Vegan wijn

Sold out
Rocca Maura, Grenache

BergoVino

€9,00

    Rainer Wess, Rosé

    BergoVino

    €11,15

      Peth Wetz, Rivaner

      BergoVino ''Uw online wijn adviseur''

      €11,15

        Peth Wetz, Sauvignon Blanc

        BergoVino ''Uw online wijn adviseur''

        €12,75

          Peth Wetz, Chardonnay-Weissburgunder

          BergoVino ''Uw online wijn adviseur''

          €12,95

            Peth Wetz, Muskateller

            BergoVino ''Uw online wijn adviseur''

            €12,95

              Genieten van de beste vegan & veganistische wijnen

              Veganisme in de wijnbouw

              In de wijnbouw is er in toenemende mate aandacht voor het verbouwen van druiven gebaseerd op een veganistisch principe. Met klimaatveranderingmilieudierenwelzijn en overconsumptie in het algemeen als centrale thema’s in de wereld is het ook niet meer dan logisch dan dat de wijnbouw op deze ontwikkelingen inspeelt.

              Veganistische levensstijl

              Wie had er 10 jaar geleden wel eens over vegan gehoord? Vegetarisch kennen we uiteraard allemaal wel en ook het begrip flexitariër wordt steeds populairder, niet helemaal vegetarisch maar wel zo af en toe een dagje geen vlees. Een vegetariër eet in principe geen producten afkomstig van gedode dieren. Dus geen vlees, geen vis en geen gelatine. Als zijn er instinkers als kaas waar stremsel voor gebruikt kan worden (afkomstig uit kalfsmagen). Een veganist gaat nog een stap verder en eet geen enkel product afkomstig van dieren, dus naast vlees ook geen eieren of zuivel. Ook dragen ze bijvoorbeeld geen leer of wol.

              Is Vegan ook Biologisch?

              Strikt genomen heeft vegan niks met biologisch te maken. Een vegan wijn kan bespoten zijn met chemische middelen en voorzien zijn van een flinke dosis kunstmest, het is vegan zolang er maar geen dierlijke producten zijn gebruikt. Uiteraard gaat het gaat vaak wel hand in hand, de bewuste manier van landbouw waarbij er met respect voor natuur en dier wordt gewerkt en gecertificeerde biologische landbouw.

              Wat is vegan of veganistische wijn?

              Wijn wordt gemaakt van druiven, dat hoeven we u waarschijnlijk niet te vertellen. In wezen is wijn gefermenteerd druivensap. De gisting, zowel natuurlijk als gekweekt, zet de suikers van het druivensap om in alcohol. Tot nu toe lijkt dit allemaal veganistisch te zijn en zo gezien is lijkt een wijn per definitie vegan. Echter, bij het maken van een wijn en bij het telen van druiven worden diverse (dierlijke) hulpmiddelen ingezet om de oogstopbrengst groter te laten zijn of om bepaalde ziektes bij de druiven te voorkomen. Ook bij de productie van de wijn wordt er gebruik gemaakt van dierlijke hulpmiddelen. Na de vergisting is wijn nog troebel. Om het mooi helder te krijgen moet men de wijn ‘klaren’. Daarvoor worden de vaste bestanddelen, die nog door de wijn zweven, neergeslagen in de tank door producten zoals eiwitten (uit melk of eieren), gelatine of vislijm. Bij veganistische wijn gebruikt men Bentoniet, een kleiachtig en vulkanisch mineraal. Veel wijngaarden gebruiken ook dierlijke producten in hun meststoffen, zoals visemulsie, bloed en beendermeel. Voor het maken van een Vegan wijn worden er dan ook geen dierlijke producten gebruikt. Mensen met een vegan leefstijl eten geen enkel product afkomstig van dieren, dus naast vlees ook geen eieren of zuivel. Tevens dragen zij geen kleding die gemaakt zijn van dieren  bijvoorbeeld leer of wol. Bij de “gewone” wijnliefhebber heerst vaak onwetendheid en krabt zich wellicht nog eens achter de oren als hij of zij zich verdiept in deze materie.

              Werkwijze van veganisme in de wijnbouw

              Een wijnmaker die werkt volgens de regels van het veganisme gebruikt eerder klaringsmiddelen op basis van klei, zoals bentoniet, dat bijzonder efficiënt is in het verwijderen van ongewenste eiwitten. Geactiveerde houtskool is een ander veganistisch en vegetarisch vriendelijk middel dat ook wordt gebruikt. Hoewel veganistische wijn niet hetzelfde is als biologische wijn zijn er uiteraard wel raakvlakken; beiden streven een harmonisatie met de natuur na en proberen een zo klein mogelijke “footprint” achter te laten. De overgang naar meer natuurlijke methoden voor het maken van wijn waardoor de natuur zijn gang kan gaan zorgt voor meer veganistische en vegetarische wijnen.

              Hoe een veganistische wijn te herkennen

              Er bestaat (nog) geen verplichting om op het wijnetiket te vermelden of een wijn al dan niet op biologische cq. veganistische manier geproduceerd werd. Gezien de toenemende focus op duurzame productieprocessen zou dit in de toekomst echter zomaar wel eens het geval kunnen zijn. Tot die tijd: Een ding waar u op kunt letten is de vermelding “niet verfijnd / niet gefilterd”. In het Engels zou dit zijn “not fined / not filtered” maar de benaming “raw wine” bestaat ook. In het Frans ziet u dan “vin naturel” staan. Een vin naturel is per definitie een veganistische wijn.

