Oostenrijk Rosé

Rainer Wess, Rosé

BergoVino

€11,15

    Genieten van de beste Oostenrijkse rosé  wijnen

    Het wijnland Oostenrijk

    Oostenrijk ligt in Centraal-Europa en heeft ruim 8 miljoen inwoners. Oostenrijk heeft een oppervlakte van ongeveer 83.855 km2. meer dan de helft van het oppervlakte bestaat uit bergachtig gebied. Oostenrijk kent dan ook een vele malen lagere bevolkingsdichtheid per km2 als Nederland en grenst in het Westen aan Zwitserland en Liechtenstein, in het Noorden aan Duitsland en Tsjechië, in het Oosten aan Slowakije en Hongarije en in het Zuiden aan Italië en Slovenië. De Hoofdstad is Wenen telt ongeveer 1,8 miljoen inwoners en ligt in het Noordoosten van het land aan de rivier de Donau. De officiële taal die in Oostenrijk wordt gesproken is Duits.

    Oostenrijkse wijn

    De wijnbouw van Oostenrijkse wijnen kent een rijke en oude historie en gaat terug naar de tijd van de Romeinen. In Oostenrijk wordt ongeveer 2,5 miljoen hectoliter wijn geproduceerd en kent ongeveer 25.000 wijnproducenten. Het grootste deel is droge witte wijn en omvat ongeveer 70% van het totaal. De laatste jaren is er een toename te zien van de productie van de rode wijnen. De wijnen hebben hun eigen karakter. Oostenrijk produceert prachtige en kwalitatieve wijnen en is op elke wijnkaart onmisbaar. Naast de rode en witte wijnen worden er ook mousserende wijnen, rosé en zoete wijnen gemaakt. De Oostenrijkse wijnen veroveren het hart van vele wijnkenners tijdens internationale proeverijen. De belangrijkste provincies voor de productie van wijn zijn Niederösterreich en Burgenland en de bekendste druivenrassen voor het maken van Oostenrijkse witte wijn zijn Grüner Veltliner en Riesling en voor Oostenrijkse rode wijn Zweigelt, Blauwfrankisch en Sant Laurent. Grüner Veltiner is de bekendste druivenras, internationaal geliefd en de lokale trots van Oostenrijk voor het maken van kwalitatieve droge witte wijnen. 

    Oostenrijkse rosé wijnen

    De Oostenrijkse rosé wijnen worden steeds populairder dit heeft voornamelijk te maken met zijn frisheid, smakelijke ligt zalm roze kleur en geurige fruit en kruidenaroma’s. Rosé wijnen worden voornamelijk op de warmere dagen gedronken. We associëren rosé dan ook met warm weer en warme zonnestralen. Dit terwijl Rose het hele jaar goed gedronken kan worden. Daarnaast is rosé vaak een goede begeleider van ons eten. Oostenrijk heeft een breed aanbod aan rosé wijnen; fruitig en toegankelijk tot pittig, krachtig en gastronomisch. In beide gevallen heeft de wijn vaak een unieke balans tussen fruit en frisheid. Uit alle Oostenrijkse wijngebieden komen excellente rosé wijnen. Zo komen er uit Niederösterreich verfrissende rosés wijnen gemaakt van Zweigelt en Sankt Laurent en worden er in Burgenland kruidige rosés gemaakt van Blaufränkisch en Zweigelt. In Weststeiermark produceren ze veelal wat pitterige rosé wijnen. Het proberen van een Oostenrijkse rosé is zeker de moeite waard.  

    Oostenrijkse rosé hoe wordt het gemaakt?

    Rosé is een wijntype en behoort dan ook niet tot een witte of rode wijn. Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven en soms in combinatie met witte druiven. Het mengen van de witte en rode wijn is in Europa niet toegestaan, met uitzondering van rosé champagnes. De blauwe druif is dan ook altijd nodig voor het maken van rosé wijnen. Hierdoor krijgt rosé krijgt zijn mooie roze kleur. De schillen van de schillen weken (macereren) met het druivensap tot er voldoende kleur is afgeven. Hierdoor krijgt rosé krijgt zijn mooie roze kleur. De kleur is mede afhankelijk van het type druif. Hoe langer de schillen in het versgeperste sap in contact blijven, hoe dieper de kleur van de rosé. Drie belangrijkste methoden om rosé wijn te maken zijn:

    Rosé maken door het mengen van blauwe druiven en witte druiven

    Het mengen van rode en witte wijn is niet toegestaan. Echter is het wel toegestaan om de blauwe en witte druiven bij elkaar in te doen tijdens de week (maceratie) periode. Geperst druivensap wordt gemengd met de druivenmost. Druivenmost is combinatie van druivensap, schil pitjes en steeltjes. De most blijft in contact met het druivensap tot de gewenste roze kleur is ontstaan.

    Rosé maken door korte of lang schil contact

    Bij deze manier wordt het sap van de rode wijn vroegtijdig afgetapt en overpomp naar een aparte tank. De kleur van de rosé wordt bepaald door de tijd door de tijd dat het sap in contact is geweest met de druivenmost.

    Rosé maken door het persen van de blauwe druif

    Op deze manier worden de druiven na oogst direct geperst. Door het kneuzen van de druiven komen het sap en de schil in contact. De rode kleurstoffen uit de schil worden opgenomen in het sap. Door het korte contact heeft deze rosé een licht roze kleur. Indien de rosé wijn meer kleur dient te krijgen voegen ze extra druivensap toe van de laatste persing. Deze persing heeft de meeste kleur.  

    Hoelang is rosé wijn houdbaar?

