Wijn en kaas

Mar 31 , 2021

Wijn en kaas

Bij het drinken van een goed glas wijn, vinden wij het heerlijk om ook iets te eten. Wijn en kaas is bij velen de eerste combinatie waar we dan aan denken. 

Wijn en kaas kunnen elkaar aanvullen of juist afbreken. Indien de goede keuzes worden gemaakt kunnen de smaken van de kaas en van de wijn beter tot hun recht komen. Met de vele soorten kazen en wijnen die er zijn is dit best een ingewikkeld karwei. Wijn en kaas hebben beiden veel smaakvariaties. Daarnaast kunnen deze variaties per land of regio variëren. Niet alle kazen gaan samen met wijn of andersom. In deze blog willen wij u wat meer vertellen over wijn en kaas combinaties, zodat u goede keuzes kunt maken.

Wijn en kaas | BergoVino

Wijn en kaas combinaties

Voor de juiste kaas bij de wijn kunt u rekening houden met een aantal basisregels. Over het algemeen combineren witte wijnen beter met kaas dan rode wijnen. Dit komt door de tannines die in rode wijnen zitten. Mocht je toch een goede kaas zoeken voor een rode wijn met veel tannines kies dan niet voor een zoute kaas. De zoute kaas accentueert de tannines nog eens extra. Deze wijn en kaas combinatie zal de smaak van de wijn afbreken en niet aanvullen. Gaat u voor een lichte wijn, kies dan voor een milde kaas.

Zoete wijnen combineren vaak goed met pikante kazen. In de wijnwereld geldt dan ook een basisregel voor wijn en spijs combinaties; wijnen en eten uit dezelfde regio passen vaak goed bij elkaar.

Wijn op vakantie smaakt dan ook vaak beter, dan wanneer je dezelfde wijn thuis drinkt. Dit geldt ook voor de wijn en kaas combinatie. Wijnen en kazen uit dezelfde regio vullen elkaar vaak goed aan. Gaat u voor een kaasplankje? Stemt u dan de wijn af op de sterkste kaas. Bij twijfel kiest u in ieder geval voor een witte wijn. U kunt natuurlijk ook altijd om advies vragen bij een kaaswinkel of een wijnspeciaalzaak.

Hoe kan het dat niet iedere kaas bij wijnen past?

Kaas bevat melkeiwit maar ook veel vetten. Deze verdrijven de fijne aroma’s van wijn naar de achtergrond.

Blauwaderkaas                            

Deze kazen zijn vaak sterk, scherp en pikant van smaak. Dit zijn kazen zoals Gorgonzola en Roquefort en gaan vaak goed samen met een fruitige, zoete Riesling wijn of een Portwijn.

Wijn en kaas | BergoVino

Brie

Brie kenmerkt zich als een witte korstkaas. Deze kaas is goed te combineren met een frisse witte wijn, zoals Riesling of Sauvignon Blanc. Liever een rode wijn? Gaat u dan voor een Merlot.

Ook past brie goed bij een witte wijn die restsuiker bevat zoals de Riesling van Weingut Christoffel.

Verse zachte kaas

Verse zachte roomkaas zoals Manouri gemaakt van koeien-, schapen- of geitenmelk gaan onder andere goed samen met frisse, fruitige Rieslings, Sauvignon Blanc of Pinot Blanc. Ook fruitige rosé wijnen gaan goed samen met deze kazen. Probeert u eens een Brousse du Rove kaas met een fruitige rosé van Finca la Galana.

Harde kaas

Heeft u een Spaanse Manchego op tafel staan? Kiest u dan voor een Grenache, bij voorkeur uit Spanje. Heeft u harde boerenkazen kies dan voor een Syrah of Mourvèdre uit Zuid-Frankrijk. Harde kazen zoals Comté of Nederlandse belegen boerenkaas kunt u vaak goed combineren met wijnen uit de Bordeaux.

Kaasfondue

Een kaasfondue kunt het beste combineren met een frisse witte wijn, zoals een Grüner Veltliner of een smaakvolle witte wijn uit de Elzas. Liever een rode wijn, ga dan voor een soepele rode wijn zoals een Beaujolais.

