Hoe maakt u de perfecte wijnsaus?

Wijn, heerlijk in sauzen en goede begeleider van kazen

Bent u een echte wijnliefhebber? Dan bent u vast ook in lekker eten geïnteresseerd. Wijn is niet alleen uitstekend in een glas of karaf, ook in de keuken kan wijn prima worden toegepast. Dan bedoelen wij niet het lekkere glas wijn waar u tijdens het kokkerellen een slokje uit neemt. Wijn laat zich uitstekend in diverse gerechten en tot sauzen verwerken. Hoe maak je rode wijn saus? In deze blog geven wij van BergoVino u een aantal recept voorbeelden en suggesties waarmee bepaalde wijnen het beste kunnen worden gecombineerd. Ter inspiratie.

Een klassieker, rode wijn saus

Een rode wijn saus hoeft u echt niet alleen met de kerstdagen te serveren. Rode wijn saus is een heerlijke begeleider van een stukje rood vlees en kan prima door de week op tafel worden gezet. Behalve een recept voor de klassieke rode wijn saus, geven wij u nog twee andere varianten. Hoe maak je een rode wijn saus? Dat gaat als volgt:

Nog een tip vooraf, gebruik voor het maken van de rode wijn saus dezelfde wijn die u bij het gerecht wilt gaat serveren.

Hoe maak je de perfecte wijnsaus? | BergoVino

Basis rode wijn saus

Dit recept is genoeg voor 6 personen en past perfect bij uw biefstuk of entrecote.

Ingrediënten:

  • 400 ml rode wijn van goede kwaliteit
  • 200 ml runderbouillon
  • Balsamico-azijn
  • 2 sjalotjes
  • 1 flinke teen knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • Paar takjes verse tijm of rozemarijn
  • Peper en zout uit de molen
  • 150 gram roomboter


Bereiden:

Snijd 125 gram boter in dobbelsteentjes en zet in de koelkast.
Snijd de sjalotjes en de knoflook fijn. Doe 25 gram boter in een hoge steelpan en fruit de sjalot en knoflook even aan.
Giet nu de rode wijn, bouillon en een scheutje balsamico-azijn erbij en voeg het laurierblaadje de tijm of rozemarijn toe. Zet het vuur hoog en breng alles aan de kook. Zodra de saus kookt het vuur iets lager zetten en het geheel nog ongeveer 15 minuten inkoken. De saus moet ongeveer tot de helft zijn ingekookt.
Giet de saus vervolgens door een hele fijne zeef. Proef de saus en breng op die met peper en zout op smaak.
Zet de pan met de gezeefde saus terug op een laag vuur. Voeg de blokjes boter toe, telkens maar een paar tegelijk en klop met een garde totdat de saus gemonteerd (glad) is. Giet de saus over het vlees en zet de rest van de saus in een sauskom op tafel. 

Hoe maak je de perfecte wijnsaus? | BergoVino

Zoete rode wijn saus

Wanneer u iets meer van zoet houdt, kunt u deze variant gebruiken. Een zoete rode wijnsaus smaakt ook heerlijk bij een fruitsalade. Hoe hoger het alcoholpercentage van de wijn, hoe zoeter uw saus zal worden.

Ingrediënten:

  • 300 ml droge rode wijn
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 eetlepel bloemenhoning
  • Beetje water

Bereiden:
Doe de basterdsuiker en de honing in een steelpannetje. Verhit alles langzaam tot een karamelsaus (blijf goed roeren met een garde of een houten lepel). Voeg nu het water toe. Let op, het kan spetteren.
Voeg nu de rode wijn en het kaneelstokje toe en laat de saus, onder af en toe roeren, goed indikken.

Rode wijnsaus met bessengelei

Iedere wildliefhebber kent de geliefde combinatie van wild en cranberry saus. Deze variant met bessengelei is heerlijk in combinatie met een hertenbiefstukje.

