Witte wijn

Genieten van de beste witte wijnen

Witte wijn

Witte wijn, een heerlijk drankje bij elke gelegenheid. Witte wijnen zijn er in allerlei soorten en smaken van zoet en fruitig naar licht, fris en strak tot complex, rijk en intens, van een fris en fruitige huiswijn tot complexe en intense witte wijn om bij te eten. Witte wijn is eigenlijk niet wit maar vaak lichtgeel, goudgeel, goudkleurig en zelfs soms groenig. De kleur van de wijn wordt bepaald door het druivenras, de grond soort (terroir), de leeftijd en haar zoetheid. Voor iedereen hebben we bij BergoVino een passende witte wijn. Van een houtgerijpte Chardonnay uit de Bourgogne tot een frisse en strakke Sauvignon Blanc uit de Loire. Of u nu op zoek bent naar een witte wijn uit Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Argentinië, Portugal of Chili. Wij adviseren u graag bij met het maken van de juiste keuze. Ontdek de mooiste wijnplekken en wijnregio’s op de wereld en laat ons u meenemen in de wereld van witte wijnen.

Soorten witte wijn

Er zijn veel soorten witte wijn. Van intens zoet tot krachtig complex. Het soort witte wijn ontstaat door de keuze voor een type druivenras, de natuur, de wijnmaker en zijn keuze voor de wijnbereiding. Deze keuze van de wijnboer voor een type druif is dan ook afhankelijk van het klimaat waar de witte drijf wordt aangeplant. Factoren als grondsoort, hellingsgraad en liggen, aantal zonuren, hoogte en hoeveelheid regen zijn van invloed op de ontwikkeling van de witte wijn. Veel witte wijnen zijn monocepags, anders gezegd witte wijnen van één druivenras. De bekendste druiven rassen zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio (Pinot Gris of Grauburgunder), Grüner Veltiner, Viognier en Riesling. Bij de bereidingswijze (vinificatie) van witte wijnen worden de verschillende witte druivenrassen met elkaar gemengd om er de lekkerste wijn van te maken. Dit noemt met blenden of een witte wijn blend. Als witte wijn die geblend is staat het verhoudingspercentage vaak op het etiket vermeld.  

Droge witte wijn

De meest gedronken witte wijn is een droge witte wijn. Een leuk feitje is dat rode wijn gemaakt wordt van blauwe druiven. Witte wijn wordt over het algemeen gemaakt van witte druiven, maar kan ook gemaakt worden van blauwe druiven. In druiven zit net als in andere fruit soorten van nature suikers. De hoeveelheid suiker verschilt per druif, wijngaard, streek of land. De suikers ontwikkelen zich tijdens de rijping van de druif. Aan het eind van het rijpingsproces worden de meeste suikers aangemaakt. Bij droge witte wijn worden bijna alle suikers in alcohol omgezet tijdens de gisting in het productieproces. Dit in tegenstelling tot zoete witte wijn waarin meer suikers overblijven. Hoe minder restsuiker, hoe droger de witte wijn. De bekendste droge witte wijnen zijn Chardonnay en Sauvignon Blanc. In smaken variëren witte wijnen van droog en fris tot vol en romig. Bij BergoVino heeft u een ruime keuze uit droge witte wijnen. Van de frisse fruitige Verdejo uit Spanje tot de strak en elegante Grüner Veltliner uit Oostenrijk.

Zoete witte wijn en halfzoete witte wijn

De zoete witte wijn bevat meer rest suiker dan de droge witte wijn. Dit heeft te maken met het gistingsproces. Als er eerder gestopt wordt met de gisting, blijft er meer suiker over. De suikers zorgen voor een zoete smaak van de witte wijn. Er zijn verschillende technieken om zoete witte wijn te maken. De techniek keuze die de wijnboer maakt is dan ook van belang. De wijnboer kan ervoor kiezen om de druiven langer dan gebruikelijk aan de stok te laten hangen, waardoor er een nobele of edele rotting plaatsvindt. Dit is een methode om een volle zoete wijn te maken. Het proces begint al in de wijngaard. Een zoete wijn wordt vaak gebruikt een dessertwijn. Afhankelijk van de restsuikers kan zoete witte in elke gelegenheid gedronken worden. Een zoete witte wijn is erg toegankelijk en makkelijk te drinken. Beginnende wijndrinkers kiezen vaak voor een zoetere wijn. Zoekt u een halfzoete witte wijn probeer onze Berg und Wald uit de Moezel in Duitsland.

