Duurzame wijn
28 producten
28 producten
Een veel voorkomende vorm van wijnbouw. Voorop staat dat de wijnboer een werkwijze hanteert die goed is voor het milieu, mens en dier. Dus waar mogelijk werkt de wijnmaker biologisch. Het grote verschil met biologisch is dat deze vorm van wijnbouw niet als zodanig is gecertificeerd omdat de wijnboer zich het recht voorhoudt om met zwaardere middelen in te grijpen wanneer dit echt niet anders kan. Duurzame wijnbouw houdt naast de natuurlijke factoren ook rekening met de economische factoren voor de wijnmaker. Financieel rendement is natuurlijk ook cruciaal om het voorbestaan van het bedrijf te kunnen waarborgen. Dus wanneer een (deel van de) oogst dreigt te mislukken kan een wijnboer ervoor kiezen om bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen te gebruiken.
Lutte Raisonnée is de Franse benaming voor de duurzame wijnbouw. De wijnboeren doen er dus zoveel mogelijk aan om chemische middelen als herbiciden en pesticiden alsmede kunstmest uit de wijngaard te weren. Alles draait, net als bij de biologische wijnbouw, om een natuurlijke balans en een gezond ecosysteem in de wijngaarden. Echter zijn wijnhuizen, veelal familiebedrijven, uiteraard ook gewoon afhankelijk van hun inkomsten. En er zijn nogal wat bedreigingen die de wijnoogst kunnen beperken of zelfs helemaal kunnen verpesten. Denk aan schimmels, wijngaardziekten en weersomstandigheden. Een biologische filosofie is natuurlijk prachtig maar om nu aan te moeten aanzien dat je inkomsten met bijvoorbeeld 50% lijken te dalen dat is natuurlijk geen pretje, of in sommige gevallen simpelweg niet te dragen. Dus daarom willen niet alle wijnboeren met hun handen gebonden zijn.
Naast het zoveel mogelijk biologisch bewerken van de wijngaarden zijn er meer zaken waar duurzame wijnbedrijven zich mee bezig houden. Een van die zaken is het terugdringen van het watergebruik. In de wijngaarden gedurende de droge maanden kan bijvoorbeeld gebruikt gemaakt worden van ‘gerecycled’ regenwater in plaats van drinkwater. Maar ook in de wijnkelders wordt doorgaans enorm veel water gebruikt. Denk aan de reiniging van de tanks en vaten, de reiniging van kelders en voor koelsystemen van de vergisting tanks.
Een ander hot item is natuurlijk de CO2 uitstoot. Ook daar is veel terrein te winnen. Denk aan het verminderen van het gebruik van tractoren en andere bedrijfswagens. Het gebruik van andere flessen (dunner glas) waarbij het gewicht gereduceerd wordt wat vervolgens weer ten goede komt aan transport van bijvoorbeeld Spanje naar Hengelo. Maar uiteraard ook het gebruik van groene energie door middel van zon of wind.
Er is veel aandacht voor het gebruik van gerecyclede materialen. Lijkt logisch maar dat is het jaren niet geweest en is het voor veel bedrijven nog steeds niet. Wijn is in veel gevallen een product dat visueel aantrekkelijk moet zijn voor de consument. Het oog wil immers ook wat! Kijk maar eens om je heen, heb je wel eens een trendy Provence rosé in een gerecyclede bruine fles gezien? Het zit het meestal toch in een slanke hippe transparante fles om te laten zien hoe mooi bleekroze de wijn is?
Gelukkig wordt er wel steeds meer hergebruikt karton en glas gebruikt. Ook binnen de wijnhuizen wordt meer aandacht besteed aan het hergebruik van materialen en energie. Warmte voor vergisting, snoeiafval kan worden omgezet in compost en regenwater gebruikt voor irrigatie.
Er komt meer aandacht naar alternatieve verpakkingen voor wijn waarbij het milieu baat bij heeft. Al kan dit ook wel een beetje marketing zijn natuurlijk. Maar goed, glas is zwaar en heeft dus zo zijn impact op het transport en dus het milieu. Vooral als dat lekkere flesje wijn uit Australië of Chili moet komen. Zo zie je weer wat meer de uit de gratie geraakte ‘Bag in Box’ terugkomen. In supermarkten zijn ze altijd wel aanwezig geweest maar is vooral veel wijn voor weinig geld. In landen als Frankrijk en Italië zie je echter steeds meer kwaliteitswijn in deze verpakking. Het is een kartonnen doos met daarin een zak wijn en een handig tapkraantje. Zo kun je een glaasje drinken wanneer je zin hebt zonder direct een fles aan te breken. De wijn blijft vrij lang goed omdat een luchtdicht systeem is. In Nederland associëren we het nog een beetje met goedkope wijn maar dat kon nog wel eens veranderen. Ook qua transport en carbon footprint is het een betere en efficiëntere (minder gewicht en ruimte) verpakking.
Daarnaast zie je een opmars van verpakkingen als blik, plastic en zelfs karton. We houden het in de voor u in de gaten!
Wij bij BergoVino selecteren de meeste wijnen relatief ‘uit de buurt’. Wij kopen de meeste wijnen in Europa omdat wij geloven dat er een enorm breed aanbod in stijl is waarmee we op ieders eigen smaak in kunnen spelen. De wijn hoeft hierdoor ook niet de hele wereld over te reizen. Daar komt bij dat wij het cruciaal vinden om te weten waar de wijn vandaan komt en hoe de wijnboer werkt en denkt. Wij bouwen aan jarenlange en persoonlijke relaties en samenwerkingen en bezoeken met enige regelmaat onze producenten.
Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door duurzame wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.
Bij BergoVino bestelt u uw duurzame wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.