Duitsland witte wijn

Genieten van de beste Duitse witte wijnen

Wijnland Duitsland

Denk je aan de grote wijnlanden, dan denk je niet meteen aan Duitsland. Of wel misschien, als je houdt van een “Moezeltje met ijs”. Duitsland, dat is meer bier, worst en het wat rauwere werk. Maar is dit beeld eigenlijk wel terecht? Graag laten we u hier kennismaken met de wijnen van onze grote buurman. Auf geht’s! Duitsland heeft met meer dan 80 miljoen inwoners de grootste bevolking van Europa. Het is de economische motor van het continent met als belangrijkste industrieën de automotive sector, de machinebouw en de chemische industrie. Ook het toerisme is van grote waarde voor de Duitse economie met historische steden als München, Hamburg en Berlijn, het financiële centrum Frankfurt en de diverse natuurregio’s als het Zwarte Woud en de Eiffel.

Duitse druiven

De Duitse nationale druif is de Riesling. Hoewel de Riesling ook welig tiert in Luxemburg, (noord-) Frankrijk en delen van Italië en Oostenrijk, kunnen we toch wel zeggen dat de Riesling hoort bij het Duitse erfgoed. Deze druif wordt geplukt aan het eind van het oogstseizoen, zo eind september, begin oktober. Zij brengt allerlei soorten wijnen voort, van zoet tot fruitig en van vriendelijk tot elegant. De Riesling kent vele varianten en synoniemen, zoals de Kastellberger, Edelriesling en Gentil Aromatique. Naast de Riesling worden er in Duitsland nog vele andere druiven aangeplant (meer dan 100 soorten). De bekendste en de belangrijkste witte druiven zijn de Riesling en de Muller-Thürgau (oftewel de Rivaner). De Spätburgunder (oftewel de Pinot Noir) en de Dornfelder zijn de belangrijkste blauwe druiven. De verhouding witte en blauwe druiven in Duitsland is ongeveer 60%-40%. Zoals gezegd is de Riesling de nummer 1 druif van Duitsland. De druif komt oorspronkelijk ook uit Duitsland en is enorm flexibel. Hij kan worden gebruikt voor alle soorten wijnen, van droog tot mierzoet en zowel in mousserende wijnen als in dessertwijnen. De Duitse Riesling druif kenmerkt zich door zijn aroma’s, hoge zuurgraad en explosieve fruitigheid. Een andere belangrijke druif voor Duitsland is de Pinot Blanc, die hier de Weissburgunder wordt genoemd. Een ideale begeleider van asperges, vis, gevogelte en (niet te zware) kazen. Afhankelijk van de grond en het klimaat kan de Pinot Blanc ofwel heel onopvallend zijn, ofwel zeer expressief. Duitsland is de grootste producent van deze druif, nog voor Frankrijk en Italië. De Weissburgunder zorgt voor elegantie, kan lang rijpen en is een echte allemansvriend zonder daarbij aan diepgang te verliezen. Tot slot vertellen we u nog graag een en ander over de Pinot Noir, zonder de overige 97 Duitse druiven te kort te willen doen. Maar de Duitse Pinot Noir, of de Spätburgunder, is te belangrijk om niet uitgebreid toe te lichten. Duitsland is na Frankrijk en de USA de grootste producent van deze druif. De Duitse Pinot Noir heeft over het algemeen meer rood fruit, meer zuurgraad en minder tannines dan hun Franse neefjes. Er wordt in Duitsland vol ingezet op de ontwikkeling van de Spätburgunder met als doel deze druif / wijn net zo inherent te maken aan het Duitse wijnerfgoed als de Riesling.

Duitse witte wijn

Bent u op zoek naar een Duitse zoete witte wijn, dan moet u op het etiket kijken naar de vermelding “Lieblich”. Duitse zoete witte wijn is er eigenlijk voor twee categorieën wijndrinkers: hetzij voor mensen die niet van droge witte wijnen houden, hetzij voor echte liefhebbers. De Duitse dessertwijnen behoren namelijk tot de beste ter wereld. Bij ons kunt u dan ook verschillende Duitse zoete witte wijnen vinden. Zoals de vriendelijke Berg und Wald, perfect als aperitief. Of geniet van een topper ter begeleiding van uw chocolade of kersen dessert – een ware smaak explosie!

Drinkt u liever een Duitse droge witte wijn? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres. Met een Duitse droge witte wijn kunt u alle kanten op; ontdek bijvoorbeeld deze Spätlese Trocken, een witte wijn gemaakt van rode druiven. Of probeer de Orange Riesling van Weingut Christoffel, een volle en rijke Duitse droge witte wijn met karakter..

Duitse witte mousserende wijn

Frankrijk kent zijn Champagne, Spanje zijn Cava, Italie zijn Prosecco en zo kent Duitsland zijn Sekt. Waar een Champagne slechts gemaakt mag worden van drie druiven, mag een Duitse Sekt gemaakt worden van meer varianten. De smaak en beleving in Duitse mousserende wijnen is daardoor altijd anders en verrassend. Neem bijvoorbeeld een Sekt gemaakt van de Weissburgunder en Grauburgunder. Deze is ietwat zoet, met relatief weinig bubbels en ietsje avontuurlijker. Iets totaal anders is een Sekt gemaakt van Riesling druiven die het typische fris-zure van die druif goed naar voren laten komen. Hier een halfzoete variant die u beslist eens moet proeven. In een toekomstig blog vertellen we meer over waar u op dient te letten bij het aankopen van Duitse mousserende wijn, dus bekijk regelmatig onze sites voor updates. Tot die tijd: Prost!