De bekendste witte wijnen

Wereldwijd zijn er honderden druivensoorten waar witte wijn van wordt gemaakt. De bekendste soorten en de bijbehorende smaakprofielen hebben we voor u hieronder op een rijtje gezet.

Sauvignon Blanc: Sauvignon Blanc is een strak droge witte wijn met mooie zuren, met stuivende aroma’s van Citrus, kruisbessen, appel, grapefruit en vers gemaaid gras. In de smaak kunt u vaak groene appels, kruisbessen, lychee en ananas proeven.

Chardonnay: Chardonnay is een van de bekendste danwel niet de bekendste witte wijn van de wereld en staat bekend om zijn houtrijping. Chardonnay is een rond en mollig witte wijn met aroma’s van rijp fruit, honing, boter, vanille, geroosterd boord en peer. In de smaak komt u mango, ananas en vanille en heeft Chardonnay vaak een boterig mond gevoel. Een Chardonnay zonder hout rijping heeft smaken als perzik en citrus.

Verdejo: Verdejo komt vrijwel alleen voor in Spanje vooral in de Rueda steek. Er worden vaak frisse witte wijn van gemaakt met tropische geuren als perzik, mango en snoep. In de smaak proeft u kruisbes, citrus, appel en peer. 

Riesling: een van de beste witte druivenrassen van riesling worden elegante wijnen gemaakt. De wijnen komen vaak uit de Elzas in Frankrijk, Pfalz of de Moezel in Duitsland of Wachau en Kamptal in Oostenrijk. Riesling staat bekend om zijn geur ‘’gout de petrol’’ (diesel, benzine achtige geur). De ideale witte wijn om weg te voor meerdere jaren.

Viognier: Viognier wordt veel in de Rôhne aangeplant en wordt gekenmerkt door geuren van perzik mango, rozen en bloemen. In smaak varieert van romig, tot tropisch en fruitig.  

Pinot Grigio: Pinot Grigio (Italië) ook bekend als Pinot Gris (Frankrijk), Grauburgunder (Duitsland) een licht fris en droge witte wijn met fris fruitige geur en een smaken van citrus, bessen, perzik en lichte kruiden.

Grüner Veltliner: Grüner Veltiner een parel uit Oostenrijk! Een frisse droge witte wijn met sappige aroma’s van fruit als peer, appel, ananas en nectarine. In de afdronk fris en fruitig vaak is hier ook nog een pepertje te vinden.

Beste witte wijn

De beste witte wijn is iets persoonlijk en afhankelijk van uw smaakprofiel, ervaring en de gelegenheid. Een dure witte wijn hoeft u dank ook niet per definitie lekker te vinden. Bent u op zoek naar uw witte wijn? Bepaal dan uw smaakprofiel op onze website. Deze help u bij het maken van de juiste keuzes of bekijk ons veelzijdige assortiment. Liever persoonlijk contact? Wij geven u graag persoonlijk advies geheel afgestemd op uw smaak, budget en gelegenheid.
 
Bent u toch opzoek naar een hout gelagerde Chardonnay uit de Bordeaux in Frankrijk of een strak en zuivere Sauvignon Blanc uit de Loire in Frankrijk, een elegante en complex Grüner Veltliner uit Oostenrijk of een halfdroge tot lieflijke riesling uit de Elzas. Dan bent u bij ons ook aan het juiste adres. Kunt u niet kiezen? Geen probleem. Wij adviseren u graag persoonlijk en stellen met passie een persoonlijk wijnvoorstel voor u samen, geheel afgestemd op uw smaak, gelegenheid en budget, zodat u kunt genieten van de lekkerste witte wijnen.

Witte wijn en eten

Het probleem waar vele mensen tegen aanlopen is het kiezen van de juiste witte wijn bij de juiste gelegenheid of de juiste witte wijn bij eten. Eten en wijn versterken elkaars smaken. Een goede wijn spijs combinatie is dan ook van belang voor de ultieme smaakbeleving. De keuze voor een witte wijn bij het eten is mede afhankelijk van de bereidingswijze, saus en bijgerechten. Er zijn vele wijn spijs combinaties mogelijk. Om u kennis hierin te vergroten zult u combinaties moeten proberen. Wij geven u enkele tips.

