Hoelang kunt u een fles wijn bewaren?

Hoelang kun je wijn bewaren?

Wijn opslaan Wijn is een prachtige drank waar mensen al eeuwenlang van genieten. Of je nu een liefhebber van wijn bent of af en toe een glas drinkt bij speciale gelegenheden, het is handig om te weten hoe lang je een fles wijn kunt bewaren voordat de smaak en kwaliteit verminderen.

Belangrijke overwegingen bij het bewaren van wijn

Voordat we ingaan op hoelang je een fles wijn kunt bewaren, is het essentieel om te begrijpen welke factoren van invloed zijn op de houdbaarheid en kwaliteit van de wijn:

  1. Soort wijn: Rode, witte, rosé en mousserende wijnen hebben verschillende eigenschappen die invloed hebben op hun houdbaarheid.
  2. Kwaliteit van de wijn: Over het algemeen hebben hoogwaardige wijnen een betere houdbaarheid dan goedkopere varianten.
  3. Bewaaromstandigheden: De omgeving waarin je de wijn bewaart, zoals temperatuur, luchtvochtigheid, licht en de manier van opslaan, is van groot belang.
  4. Afdichting: De kwaliteit van de kurk of andere afdichtingen op de fles speelt ook een rol bij het behouden van de smaak en aroma's van de wijn.

Waarom wijn bewaren?

Het bewaren van wijn heeft als doel rijping. Wijnen moeten worden bewaard om op smaak te komen, zoals we dat zeggen. Wanneer een jonge witte wijn nog erg zuur is of een klassieke rode wijn nog veel wrange en droge tannines heeft, hebben ze baat bij wat rijpingstijd in de fles. Zuren zullen afbreken, waardoor de wijn beter in balans komt en meer souplesse krijgt. Bij rode wijn zullen de tannines zachter worden, waardoor het fruit meer naar voren komt en de structuur aangenamer wordt. Goede wijnen zullen zo in complexiteit toenemen.

Wordt wijn altijd beter met de jaren?

Nee, wijn wordt niet altijd beter met de jaren, dat is beslist niet waar. Verreweg de meeste wijn die wordt verkocht, is klaar om te drinken! De consument is de afgelopen decennia behoorlijk veranderd. Men wil geen wijn kopen om te bewaren, maar gewoon om van te genieten. Producenten spelen hierop in door, mede met het gebruik van moderne technieken, wijnen te produceren die al volledig op smaak zijn. Zoals de wijn wordt verkocht, zou die moeten zijn. Bewaren heeft dus helemaal geen zin, daar wordt de wijn niet beter van.

De wijnen waar we op doelen zijn meestal de wat eenvoudigere wijnen tot ongeveer € 10,-. Vooral witte wijnen en rosés kun je het beste binnen een jaar na aankoop drinken. Of nog preciezer; binnen een jaar na de oogst. Hij kan immers al een tijdje in het schap hebben gestaan. Een frisse Pinot Grigio uit 2019 kun je dus het beste in 2020 lekker opdrinken. Let hier dus op bij het kopen van wijn, ook bij die mooie online 'aanbieding', bijvoorbeeld.

Luxe witte wijn bewaren

Meestal geldt dat rode wijnen goed te bewaren zijn, maar dit geldt zeker ook voor sommige witte wijnen. Dit betreft dan wel wijnen uit het wat hogere segment. Denk aan complexe Duitse of Oostenrijkse Rieslings, krachtige Bourgogne of edelzoete wijnen. Dit soort wijnen kunnen over het algemeen rustig 10 tot 30 jaar rijpen.

Rode wijnen bewaren 

Vooral de klassieke wijnen zoals Bordeaux, Barolo en Rhône kunnen best een paar jaar rijping hebben. Deze wijnen hebben in hun jeugd vaak vrij harde tannines die een wrang en droog mondgevoel kunnen geven. Ze zijn dan nog niet op hun best. Gedurende een aantal jaren in de fles worden deze tannines zachter en rijpen ze. De wijn wordt dan langzaam lekkerder.

