Rosé wijnen

Genieten van de lekkerste rosé wijnen

Rosé wijn

Rosé is deze zomer een van de populairste drankjes op het terras. Een heerlijk koud glas rosé op de warme zomermiddag doet wonderen. Rosé heeft de afgelopen jaren een weder opmars gemaakt. Er zijn vele gelegenheden waarbij u van een goed glas rosé kunt genieten. Rosé wijnen zijn er in alle soorten en smaken. Van intense en fruitig tot fris en droog. Rosé wijnen worden wereldwijd gemaakt. Bij de productie van rosé wijnen wordt doorgaans geen houtrijping toegepast. Er zijn slechts enkele wijnhuizen die rosé met hout produceren. De meeste bekende rosé wijnen komen uit de Provence in zuid Frankrijk. Wijnlanden als Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Portugal en Italië beginnen de rosé wijnen ook te waarderen en zij richten zich ook steeds meer op het produceren van rosé.

Soorten rosé

Rosé wijn wordt gemaakt van blauwe wijndruiven en soms worden de blauwe druiven gecombineerd met witte druiven. Er zijn vele verschillende soorten en smaken rosé. Een aantal rosé wijnen hebben hun naam te danken aan het soort druif dat wordt gebruikt voor het maken van de roséwijn of de regio waar deze wordt geproduceerd. De bekendste rosé wijnen zijn:

Provence rosé

Provence rosé is wereldwijd de bekendste rosé regio van de wereld. De regio ligt in zuid Frankrijk.  De rosé's worden voornamelijk gemaakt van de druivenrassen Grenache, Syrah en Cinsault. De rosé wijnen kenmerken zich door hun lichte zalmroze kleur. Momenteel zijn de licht zalmkleurige rosé’s een trend in de wijnwereld. 

Merlot rosé

Merlot rosé wordt voornamelijk gemaakt van de Merlot druif, en heeft een groot aandeel in het produceren van rosé wijnen. De schil van de Merlot druif heeft een donkere kleur en geeft een fruitige smaak. Hierdoor is de druif zeer geschikt voor het maken van mooie rosé wijnen.

Syrah rosé

Syrah rosé wordt gemaakt in de warme werelddelen. De druif heeft dan ook veel warmte nodig om zich goed te ontwikkelen. Veel Syrah rosé wijnen komen uit de Rhône in zuid Frankrijk. Het klimaat en de ligging van de wijngebieden Hermitage en Côte Rôtie zijn erg goed voor de aanplant van Syrah. In deze gebieden worden ook voornamelijk  prachtige rode wijnen van Syrah gemaakt en ook enkele heerlijke rosé wijnen.

Rosé Champange

De verkoop van rosé champagne is in de loop van de jaren gestegen en staat bekend om zijn fruitige tonen. De rosé champagne komt uit de Champagnestreek in noord Frankrijk. Met name in luxere horecazaken wordt rosé champagne verkocht. Rosé champagne is niet alleen geliefd bij de vrouwen, maar mannen wenden zich ook steeds waker tot deze rosé. Rosé champagne heeft vaak een luxe uitstraling en heeft een zalmroze kleur. Zoekt u een verrassende bubbel dan is deze rosé zeker geschikt. Er zijn er ook goedkopere rosé bubbels uit andere landen te koop zoals rosé Prosecco of rosé Cava.

Rosé bij het eten?

Rosé is al lang niet meer de wijn die alleen gedronken wordt op het terras. De fruitige en frisse smaken maken rosé de ideale wijn om bij te eten.

Donkere rosé

Rosé met een donkere kleur zijn vaak fruitig en licht zoet en dit pas perfect bij rijk gekruid eten als Aziatische of Mexicaanse gerechten, Indische of Marokkaanse gerechten, gegrilde vis en varkensvlees.

