Alles over vegan wijn

In 2018 stonden er maar liefst 7,3 miljoen mensen wereldwijd op de lijst als vegetariër. Daarbij worden ook steeds meer mensen veganist, omdat het tegenwoordig steeds makkelijker is om recepten en ingrediënten te vinden voor gerechten zonder dierlijke producten. Het zal u waarschijnlijk verbazen dat de meeste wijnen niet alleen druiven bevatten, maar ook dierlijke producten. Daarom zijn niet alle wijnen geschikt voor veganisten of vegetariërs. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel wijnproducenten die inspelen op de toenemende vraag naar dit soort wijnen. Hieronder leggen wij aan u uit hoe deze soort wijn wordt gemaakt, hoe deze wijn verschilt van vegetarische wijn en waar u op moet letten bij de aanschaf van vegan wijn.

Wat is vegan wijn?

Dit is een wijn die geproduceerd is zonder de hulp/het gebruik van dierlijke bijproducten. In plaats van dierlijke bijproducten zijn plantaardige producten gebruikt. Dat geldt voor zowel het productieproces als de aankleding van de wijn. Ook worden voor de productie van deze wijn geen dieren aan het werk gezet, bijvoorbeeld voor het omploegen van land.
Alles over vegan wijn | BergoVino

Hoe wordt vegan wijn gemaakt?

Wanneer wijn is uitgegist, is deze troebel door kleine deeltjes van de druif en het gistingsproces. Normaal gesproken zinken deze deeltjes vanzelf naar de bodem naarmate de wijn ouder wordt. De meeste wijnmakers hebben daar echter geen tijd voor. Daarom wordt de wijn schoongemaakt, dit wordt klaren genoemd. Door het klaren van jonge wijn wordt de wijn zachter van smaak en lijkt deze iets meer op rijpe wijn. Wijnmakers gebruiken vaak eiwit uit eieren of melk om de wijn te klaren. Dit wordt gedaan door een filterproces. Om te filteren worden dan weer dierlijke producten gebruikt zoals varkensvet, vislijm of gelatine. Tijdens het maken van vegan wijn wordt geen gebruik gemaakt van dierlijke producten. Deze wijn wordt helder gemaakt met behulp van minerale producten die hetzelfde resultaat bieden, zoals bentoniet. Bentoniet is een soort klei dat vaak wordt gebruikt in het productieproces van biologische wijnen.

De verschillen tussen vegan en vegetarische wijn

Tijdens de productie van een veganistische wijn is van geen enkel dierlijk product gebruik gemaakt. Dat betekent dus dat voor het klaren van de wijn geen eiwitten, varkensvet, vislijm of gelatine is gebruikt. Bij de productie van vegetarische wijn daarentegen is waarschijnlijk wel eiwit uit eieren of melk gebruikt, maar geen varkensvet of gelatine. Bij deze wijn kan het ook voorkomen dat er wel bijproducten van vis zijn gebruikt tijdens het klaren, vislijm genaamd. Een ander verschil tussen deze twee wijnen is dat bij de productie van veganistische wijn geen dieren aan het werk worden gezet. Hier worden dus geen dieren gebruikt voor het omploegen van het land terwijl dit wel het geval kan zijn bij de productie van vegetarische wijn. Ook voor de aankleding van de veganistische wijn worden absoluut geen dierlijke ingrediënten gebruikt. De lijm voor het wijnetiket en de kurk van deze wijn bijvoorbeeld zullen geen dierlijke bijproducten bevatten.
Alles over vegan wijn | BergoVino

Waar moet u op letten bij het kopen van vegan wijn?

Steeds meer wijnproducenten maken hun productieproces op maat waardoor elk aspect van dierlijke bijproducten wordt verwijderd en u nog steeds kunt genieten van fantastische wijnen. Maar helaas is het vaak moeilijk te achterhalen of deze dierlijke bijproducten wel of niet zijn gebruikt tijdens de productie. Op dit moment wordt het wijnmakers namelijk nog niet wettelijk verplicht om op het etiket te vermelden welke producten zijn gebruikt tijdens het klaren. Deze vermelding is ook niet verplicht omdat de dierlijke producten die worden gebruikt voor het filterproces zichzelf binden aan de troebele deeltjes, en daarmee ook weer verwijderd worden.
Bij de aankoop van een veganistische wijn kunt u het beste op de volgende dingen letten:
1. Let op dat er een Vegan logo op de fles staat. Onze vegan wijnhuizen zijn Rocca Maura, Bodegas Vegalfaro, Weingut Karle.
Alles over vegan wijn | BergoVino

2. Soms is biologische wijn ook veganistisch. Bij BergoVino bieden we u een ruime keuze aan biologische wijnen. Voor de beste biologische wijnen verwijzen we u naar ons assortiment op www.bergovino.nl! Via het Smaakprofiel kunt u ontdekken welke biologische wijn het beste bij u past. Bij ons vindt u wijnen van wijnhuizen als Bodegas Vegalfaro, Fattoria Lavacchio, Weingut Tinhof. Ook bieden wij wijnen aan van Domaine Frey, een wijnhuis welke zijn productieproces baseert op de principes van de biodynamie.

Alles over vegan wijn | BergoVino

 

De lekkerste vegan wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25