Port

Port de bekendste dessertwijn uit Portugal. Port is een versterkte wijn en wordt op een speciale manier gemaakt. De wijn bevat een alcoholpercentage van 18% tot 20%, dit is hoger dan het alcoholpercentage van witte, rode of rosé wijnen. Port is aan het einde van de 17e eeuw ontstaan. Door het opgelegde handelsverbod vanuit Engeland met Frankrijk was het niet meer mogelijk voor de Engelsen wijnen uit Frankrijk te importeren. De Engelsen gingen opzoek naar een alternatief bij hun handelspartner de Portugezen. De wijnen werden via schepen vanuit Portugal naar Engeland vervoerd. Tijdens de langere overtocht ging de wijn kapot. Om de wijnen langer houdbaar te maken werd er wijnalcohol toegevoegd aan de wijnvaten. Hierdoor stopte de vergisting van de wijnen en bleven er meer rest suikers achter in de wijn. Hierdoor bevatte de wijnen meer alcohol en waren deze wijnen zoet van smaak. Port werd vanuit de havenstad Porto vervoerd en heeft zijn naam hieraan te danken.  

Waar komt Port vandaan?

In de EU mag port enkel gemaakt worden in en om de Douro vallei in het noord-oosten van Portugal. Het gebied is zeer geschikt voor de aanplant van wijnranken en is één van de oudste wijngebieden van Europa. De wijngaarden staan langs steile hellingen en staan op stenen plateaus. De benaming Port is dan ook geografische beschermd vanuit de EU en mag enkel in de Douro vallei worden geproduceerd. Buiten de EU wordt er ook port geproduceerd in Zuid-Afrika en Australië en daar is de geografische bescherming niet van toepassing. Sinds 2001 staat het gebied op van UNESCO als werelderfgoed.

Van welke druiven wordt port gemaakt?

Port wordt gemaakt van verschillende soorten druiven en is vaak een blend (mix van verschillende soorten druivenrassen) de druivenrassen zijn vaak onbekend zoals de meeste druivenrassen uit Portugal. Druivensoorten waarvan port wordt gemaakt zijn; Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Francisca, Tinto Rouro, Bastardo, Donzelinho Tinto, Mourisco en de Malvasia Fina (witte port).

Portsoorten

Er zijn vele verschillende soorten en smaken port. De meeste bekende port soorten zijn Ruby en Tawny. De smaken zijn zeer gevarieerd. Afhankelijk van de soort zal port over het algemeen zoet en stroperig zijn met tonen van rood fruit, gedroogd fruit, kruiden, appelstroop en noten. Alle soorten port worden minimaal voor 2 jaar opgeslagen in houten vaten of stalen tanks. Hierna worden de eerste keuzes gemaakt door portmaker en wordt er besloten om de port verder te laten rijpen op houten vaten. Hieronder hebben wij de bekendste port soorten voor u op een rij gezet.

Ruby port

Lekker te drinken voor het eten en kan ligt gekoeld gedronken worden. Deze port heeft een helderrode kleur.

Reserva port

Reserva port is een ruby port van hogere kwaliteit. De wijnmaker gebruikt hiervoor druiven van de betere hellingen en de druiven worden kwalitatiever geoogst. Om de naam Reserva te mogen gebruiken dient de wijn door een proefpanel te worden te worden gekeurd.

Vintage port

Vintage port is een ruby port stijl die enkel in de beste jaren wordt gemaakt. De port wordt na 2 jaar vat rijping gebotteld en rijpt verder in de fles. Een vintage port is vaak na 20 jaar het best om gedronken te worden.

Late Bottled Vintage port (LBV)

Late Bottled Vintage port ook bekend als de afkorting LBV is een port van één enkele jaargang ook wel vintage genoemd. De port rijpt 4-6 jaar in grote houten vaten. Het oogst jaar en het jaar van botteling staan vermeld op het etiket. ‘’Late’’ staat voor late botteling en deze port wordt dan ook later gebotteld dan een vintage port. In tegenstelling tot de verwachting is de smaakt van een late bottled vintage port toegankelijker en minder complex als een vintage port.

Tawny port

Een Tawny port is een hout gelagerde Ruby port. De port moet minimaal 2 op houten vaten hebben gelegen en 3,5 jaar op kleinere houten vaten. Echter hanteren de meeste porthuizen een minimale rijpingsperiode van 6 tot 7 jaar voor een Tawny port. De port is vaak een blend van meerdere soorten port. De Tawny port heeft zachtere smaken en een lichte kleur ten opzichte van een Ruby port. De beste Tawny ports rijpen langer. Zo zijn er Tawny ports van 10 jaar, 20 jaar of 30 jaar oud. Dit is niet de daadwerkelijke leeftijd maar een gemiddelde. Qua smaak zal deze port minder fruitig zijn en meer smaken van gedroogde fruit, appelstroop, karamel en noten hebben.

Colheita port

Colheita port een prachtig en complexe port soort. Het is een Tawny port gemaakt van één oogst jaar. Deze port dient minimaal acht jaar op houten vaten gerijpt te hebben. Colheita port heeft een bruinachtige kleur en beschikt over een fluweelzachte smaak. Op het etiket staat het oogst jaar vermeld en het jaar van botteling.

Crusted port

Een Crusted port is een apart soort port. Deze port soort rijpt 4 jaar op grote houten vaten en wordt ongefilterd gebotteld. Door dat er geen filtering wordt toegepast ontstaat er een korst op de binnenzijde van de fles. Dit fenomeen geeft de port zijn naam ‘’Crusted’’. Het is een fijne Ruby port die in de smaak dichter bij een gerijpte vintage ligt dan bij een late bottled vintage, deze port heeft over het algemeen meer fruit aroma’s. Een Crusted port is na botteling op druk en kan direct gedronken worden en dient zich ook uitstekend voor veroudering en bewaring in de fles.

Port kopen

Voor het kopen van port dient u met een aantal aspecten rekening te houden. Allereest dient uw een beeld te hebben van uw smaak. Het eindoordeel lekker of niet lekker blijft het belangrijkste. Een dure of oude port hoeft per definitie niet lekker te zijn. Daarnaast zal u een inschatting moeten maken van uw budget en de gelegenheid waarin u de port wilt gaan schenken. In combinatie met eten kan de port volkomen anders smaken. Houd dan ook rekening met wat u eventueel bij de port wilt gaan eten. Vind u het lastig de juiste keuze te maken? Geen probleem. Onze vinologen van BergoVino en wijn en spijs experts helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

Advies op maat en bent u benieuwd naar uw smaakvoorkeur doe onze smaaktest.