Duitsland rode wijn

Genieten van de beste Duitse rode wijnen

Het wijnland Duitsland 

Denk je aan de grote wijnlanden, dan denk je niet meteen aan Duitsland. Of wel misschien, als je houdt van een “Moezeltje met ijs”. Duitsland, dat is meer bier, worst en het wat rauwere werk. Maar is dit beeld eigenlijk wel terecht? Graag laten we u hier kennismaken met de wijnen van onze grote buurman. Auf geht’s! Duitsland heeft met meer dan 80 miljoen inwoners de grootste bevolking van Europa. Het is de economische motor van het continent met als belangrijkste industrieën de automotive sector, de machinebouw en de chemische industrie. Ook het toerisme is van grote waarde voor de Duitse economie met historische steden als München, Hamburg en Berlijn, het financiële centrum Frankfurt en de diverse natuurregio’s als het Zwarte Woud en de Eiffel.

De bekendste rode druivenrassen van Duitsland  

De Duitse nationale druif is de Riesling. Hoewel de Riesling ook welig tiert in Luxemburg, (noord-) Frankrijk en delen van Italië en Oostenrijk, kunnen we toch wel zeggen dat de Riesling hoort bij het Duitse erfgoed. Deze druif wordt geplukt aan het eind van het oogstseizoen, zo eind september, begin oktober. Zij brengt allerlei soorten wijnen voort, van zoet tot fruitig en van vriendelijk tot elegant. De Riesling kent vele varianten en synoniemen, zoals de Kastellberger, Edelriesling en Gentil Aromatique. Naast de Riesling worden er in Duitsland nog vele andere druiven aangeplant (meer dan 100 soorten). De bekendste en de belangrijkste witte druiven zijn de Riesling en de Muller-Thürgau (oftewel de Rivaner). De Spätburgunder (oftewel de Pinot Noir) en de Dornfelder zijn de belangrijkste blauwe druiven. De verhouding witte en blauwe druiven in Duitsland is ongeveer 60%-40%. Zoals gezegd is de Riesling de nummer 1 druif van Duitsland. De druif komt oorspronkelijk ook uit Duitsland en is enorm flexibel. Hij kan worden gebruikt voor alle soorten wijnen, van droog tot mierzoet en zowel in mousserende wijnen als in dessertwijnen. De Duitse Riesling druif kenmerkt zich door zijn aroma’s, hoge zuurgraad en explosieve fruitigheid. Een andere belangrijke druif voor Duitsland is de Pinot Blanc, die hier de Weissburgunder wordt genoemd. Een ideale begeleider van asperges, vis, gevogelte en (niet te zware) kazen. Afhankelijk van de grond en het klimaat kan de Pinot Blanc ofwel heel onopvallend zijn, ofwel zeer expressief. Duitsland is de grootste producent van deze druif, nog voor Frankrijk en Italië. De Weissburgunder zorgt voor elegantie, kan lang rijpen en is een echte allemansvriend zonder daarbij aan diepgang te verliezen. Tot slot vertellen we u nog graag een en ander over de Pinot Noir, zonder de overige 97 Duitse druiven te kort te willen doen. Maar de Duitse Pinot Noir, of de Spätburgunder, is te belangrijk om niet uitgebreid toe te lichten. Duitsland is na Frankrijk en de USA de grootste producent van deze druif. De Duitse Pinot Noir heeft over het algemeen meer rood fruit, meer zuurgraad en minder tannines dan hun Franse neefjes. Er wordt in Duitsland vol ingezet op de ontwikkeling van de Spätburgunder met als doel deze druif / wijn net zo inherent te maken aan het Duitse wijnerfgoed als de Riesling.

Duitse rode wijn

Een hele fijne Duitse rode wijn is een Spätburgunder. Dit is een over het algemeen vriendelijke druif met niet al te veel tannine en geeft een ideale wijn om ’s avonds nog van te genieten. Serveer hem licht gekoeld, wat een feest aan tafel. Karaktervol en delicaat. Benieuwd? probeert u dan eens de wijn van Gerard Karle Weingut Karle, Kabinett trocken "Fohrenberg'', Spätburgunder. een prachtig glas wijn! en bovendien ook nog eens veganistisch. Houdt u wel van een goede Duitse rode wijn maar liefst nog iets vriendelijker? Dan is een Dornfelder voor u “the wine to be”. Niet te gecompliceerd maar wel vol van smaak en lekker “warm”. Met zijn dieprode kleur een echte klassieker. Een tikje zoet maar daarom niet minder lekker is onze Christoffel Dornfelder

De wijnregio’s van Duitsland

De Duitse wijngebieden liggen voornamelijk in het westen. Bekende wijngebieden zijn de Mosel, Rheinessen en Rheingau. In totaal zijn er dertien wijnregio’s waarbij Sachsen het meest oostelijk gelegen is en de Mosel eigenlijk het meest bekende.Hieronder in het kort enige informatie over de mooiste wijnregio’s.

