Tien van de bekendste witte druivensoorten voor het maken van witte wijn

Witte wijn, een heerlijk drankje voor vele gelegenheden.

Witte wijnen zijn er in allerlei soorten en smaken, van zoet en fruitig naar licht, fris en strak tot complex, rijk en intens. De kleur van witte wijnen is vaak niet wit maar van lichtgeel naar goudgeel en soms zelfs naar groenig. De kleur van de wijn wordt bepaald door het druivensoort, de leeftijd, zijn zoetheid en de manier van vinificatie. Het meest gedronken type witte wijn is droge witte wijn.

In deze blog zetten we de tien meest bekende witte druivensoorten voor u op een rij. Iedere druif geeft zijn eigen en dus kenmerkende smaak mee aan witte wijn.

Chardonnay

Chardonnay is een druivensoort die wereldwijd wordt aangeplant en is misschien wel de bekendste die er is. De Chardonnay is vooral bekend van de wijnstreek Bourgogne in Frankrijk. Hier komt de druif het best tot zijn recht volgens vele kenners! De grootste witte wijnen van de Chardonnay druif worden hier geproduceerd. Deze druif heeft een opmerkelijk aanpassingsvermogen. De wijnen die van dit ras gemaakt worden zijn zeer divers en zijn er van fris en fruitig tot vol en complex. Chardonnay staat bekend om zijn geweldige resultaten na houtrijping: wat zorgt voor zijn typische vettige mondgevoel en aroma’s van boter, toast en vanille. 

Chardonnay | BergoVino

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is een van de populairste druivensoort ter wereld. Voor de beginnende wijndrinker vaak een onvergetelijke ervaring. De wijn staat bekend om zijn intense en expressieve aroma’s en frisse zuren. Deze druif heeft vaak aroma’s van groene appel, grapefruit, buxus, kruisbes en gemaaid gras. In warmere landen ruik en proef je meer tropisch fruit en passievrucht.

Sauvignon Blanc | BergoVino

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner een druif die de laatste jaren aan populariteit wint in Nederland. Deze druif  komt uit Oostenrijk en heeft vaak een goede bite. De wijn herken je aan zijn frisse zuren, kruidigheid, puurheid en mineraliteit. Geur en smaakaroma’s die deze wijnen kenmerken zijn frisheid, citrus, peper en honing.

Grüner Veltliner | BergoVino

Verdejo

Vedejo een pareltje uit Spanje. Met name de streek Rueda is het wijngebied van deze druivensoort. De afgelopen jaren heeft deze witte wijn aan populariteit gewonnen in Nederland. Met name door zijn doordrinkbaarheid en fruit aroma’s. Een witte wijn met een zachte en frisse smaak met aroma’s van limoen, meloen, bleekselderij, grapefruit en perzik.

Verdejo | BergoVino

Riesling

De Riesling druif is al eeuwenoud. Al in de 15e eeuw werden er witte wijnen gemaakt van deze druif. In Duitsland heeft Riesling de bijnaam ‘’de koning van de druiven’’. Een zeer aromatische witte wijnsoort die veelal verbouwd wordt in Duitsland, de Elzas en Oostenrijk. Maar ook in de nieuwe wereld wint deze druif terrein, denk aan Zuid-Afrika, Californië en Nieuw-Zeeland. Wijnen van Riesling variëren van strak droog tot vol en zoet. Het zijn vaak wat complexere wijnen met aroma’s van bijvoorbeeld rijpe ananas, limoen, peer, en wit steen fruit. Riesling staat ook bekend om de petroleum geur die hij kan hebben en maakt menig liefhebber gelukkig.

Riesling | Bergovino

Viognier

Ook de Viognier wint de laatste jaren populariteit onder de witte druivensoorten. Deze druif is minder bekend dan Chardonnay en Sauvignon Blanc, maar qua kwaliteit doet hij zeker niet onder. Viognier is voornamelijk bekend uit het Franse Rhône-gebied, maar staat nu ook veel aangeplant in de Languedoc, Californië, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Viognier wijnen zijn rond, weelderig, rijk en zacht met veel aroma’s van tropisch fruit, perzik, muskaatdruif en honing.

Viognier | BergoVino

Pinot Gris (Pinot Grigio)

Deze druif is in Italië bekend als Pinot Grigio. Pinot Gris komt veel voor in Duitsland, Elzas en Italië. Deze druif valt in de categorie droge witte wijn, maar is soms ook licht zoet, vooral uit de Elzas. De Pinot Gris is er van licht, vriendelijk en kruidig tot vol, weelderig en aromatisch.

De Italiaanse Pinot Grigio herkent u aan zijn speelse frisheid en kruidigheid, het lijkt soms of hij een bubbeltje heeft. Waarneembaar op het puntje van je tong. De Duitse Pinot Gris, ofwel de Grauer Burgunder, is voller van smaak met veel mineraliteit en is rijk aan aroma’s van bloemen, bessen en noten. 

Pinot Grigio | BergoVino

Chenin Blanc (steen)

De Chenin Blanc is een veelzijdige witte druif die wordt gebruikt voor het maken van droge, zoete maar ook mousserende witte wijnen. Chenin Blanc geeft doorgaans een zachte, verfrissende wijnstijl. Bekend uit de Loire in Frankrijk en Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika wordt deze druif ook wel ‘’steen’’ genoemd. Chenin Blanc kenmerkt zich door aroma’s van bloemen, honing, noten, peer en kiwi.

Chenin Blanc | BergoVino

Gewürztraminer

De schil van de Gewürztraminer heeft een donkerroze tot blauw roze kleur en worden hierdoor ook wel Rode Traminer genoemd. Een originele aromatische witte druif die veel in Duitsland, de Elzas en Noord Italië staat aangeplant. De geur en de smaak van de Gewürztraminer is erg expressief en intens. Aroma’s die je tegenkomt in deze wijn zijn roos, gember, lychees, grapefruit, mandarijn en kaneel. 

Gewürztraminer | BergoVino

Pinot Blanc

Pinot Blanc wordt vooral geteeld in Duitsland bekend onder de naam Weissburgunder, Elzas en Noord-Italië (Pinot Bianco) en is net als de Pinot Gris een afstamming van de Chardonnay. Een Pinot Blanc is vaak fris van smaak en heeft aroma’s van rijp fruit als peer, lychee en appel. Pinot Blanc is doorgaans niet heel uitgesproken maar zacht, licht en fris van karakter met milde zuren.

Pinot Blanc | BergoVino

Houdt u van een uitdaging? Probeert u dan eens een minder bekende witte druivensoorten zoals bijvoorbeeld de Verdecca, Garganega, Grenache Blanc, Neuburger, Torrontes, Roussanne, Vermentino of Macabeo. Dit is zeker het proberen waard!   

 

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) over witte wijn, maar weet u niet goed welke wijn u moet kiezen? Het team van BergoVino biedt u graag een persoonlijk wijnadvies aan. Bij iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn in ons assortiment. Ook online helpen wij graag bij het bepalen van uw keuze door middel van uw eigen smaakprofiel.

Uw online wijn adviseur | BergoVino

De lekkerste wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25