Vegan wijn

Een nieuwe trend

Wie had er 10 jaar geleden wel eens over vegan gehoord? Vegetarisch kennen we uiteraard allemaal wel en ook het begrip flexitariër wordt steeds populairder, niet helemaal vegetarisch maar wel zo af en toe een dagje geen vlees. Allemaal goed voor het dierenwelzijn en ons klimaat.

Nu is daar de opkomst van het veganisme. Uiteraard bestaat het al erg lang maar nu komt het toch steeds meer in de belangstelling.

Veganisme

Een vegetariër eet in principe geen producten afkomstig van gedode dieren. Dus geen vlees, geen vis en geen gelatine. Als zijn er instinkers als kaas waar stremsel voor gebruikt kan worden (afkomstig uit kalfsmagen). Een veganist gaat nog een stap verder en eet geen enkel product afkomstig van dieren, dus naast vlees ook geen eieren of zuivel. Ook dragen ze bijvoorbeeld geen leer of wol.

Vegan wijn

Nu horen we u denken, maar in wijn zit toch geen vlees of iets dergelijks? Nee dat klopt natuurlijk helemaal. Toch wordt er bij de productie van wijn veel gebruik gemaakt van dierlijke hulpmiddelen bij het klaren van de wijn. Na de vergisting is wijn nog troebel. Om het mooi helder te krijgen moet men de wijn ‘klaren’. Daarvoor worden de vaste bestanddelen, die nog door de wijn zweven, neergeslagen in de tank door producten zoals eiwitten (uit melk of eieren), gelatine of vislijm. Bij veganistische wijn gebruikt men Bentoniet, een kleiachtig en vulkanisch mineraal. Wij hebben bij BergoVino een mooie selectie veganistische wijnen, die tevens allemaal ook biologisch zijn, van het wijnhuis Vegalfaro uit Utiel Requena in de buurt van het zonnige Valencia.

Is Vegan ook Biologisch?

Strikt genomen heeft vegan niks met biologisch te maken. Een vegan wijn kan bespoten zijn met chemische middelen en voorzien zijn van een flinke dosis kunstmest, het is vegan zolang er maar geen dierlijke producten zijn gebruikt. Uiteraard gaat het gaat vaak wel hand in hand, de bewuste manier van landbouw waarbij er met respect voor natuur en dier wordt gewerkt en gecertificeerde biologische landbouw.

Zorg voor de natuur en onze wijnstokken

Bodegas Vegalfaro kweekt 60 hectare laagproductieve wijnstokken die volledig voldoen aan de strenge eisen van de Europese Unie voor biologische landbouw. Het wijnhuis heeft nog nooit kunstmatige producten gebruikt in zijn wijngaarden, dus er is een grote verscheidenheid aan microfauna op de bodem. Deze microscopisch kleine organismen zijn erg belangrijk voor de afbraak van organisch materiaal en voor de opname van voedingsstoffen door een symbiotische relatie met de wijnstokwortels.

Vegalfaro's toewijding aan biologische praktijken is altijd gericht op het bevorderen van biodiversiteit en duurzaamheid, voor maximale bodemgezondheid, gezondheid van wijnstokken en wijnkwaliteit.

Microfauna helpt ook bij het voorkomen van bacterievuur en bevordert in het algemeen de gezondheid van planten. Om de energieduurzaamheid te waarborgen, zijn er zonnepanelen in de wijngaarden geplaatst om groene energie te produceren en de irrigatiesystemen van stroom te voorzien.

Op ons landgoed Pago de los Balagueses verbouwen ze natuurlijke remedies om de verspreiding van leven in onze bodems te bevorderen. Ze planten kamille, brandnetels en peulvruchten die zullen bijdragen aan de ontwikkeling van natuurlijke micro-elementen en microfauna, om de wijnstokken gezond te maken.