Zalmkleurige rosé

Deze rosé wijnen zijn te herkennen aan hun lichte zalmkleur. Deze rosé wijnen zijn vaak fris, droog en elegant. Dit maakt ze perfect voor wijn spijs combinaties met lichtere gerechten als salades, lichte kazen, zeevruchten, zalm, tonijn, kip en gegrilde groenten. 

Rosé-gelegenheden

Rosé kan bij veel gelegenheden gedronken worden en zijn goed door drinkbare wijnen. Tijdens een heerlijke zomerse dag smaakt Rosé het beste! Rosé wijnen worden dat ook voornamelijk in de zomer gedronken. De keuze voor een bepaald type rosé is afhankelijk van uw persoonlijke smaak, budget ervaring en gelegenheid. Zit u lekker in het zonnetje achter het huis met wat kleine gerechten of heeft u een picknick kies dan droge rosé zoals Petula uit Luberon Zuid-Frankrijk van het wijnhuis Marrenon. Heeft u een gelegenheid met familie of vrienden als een vierjaardag of feestje ga dan voor een zoete rosé zoals Effet mer uit de gard Zuid-Frankrijk van het wijnhuis Rocca Maura. Zoekt u iets unieks voor een speciale gelegenheid of de ultieme rosé bij de barbecue? Ga dan voor de hout gelagerde rosé Oris uit de Luberon van het wijnhuis Marrenon, en laat verrassen door deze unieke rosé!

Hoe wordt rosé gemaakt?

Rosé is een wijntype en behoort dan ook niet tot een witte of rode wijn. Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven en soms in combinatie met witte druiven. Het mengen van de witte en rode wijn is in Europa niet toegestaan, met uitzondering van rosé champagnes. De blauwe druif is dan ook altijd nodig voor het maken van rosé wijnen. Hierdoor krijgt rosé krijgt zijn mooie roze kleur. De schillen van de druiven weken (macereren) met het druivensap tot er voldoende kleur is afgegeven. Hierdoor krijgt rosé zijn mooie roze kleur. De kleur is mede afhankelijk van het type druif. Hoe langer de schillen met het versgeperste sap in contact blijven, hoe dieper de kleur van de rosé. De meest gebruikte druivenrassen zijn Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan, Cinsault, Pinot Noir en Merlot. De belangrijkste methoden om rosé wijn te maken zijn:

Saignée

Bij de Saignée-methode wordt de alcoholische vergisting van het sap ingezet naar een eventuele korte inweking van het sap samen met de schillen en pitten van de blauwe druiven. De schillen van de druiven geven dan kleur af aan het sap. Na korte tijd wordt een deel van het sap afgetapt, terwijl de gisting nog bezig is. De wijnmaker laat het vat als het ware bloeden, wat in het Fans saigner heet. Het afgetapte sap, gist verder zonder de schillen en pitten. De duur van het contact met de druiven schillen bepaald in grote mate de kleur van de rosé.

Macération

Net als bij de Saignée-methode worden de blauwe druiven gekneusd en heeft het sap een korte inweking met de schillen en pitten van de druiven in plaats van dat de druiven worden geperst. De temperatuur tijdens dit proces is laag wat ervoor dat het proces langzaam verloopt, tijdens dit proces geeft de schil geleidelijk kleur aan de wijn. Tevens gaat de wijn op een lage tempratuur niet gisten. Het sap wordt gescheiden van de schillen zodra de rosé de juiste kleur heeft en wordt de wijn in een andere tank of vat verder gegist.

Pressurage

Een veel toegepast methode in de Provence. Bij de Pressurage methode gaat de druif direct na het ontstelen in de druifpers. Om de gewenste kleur rosé te krijgen kan de wijnmaker zelf bepalen hoe vaak hij de druiven perst. Hoe vaker de druiven worden geperst, hoe donkerder de rosé wordt. Pressurage werkt enkel als de druiven de juiste rijpheid hebben. Zodra de druiven de juiste rijpheid hebben gaan de druiven kort in de pers, in de meeste gevallen vaak voor een korte periode van ongeveer een uur. Bij deze methode geven de schillen van de druiven maar weinig kleurstoffen af aan de rosé wijn.