    Het is het lekkerste om rosé gekoeld te drinken. Voordat je de rosé drinkt dient deze de juiste temperatuur te hebben. Wij adviseren de Rosé 3 uur voor het openen in de koelkast te zetten en uit te drinken op 6-9 graden Celsius. Rosé wijnen worden jong gedronken. De Beste smaakbeleving is na het openen van de fles. Rosé wijnen zij niet geschikt om lang te bewaren. Een ongeopende fles is het beste om binnen 1 tot 2 jaar te drinken. Heeft u de roséfles geopend, dan is het verstandig om deze binnen 3 dagen te nuttigen. De houdbaarheid van een wijn wordt voornamelijk bepaald door de tannines en vinificatiemethode.

    Wilt u een dichte fles rosé wijn bewaren, dan is dit het beste in een omgeving met tempratuur schommelingen of licht inval. Bij voorkeur in een speciale wijn klimaatkast of een kelder. Rosé wijnen zijn gevoelig voor licht, trillingen en temperatuur. Een fles rosé kan snel achteruitgaan als deze niet in een juiste omgeving wordt bewaard. De beste temperatuur om rosé wijn te bewaren is tussen de 8 °C en 10 °C met een hoge luchtvochtigheid tussen de 55 en 75 procent.

    Oostenrijk het klimaat en de wijngaarden voor Oostenrijkse Rosé

    Het klimaat

    Oostenrijk kent vele verschillende weertypes. Het lokale klimaat bepaald of een wijn goed te verbouwen is afhankelijk van de hoeveelheid zon, neerslag, hoogte en ligging. Het klimaat van de wijngebieden zijn dan ook zeer geschikt voor het aanplanten het maken van wijnen. Afhankelijk van de hoogte en de ligging kan het er overdag erg warm zijn en koelt het flink af in de nacht. Deze temperatuurverschillen zijn goed voor het verbouwen van wijn.

    In hoofdlijnen is Oostenrijk onder te verdelen in drie verschillende klimaattypes. De hoger gelegen wijngebieden hebben een bergklimaat (Tirol en Vorarlberg). Lager gelegen wijngebieden hebben een gematigd landklimaat. Tussen deze gebieden heerst een landklimaat (Niederösterreich en Steiermark) met erg warme zomers en koude winters.

    Wijngaarden

    Over het algemeen liggen Oostenrijkse wijngaarden tussen de 47 en 48 breedtegraad, wat vergelijkbaar is met de Bourgogne in Frankrijk. De wijnranken staan aangeplant op vlakke hellingen tot stijl bergachtige gebieden. De wijngaarden gaan vaak samen met warme zonnige zomers en koele nachten. Dit maakt het zeer geschikt voor wijnbouw.

    Etiketten Oostenrijkse wijn 

    Classificering

    De wijnclassificatie in Oostenrijk lijkt enigszins op die in Duitsland. Hieronder staat de classificatie van laag naar hoog weergegeven. 

    Tafelwein

    Simpele soepele wijnen zonder specifieke afkomst- en/of kwaliteitseisen. 

    Landwein

    Wijnen uit een specifiek land. Een nauwkeurigere aanduiding dan nationaal, zoals een typische wijnstreek, provincie en/of druivensoort. 

    Qualitätswein

    Bij deze wijnen is het verplicht de herkomst te vermelden. De wijn mag met voorwaarden en richtlijnen, ook wel bekend als verbesserung en chaptalisatie, verbeterd worden.

    Kabinett

    Wijnen die beter gedefinieerd worden met een nauwkeurigere herkomstaanduiding dan Qualitätswein.

    Prädikatswein

    De hoogste classificatie wijnen. Verbesserung en chaptalisatie zijn hier niet toegestaan.

    Algemene aanduiding

    Hieronder staat weergegeven welke wijntypes u tegen kunt komen in Oostenrijk.

    Aanduiding

    Type wijn

    Spätlese

    Wijnen met deze aanduiding hebben minimum voorgeschreven kwaliteitseisen. Letterlijk betekent Spätlese; laat geplukt.

    Auslese

    Wijn mag het predicaat Auslese dragen als deze aan bepaalde wettelijke bepalingen voldoet. Waaronder de dichtheid van de gebruikte most (uitgedrukt in °Oechsle).

    Beerenauslese

    Deze wijnen hebben minimum voorgeschreven kwaliteitseisen waaronder de dichtheid van de gebruikte most (uitgedrukt in °Oechsle).

    Eiswein

    Is een zoete geurige wijn die vaak als dessertwijn wordt gedronken. Wijn gemaakt van bevroren druiven.

    Trockenbeerenauslese

    Deze wijn wordt gemaakt van druiven die zijn aangetast door de grijze schimmel Botrytis cinerea. De schimmel, door leken vaak voor rotting aangezien, wordt ook wel edele rotting genoemd.

    Persoonlijk wijnadvies

    Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door Oostenrijkse rosé wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

    De beste Oostenrijkse rosé wijnen bestellen bij BergoVino?

    BergoVino is onderdeel van Berghorst Groep; sinds 1870 actief als drankproducent, distributeur van bier en frisdrank en importeur van wijn. Met de in Hengelo (OV) gevestigde slijterij BergoVino (1979) specialiseerde de familie Berghorst zich steeds meer op het gebied van wijn. Na de overname van Bos Wijnimport focust Berghorst & Bos Wijnen zich sinds tien jaar op de horeca; kwalitatieve wijnen voor een betaalbare prijs.

    Waar Berghorst en Bos Wijnen exclusief aan de horeca levert, richt BergoVino zich op de particuliere markt. Nu kan echt iedereen van onze wijnen genieten.