Wijn en kaas | BergoVino

Emmentaler

Bij een kaas als emmentaler kunt u een volle rode wijn schenken uit de Rhône of Bordeaux.

Pittige kaas

Bij pitte kazen past een mooie kruidige rode wijn, hierbij kunt u denken aan een Cabernet Sauvignon of Shiraz.

Camembert

Camembert? Ga dan voor een frisse witte wijn, Sauvignon Blanc of Riesling. U kunt ook hierbij een fruitige rode wijn schenken. 

Geitenkaas

Bij geitenkaas zoals Chèvre Frais is een witte wijn met veel zuur, zoals een Sauvignon Blanc, frisse Chenin Blanc of Riesling mooi te combineren. Zoekt u iets uitdagends, ga dan voor een Champagne.

Wijn en kaas | BergoVino

Cheddar

Cheddar cheese? Mooi te combineren met een port of een stevige rode wijn uit de Bordeaux of Chanti streek.

Mozzarella

Bij een lichte mozzarella schenkt u een frisse Pinot Grigio, Grillo, of Pecorino uit Italië.

Oude kaas

Een veel verkochte en geliefde kaas in ons land, oude kaas. Hierbij schenkt u een volle en stevige rode wijn uit Toscane of Piëmonte.

De smaak beleving

Voor de ultieme smaakbeleving van wijn en kaas zijn er twee belangrijke factoren, namelijk de smaakintensiteit en het mondgevoel. Daarnaast is het van belang om de wijn op de juiste temperatuur te schenken. Witte wijnen gaan zoals aangegeven over het algemeen beter samen met kazen dan rode wijnen. Toch heeft u in deze blog kunnen zien dat er wel degelijk kazen zijn die je goed kunt serveren bij bepaalde rode wijnen. Dit zijn voornamelijk de harde en droge kazen. Een Camembert bijvoorbeeld met een Duitse Dornfelder.

 

Het kaasplankje bij de wijn  

Een kaasplankje is een plank of schotel waarop verschillende kazen worden geserveerd. De kaasplank komt veelal uit de traditionele Franse keuken, hier noemen ze deze "plat de fromages" en wordt vaak als dessert geserveerd na een uitgebreide maaltijd. Deze keuze wordt vaak gemaakt omdat er bij een kaasplankje nog een droge witte wijn of rode wijn gedronken kan worden, bij een zoet dessert wordt er vaak gekozen voor een dessertwijn. Een kaasplankje bevat minimaal drie verschillende kazen, variërend van zacht en/of mild tot hard en pittig en het wordt vaak aangekleed met druiven en noten. De kazen worden een uur voor serveren uit de koelkast gehaald voor de juiste serveertemperatuur.

Een houten plank of een plastic snijplank? Hoewel het woord plank naar hout verwijst, wordt een kaasplank niet altijd op hout geserveerd. Dit vaak om hygiënische redenen. Het advies is om bij een kaasplank voor het snijden van de kazen, verschillende messen te gebruiken. Zo voorkomt u dat smaken worden gecombineerd.
Wijn en kaas | BergoVino

Hoe kan BergoVino u helpen bij het maken van de juiste keuze?

Zo ziet u maar dat er best veel komt kijken bij het maken van de juiste keuzes voor de perfecte wijn en kaas combinaties. Onze wijn en spijs experts staan dagelijks voor u klaar om u daarbij te helpen. Zij hebben van hun liefde voor wijn en eten hun beroep gemaakt en adviseren dagelijks vele restaurants bij het maken van de juiste wijn en spijs combinaties, van bistro’s tot sterrenzaken.

Wilt u meer weten over wijn en kaas of kunt u wel wat advies gebruiken? Laat het ons weten! Wij zullen u vrijblijvend helpen bij het maken van de juiste combinaties.

Op zoek naar de wijn die bij uw gelegenheid past op basis van uw smaak en budget? Maak gebruik van onze online smaaktest en kom direct uit bij uw wijn.