Alcoholvrije wijn

Alcoholvrij wijn kopen

De meeste van ons kunnen zich het genadeloze effect van de conference van Youp van ‘t Hek nog wel herinneren. Op de welbekende ‘geraffineerde wijze’ van Youp werd het merk Buckler (en daarmee alcoholvrij bier in het algemeen) tot de grond toe afgebrand. Het imago van alcoholvrij was, mede door de vrij slappe en bijna vieze smaak, behoorlijk geschaad.

De laatste jaren is er een flinke inhaalslag geweest en is alcoholvrij populairder dan ooit. Mensen zijn bewuster gaan leven maar willen wel ‘meer genieten’. Vooral het segment alcoholvrij bier heeft de laatste jaren grote sprongen gemaakt in dit imago, aanbod en vooral ook kwaliteit. Is dit ook de voorbode voor wijn?

Alcoholvrije wijn

Allereerst iets over hoe alcoholvrije wijn gemaakt wordt. U denkt misschien dat alcoholvrije wijn niets anders is dan gewoon druivensap. Dat had natuurlijk gekund maar de definitie van wijn is bij wet dat het een drank moet zijn die verkregen is door de alcoholische vergisting van druivensap. 

Daarnaast heeft het ook een smaak technische reden dat de wijn eerst vergist moet zijn. Vergisting voegt kenmerkende smaaknuances toe aan wijn en druivensap is in de pure vorm veel te zoet door alle aanwezige (niet vergiste) suikers.

Proces en kwaliteitsverbetering

De basis voor alcoholvrije wijnen is dus een wijn die op de normale manier gemaakt wordt, maar daar moet dan achteraf nog wel de alcohol uitgehaald worden. De-alcoholiseren noemen we dat. Dat kan op verschillende manieren; Spinning cone techniek, vacuüm of omgekeerde osmose. Stuk voor stuk processen die steeds verfijnder worden waardoor met steeds meer precisie de alcohol uit de wijn gefilterd kan worden met zo min mogelijk negatieve bijwerkingen en smaak verlies.

Wijn mag alcoholvrij heten wanneer het minder dan 0,5% alcohol bevat. Wanneer er op het etiket 0.0% vermeld staat dan zit er ook echt geen alcohol in.

Door de toenemende vraag binnen het segment alcohol vrij zien we een enorme toename van producenten en soorten alcoholvrije wijn. Meer vraag betekent meer aanbod en dat leidt tot concurrentie. Het mooie daarvan is dat de prijs steeds attractiever wordt en dat ook op het gebied van smaak grote sprongen gemaakt worden. Het wordt gewoon steeds lekkerder waardoor het niet meer als straf voelt om een alcoholvrije bubbel te drinken op een feestje.

Soorten

Eigenlijk wordt er van elk type wijn wel een alcoholvrije variant gemaakt. Van fris zoet tot vol rood. Belangrijk is dat er als basis een goede wijn genomen wordt, dat proef je terug. Massaal geproduceerde wijnen die, enkel voor commerciële doeleinden, omgebouwd worden tot slappe alcohol loze sapjes die komen niet ver meer. Goede wijnbedrijven die oprecht, en volgens een filosofie voor kwaliteit, smaak en gezondheid, alcoholvrije wijn als volwaardig product zien die maken het verschil. Van toegevoegde waarde is het gebruik van volwaardige en aromatische en fris zure druiven die zorgen voor een plezierige frisse fruitigheid met balans. Denk aan de Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling en Merlot druiven. De wijn kan het best lekker koud gedronken worden. Ook de rode mag best aan de koele kant zijn, denk aan zo’n 14 a 15 graden. Dat komt het fruitige karakter ten goede.

The proof is in the pudding

Wij hebben bij BergoVino als wijnimporteur altijd de smaak en kwaliteit van onze producten voorop staan. Daarin doen wij geen concessies. Het heeft daarom ook een paar jaar geduurd voordat wij een selectie alcoholvrije hebben toegevoegd aan ons assortiment. Voor feestelijke momenten hebben wij de Pierre Zero Sparkling, daarnaast hebben wij in ons assortiment een witte Chardonnay en een rode Merlot.

Houdbaarheid alcoholvrije wijn

Alcoholvrije wijnen zijn niet zo lang te bewaren als gewone wijn. Drink ze bij voorkeur binnen een jaar na aankoop. Wanneer de fles eenmaal is aangebroken kunt u hem het beste in de koelkast bewaren en blijft dan zo’n 2 tot 3 dagen goed. Handig om te weten: wij verkopen naast reguliere flessen ook kleine flesjes die perfect zijn wanneer u graag af en toe een glaasje drinkt. Dit van het wijnhuis NOA, verkrijgbaar in Sparkling, Riesling en Shiraz.

Last but not least

Naast het aspect dat minder alcohol uiteraard beter is voor de gezondheid bevat alcoholvrije wijn fors minder calorieën dan reguliere wijn. Dus een perfecte januari wijn.