Merlot rode wijn

Genieten van de lekkerste rode wijn van de Merlot druif 

Merlot rode wijn 

Dat smaken verschillen is een understatement en met wijn is dat niet anders. Sommige mensen zweren bij lichte fruitige wijnen, voor anderen kan hij niet zwaar en rond genoeg zijn. Wie van Merlot houdt waardeert de volle smaak van fruit die zacht in de mond is omdat de tannines mild zijn en de zuurtegraad middelmatig. Hierdoor krijg je een rode wijn die soepel van smaak is en ook door beginnende wijndrinkers geprezen wordt.

De historie van rode wijn Merlot  

De naam 'Merlot' komt oorspronkelijk van het Franse woord 'merle' wat merel betekent. Deze blauwe druivensoort wordt bijna uitsluitend geteeld voor de wijnmakerij. Het is een druif die behoort tot de grotere soorten en heeft een merkbaar dunnere schil dan andere variëteiten. De Merlot druif wordt erkend als één van de meest traditionele en belangrijke soorten van de Bordeaux in Frankrijk die vooral beroemd zijn om hun prachtige superieure Bordeaux wijnen als Pomerol en Saint-Emillion. Omdat deze variëteit sneller oogstrijp is dan andere druifsoorten worden zij als eersten geplukt. Vooral in streken waar het klimaat koeler is, is het een voordeel dat het fruit sneller rijp is.

De smaak van rode van van de Merlot druif

In heel wat streken en landen, die gekend staan om hun wijngaarden, kun je de Merlot druiven vinden die de ranken zwaar doen doorwegen. Ze zijn tevreden met een gematigd klimaat en geven aan de wijn voortreffelijke aroma's van fruit als bessen, pruimen en kersen. Sommige kenners spreken zelfs van een lichte chocoladetoets en, stammen de druiven af van oudere ranken, krijgen ze meer een typische truffelsmaak als ondertoon.

Wijngaarden die in een koel klimaat geplant werden geven vruchten die frisser en pittiger smaken en doen denken aan rode bessen. Het zuurgehalte is iets hoger omdat de structuur van de druif wat strakker is. Drink je Merlot wijn die afkomstig is van ranken uit streken waar het warmer is, dan ga je merken dat hij vleziger en romiger smaakt naar zoete rijpe zwarte kersen.

Rode Merlot wijnen en haar wereldfaam

In het Westen is vooral Frankrijk steeds hét wijnland bij uitstek geweest maar met de jaren bewezen andere landen en regio's dat ook zij heel goede wijnen produceerden. In kennerstermen spreekt men over de Nieuwe Wereld wanneer men het heeft over niet traditionele wijnlanden van vroeger. Denk maar aan Chili, Californië, Australië, Hongarije enz. De term Nieuwe Wereld mag men nochtans niet zo nauw nemen want reeds in 1659 wist men in Zuid Afrika reeds hoe men van druiven de lekkere godendrank moest maken. Eén van de meest belangrijke producenten van Merlot wijnen staat dan weer op conto van Californië geschreven. Sinds de jonge jaren zeventig ontdekte men in het Zuiden van Amerika dat deze druif het ook bij hen uitstekend deed en de Californische Merlot rode wijnen kregen met de jaren steeds meer waardering.

Merlot, maakt van elke maaltijd een feest

Of je nu voor een doordeweekse spaghetti gaat of uitgebreid gaat tafelen op restaurant, een fles Merlot rode wijn is altijd de spreekwoordelijke kers op de menutaart. Een Côtes de Bourg, een Côtes de Blaye of een Fronsac, waarin de Merlot druif de hoofdrol speelt, smaakt perfect bij rood vlees, lam en bijvoorbeeld eendenborst. Maar ook pasta's waarin tomaten verwerkt werden, een entrecote of spareribs op de grill gaan perfect samen met deze prachtige ronde rode wijn. Zelfs bij de gegeerde kaas en wijn avonden zou deze verrukkelijke rode wijn niet mogen ontbreken.

Merlot serveertips en bewaring

Wil je tenvolle genieten van alle aroma's dan serveer je de Merlot op een temperatuur rond de zeventien graden. Het beste resultaat verkrijg je door de fles te ontkurken en de inhoud langzaam te laten wennen aan de buitenlucht. Deze rode wijn in de koelkast bewaren zou men moeten opnemen in het strafwetboek. Heb je enkele flessen aangekocht om later te consumeren, dan is vijftien graden de ideale temperatuur om hem te bewaren. Men zegt wel eens dat je rode wijn het best bewaart op kamertemperatuur maar dit is niet helemaal waar. De beste optie blijft nog altijd een klimaatkast of een droge en tempratuur vaste kelder. De bewaar termijn van een rode wijn is is afhankelijke van het type en de kwaliteit van de wijn. De meeste wijnen dienen binnen twee tot drie jaar uitgeschonken te worden. Echter zijn er ook vele rode wijnen die lange bewaar potentieel hebben. Wilt een een wijn voor meerdere jaren weg leggen vraag dat altijd even om advies van een expert. Bewaar je de rode wijn in een kamer waar de thermostaat hoger staat dan twintig graden, doe je er goed aan om de wijn kort te koelen voor je hem gaat drinken. Hiervoor kun je de fles maximum tien minuten in koud water zetten zodat de temperatuur enkele graden daalt. Eens hij in je glas zit rest je nog één ding en dat is ten volle genieten van deze overheerlijke drank.

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door merlot wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak en budget hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

Merlot wijnen bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino besteld u uw merlot wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnenrode wijnenrosé wijnenmousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische)biologische en duurzame wijnenAl onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd