelijker geprijsd dan Champagne, ook qua kwaliteit zit u hier goed. Het maken van een Prosseco DOCG is namelijk aan vele strenge eisen verbonden. En aan het eind van de dag is een glaasje Italiaanse bubbels net zo feestelijk!

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door Italiaanse wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies.
Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

De beste Iltaliaanse rode wijnen bestellen bij BergoVino?


BergoVino is onderdeel van Berghorst Groep; sinds 1870 actief als drankproducent, distributeur van bier en frisdrank en importeur van wijn. Met de in Hengelo (OV) gevestigde slijterij BergoVino (1979) specialiseerde de familie Berghorst zich steeds meer op het gebied van wijn. Na de overname van Bos Wijnimport focust Berghorst & Bos Wijnen zich sinds tien jaar op de horeca; kwalitatieve wijnen voor een betaalbare prijs.

Waar Berghorst en Bos Wijnen exclusief aan de horeca levert, richt BergoVino zich op de particuliere markt. Nu kan echt iedereen van onze wijnen genieten.