Ideale bewaaromstandigheden voor wijn 

Om wijn optimaal te laten rijpen, zijn de juiste omstandigheden bevorderlijk. Belangrijke factoren zijn een constante temperatuur rond de 11-13 graden Celsius, liggende positie, een goede luchtvochtigheid (om uitdroging van de kurk te voorkomen) en een donkere omgeving (licht/UV-straling is schadelijk voor wijn).

Natuurlijk is een mooie kelder hiervoor perfect geschikt, maar de meeste mensen hebben die niet. Een speciale wijnklimaatkast is dan een ideale oplossing.

Voor de gewone wijndrinker volstaat een kast in de garage (vorstvrij) of een donkere gangkast ook prima als je van plan bent de wijnen geen tientallen jaren weg te leggen. Zet die mooie gekregen fles in ieder geval niet tentoon op de schoorsteenmantel.

Hoe lang kun je wijnen bewaren?

Dit is natuurlijk de belangrijkste vraag, maar helaas niet eenduidig te beantwoorden. Het hangt echt af van het type wijn en verschillende factoren zoals de wijnstreek, gebruikte druivenrassen en oogstjaar. Laat je bij de aanschaf van een wijn goed informeren of vraag een kenner om je collectie te beoordelen. Om je toch een leidraad te geven voor het bewaren, zou je het volgende overzicht kunnen hanteren:

  • Eenvoudige/frisse witte wijnen en rosé: 1 tot 2 jaar.
  • Complex wit: 5 tot 15 jaar.
  • Edelzoet: 5 tot 25 jaar.
  • Mousserende wijn: 1 tot 3 jaar. (uitzondering zijn dure vintage Champagnes: 5 tot 10 jaar)
  • Eenvoudig/fruitig rood: 2 tot 5 jaar.
  • Krachtig/complex rood: 5 tot 25 jaar.

Bewaar wijn niet te lang

Een wijn te lang bewaren is helaas een veelgemaakte fout. Je kent het vast wel, die ene bijzondere fles die je jaren hebt gekoesterd en waarvoor het bijzondere moment eindelijk is aangebroken. Een teleurstelling, want de wijn is niet meer goed. Wanneer een wijn zijn hoogtepunt voorbij is, is er niets meer aan te doen. Je kunt een wijn beter iets te jong openen. Proef hem even en wanneer er dan toch nog te veel tannine aanwezig is (dat trekt een beetje in je mondhoeken), dan kun je de wijn even karafferen. Dat wil zeggen; overschenken in een karaf, waardoor de wijn wat extra lucht krijgt en zich zal openen. Eigenlijk versnel je als het ware het rijpingsproces.

Decanteren kan ook met oude wijnen, maar verwar deze term en handeling niet met het eerder genoemde karafferen! Decanteren doen we bij (oude) wijnen met veel depot onder in de fles. De wijn wordt dan zeer voorzichtig overgeschonken, zodat deze vervolgens in glazen kan worden geschonken zonder dat de troebele delen in de wijn komen. Het is echt een misvatting dat decanteren altijd goed is bij oude wijnen. Maar wees hiermee terughoudend. Oude wijn is kwetsbaar en kan snel geur en smaak verliezen, dus dat is natuurlijk zonde.

Conclusie

Het bewaren van wijn is een kunst op zich, waarbij rekening moet worden gehouden met verschillende factoren zoals het type wijn, de kwaliteit, bewaaromstandigheden en afdichting van de fles. Niet alle wijnen zijn geschikt om jarenlang te bewaren, en het is belangrijk om te weten wanneer een wijn op zijn hoogtepunt is. Over het algemeen geldt dat eenvoudige en frisse witte wijnen en roséwijnen het beste binnen één tot twee jaar gedronken kunnen worden, terwijl complexe witte wijnen en krachtige rode wijnen tot wel 25 jaar kunnen rijpen. Het is essentieel om de juiste bewaaromstandigheden te creëren, met een constante temperatuur, goede luchtvochtigheid en een donkere omgeving. Tot slot, het proeven en genieten van een wijn op het juiste moment is de sleutel tot een optimale wijngenoegenschap. Bewaar de wijnen niet te lang, want een wijn kan zijn hoogtepunt voorbijgaan en zijn smaak verliezen. Bij BergoVino kun je terecht voor een breed scala aan wijnen, met deskundig advies om de beste keuzes te maken.


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25