Cabernet Sauvignon (rode wijn)

Genieten van de lekkerste rode wijn van de Cabernet Sauvignon druif 

Rode Cabernet Sauvignon wijn 

Cabernet Sauvignon is de bekendste druivenrassen voor het maken van rode wijn en wordt daarom ook wel King Cab. genoemd. Voor veel mensen staat rode wijn synoniem aan Bordeaux en deze druif komt van oorsprong dan ook uit de Médoc, een streek in de Bordeaux. Bordeaux is een van de meest kwalitatieve wijnstreken van Frankrijk en de Cabernet Sauvignon is een rode stevige en volle druif die daar zeker aan heeft bijgedragen. Samen met Merlot en Cabernet Franc vormen zij de befaamde Bordeaux blend. Maar de Cabernet groeit zeker niet alleen in de Bordeaux streek. Deze druif groeit vrijwel overal ter wereld.

Hoe smaakt een rode wijn van de druif Cabernet Sauvignon?

Cabernet Sauvignon is een stevige, karaktervolle wijn. Hij heeft een gemiddelde hoeveelheid tannines en ook een medium zuurgraad. Geur en smaak aroma's van zwarte kersen, bramen, bosbessen en frambozen zijn dan ook waarneembaar in de wijn. Indien de wijn op hout is gerijpt kunnen daar smaken van vanille, chocolade en koffie bij komen. De druif leent zich bijzonder goed om geblend te worden met andere druivenrassen, zoals bijvoorbeeld met Cabernet Franc, Merlot of Malbec en vele andere rassen. De druif heeft veel warmte nodig, al zijn er ook wijngaarden te vinden in een minder warm klimaat. De rijping kost tijd maar resulteert dan wel in een rode wijn met een stevige smaak.

Hoe is rode druivenras Cabernet Sauvignon ontstaan?

De druif is voor het eerst verbouwd in de 17e eeuw. Daar ontdekten Franse wijnboeren dat de kruising tussen de Cabernet Franc bmet een witte Sauvignon Blanc een bijzonder smakelijk ras opleverde. Zoals gezegd is deze kruising tussen de druivenrassen Cabernet Franc en Sauvignon Blanc al snel een opmars begonnen heeft hij zich verspreid over de hele wereld. Hij wordt dan ook verbouwd van Australië tot Californië en van China tot Zuid-Afrika en Chili tot Europa.

Cabernet Sauvignon voelt zich thuis van Europa tot Zuid-Afrika en Chili

Natuurlijk varieert de smaak afhankelijk van bodemgesteldheid en klimaat. Australië is immers niet te vergelijken met Zuid-Afrika of Frankrijk, maar Cabernet Sauvignon heeft altijd een kenmerkende smaak die zeer herkenbaar is. Wijn gemaakt van de Cabernet Sauvignon druif is bijzonder geschikt voor rijping op houten vaten.

Cabernet Sauvignon blenden met andere wijnen

De stevige, rustieke smaak leent zich uitstekend voor een blend met andere wijnen, zoals gezegd met een Merlot of een Malbec maar hier aan wordt vaak nog een Cabernet Franc of een Petit Verdot aan toegevoegd.
het blenden van verschillende wijnen heeft tot gevolg dat de smaak voller en complexer wordt. Cabernet Sauvignon wordt veelal gebruikt om de smaak van wijnen van een ander druivenrassen voller en complexer te maken. Hierdoor kunnen fraaie creaties ontstaan, die werkelijk een streling voor de tong zijn.

Wat eet je bij Cabernet Sauvignon? 

Omdat Cabernet Sauvignon, zowel puur (mono cépage) als in een blend, flink wat body heeft, is hij bij uitstek geschikt voor bij de maaltijd. In combinatie met gegrild vlees als entrecôte of lamsrack komt deze wijn volop tot zijn recht. Met een pittige maaltijd verhoudt deze wijn zich minder goed, omdat dan een grote concurrentie ontstaat tussen de krachtige smaken. Geblend met andere druivenrassen zijn de combinaties met spijzen echter vrijwel eindeloos. Het is geen wonder dat deze wijn in vrijwel ieder wijn minnend huishouden te vinden is.

De beste Cabernet Sauvignons?

Zowel in Frankrijk als in landen als Chili en Australië worden mooie Cabernet Sauvignon wijnen gemaakt. Alleen in Frankrijk kennen we de classificatie in Grand Crus
voor wijnen uit de Bordeaux. Keizer Napoleon III heeft deze ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van Parijs 1855 vastgesteld. Hij wilde daar namelijk de allerbeste rode Wijnen laten schenken en stelde een lijst op van de beste Chateaux. De destijds aangewezen Chateaux, die de titels Grand Cru mochten voeren, zijn sinds die tijd niet gewijzigd, met uitzondering van twee gevallen, te weten in 1856 en in 1973, toen een wijn van Deuxieme tot Premier Cru werd opgewaardeerd. Er zijn verschillende Grand Crus Classés die uit Cabernet Sauvignon gecomponeerd zijn en die zeer de moeite waard zijn.

Kortom, de Cabernet Sauvignon is een karaktervolle en veelzijdige vriend voor iedereen die van een stevige wijn houdt, liefst in combinatie met culinaire genoegens.

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door Cabernet Sauvignon wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak en budget hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

Cabernet Sauvignon wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw Cabernet Sauvignon wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnenrode wijnenrosé wijnenmousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische)biologische en duurzame wijnenAl onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met unieke wijnbeschrijving en serveeradvies zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn 
gratis thuisbezorgd
 

BergoVino is onderdeel van Berghorst Groep; sinds 1870 actief als drankproducent, distributeur van bier en frisdrank en importeur van wijn. Met de in Hengelo (OV) gevestigde slijterij BergoVino (1979) specialiseerde de familie Berghorst zich steeds meer op het gebied van wijn. Na de overname van Bos Wijnimport focust Berghorst & Bos Wijnen zich sinds tien jaar op de horeca; kwalitatieve wijnen voor een betaalbare prijs.