De bekendste mousserende wijnen
Soorten mousserende wijnen
Iedere wijn heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen. Dat geldt niet alleen voor witte wijn en rode wijn, maar net zo goed voor mousserende wijnen. De druivensoort speelt daar natuurlijk een belangrijke rol in, maar er is meer dat van invloed is op de smaak en de beleving tijdens het drinken. Maak kennis met de beste mousserende wijnen en geniet daardoor nog meer van een glas heerlijke wijn.
Champagne: de mousserende wijn uit Frankrijk
Champagne is waarschijnlijk een van de bekendste mousserende wijnen. De witte champagne wordt het meest gedronken maar er wordt ook rosé wijn als champagne gebotteld. Op 280.000 percelen in Frankrijk groeien de wijnranken met de smaakvolle druiven die de basis vormen van de Champagne: Chardonnay, Pinot Noir en Meunier. Hoewel de regels voor het maken van Champagne vastgelegd zijn, heeft de wijnboer nog ruimte om een eigen stempel te drukken op de smaak. Dit gebeurt bijvoorbeeld door te kiezen voor rijping in een houten kuip of een metalen kuip. Maar ook de fermentatietemperatuur en de malolactische vergisting zijn van invloed op de smaak. Vooral de mate van vergisting bepaalt de zuurtegraad van de Champagne. Hoe minder vergisting, hoe fruitiger de smaak. Rijping op een houten vat zorgt bijvoorbeeld voor een rijker aroma en een vollere smaak. De vele aroma’s van de Champagne, maakt deze mousserende wijn geschikt om bij alle soorten gerechten te drinken. Zowel bij een gekruide maaltijd als bij een zoet dessert.
Cava: het Spaanse antwoord op mousserende wijn
Rond 1872 werd in Spanje de basis voor de Cava gelegd. Cava kan op bepaalde gebieden vergeleken worden met zijn Franse equivalent. Voor het produceren van Cava worden er voornamelijk Spaanse druivenrassen gebruikt. Maar het is ook toegestaan de druiven van de Chardonnay en Pinot Noir te gebruiken. Daarnaast vindt de gisting op de méthode traditionnelle plaats, namelijk in de fles. Er zijn natuurlijk veel verschillen tussen de Spaanse en Franse mousserende wijn en een ieder heeft zijn eigen kenmerken. Daarnaast kunnen Champagnes en Cava op zich elf ook veel smaak variatie hebben. Een factor die van invloed is op de smaak is het druivenras. De belangrijke Spaanse druivensoorten die in Cava zitten zijn Macabeo, Parellada en Xarel-lo, en zijn verantwoordelijk voor de heerlijke zoete, fruitige en aromatische smaak.
De wijn wordt voornamelijk verbouwd in het noorden van Spanje, rond Barcelona. Er gelden echter geen regels voor de herkomst van de wijn, dus alle wijnboeren in Spanje mogen Cava maken. Een goede bijkomstigheid is dat steeds meer wijnmakers richten zich op het maken van biologische wijnen. Een aantal van deze wijnhuizen hebben wijnvelden op meerdere locaties in Spanje. Hierdoor profiteren ze van de verschillende bodemsoorten en van invloeden van een afwisselend klimaat. En dat proeft u zeker terug in de Cava.
Prosseco: de mousserende wijn uit Italië
De Italiaanse Prosecco dankt zijn naam aan de druiven waar hij van gemaakt wordt. In tegenstelling tot andere mousserende wijnen wordt de Prosecco gedronken als hij nog jong is. U herkent deze natuur wijnen aan de frisse en fruitige smaak. Prosecco is verkrijgbaar in verschillende soorten, namelijk spumante, wat mousserend betekent in het Italiaans, en frizzante. Dat is Italiaans voor half mousserend. De manier van gisting is anders dan we kennen van de traditionele methode. Prosecco gist namelijk volgens de tankmethode. Dit maakt de wijn wat goedkoper, maar oplettende wijnproevers zullen dat ook in de smaak herkennen. Bij de tankmethode gist de wijn na de eerste gisting niet verder in de fles, maar in een grote tank die onder druk wordt gezet. Na deze gisting wordt de Prosecco gebotteld. Om de bloemige en fruitige smaken het beste tot hun recht te laten komen, drinkt u een Prosecco die tussen de vijf en acht graden is.
Cremant: het Franse alternatief buiten de Champagne streek
Ook andere wijnstreken dan de Champagnestreek in Frankrijk leveren een mousserende wijn. Want met zoveel prachtige wijngebieden, zoals Bordeaux, de Elzas, Loire en Rhône kunt u ook rekenen op nog meer heerlijke bubbels. De druiven die voor het maken van Cremant gebruikt worden, variëren van Riesling, Chardonnay en Pinot Noir tot Melon de Bourgogne. Cremant ondergaat een gisting volgens de méthode traditionelle. De tweede gisting is dus op fles. Het rijpingsproces is wat korter dan bij de wijn uit de Champagnestreek, namelijk negen maanden in plaats van minimaal vijftien maanden. Er zijn echter ook Cremants die een langere gisting hebben ondergaan. Dit is bijvoorbeeld bij de Cremant de Bourgogne het geval. U herkent dit aan de term ‘Grand Eminent’ op het etiket. U zult bij deze versie een meer aromatische smaak ervaren. Cremant is een mousserende wijn die betaalbaar is en uiteenlopende smaken heeft, van fris en fruitig tot een ronde smaak en een zachte blend.
