Chardonnay (witte wijn)

Genieten van de lekkerste Chardonnay wijnen

Chardonnay: één van de populairste wijnen ter wereld

Het is de favoriet van menig wijnliefhebber; de Chardonnay. Daarnaast zijn ook veel wijnmakers fan van deze druivensoort. Chardonnay-druiven groeien vrijwel overal en worden niet snel ziek. Maar wat maakt de Chardonnay wijn nu tot één van de meest geliefde witte wijnen die er zijn?

Hoe smaakt Chardonnay?

De smaak van Chardonnay is toegankelijk, wat het een zeer populaire witte wijn maakt. Er bestaan daarnaast veel soorten, van vol en boterzacht tot fris en fruitig. Vaak proeft u samen als appel, peer, mango en ananas. De Chardonnay is in principe een krachtige witte wijn met een lage zuurgraad. Deze zuurgraad is medium wanneer de Chardonnay niet op hout gerijpt is. Dit is ook wat de Chardonnay extra bijzonder maakt. Veel witte druivenrassen zijn niet geschikt om op eikenhouten vaten te rijpen, maar de Chardonnay vormt daar een uitzondering op. Dankzij het hout wordt de wijn voller en complexer van smaak. Maar wat proeft u dan precies voor verschil? Veel Chardonnay wordt in stalen tanks gerijpt. De smaak zal dan eerder lijken op een frisse Sauvignon Blanc, maar dan wat zachter en fruitiger. Het rijpen op staal gebeurt met name in koudere klimaten, zoals in Loire, Chili en Californië. Wanneer de Chardonnay op hout gerijpt is, zult u smaken als vanille, karamel en boter herkennen. De kleur van deze Chardonnay is ook anders. Deze is vaak warm donkergeel. Houtgerijpte Chardonnay komt vaak uit warmere wijnregio’s, zoals Australië, Argentinië en Italië. Naast rijping is ook de regio waar de Chardonnay-druiven verbouwd worden van grote invloed. Dat heeft te maken met de bijzondere eigenschappen van deze druivensoort.

Chardonnay een bijzondere druivensoort

De Chardonnay is één van de bekendste druivensoorten ter wereld. Deze middelgrote, ronde druif groeit aan langwerpige en stevige trossen. De druiven rijpen snel, wat ervoor zorgt dat ze ook in koelere klimaten goed gedijen. Een Chardonnay smaakt echter nooit hetzelfde. Afhankelijk van het gebied waar de druiven zijn verbouwd, kan de smaak enorm variëren. De druiven staan er namelijk om bekend dat ze de smaken van de bodem overnemen. U zult met name grote verschillen proeven tussen een Chardonnay uit een warm klimaat en een kouder klimaat. Overigens kunnen zelfs de Chardonnay-wijnen uit regio’s die relatief dichtbij elkaar liggen nog enorm verschillen. Zo is een Champagne Chardonnay totaal anders dan een Bourgogne Chardonnay. Daarnaast wordt de druivensoort Chardonnay ook gebruikt om de bekende mousserende wijn uit Champagne te maken. Het is de enige witte druivensoort die hiervoor wordt gebruikt. Er is zelfs een mousserende wijn, de Champagne Blanc de Blancs, die enkel is gemaakt van de Chardonnay-druif.

Waar komt Chardonnay vandaan?

Zojuist werden al de Champagne Chardonnay en Bourgogne Chardonnay genoemd. De Chardonnay is dan ook een typisch Franse druivensoort en veel Chardonnay-wijn is dan ook afkomstig uit hét grootste wijnland ter wereld. De oorsprong van de Chardonnay ligt in de Franse Bourgogne. Hier komen bekende Chardonnay-wijnen vandaan, zoals de Chablis en Mersault. Daarnaast komt ook de allerduurste Chardonnay ter wereld uit de Bourgogne-streek: Le Montrachet van Domaine de la Romanée-Conti, die ruim 1.500 euro kost. Gelukkig zijn er in de Bourgogne ook nog wat betaalbaardere alternatieven te vinden. Zo vindt u rondom de stad Mâcon veel wijngaarden, waar heerlijke Chardonnay wordt gemaakt. Ze zijn met hun prijs van rond de twintiger euro per fles veel goedkoper dan de bekende Chardonnay-wijnen, maar nog altijd van goede kwaliteit. Ook andere landen, zoals Zuid-Afrika, Italië, Spanje, Oostenrijk, Duitsland en de Verenigde Staten, maken steeds vaker heerlijke Chardonnay-wijnen. Al deze wijnen van de Chardonnay-druif hebben zo hun eigen unieke smaak.

Wat eet u bij Chardonnay?

Omdat de Chardonnay zulke diverse wijnen oplevert, zijn ze ook met zeer veel verschillende gerechten te combineren. Een lichte Chardonnay kan bijvoorbeeld zeer goed bij een salade of een gerecht met schaal- en schelpdieren. Een ronde Chardonnay gaat dan weer goed samen met gevogelte in een romige saus. Een rijke Chardonnay met aroma’s van exotisch fruit is lekker bij een Indiase curry, terwijl een volle houtgerijpte Chardonnay het heel goed doet met bijvoorbeeld kip of eendenborst. Er zijn dus enorm veel gerechten die u bij een Chardonnay kunt serveren.

Serveer- en koopadvies voor Chardonnay 

Hoe de Chardonnay het best te serveren is, hangt af van het type wijn. Een op hout gerijpte Chardonnay serveert u het best op ongeveer 12 graden (daarvoor legt u hem 1,5 uur in de koelkast). Wanneer de Chardonnay niet op hout is gerijpt, is aan te raden deze te serveren op 9 graden (dan heeft deze ongeveer 3 uur in de koelkast gelegen). Twijfelt u welke Chardonnay u het beste kunt kopen? Laat u dan adviseren door een wijnspecialist, zodat u de Chardonnay vindt die perfect bij uw smaak past.

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door Chardonnay wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

Chardonnay wijn online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw Chardonnay wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnenrode wijnenrosé wijnenmousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische)biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.