De goede witte wijn voor bij sushi is doge witte wijn uit de Elzas of Duitsland zoals Pinot Blanc (Weisburgunder). Bent u opzoek naar een witte wijn bij kalfsvlees ga dan voor een volle Chardonnay uit de Bourgogne. In de combinatie met kip is passen vrijwel alle wijnen en kan zowel witte als rode wijn bij worden geschonken. Zoekt u een witte wijn voor bij de zalm ga dan voor een volle Chardonnay. Goede wijnen voor bij roomsaus zijn Pinot Grigio, Pinot Blanc of een lichte Chardonnay. Een goede wijn voor bij de zuurkool is een duitse Weisburgunder of riesling uit de Elzas. De beste witte wijn voor bij een frisse salade zijn Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. Zoet u een wijn voor kruidig of pittig eten ga dan voor een Chenin Blanc, Moscato, Gewürztraminer, Riesling of Torrontes. Een wijn voor bij de kaas? Probeer een fruitige Merlot.

Tip van de expert! Wil je een geslaagde combinatie? Hou het simpel en pas de volgende basis toe voor een goede wijn en spijs combinatie. Combineer wijnen met eten van dezelfde smaak.

- Zoete witte met een zoet gericht

- Frisse, strakke(zure) wijnen met een zuur gerecht

- Bitter of fruitige wijnen met een bitter gerecht

- Mousserernde wijn met zoute gerechten of een wijn met frisse zuren  

De beste combinatie van witte wijn en eten vergt dan ook ervaring en is afhankelijk vele factoren. Onze wijn en spijs experts helpen u graag bij het maken van de juiste keuzes.

Gelegenheden voor witte wijn

Keuze voor een witte wijn is afhankelijke van uw ervaring, de gelegenheid, budget en tijd van het jaar. Iedereen heeft een andere smaak en bij elk gerecht of gelegenheid is een andere witte wijn lekker. Of de gelegenheid met vrienden of familie is, een zomerse barbecue met je collega’s, s ’avonds met je partner op de bank of dikke witte wijn bij het kerstdiner. Bij BergoVino slaagt u altijd! Bij gelegenheden met vrienden en familie of ‘s avonds op de bank kunt u het beste een licht fris en strakke witte wijn drinken als Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner of Verdejo ook kunt u kiezen voor een vol zacht en brede wijn als Chardonnay of Viognier. Complex, krachtig en volle witte wijnen als riesling en Chardonnay passen het best bij een wijn spijs combinaties. Onze vinologen helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Via onze wijnwijzer komt u altijd tot de beste keuze voor uw gelegenheid. De witte wijn leveren we vanuit voorraad. Bestelt u op werkdagen voor 24:00 dan ontvangt u uw bestelling binnen 2 werkdagen.

Witte wijn kopen

Heeft u een witte wijn op onze website gevonden die bij het heerlijke visgerecht past die u morgen wilt gaan maken? Of wilt u een witte wijn kopen die u wilt serveren bij een verjaardag of barbecue? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Weet u niet goed welke witte wijn u moet kiezen? Dan maken we met liefde een persoonlijk wijnvoorstel op maat. Zo kunt u genieten van een heerlijke witte wijn. Bestellen gaat gemakkelijk en snel via onze webshop. U heeft uw witte wijn binnen twee minuten besteld en betaald via een veilige omgeving.

Witte wijn bewaren

Witte wijn is het beste als het koud geserveerd wordt. Vaak is dit tussen de 7 en 10 graden. Na het openen van een fles witte wijn, kunt u de witte wijn ongeveer vijf dagen in de koelkast bewaren. Bij witte wijn merk je na 1 dag het verschil al. Hoe snelle u de witte wijn drinkt, hoe beter. Een ongeopende fles kunt u 1 tot 2 jaar bewaren. Kwalitatieve wijnen kunt u vaak meerdere jaren weg leggen afhankelijk van type. Bewaart u de wijn langer dan een week (geopend) dan zal de witte wijn een zure smaak krijgen.