              Daarnaast bestaan er bepaalde keurmerken en kan er op het etiket vermeld staan dat de wijn geschikt is voor vegans. Deze etiketten zijn dan voorzien van het vegan-logo (zijnde een zonnebloem dat voor gecontroleerd veganistische producten staat). Biologisch geproduceerde wijnen zijn niet per definitie geschikt als vegan wijnen omdat er gebruik gemaakt mag worden van dierlijke hulpstoffen. Per land verschilt de regelgeving ook nog eens, dus dat maakt het niet makkelijker. Om een vegan-label te verkrijgen moet de wijnboer aan heel wat voorwaarden voor certificering voldoen. Dit is een kostbare en tijdrovende zaak die niet voor iedereen haalbaar (lees: rendabel) is.

              Duurzame wijn

              Naast veganistische wijn, bio(dynamische) wijn en biologisch geproduceerde wijn bestaat er ook duurzame wijnbouw. Duurzaamheid is een breed begrip. U kunt hierbij denken aan het uitstoten van zo min mogelijk CO2, het op een verantwoorde manier omgaan met hulpstoffen, het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen vermijden en aandacht voor het op een juiste manier omgaan met water, elektriciteit en verpakkingsmaterialen. BergoVino is er trots op om een mooi assortiment aan duurzame wijnen uit meerdere landen te voeren. Klik hier voor onze collectie van duurzame wijnen.

              Onze veganistische wijnhuizen

              BergoVino herkent de vraag naar duurzame en vegan wijn en springt daar op in middels samenwerking met ondertussen drie wijnhuizen. Zo importeren wij wijnen uit Frankrijk van “Rocca Maura”, uit Spanje van “Bodegas Vegalfaro” en uit Duitsland van “Weingut Karle”. Deze drie wijnhuizen stellen wij hieronder kort aan u voor.

              Rocca Maura

              Rocca Maura is een samenwerkingsverband van een groot aantal wijnboeren uit de zuidelijke Rhône, waarbij oog voor kwaliteit en het milieu een gemeenschappelijk doel zijn. Op meer dan 400 hectaren, verdeeld over AOC en IGT percelen, worden hier zeer diverse wijnen geteeld. Van dit wijnhuis voeren wij een witte, een rosé en een rode variant.

              Bodegas Vegalfaro

              Oud terroir, biologische wijnbouw en goede wijnen. Dat is het familie gerund wijnhuis Viñedos & Bodegas Vegalfaro. De wijnen van dit wijnhuis worden gemaakt met het oog op biologische praktijken en de bereidheid om traditie te combineren met innovatie in de zoektocht naar de optimale terroirexpressie. Zo worden natuurlijke remedies zoals kamille, brandnetels en peulvruchten verbouwd om de verspreiding van leven in onze bodems te bevorderen. Deze kruiden en planten dragen bij aan de ontwikkeling van natuurlijke micro-elementen en microfauna, om de wijnstokken gezond te maken. Daarnaast wordt ongedierte bestreden niet door pesticiden maar door het gebruik van mijten, spinnen en bijen. Ook worden schapen gebruikt om de groei van onkruid tegen te gaan. Zo hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van dierlijke of onnatuurlijke producten.

              Bodegas Vegalfaro produceert wijnen in drie Denominaciones de Origen: D.O.P. Pago de Los Balagueses, D.O. Utiel-Requena en D.O. Cava. Alle Vegalfaro-wijnen zijn biologisch en vegan gecertificeerd door de Europese Unie. Van deze bijzondere producent hebben wij een mooi assortiment aan wijnen op voorraad – van witte wijnen tot cava’s en rode wijnen. Echt bijzonder is deze krachtpatser: de “Los Altos”, een typisch Spaanse wijn, 10 maanden gerijpt op Frans eiken.

              Weingut Karle

              Onze ontdekking voor 2021 en daarna is wijnland Duitsland. Ons doel is om u kennis te laten maken met de prachtige ontdekkingen die dit land u op wijngebied te bieden heeft. Een pareltje onder de (veganistische) wijnhuizen is Weingut Karle, waarvan wij de eer hebben om een aantal wijnen te mogen voeren. Weingut Karle ligt tussen het Zwarte Woud en de Voogezen in de Elzas en bestaat al sinds 1899. Met hart en ziel runt men hier een wijnbedrijf, waar liefde voor de natuur en liefde voor wijn schitterende wijnen voortbrengen. In ons assortiment onder andere een heerlijke Riesling, een verassende witte wijn gemaakt van Pinot Noir druiven en een echte, barrique gerijpte Spätlese Spätburgunder

              Volg de link voor een compleet overzicht van alle vegan wijnen die u bij BergoVino kunt vinden.

              Persoonlijk wijnadvies

              Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door vegan en veganistische wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

              De beste vegan & veganistische wijnen bestellen bij BergoVino?

              BergoVino is onderdeel van Berghorst Groep; sinds 1870 actief als drankproducent, distributeur van bier en frisdrank en importeur van wijn. Met de in Hengelo (OV) gevestigde slijterij BergoVino (1979) specialiseerde de familie Berghorst zich steeds meer op het gebied van wijn. Na de overname van Bos Wijnimport focust Berghorst & Bos Wijnen zich sinds tien jaar op de horeca; kwalitatieve wijnen voor een betaalbare prijs.

              Waar Berghorst en Bos Wijnen exclusief aan de horeca levert, richt BergoVino zich op de particuliere markt. Nu kan echt iedereen van onze wijnen genieten.