Rosé

Rosé wijn

Rosé is deze zomer een van de populairste drankjes op het terras. Een heerlijk koud glas rosé op de warme zomermiddag doet wonderen. Rosé heeft de afgelopen jaren een weder opmars gemaakt. Er zijn vele gelegenheden waarbij u van een goed glas rosé kunt genieten. Rosé wijnen zijn er in alle soorten en smaken. Van intense en fruitig rosé tot fris en droog rosé. Rosé wijnen worden wereldwijd gemaakt. Bij de productie van rosé wijnen wordt er geen houtlagering toegepast. Er zijn enkele wijnhuizen die deze rosé met hout produceren. De meeste rosé wijnen komen uit Provence in zuid Frankrijk. Wijnlanden als Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Portugal en Italië beginnen de rosé wijnen ook te waarden en zij richten zich ook steeds meer op de produceren van de rosé.

Soorten rosé

Rosé wijnen wordt gemaakt van blauwe wijndruiven en soms worden de blauwe druiven gecombineerd met witte druiven. Er zijn vele verschillende soorten en smaken rosé. De meeste rosé wijnen hebben hun naam te danken aan het soort druif dat wordt gemaakt voor het maken van de roséwijn. De bekendste rosé wijnen zijn:

Provance rosé

Provance rosé is wereldwijd de bekendste rosé regio van de wereld. De regio ligt in zuid Frankrijk.  De rosé's worden voornamelijk gemaakt van de druivenrassen Grenache, Syrah, Cinsault. De rosé wijnen kenmerken zich door hun lichte zalmroze kleur. Momenteel zijn de licht zalmkleurige rosé een trend in de wijnwereld. 

Merlot rosé

Merlot rosé wordt voornamelijk gemaakt van de Merlot druif. Of heeft deze druif het grootste aandeel in de rosé wijn. De schil van de Merlot druif heeft een donkere kleur is en geeft een fruitige smaak hierdoor is de druif zeer geschikt voor het maken van een mooie rosé wijnen.

Syrah rosé

Syrah rosé wordt gemaakt in de warme werelddelen. De druif heeft dan ook veel warmte nodig om zich goed te ontwikkelen. Veel Syrah rosé wijnen komen uit de Rhône in zuid Frankrijk. Het klimaat en de ligging van de wijngebieden Hermitage en Côte Rôtie zijn erg goed voor de aanplant van Syrah. In deze gebieden worden ook prachtige rode wijnen van Syrah gemaakt. 

Rosé champange

De verkoop van rosé champagne is in de loop van de jaren gestegen en staat bekend om zijn fruitige tonen. De rosé champagne komt uit de champagnestreek in noord Frankrijk. Met name in luxere horecazaken wordt rosé champagne verkocht. Rosé champagne is niet allen geliefd bij de vrouwen, maar mannen wenden zich ook steeds waker tot deze rosé. Rosé Champagne heeft vaak een luxe uitstraling en heeft een zalmroze kleur. Zoekt u een verrassende bubbel dan is deze rosé zeker geschikt. Er zijn er ook goedkopere rosé bubbels te koop als rosé Prosecco of rosé Cava.

Orange wijn

Orange wijn valt officieel niet onder de categorie rosé wijnen. Orange wijn wordt gemaakt van een witte wijn op de manier hoe normaliter rode wijn wordt gemaakt. Op deze vinificatie wijze ontstaat Orange wijn. Het draait bij orange wijn dan ook enkel om de manier van wijn maken. Vaak worden deze wijnen dan ook biologisch of biodynamisch geproduceerd. Orange wijnen hebben een licht oranje kleur en wordt ook wel eens aangezien voor een rosé.

Rosé bij het eten?

Rosé is al lang niet meer de wijn die gedronken wordt op het terras. De fruitige en frisse smaken maken rosé ideale wijn om bij eten.

Donker rosé

Rosé met een donkere kleur zijn vaak fruit en licht zoet dit pas perfect bij rijk gekruid eten als Aziatische of Mexicaanse gerechten, Indische of Marokkaanse gerechten, gegrilde vis en varkensvlees.

Zalmkleurige rosé

Deze rosé wijnen zij te herkennen aan hun lichte zalmkleur. Deze rosé wijnen zijn vaak fris, droog en elegant. Dit maakt ze perfect voor wijn spijs combinaties met lichter gerechten als salades, lichte kazen, zeevruchten, zalm, tonijn, kip en gegrilde groeten. 

Rosé champagne

Rosé champagne is duurder dan andere rosé wijnen en is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Champagne staat bekend om zijn combinatie met oesters. Rosé Champagne heeft een fruitig smaak en is goed te combineren met lichte vis, gerookte zalm, schelpdieren, zeevruchten of salades kreeft en gevogelte.

De beste combinatie van rosé wijn en eten vergt dan ook ervaring en is afhankelijk van de bereidingswijze, saus en bijgerechten. Onze wijn en spijs experts helpen u graag bij het maken van je juiste keuzes.

Rosé-gelegenheden

Rosé kan bij veel gelegenheden gedronken worden en zijn goed door drinkbare wijnen. Tijdens een heerlijke zomerse dag smaakt Rosé het beste! Rosé wijnen worden dat ook voornamelijk in de zomer gedronken. De keuze voor een bepaalt type rosé is afhankelijk van jouw smaakprofiel, budget ervaring en gelegenheid. Zit lekker in het zonnetje achter het huis met wat kleine gerechten of heeft u een picknick kies dan droge rosé zoals Petula uit Luberon Zuid-Frankrijk van het wijnhuis Marrenon heeft u een gelegenheid met familie of vrienden als een vierjaardag of feestje ga dan voor een zoete rosé zoals Effemer uit de gard Zuid-Frankrijk van het wijnhuis Rocca Maura. Zoekt u iets unieks voor een speciale gelegenheid of de ultieme rosé bij de barbecue ga dan voor de hout gelagerde rosé Oris uit de luberon van het wijnhuis marrenon. En laat verrassen door deze unieke rosé.

