wat is duurzame wijn?
Alles over duurzame wijn
Tegenwoordig vinden we duurzaamheid erg belangrijk en met rede. Een duurzame wijn bouw is beter voor het milieu, de gezondheid van de werknemers en het behoud van de biodiversiteit. Daarnaast wordt de bodem ook minder vervuilt, wat weer leidt tot een gezondere grond voor de druiven. Er is echter ook vaak verwarring over de verschillende termen. Zijn biologische wijnen hetzelfde als duurzame wijnen? En zijn vegan wijnen altijd duurzaam? Daarnaast zijn sommige wijnhuizen overgestapt op biodynamische wijnen. In het onderstaande artikel leggen we u meer over uit over de verschillende termen en waar u het beste een duurzame wijn kan kopen.
Wat is duurzame wijn?
Bij duurzame wijn bouw wordt er rekening gehouden met de natuurlijke cyclus en worden de druiven verbouwd met respect voor het milieu. Dit wil zeggen dat binnen de duurzame wijn bouw geen chemische producten worden gebruikt en de wijn enkel gemaakt mag zijn van duurzaam geteelde druiven. Er worden bij de teelt dus geen onkruidverdelgers, kunstmest of pesticiden gebruikt. In plaats daarvan wordt al het onkruid, ongedierte en de schimmels door de wijnboeren zelf weggehaald. Dat kost meer tijd en daarom is duurzame teelt ook kostbaarder. Daarnaast wordt gefocust op het vergroten van de biodiversiteit, wat wil zeggen dat hier bijvoorbeeld ook bloemen en klavers op het land groeien die zorgen voor een natuurlijk evenwicht. Dit resulteert in echte natuur wijnen met een grote variëteit, van zware, rode wijn, tot een lichte, witte wijn of delicate rosé wijn.
Duurzame wijn bouw
In de duurzame wijn bouw draait het dus vooral om het bevorderen van de natuurlijke cyclus. Dit wordt gedaan door geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Hiermee voorkomen ze uitputting van de grond en blijft de grond ook gezonder. Daarnaast vergroten ze de biodiversiteit, wat zorgt voor een natuurlijk evenwicht. Bijen jagen bijvoorbeeld andere insecten weg. Verder is van belang dat de wijngaard het afval recyclet, water bespaard, het energieverbruik beperkt en de verpakking ook van gerecycled materiaal maakt. Ze vangen bijvoorbeeld regenwater op om de hoeveelheid water die tijdens de teelt gebruikt wordt te verminderen. Slechts als hier allemaal aan voldaan wordt, kunnen we een wijn duurzaam noemen.
Verschillen tussen duurzame en biologische wijnen
Laten we vooropstellen dat biologische wijnen niet per definitie ook duurzame wijnen zijn. Bij een biologische wijn zijn er geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest gebruikt. Dat hebben ze gemeen met de duurzame wijn. Maar zoals we boven al hebben benoemd, bestaat duurzame wijn bouw uit nog veel meer. Biologische wijnen zijn vaak wel beter te herkennen, doordat ze een duidelijke classificering hebben. Een ander soort wijnen zijn de biodynamische wijnen. Deze worden ook verbouwd zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest, maar er komt nog een stap bovenop. De wijnboeren werken mee met de natuurlijke cyclus. Daarnaast wordt met natuurlijke fermentaties en infusies gewerkt op basis van planten, dierlijk mest en kruiden. Bij biodynamische wijnen wordt het gebruik van gecultiveerde gisten ook zo veel mogelijk vermeden en ook wordt sulfiet vrijwel niet toegevoegd.
Zijn vegan en biologische wijnen ook duurzaam?
Hoewel duurzame wijnen ook vegan kunnen zijn, is een vegan wijn niet per definitie duurzaam. Uiteraard is het goed voor het milieu wanneer er geen dierlijke producten worden gebruikt bij het maken van de wijn. De druif die in vegan wijn gebruikt wordt hoeft alleen niet per sé biologisch of van duurzame teelt te zijn. Dit wil zeggen dat een vegan wijn alsnog gemaakt kan zijn van druiven waarbij de boer chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest heeft gebruikt. Dit zijn immers geen dierlijke producten. Graag een wijn die zowel vegan als duurzaam is? Probeer dan eens onze rosé wijn of witte wijn van Rainer Wess.Wijngebieden en duurzame wijn
Er zijn enkele wijnhuizen die zich zijn gaan profileren met duurzame wijn. Eén hiervan is Rainer Wess, een wijnhuis uit Oostenrijk in de regio Kremstal. Zij gebruiken duurzaam geteelde druivensoorten, zoals de Grüner Veltliner, Chardonnay, Pinot Noir, Zweigelt en Riesling. Rainer Wess werd in 2003 opgericht en is nu te vinden in de stad Krems. Ze zijn lid van de Vereniging van Oostenrijkse Traditionele Wijngoeden met als doel de herkomst van de wijn zo puur mogelijk te houden — ze produceren dus echte natuur wijnen. De wisseling van de seizoenen speelt een belangrijke rol in hun wijnbouw. Daarnaast zijn al hun wijnen ook vegan. Probeer bijvoorbeeld hun rode wijn met tonen van cranberry’s, kersen en hout.Waar moet u op letten bij duurzame wijn?
Helaas is het vaak moeilijk te zien of u een duurzame wijn te pakken hebt. Er bestaat namelijk nog geen Europees label voor duurzame wijn. Gelukkig kan u bij onze zaak direct zien of een wijn duurzaam met het label: ga voor duurzaam. Wij hebben hiervoor wijnen uit Frankrijk, Oostenrijk en Italië geselecteerd alleen Europees voor een zo klein mogelijke voetprint. Bekijk bijvoorbeeld onze rode wijn van De Feudo Disisa, gemaakt van de druivensoort Nero d’Avola. Liever een zoete witte wijn? Probeer de St. Croix du Mo uit de regio Bordeaux.Duurzame wijn en eten
Wilt u graag een duurzame maaltijd op tafel zetten? Daar hoort uiteraard ook een duurzame wijn bij. De rosé wijn van Rainer Wess is een perfecte start bij koude salades of voorgerechten. Een duurzame witvis met asperges past goed bij de soepele witte wijn van Rainer Wess, Weinzierlberg. Wanneer u een vleesgerecht als ribeye steak of kotelleten serveert, past daar een krachtige rode wijn bij. Probeer bijvoorbeeld de wijn Vuaria van Feudo Disisa met aroma’s van pruimen, bramen, kersen en aardbeien en een lange afdronk. Deze wijn past ook goed bij volle pastagerechten. Een prachtige dessertwijn is de Krysos, die goed past bij fruitdesserts en blauwe schimmelkazen.