Hoelang kunt u een fles wijn bewaren?

Dec 11 , 2020

Hoelang kunt u een fles wijn bewaren?

Wijn bewaren 

Altijd lastig, hoe lang kun je een (ongeopende) fles wijn bewaren. Helaas is het antwoord ook niet echt eenvoudig. Uiteraard zijn er wat stelregels maar het is echt wat meer ‘maatwerk’ om dit per wijn aan te geven. Maar laat u niet ontmoedigen en lees ons verhaal, daar zult u echt wat aan hebben.

Hoelang kunt u een fles wijn bewaren? | BergoVino

Waarom wijn bewaren? 

Het bewaren van wijn heeft een doel: rijping. Wijnen moet u bewaren om ‘op dronk’ te laten komen zoals we dat noemen. Wanneer een jonge witte wijn nog erg hoog in zuren zit of een klassieke rode wijn nog erg veel wrange en drogende tannines heeft dan hebben deze baat bij wat rijpingstijd op fles. Zuren zullen afbreken waardoor de wijn wat beter in balans komt en zo meer souplesse vrijgeeft. In de rode wijn zullen de tannines zachter worden waardoor het fruit meer naar voren komt en de structuur plezieriger wordt. Goede wijnen zullen zo in complexiteit toenemen.

Wijn wordt met de jaren altijd beter 

Nee, wijn wordt met de jaren niet beter dat is beslist niet zo. Verreweg de meeste wijn die verkocht wordt is klaar om te drinken! De consument is nogal verandert de laatste decennia. Die wil geen wijn kopen om te bewaren maar die wil gewoon een wijn kopen om lekker op te drinken. Dus producenten spelen hierop in door, mede met het gebruik van moderne technieken, wijnen te produceren die al volledig op dronk zijn. Zoals de wijn verkocht wordt is die zoals die zou moeten zijn. Bewaren heeft dus helemaal geen zin, daar wordt de wijn niet beter van.  

Wijnen waar we op doelen zijn doorgaans de wat eenvoudigere wijnen tot zo’n € 10,-. Vooral witte wijnen en rosé’s kunt u het beste binnen een jaar na aankoop drinken. Of nog wat preciezer; binnen een jaar na de oogst. Hij kan immers al een poosje in het schap staan. Een frisse Pinot Grigio uit 2019 kunt u dus het beste in 2020 lekker opdrinken. Let hier dus op bij het kopen van wijn, ook bij die mooie online ‘aanbieding’ bijvoorbeeld.

Luxe witte wijn

Meestal geldt dat rode wijnen goed te bewaren zijn maar voor sommige witte wijnen geldt dat zeker ook. Dit betreft dan wel wijnen uit het wat hogere segment. Denk aan complexe Duitse of Oostenrijkse Rieslings, een krachtige Bourgogne of aan edelzoete wijnenDit soort wijnen kunnen doorgaans rustig 10 tot 30 jaar ouderen.

Hoelang kunt u een fles wijn bewaren? | BergoVino

Rode wijnen

Vooral de klassieke wijnen zoals bijvoorbeeld Bordeaux, Barolo en Rhône kunnen best een paar jaartjes rijping hebben. Deze wijnen hebben in hun ‘jeugd’ vaak vrij harde tannines die een wrang en droog mondgevoel kunnen geven. Ze zijn dan nog niet op hun best. Gedurende een aantal jaren in de fles worden deze zachter en rijpen de tannines. De wijn wordt dan langzaam lekkerder.  

Ideale omstandigheden 

Om wijn optimaal te laten rijpen zijn de juiste omstandigheden bevorderlijk. Belangrijkste factoren zijn: Een constante temperatuur rond de 11-13 graden, liggend, een goede luchtvochtigheid (zodat de kurk niet uitdroogt) en een donkere omgeving (licht/UV zijn slecht voor wijn).

Uiteraard voldoet een mooie kelder hier perfect aan, maar goed, die hebben de meeste mensen niet. Een speciale wijnklimaatkast is dan een perfecte uitkomst.

Natuurlijk is voor de gewone wijndrinker een garage kast (mits vorstvrij) of een donkere gangkast ook prima als je wijnen geen decennialang wil wegleggen. Maar stel die mooie gekregen fles in ieder geval niet tentoon op de schoorsteenmantel.

Hoe lang kun je wijnen wegleggen?

Ja dat is natuurlijk de hamvraag en deze is helaas niet eenduidig te beantwoorden. Dat ligt echt aan het type wijn en aan verschillende factoren zoals de wijnstreek, gebruikte druivenrassen en oogstjaar. Laat je bij aanschaf van een wijn goed informeren of vraag eens een kenner om je collectie te beoordelen. Om je toch een houvast te geven qua bewaren zou je het volgende overzicht kunnen hanteren:

Bewaar wijnen niet te lang

Een wijn te lang bewaren is helaas een veel gemaakte fout. U kent het vast wel, die ene bijzondere fles die u jaren heeft gekoesterd en waarvoor dat bijzondere moment eindelijk is aangebroken. Een teleurstelling want de wijn is niet goed meer. Wanneer een wijn over de top is dan is daar niets meer aan te doen. U kunt een wijn beter iets je jong openen. Proef hem even voor en wanneer er dan toch nog wat te veel tannine aanwezig is (dat trekt een beetje in uw mondhoeken) dan kunt u de wijn even karafferen. Dat wil zeggen; overschenken in een karaf waardoor de wijn wat extra lucht krijgt en zich zal openen. Eigenlijk versnelt u als het ware het rijpingsproces.

Decanteren kan ook met oude wijnen maar verwar deze term en handeling niet met het bovengenoemde karafferen! Decanteren doen we bij (oude) wijnen met veel depot onder in de fles. De wijn wordt dan zeer voorzichtig overgeschonken zodat die vervolgend uitgeschonken kan worden in glazen zonder dat de troebele delen in de wijn komt. Het is echt een misvatting dat decanteren altijd goed is bij oude wijnen. Maar wees hiermee terughoudend. Oude wijn is kwetsbaar en kan snel geur en smaak verliezen dus dat is natuurlijk zonde.

Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend advies, wij staan graag voor u klaar bij BergoVino

Hoelang kunt u een fles wijn bewaren? | BergoVino