Rosé Champagne

Het mengen (blenden) van rode en witte wijn om rosé te is vaak onder de loep gelegd. Dit gerucht van het mengen van witte en rode wijn om (echte) rosé te maken is dan ook meermaals ontkracht. In juli 2020 bestede De Keuringsdienst van Waarde hier een hele aflevering aan bekijk hier de aflevering: Keuringsdienst van waarde: Rosé gemist? Terugkijken doe je op NPO3.nl.

Toch zijn er uitzondering op het gebied van het blenden (mengen). Een uitzondering is te vinden bij mousserende wijnen. Zo is het bij Champagne toegestaan om te blenden. Bij de productie van rosé Champagne wordt er een kleine hoeveelheid van een blauwe druif (Pinot Noir) toegevoegd aan het witte druivensap (Chardonnay). De enige druivenrassen voor het maken van Champagne zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Hoewel Pinot Noir een blauwe druivenras is en er champagnes bestaan van 100% Pinot Noir is dit toch vaak een witte mousserende wijn. deze Champagne wordt vaak aangeduid met Blanc de Noir, een witte wijn van blauwe druiven.

Blenden (mengen)

Het mengen van rode en witte wijn is niet toegestaan in oude wijnwereld (Europa). De naam rosé is hier dan ook beschermd en dient te voldoen aan bepaalde eisen. Deze rosé wijnen dienen dan gemaakt te zijn van blauwe druiven. In de nieuwe wereld (buiten de EU) zijn er gebieden waar deze regel niet van toepassing zijn en het mengen van witte en rode wijn om rosé wijn te maken is toegestaan. Dit zijn dan ook een witte wijn met een klein percentage rode wijn om de rosé kleur te krijgen. Deze wijn zijn vaak goedkoper en beschikken niet over de daadwerkelijke smaaknuances van een rosé wijn.

Houdbaarheid roséwijn

Het is het lekkerste om rosé gekoeld te drinken. Voordat je de rosé drinkt dient deze de juiste temperatuur te hebben. Wij adviseren de Rosé minimaal 3 uur voor het openen in de koelkast te zetten en uit te schenken op 6-9 graden Celsius. Rosé wijnen worden jong gedronken. Rosé wijnen zij niet geschikt om lang te bewaren. Een ongeopende fles is het beste om binnen 1 tot 2 jaar te drinken. Heeft u de roséfles geopend, dan is het verstandig om deze binnen 3 dagen te nuttigen. De houdbaarheid van een wijn wordt voornamelijk bepaald door de tannines en vinificatiemethode. Bij BergoVino vinden wij het belangrijk u goed te adviseren en bij elke wijn ontvangt u dan ook alle benodigde informatie.

Wilt u een dichte fles rosé wijn bewaren, dan is dit het beste in een omgeving zonder tempratuur schommelingen of licht inval. Bij voorkeur in een speciale wijn klimaatkast of een kelder. Rosé wijnen zijn gevoelig voor licht, trillingen en temperatuurschommelingen. Een fles rosé kan snel achteruitgaan als deze niet in een juiste omgeving wordt bewaard. De beste temperatuur om rosé wijn te bewaren is tussen de 8 °C en 10 °C met een hoge luchtvochtigheid tussen de 55 en 75 procent.

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door rosé wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

De lekkerste rosé wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw rosé wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnenrode wijnenrosé wijnenmousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische)biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  

BergoVino is onderdeel van Berghorst Groep; sinds 1870 actief als drankproducent, distributeur van bier en frisdrank en importeur van wijn. Met de in Hengelo (OV) gevestigde slijterij BergoVino (1979) specialiseerde de familie Berghorst zich steeds meer op het gebied van wijn. Na de overname van Bos Wijnimport focust Berghorst & Bos Wijnen zich sinds tien jaar op de horeca; kwalitatieve wijnen voor een betaalbare prijs.