Wat is de juiste serveer temperatuur voor wijn?

Juiste serveer temperatuur voor wijn

De juiste temperatuur voor wijn is belangrijk. Wanneer de wijn te warm of juist te koud gedronken wordt, gaat dit ten koste van de smaak en de beleving. Dat is natuurlijk hartstikke zonde en vrij eenvoudig te voorkomen, als u hier een beetje aandacht aan besteedt.

Wijn gekoeld serveren

Witte wijn drinken we gekoeld, zo uit de koelkast. Toch? Voor witte wijn geldt dat een koelkast simpelweg ook te koud kan zijn. Voor toegankelijke en eenvoudige frisse witte wijn mag de fles zo uit de koelkast komen. Iets aan de koude kant maar prima. De koele temperatuur benadrukt het frisse karakter (de zuren) van deze wijnen en dat maakt de wijn ‘’toegangkelijk’’. Vooral in de zomer is het dan verkwikkend en dorstlessend. De temperatuur vanuit de koelkast is zo’n 4 tot 6 graden. Toegankelijke wijnen worden ook wel instap wijnen of huiswijnen genoemd. Het is vaak de instap kwaliteit van een wijnboer en de wijnen zijn vaak goed doordrinkbaarheid en hebben vaak geen begeleiding van eten nodig. Wanneer een wijn het meer van z’n fruitigheid moet hebben, dan is te koud niet wenselijk. Hoe kouder de wijn, des te minder u proeft. De kou verdooft uw smaakpapillen als het ware. Een wat vettigere Chardonnay of een fruitige Pinot Grigio zijn veel lekkerder bij een temperatuur van 6 tot 9 graden. Een complexe witte wijn als Bourgogne of een aromatische wijn als Riesling komen het beste tot hun recht bij een temperatuur van 10 tot 12 graden.

Wat is de juiste serveer tempratuur voor wijn?

Voor mousserende wijn geldt eigenlijk hetzelfde. Een eenvoudige prosecco mag lekker koud. Een crémant, cava of non vintage champagne is beter om te serveren op 8 tot 10 graden. Bij een complexe en langgerijpte vintage champagne hanteert u 12 tot 14 graden, om zo alle mooie nuances de kans te geven.

Een instap rosé mag ook goed gekoeld geschonken worden. Frisse zuren en fruitigheid zijn niet te complex, dus zorgt een koele temperatuur voor een plezierige ervaring. Wanneer u kiest voor een mooie delicate rosé, uit de Provence bijvoorbeeld, dan is een temperatuur van 8 tot 10 graden beter.

Een flauwe, maar in veel gevallen, kloppende stelregel is: hoe goedkoper de wijn, hoe kouder. Bij een lage temperatuur proeft u in feite minder. Dit is bij ongecompliceerde en kwalitatief wat lagere wijnen eigenlijk een pré. Wanneer wijn meer diepgang heeft, en dus ook wat hoger is geprijsd, dan heeft een wat hogere temperatuur een positieve invloed op de expressie van de wijn.

Blokje ijs in de wijn?

Dat is echt een doodzonde in kwaliteitswijn. Het maakt de wijn te koud en waterig. Houd goed rekening met de omgevingstemperatuur. Wanneer het buiten 35 graden is, zal de wijn snel opwarmen. Serveer de wijn dan liever iets te koud, dan is de temperatuur binnen een paar tellen perfect en hoeft u het ook niet terug te koelen met ijs. Voor het koelen van de wijn kunt u gebruik van koel accessoires deze zijn verkrijgbaar in verschilde soorten en maten. Deze accessoires zullen uw wijn gekoeld houden en zult u minder naar de koelkast hoeven te lopen.

Wat is de juiste serveer tempratuur voor wijn? | BergoVino

Kamertemperatuur

Een veel gehoorde uitspraak: ‘Rood moet altijd op kamertemperatuur’. Ja, dat was vroeger en is inmiddels een achterhaald fenomeen. Tegenwoordig hebben wij allemaal onze thermostaat op zo’n 21 graden staan en dat is voor wijn eigenlijk al te warm! Laat staan wanneer de temperatuur binnen in de zomer op kan lopen richting de 30 graden.

Te warm is niet lekker. Het maakt wijn zwaarder en vluchtig. Je krijgt dan het effect dat de alcohol opspeelt en de wijn scherper wordt. Echt koud is ook niet goed, een te lage temperatuur verpakt veel smaak, waardoor u minder proeft.

Gekoelde rode wijn

Ja, dat kan perfect zijn. Net iets minder dan koelkastkoud. Een fruitige of lichte rode wijn komt beter tot zijn recht, wanneer die gedronken wordt op een temperatuur van zo’n 14-16 graden. Denk aan een Pinot Noir, een Bardolino of een Zweigelt. De frisheid wordt zo letterlijk en figuurlijk extra benadrukt, waardoor het fruit en de frisse zuren meer naar voren komen.

Wijnen die wat meer vulling en body hebben, maar zonder of weinig houtrijping, kunt u het beste schenken op 15-17 graden. Denk aan een Tempranillo, Merlot, Negroamaro of Primitivo. Wanneer u de wijn een half uurtje voor het openen in de koelkast, zet bereikt u dit effect ongeveer.

Voor complexe en krachtige wijnen met stevige tannine en houtrijping moet de temperatuur iets hoger zijn. Te koud versterkt het effect van tannine. Te warm maakt, zoals gezegd, alcoholisch en zwaar. Hanteer voor deze wijnen een temperatuur van 18-20 graden. Denk aan wijnen als Bordeaux, Amarone, Cabernet Sauvignons, Barolo en kruidige Rhône wijnen.

Ook hier weer goed rekening houden met de omgevingstemperatuur. Rode wijn gaat vaak in grotere glazen en daardoor komt er makkelijk een paar graden bij tijdens het serveren. Dus beter iets te koud, dan te warm!

Wat is de juiste serveer tempratuur voor wijn? | BergoVino

Is gekoelde rode wijn een Trend?

Nee, dat niet zozeer. Het is eigenlijk helemaal niet nieuw. In mediterrane landen doen ze het al jaren! Kijk maar eens goed achterop de fles, hierop staat vaak de aanbevolen schenktemperatuur en het zal u wellicht verbazen hoe laag die is.

Het is niet alleen veel beter voor een rode wijn, het zal veel van uw gasten ook verrassen. Vaak is het nog even wennen, omdat we uit de gewoonte de wijn niet op de juiste temperatuur drinken. Maar het zal een wereld voor u openen, probeer het gewoon!

Seizoenen en de serveer tempratuur van wijn

Temperatuur is onderdeel van smaakbeleving. Varieer je wijnkeuze ook eens met het seizoen. In de zomer smaakt frisse wijn, goed gekoeld, natuurlijk veel lekkerder dan wanneer het winter is. Vroeg donker, neem dan een wat krachtigere witte of rode wijn. De meeste rode wijn drinken we in de winter en dat terwijl een fruitige, en licht gekoelde rode wijn in de zomer ook uitstekend kan.

Op zoek naar een mooie wijn voor bepaald seizoen? Wij van BergoVino helpen u graag bij het maken van de juiste keuze en geven u graag een vrijblijvend een wijnadvies op maat. Dit scheelt u tijd! en zo bent u voorzien van de juiste wijn voor het seizoen.  

Wat is de juiste serveer tempratuur voor wijn? | BergoVino

De lekkerste wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Uitverkocht
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Uitverkocht
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Uitverkocht
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25