Alles wat u moet weten over biologische wijnen

Biologische wijnen

Het drinken van een goede wijn is nog altijd onverminderd populair. Zo werd er in 2019 nog 3.5miljoen hectoliter geconsumeerd waarvan het grootste deel in de thuissituatie. Met name de Franse, Italiaanse en Zuid-Afrikaanse wijnen zijn in trek, maar opvallend is juist de consumptie van biologische wijnen en vegan wijn. Dat is goed te verklaren vanuit de toegenomen wens van de gemiddelde consument. Over het algemeen is er duidelijk veel meer interesse in wijn en de manier waarop het wordt geproduceerd. Biologische wijn heeft daardoor de naam gezonder te zijn en de gestegen vraag naar dergelijke wijn is dan ook logisch. In het kielzog van die toegenomen populariteit is er ook steeds meer aandacht voor biodynamische wijn en vegan wijn.


Wanneer is er sprake van biologische wijn?

Dat biologisch geproduceerde wijn steeds meer in trek is merk je al als je op zoek gaat naar een goede rode of witte wijn. De vraag is echter wat biologische wijn nu precies is, wijn wordt immers van druiven gemaakt. Ook is het vaak de vraag of biologische wijn inderdaad gezonder is dan ‘gewone’ rode wijn of witte wijn. Allereerst is het van belang om te weten dat een biologische wijn herkenbaar is aan het keurmerk, maar er is meer dan alleen het keurmerk wat een wijn het kenmerk biologisch geeft. Zo zal een wijnboer die biologische wijn produceert, gehouden zijn aan specifieke regels en wetten. Door een goede controle van het eindproduct weet je dus zeker dat de biologische wijn in het schap ook echt biologisch is. Overigens kan elke wijnsoort biologisch zijn. Het predicaat is dus niet enkel voorbehouden aan rode wijn of witte wijn. Ook rosé wijn en mousserende wijn kan biologisch zijn.

Alles wat u moet weten over biologische wijnen

Biologische wijn herkennen

Biologische wijn is eigenlijk pas recent verkrijgbaar, om precies te zijn sinds 2012. Dit is op een aantal manieren te herkennen. Zo staat dit vermeld aan de achterkant van de fles, bovendien staat ook het keurmerk op het etiket vermeld. Het belangrijkste kenmerk van deze wijn is dat het is gemaakt van biologisch geteelde druiven. Daarnaast is de wijnboer die dergelijke wijn op de markt brengt, gehouden aan een goede zorg voor de natuur en het milieu. Vanzelfsprekend mogen er dus geen zaken onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, net als kunstmest en pesticiden. Ook ander hulpmiddelen zijn uit den boze. Denk bijvoorbeeld aan technieken die in de reguliere wijnbouw worden gebruik om de samenstelling van de wijn te beïnvloeden.


Biologische wijnen: geen chemische bestrijdingsmiddelen of conserveringsmiddelen

Ook de bestrijding van ziektes is aan regels gebonden bij het produceren van biologische wijn. Dit dient op een natuurlijke wijze te gebeuren. De wijnboer heeft hiervoor een heel scala aan mogelijkheden. De wijnboer kan bijvoorbeeld speciale kruiden gaan verbouwen om het aantal schadelijke insecten tot een minimum te beperken. Ook het gebruik van speciale compostthee is een veel gebruikte biologische methode om ziektes te bestrijden, net als het regelmatig wieden van de grond. De natuurlijke technieken die de wijnboer kan gebruiken zorgen ervoor dat een biologische wijn ook echt biologisch is en voldoet aan de wettelijke eisen.


Biologische keurmerk voor wijnen

Zoals eerder vermeld is een biologische wijn te herkennen aan een aantal zaken waaronder het keurmerk. Zo’n keurmerk is een goede indicatie van een echte biologisch geproduceerde wijn, maar er zijn meer zaken waaraan je een biologische wijn kan herkennen. Het gaat namelijk om een beschermde term en dus geldt er een heel scala aan eisen waar de wijn producerende boer aan moet voldoen. Zo mag het keurmerk alleen worden gebruikt als de manier waarop de wijn is geproduceerd in overeenstemming is met de geldende voorschriften en wetgeving. Deze zijn in Europees verband vastgesteld. Een Spaanse biologische rode wijn voldoet dus aan dezelfde eisen als een biologische rode wijn uit Frankrijk. Afgezien van de eis om te voldoen aan de regelgeving, zal een dergelijke wijn alleen geproduceerd mogen worden op een gecertificeerde wijngaard. De wijnboer die zich toe wil leggen op de biologische wijnproductie zal dus gecertificeerd moeten zijn.
Alles wat u moet weten over biologische wijnen