Hoe wordt rosé gemaakt?

Rosé is een wijntype en behoort dan ook niet tot een witte of rode wijn. Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven en soms in combinatie met witte druiven. Het mengen van de witte en rode wijn is in Europa niet toegestaan, met uitzondering van rosé champagnes. De blauwe druif is dan ook altijd nodig voor het maken van rosé wijnen. Hierdoor krijgt rosé krijgt zijn mooie roze kleur. De schillen van de schillen weken (macereren) met het druivensap tot er voldoende kleur is afgeven. Hierdoor krijgt rosé krijgt zijn mooie roze kleur. De kleur is mede afhankelijk van het type druif. Hoe langer de schillen in het versgeperste sap in contact blijven, hoe dieper de kleur van de rosé. De meest gebruikte druivenrassen zijn Grenache, Sangiovese, Syrah, Mourvèdre, Carignan, Cinsault, Pinot Noir en Merlot.  Drie belangrijkste methoden om rosé wijn te maken zijn:

Mengen van blauwe druiven en witte druiven

Het mengen van rode en witte wijn is niet toegestaan. Echter is het wel toegestaan om de blauwe en witte druiven bij elkaar in te doen tijdens de week (maceratie) periode. Geperst druivensap wordt gemengd met de druivenmost. Druivenmost is combinatie van druivensap, schil pitjes en steeltjes. De most blijft in contact met het druivensap tot de gewenste roze kleur is ontstaan.

Kort of lang schil contact blauwe druif

Bij deze manier wordt het sap van de rode wijn vroegtijdig afgetapt en overpomp naar een aparte tank. De kleur van de rosé wordt bepaald door de tijd door de tijd dat het sap in contact is geweest met de druivenmost.

Persen van de blauwe druif

Op deze manier worden de druiven na oogst direct geperst. Door het kneuzen van de druiven komen het sap en de schil in contact. De rode kleurstoffen uit de schil worden opgenomen in het sap. Door het korte contact heeft deze rosé een licht roze kleur. Indien de rosé wijn meer kleur dient te krijgen voegen ze extra druivensap toe van de laatste persing. Deze persing heeft de meeste kleur.   

Houdbaarheid roséwijn

Het is het lekkerste om rosé gekoeld te drinken. Voordat je de rosé drinkt dient deze de juiste temperatuur te hebben. Wij adviseren de Rosé 3 uur voor het openen in de koelkast te zetten en uit te drinken op 6-9 graden Celsius. Rosé wijnen worden jong gedronken. De Beste smaakbeleving is na het openen van de fles. Rosé wijnen zij niet geschikt om lang te bewaren. Een ongeopende fles is het beste om binnen 1 tot 2 jaar te drinken. Heeft u de roséfles geopend, dan is het verstandig om deze binnen 3 dagen te nuttigen. De houdbaarheid van een wijn wordt voornamelijk bepaald door de tannines en vinificatiemethode. Bij BergoVino het belangrijk u goed te adviseren bij elke wijn ontvangt u dan ook alle benodigde informatie.

Wilt u een dichte fles rosé wijn bewaren, dan is dit het beste in een omgeving met tempratuur schommelingen of licht inval. Bij voorkeur in een speciale wijn klimaatkast of een kelder. Rosé wijnen zijn gevoelig voor licht, trillingen en temperatuur. Een fles rosé kan snel achteruitgaan als deze niet in een juiste omgeving wordt bewaard. De beste temperatuur om rosé wijn te bewaren is tussen de 8 °C en 10 °C met een hoge luchtvochtigheid tussen de 55 en 75 procent.

Rosé online bestellen

Bij ons kunt u uw wijn per fles bestellen. De perfecte rosé vinden is iets persoonlijk en afhankelijk van uw smaakprofiel, ervaring en de gelegenheid. Heeft u een feestje, een barbecue met vrienden of wilt u genieten van een heerlijke rosé, dan hoeft u niet langer te zoeken. Via onze webshop kunt u uw favoriete rosé online bestellen. Via onze website kunt u gemakkelijk en snel u smaakprofiel bepalen door middel van een aantal vragen, waardoor u altijd de juiste keuze maakt voor de juiste rosé die het best bij u, uw gelegenheid en uw budget past. Dit scheelt u zoekwerk. Liever een proefpakket rosé? Of persoonlijk contact? Onze vinologen staan dagelijkse voor u klaar en hulpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Plaats u uw bestelling op werkdagen voor 24:00 dan ontvangt u uw bestelling binnen 2 werkdagen.

Over BergoVino

BergoVino is onderdeel van Berghorst Groep; sinds 1870 actief als drankproducent, distributeur van bier en frisdrank en importeur van wijn. Met de in Hengelo (OV) gevestigde slijterij BergoVino (1979) specialiseerde de familie Berghorst zich steeds meer op het gebied van wijn. Na de overname van Bos Wijnimport focust Berghorst en Bos Wijnen zich sinds tien jaar op de horeca; kwalitatieve wijnen voor een betaalbare prijs.

Waar Berghorst en Bos Wijnen exclusief aan de horeca levert, richt BergoVino zich op de particuliere markt. Nu kan echt iedereen van onze wijnen genieten.