De wijnregio’s van Duitsland

De Duitse wijngebieden liggen voornamelijk in het westen. Bekende wijngebieden zijn de Mosel, Rheinessen en Rheingau. In totaal zijn er dertien wijnregio’s waarbij Sachsen het meest oostelijk gelegen is en de Mosel eigenlijk het meest bekende. Hieronder in het kort enige informatie over de mooiste wijnregio’s.

Mosel-Saar-Ruwer en haar aanplant witte wijnen 

Waarschijnlijk het bekendste wijngebied van Duitsland is Mosel-Saar-Ruwer, oftewel de fameuze “Moezel”. Een schitterend gebied waar prachtige Riesling druiven groeien. Over de Moezel valt zoveel te vertellen dat we hier een apart blog aan wijden. Deze kunt binnenkort online. 

Witte wijnen uit Mittelrhein

Deze regio brengt zeer smaakvolle en sterke witte wijnen voort. Daarnaast is het gewoon een heel mooi gebied met landschappen waar de rivieren de Rijn en de Moezel zorgen voor spectaculaire vergezichten. Met middeleeuwse kastelen, steile hellingen en pittoreske dorpjes raakt u hier niet snel uitgekeken. De gezellige wijnbarretjes en cafés die u haast in elke straat tegenkomt nodigen uit om de wijnen van deze regio te proeven. De belangrijkste druiven in Mittelrhein zijn de Riesling, de Pinot Gris, de Pinot Blanc en de Muller-Thürgau. De belangrijkste rode druif is de Pinot Noir. De grond bestaat hier voornamelijk uit kleiachtig leisteen en grijswacke (een donkerkleurig gesteente dat veel mineralen bevat). De steile hellingen overal in de regio beschermen de wijnstokken tegen koude wind en er is volop zonneschijn. De Rijn dient als een groot, warmte-reflecterend oppervlak.

Rheingau en haar witte wijnen 

De Riesling druif voelt zich ook zeer wel in de Rheingau regio. De rijke grond heeft een granieten basis. Combineer dit met een perfecte ligging voor het opvangen van zonneschijn en de wijnen krijgen een fruitige citrus smaak. De glooiende wijngaarden langs kliffen en een dichte concentratie van wijndomeinen maken de Rheingau bovendien een ideale vakantieplek voor wijnkenners. Ook hier treffen we oude kastelen en schattige dorpjes. Er bestaan verschillende wijnroutes waar u kennis maakt met het verleden en met de wijnen die hier geproduceerd worden. Daarnaast bieden de wijnhuizen en restaurateurs in Rheingau het hele jaar door culinaire ervaringen van hoge kwaliteit. Zo is er het gastronomische en wijnfestival in maart, zijn er de 'Schlemmerwochen' (oftewel de gastronomische weken) eind april, het Rheingau Muziekfestival in de zomermaanden en de Rheingautage in november. De traditionele wijnveilingen in Kloster Eberbach bieden ook een unieke ervaring in een prachtige historische omgeving. Niet te versmaden: de Rheingau Riesling Spätlese en de wijnen met het “Erstes Gewächs” predikaat (te vergelijken met Premier Cru in Frankrijk).

Klimaat en wijngaarden van Duitsland 

Het klimaat in Duitsland is te vergelijken met het onze. Net zoals bij ons schijnt de zon er wat minder dan in bijvoorbeeld Frankrijk, Italië en Spanje. Duitsland is een van de koudste wijnlanden ter wereld. Op het eerste gezicht zou je dan ook zeggen dat het onmogelijk is om hier goede wijn te maken. Echter, doordat Duitsland geografisch gezien net iets hoger gelegen is dan Nederland en er meer variaties zijn in hoogtes is er toch een ander klimaat dan in Nederland. Steile berghellingen en sterk variërende microklimaten zorgen ervoor dat de druiven er beter gedijen dan bij ons. Ook de recente klimaatveranderingen helpen de wijnbouwers om steeds betere wijn te maken.

Kwaliteitseisen en etikettering Duitse witte wijnen 

Zoals u van onze Duitse vrienden mag verwachten is er een duidelijk, streng en uitgebreid beleid ten opzichte van kwaliteitseisen en etikettering opgesteld. Zo wordt er nauwgezet omschreven hoeveel gram suikers wijnen mogen bevatten om aan welke classificering te mogen voldoen, uit welk gebied de wijnen komen en welke druiven er zijn toegestaan. Het hele systeem is enigszins ingewikkeld maar zorgt er wel voor dat u precies weet wat u van een wijn mag verwachten. In een ander blog vertellen wij u graag meer over de kwaliteitseisen waar Duitse wijnen aan moeten voldoen, en hoe dit precies allemaal zit.

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door Duitse witte wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

De beste Duitse witte wijnen bestellen bij BergoVino?

BergoVino is onderdeel van Berghorst Groep; sinds 1870 actief als drankproducent, distributeur van bier en frisdrank en importeur van wijn. Met de in Hengelo (OV) gevestigde slijterij BergoVino (1979) specialiseerde de familie Berghorst zich steeds meer op het gebied van wijn. Na de overname van Bos Wijnimport focust Berghorst & Bos Wijnen zich sinds tien jaar op de horeca; kwalitatieve wijnen voor een betaalbare prijs.

Waar Berghorst en Bos Wijnen exclusief aan de horeca levert, richt BergoVino zich op de particuliere markt. Nu kan echt iedereen van onze wijnen genieten.