Mosel-Saar-Ruwer en rode wijnen

Waarschijnlijk het bekendste wijngebied van Duitsland is Mosel-Saar-Ruwer, oftewel de fameuze “Moezel”. Een schitterend gebied waar prachtige Riesling druiven groeien. Over de Moezel valt zoveel te vertellen dat we hier een apart blog aan wijden. Deze kunt binnenkort online. 

De belangrijkste rode druif van Mittelrhein

Deze regio brengt zeer smaakvolle en sterke witte wijnen voort. Daarnaast is het gewoon een heel mooi gebied met landschappen waar de rivieren de Rijn en de Moezel zorgen voor spectaculaire vergezichten. Met middeleeuwse kastelen, steile hellingen en pittoreske dorpjes raakt u hier niet snel uitgekeken. De gezellige wijnbarretjes en cafés die u haast in elke straat tegenkomt nodigen uit om de wijnen van deze regio te proeven. De belangrijkste druiven in Mittelrhein zijn de Riesling, de Pinot Gris, de Pinot Blanc en de Muller-Thürgau. De belangrijkste rode druif is de Pinot Noir. De grond bestaat hier voornamelijk uit kleiachtig leisteen en grijswacke (een donkerkleurig gesteente dat veel mineralen bevat). De steile hellingen overal in de regio beschermen de wijnstokken tegen koude wind en er is volop zonneschijn. De Rijn dient als een groot, warmte-reflecterend oppervlak.

De wijn regio Rheingau

De Riesling druif voelt zich ook zeer wel in de Rheingau regio. De rijke grond heeft een granieten basis. Combineer dit met een perfecte ligging voor het opvangen van zonneschijn en de wijnen krijgen een fruitige citrus smaak. De glooiende wijngaarden langs kliffen en een dichte concentratie van wijndomeinen maken de Rheingau bovendien een ideale vakantieplek voor wijnkenners. Ook hier treffen we oude kastelen en schattige dorpjes. Er bestaan verschillende wijnroutes waar u kennis maakt met het verleden en met de wijnen die hier geproduceerd worden. Daarnaast bieden de wijnhuizen en restaurateurs in Rheingau het hele jaar door culinaire ervaringen van hoge kwaliteit. Zo is er het gastronomische en wijnfestival in maart, zijn er de 'Schlemmerwochen' (oftewel de gastronomische weken) eind april, het Rheingau Muziekfestival in de zomermaanden en de Rheingautage in november. De traditionele wijnveilingen in Kloster Eberbach bieden ook een unieke ervaring in een prachtige historische omgeving. Niet te versmaden: de Rheingau Riesling Spätlese en de wijnen met het “Erstes Gewächs” predikaat (te vergelijken met Premier Cru in Frankrijk).

Klimaat en wijngaarden van Duitse wijnen

Het klimaat in Duitsland is te vergelijken met het onze. Net zoals bij ons schijnt de zon er wat minder dan in bijvoorbeeld Frankrijk, Italië en Spanje. Duitsland is een van de koudste wijnlanden ter wereld. Op het eerste gezicht zou je dan ook zeggen dat het onmogelijk is om hier goede wijn te maken. Echter, doordat Duitsland geografisch gezien net iets hoger gelegen is dan Nederland en er meer variaties zijn in hoogtes is er toch een ander klimaat dan in Nederland. Steile berghellingen en sterk variërende microklimaten zorgen ervoor dat de druiven er beter gedijen dan bij ons. Ook de recente klimaatveranderingen helpen de wijnbouwers om steeds betere wijn te maken.

Kwaliteitseisen en etikettering Duitse rode wijn 

Zoals u van onze Duitse vrienden mag verwachten is er een duidelijk, streng en uitgebreid beleid ten opzichte van kwaliteitseisen en etikettering opgesteld. Zo wordt er nauwgezet omschreven hoeveel gram suikers wijnen mogen bevatten om aan welke classificering te mogen voldoen, uit welk gebied de wijnen komen en welke druiven er zijn toegestaan. Het hele systeem is enigszins ingewikkeld maar zorgt er wel voor dat u precies weet wat u van een wijn mag verwachten. In een ander blog vertellen wij u graag meer over de kwaliteitseisen waar Duitse wijnen aan moeten voldoen, en hoe dit precies allemaal zit.