Ingrediënten:

  • 200 ml droge rode wijn
  • 1 liter wildfond
  • 1 tl tijmblaadjes of enkele takjes verse tijm
  • 1 el bessengelei
  • peper en zout uit de molen

Bereiden:
Doe de wijn, de wildfond en de tijm in een hoge pan en laat het mengsel op een laag vuur tot de helft inkoken.
Zeef vervolgens de saus en voeg naar smaak zout en peper toe. Voeg als laatste de bessengelei toe en warm alles nog even door.
Hoe maak je de perfecte wijnsaus? | BergoVino

Witte wijn saus

Zoals u rode wijn saus heerlijk met vlees kunt combineren, is witte wijn saus bijvoorbeeld perfect bij witvis zoals schol en asperges maar ook met kip of een pasta.
Witte wijn saus is een Franse klassieker op basis van een roux. Wat een roux is, hoe u die maakt en waar u deze heerlijke saus bij kunt serveren, leest u hieronder.

De basis van een witte wijn saus
De basis voor alle witte sauzen is een roux. Een mengsel van boter en bloem bindt de saus. Wanneer u de volgende vaste verhoudingen aanhoudt, kunt u altijd gemakkelijk meer of minder saus maken.
50 gram roomboter - 60 gram bloem - 1 liter bouillon of melk
Zorg er altijd voor dat de roux niet verkleurt, anders is het natuurlijk geen blanke roux meer.

Ingrediënten:

*voor 300 milliliter witte wijn saus

  • 75 ml droge witte wijn
  • 175 ml bouillon *
  • 13 gram roomboter
  • 15 gram bloem
  • peper en zout

Bereiden:
Zet als eerste de bouillon klaar. * Pas de bouillon aan je gerecht aan. Kies bij vis een visbouillon, bij asperges een groentebouillon en bij kip een kippenbouillon.
Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Roer het geheel met een garde goed door elkaar. Laat het mengsel onder voortdurend roeren nog twee minuten garen. Haal de pan van het vuur en laat de roux afkoelen. Heeft u koude bouillon klaarstaan? Dan hoeft de roux niet af te koelen. De regel is namelijk koude bouillon bij een warme roux gaat en dat warme bouillon bij een koude roux gaat. Daardoor zal de roux niet gaan klonteren en goed binden.
Zet (indien van toepassing) de pan weer terug op het vuur en voeg de warme bouillon beetje bij beetje toe. Voeg als laatste de witte wijn toe en breng de saus met peper en zout op smaak.
Tip: voeg voor een romige saus een scheut room toe en voor een frisse witte wijn saus wat versgeperst citroensap. Ook erg lekker over pasta.
U kunt er ook wat verse kruiden aan toevoegen. Dille is lekker wanneer er vis op het menu staat, bieslook of peterselie is lekker bij asperges maar ook bij kip.

Wijn en kaas, erg goede vrienden

Wanneer u uw gasten een stukje kaas voorzet, is het handig om te weten welke wijn u er het beste bij kunt serveren en wat goed combinaties zijn. Wij geven u graag een paar suggesties.

In het algemeen zal een witte wijn beter met kaas combineren dan een rode wijn. Dat heeft met de tannines te maken die in rode wijn zitten. Gaat de voorkeur toch naar een rode wijn uit, kies dan een niet te zoute kaassoort. Zoute kazen accentueren de tannines nog eens extra. Kiest u voor een lichte wijn? Serveer er dan ook een milde kaassoort bij.

Wijn sauzen: wijn en spijs uit dezelfde regio passen vaak goed bij elkaar.

Hoe maak je de perfecte wijnsaus? | BergoVino
Wilt u een kaasplank met verschillende kazen serveren? Stem uw wijnkeuze op de sterkste kaassoort af. Zo combineren zoete wijnen meestal uitstekend met pikante kaas. Denk hierbij aan een Roquefort of Gorgonzola in combinatie met een zoete Riesling of portwijn.

Serveer bij twijfel altijd een witte wijn erbij.
Meer weten over kaas & wijn? Klik hier voor onze blog Kaas en wijn. 

De lekkerste wijn voor uw wijnsaus online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25