Sekt: de Duitse Bubbel
Hoewel Duitsland niet als enige land Sekt produceert, ook Oostenrijk heeft hele smaakvolle Sekt, is het de Sekt uit Duitsland die waarschijnlijk het meest bekend is. Er is wel een verschil in kwaliteit. Goedkopere mousserende wijn wordt volgens de fietspomp methode gemaakt, waarbij het koolzuur aan de wijn wordt toegevoegd, in plaats dat het de tijd krijgt om te gisten. Maar gelukkig is er ook genoeg Sekt die wel een natuurlijke gisting doormaakt en een rijping van ongeveer dertig maanden heeft. Dit is af te lezen op het etiket aan de letters VDP, die staan voor een Duits kwaliteitsmerk. Het is ook mogelijk dat het aangeduid wordt met Deutscher Sekt. Uit Oostenrijk komt ook Sekt van hoge kwaliteit. Strikte regels betreffende herkomst, oogstmethode en productie garanderen de hoogste kwaliteit binnen de 3 niveaus Klassik, Reserve en Grosse Greserve. Oostenrijkse Sekt met een beschermde herkomst wordt aangeduid met Sekt g.U. (geschützte Ursprungsbezeichnung). De druiven die gebruikt worden voor het maken van deze mousserende wijn zijn Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir en Chardonnay.
Lambrusco: een rode mousserende wijn uit Italië
Lambrusco kan de eenling onder de mousserende wijnen genoemd worden. Dat komt vooral door de kleur. De Lambrusco is een rode druif en geeft daardoor dus ook altijd een rode wijn. Deze is vaak licht bruisend. De volle smaak komt ook helemaal met de kleur overeen: het doet denken aan bramen en pruimen. Ook deze mousserende wijn drinkt u koel, ondanks het feit dat het een rode wijn is. U serveert de Lambrusco nadat deze ongeveer een uur in de ijskast heeft gestaan. De zoete smaak is niet alleen te danken aan de lekkere druif. In sommige Lambrusco blijft de restsuiker na botteling in de fles zitten, waardoor de zoete smaak van de vrucht nog beter tot uiting komt. U geniet van een glas Lambrusco bij een Italiaans kaasplankje. Als u daarnaast ook nog de bekende parmaham op tafel heeft staan, zult u verrast worden dat de zoute smaak van de ham het zuur van de Lambrusco naar boven haalt. Een heerlijke combinatie van de beste smaken!
Espumante: Portugese mousserende wijn
In deze indrukwekkende rij van mousserende wijnen kan Espumante ook niet ontbreken. Portugese mousserende wijn is onder te verdelen in drie kwaliteitsklassen. De eerste is een goedkopere versie, Espumosos genoemd, waarbij door middel van de fietspompmethode het koolzuur in de wijn wordt gespoten. Daarnaast is er nog een mousserende wijn die wordt gemaakt op basis van de tankmethode. Als laatste is er de Espumante. Deze valt onder het label Vini Frizzante di qualità prodotti in regioni determinate (VFQPRD). Deze wijn wordt gemaakt op de méthode traditionelle en is van goede kwaliteit.
Pet Nat: Natuurlijke bruisend
Pet Nat is de afkorting voor ‘petillant naturel’. In het Nederlands betekent dit ‘natuurlijk bruisend’. Dit is de natuurwijn onder de mousserende wijnen. Voor de bubbel in deze wijn wordt er gebruik gemaakt van de methode ‘méthode ancestrale’ de meest natuurlijke manier van vergisten. deze methode is per ongelijk ontdekt in rond de 16e eeuw. voor deze deze productiewijze wordt er geen sulfiet en/of verdere toevoegingen gebruikt en hierdoor mogen deze wijnen tot natuurwijn worden gerekend.
Pet Nat staat ook bekend om haar ongefilterde uiterlijk, net zoals de meeste natuurwijnen. Het blijft wel een ingewikkelde vinificatiemethode, aangezien de vergisting niet tot nauwelijks gestuurd kan worden. Er vindt bij de Pet Nat wijn maar een gisting plaats. Dit is dus in tegenstelling tot de andere mousserende wijnen. Het is een droge wijn die zowel in wit, rood als rosé verkrijgbaar is. Deze manier van gisting wordt veel toegepast door wijnboeren die een duurzame wijn of vegan wijnen willen maken.
Probeer de mousserende wijnen uit de verschillende landen uit en geniet daardoor nog meer van uw diner of tijdens een feestelijke gebeurtenis met een passend glas bubbels.
Persoonlijk wijnadvies
Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) over mousserende wijn, maar weet u niet goed welke wijn u moet kiezen? Het team van BergoVino biedt u graag een persoonlijk wijnadvies aan. Bij iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn in ons assortiment. Ook online helpen wij graag bij het bepalen van uw keuze door middel van uw eigen smaakprofiel.
De lekkerste mousserende wijnen online bestellen bij BergoVino?
Bij BergoVino bestelt u uw mousserende wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.