Soorten rode wijn van Duitsland 

Rode wijnen zijn er in veel verschillende soorten en smaken. Van zoet tot stevig en elegant, van fris en fruitig tot krachtige en complexe rode wijnen. De kleur van rode wijn ontstaat door het sap van blauwe druiven enige tijd met de druivenschillen in contact te brengen. De kleurstoffen van de druivenschil zorgen voor rode kleur. De kleur rood wordt bepaald door het druivenras en de duur van het contact. Jonge rode wijn is vaak wat paars van kleur, terwijl sommige oudere rode wijnen een bruinrode kleur hebben.

Zoete rode wijn

Zoete  rode wijnen bevatten meer suikers als droge rode wijnen. Het suikergehalte in de blauwe druif dient voldoende te zijn om ervoor te zorgen dat na de gisting voldoende suikers overblijven voor de zoete smaak.

Half zoete rode wijn

Half zoete rode wijn is een ideale wijn voor de beginnende wijndrinker. Half zoete rode wijnen hebben een lager alcoholpercentage als droge rode wijnen. Het zijn toegankelijke wijnen en zijn goed te combineren met allerlei gerechten. Zo kunt u half zoete wijn goed bij pittige gerechten serveren, met een stuk wild of bij een kaasplankje. Vooral bij pittige kaassoorten smaakt half zoete rode wijn erg goed. Onze half zoete dornfelder van Cristoffel uit de Mosel is een klassieker.

Droge rode wijn

Bij droge rode wijn wordt het grootste deel van de suikers omgezet in alcohol. Doordat droge rode wijn minder suiker bevat geeft dit de wijn een droge smaak. Tevens bevatten deze wijnen meer tannines. De tannine in rode wijn geven een droog/drogend gevoel in de mond. Deze combinatie geeft de rode wijn zijn droge smaak.

Rode wijn bij eten?

Het probleem waar veel mensen tegen aanlopen is het kiezen van de juiste rode wijn bij de juiste gelegenheid of eten. Eten en wijn versterken of verzwakken elkaar qua smaak. Een goede wijn spijs combinatie is dan ook van belang voor de ultieme smaakbeleving. kun je ook rode wijn met een vis gericht combineren? We horen u denken… witte wijn hoort bij vis en rode wijn hoort bij vlees. Niets is minder waar. Vis wordt onderverdeeld in vette vis en magere vis. Zalm en makreel zijn voorbeelden van een vette vis. Een magere vis is de kabeljauw of de koolvis. Een vette vis zoals een lekker stuk zalm of makreel mag gerust gedronken worden met een rode wijn. Visgerechten smaken het beste met een lichte rode wijn. De beste combinatie van rode wijn en eten vergt dan ook ervaring en is afhankelijk van de bereidingswijze, saus en bijgerechten. Onze wijn en spijs experts helpen u graag bij het maken van je juiste keuzes.

Rode wijn bewaren

De serveertemperatuur van een wijn is erg belangrijk. De serveertemperatuur van een witte wijn is tussen de 7 en 10 graden. Rode wijn wordt vaak warmer geserveerd. De temperatuur ligt tussen de 14 en 18 graden Celsius. Een kwalitatief goede rode wijn kunt u ongeopend vaak jaren bewaren. Opent u de rode wijn, probeer deze dan binnen enkele dagen op te drinken. De beste smaakervaring is na het openen van de fles. Opent u de fles, geef dan de wijn wat zuurstof. Bent u uitgedronken, bewaar de fles dan op een donkere en droge plek en sluit de fles goed af door middel van een kurk of een vacuümsluiting.

Wilt u een dichte fles rode wijn bewaren, dan kunt u dit het beste doen in een omgeving met geen tempratuur schommelingen of licht inval. Bij voorkeur in een speciale wijn klimaatkast of een kelder. Rode wijn is gevoelig voor licht, trillingen en temperatuur. Een fles wijn kan wel tot vier keer zo snel achteruitgaan als deze niet in een juiste omgeving wordt bewaard. De beste temperatuur om rode wijn te bewaren is tussen de 10 °C en 14 °C met een hoge luchtvochtigheid tussen de 55 en 75 procent.

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door Duitse rode wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

De beste Duitse rode wijnen bestellen bij BergoVino?


BergoVino is onderdeel van Berghorst Groep; sinds 1870 actief als drankproducent, distributeur van bier en frisdrank en importeur van wijn. Met de in Hengelo (OV) gevestigde slijterij BergoVino (1979) specialiseerde de familie Berghorst zich steeds meer op het gebied van wijn. Na de overname van Bos Wijnimport focust Berghorst & Bos Wijnen zich sinds tien jaar op de horeca; kwalitatieve wijnen voor een betaalbare prijs.

Waar Berghorst en Bos Wijnen exclusief aan de horeca levert, richt BergoVino zich op de particuliere markt. Nu kan echt iedereen van onze wijnen genieten.