Biologische wijnen en het wijnetiket

Bij het kiezen van een goede wijn let je als het goed is op het etiket en bij het kiezen van een biologische wijn zal dat niet anders zijn. Voor dit type wijn zijn een aantal zaken verplicht die ook op het etiket moeten staan. Zo dient niet alleen het alcoholpercentage te worden vermeld, maar ook of de wijn sulfiet bevat. Dit laatste is vooral van belang in verband met mogelijk allergische reacties. Een wijn zonder sulfiet is nagenoeg onmogelijk omdat een druif van nature sulfiet bevat. Heeft een wijnboer geen sulfiet toegevoegd aan de wijn, dan spreken we over een sulfiet-arme wijn.


Zijn biologische wijnen gezonder als niet biologische wijnen?

Vaak wordt gedacht dat biologische wijn gezonder is dan gewone wijn. Dit is slechts gedeeltelijk waar. Doordat de manier van het produceren van biologische wijn afwijkt van de reguliere productiewijze is het wel iets gezonder. Zo worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en moet het sulfietgehalte aanzienlijk lager zijn. Vaak bevat biologisch geproduceerde wijn ook minder nitraat. In die zin is biologische wijn iets gezonder dan de reguliere wijnen.


Biodynamische wijnen

Naast de biologische wijn is er ook biodynamische wijn en vegan wijn. Ook al zou je denken dat het bijna hetzelfde is, toch zijn er veel verschillen. Zo gaat het bij de biodynamische wijn om de balans tussen mens en milieu. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is dan ook niet toegestaan, net zomin als het gebruik van kunstmest. Daarnaast let de wijnboer ook op andere zaken bij de productie van biodynamische wijn. Zo houdt men ook rekening met de stand van de zon en de maan en wordt er veel aandacht besteed aan de wisselwerking. Biodynamisch geproduceerde wijn herken je bijvoorbeeld aan het Demeter-keurmerk.


Vegan (veganistische) wijn

Ook vegan wijn wijkt af van biologische wijn. Alhoewel je zou denken dat een vegan wijn bij uitstek ook biologisch is, is dat niet altijd het geval. Het gaat namelijk om het produceren van wijn zonder dierlijke producten. Dat klinkt wellicht vreemd in de oren omdat wijn immers gemaakt wordt van druiven. Toch kunnen er in het productieproces dierlijke hulpmiddelen worden gebruikt. Zo is het gebruik van eiwit vrij normaal bij het klaren van wijn. Hierdoor wordt de wijn niet troebel. Eiwit is uiteraard een dierlijk product en dus mag dat niet gebruikt worden voor een vegan wijn. Om de wijn toch helder te laten worden gebruikt men geen eiwit, maar een kleisoort met de naam bentoniet. Deze kleisoort heeft de eigenschap dat werkt als een filter. Het bindt zich als het ware aan de stofjes in de wijn en zo ontstaat een heldere wijn zonder het gebruik van eiwit.


Biologische wijnen voor de echte wijnliefhebber

Voor de echte wijnliefhebber is de keuze voor biologische wijn logisch. Ook al zijn de gezondheidsvoordelen minimaal, er is wel sprake van andere voordelen ten opzichte van traditioneel geproduceerde wijn. Zo zijn de druiven die gebruikt worden voor de productie van biologische wijnen van een betere kwaliteit waardoor de wijn ook duurzaam is. De biologische wijnteelt dwingt de druif als het ware om sterker te worden doordat er geen gebruik wordt gemaakt van onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen. Dit resulteert in een kwalitatief sterke druif en een duurzame wijn. De wijnboer die zich toelegt op de biologische wijnproductie besteed daardoor meer aandacht aan de plant, iets wat uiteindelijk ten goede komt van het eindproduct.

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door biologische wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak en budget hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

Biologische wijnen bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino besteld u uw biologische wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnenrode wijnenrosé wijnenmousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische)biologische en duurzame wijnenAl onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd 


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25