Molinara (rode wijn)

0 producten

Genieten van de lekkerste rode wijn van de Molinara druif 

Molinara: een echte Italiaan

Molinara is een autochtoon Italiaans druivenras. En hoewel deze blauwe druif onder andere een rol speelt bij de gerenommeerde rode wijn Amarone della Valpolicella is dit druivenras toch nog vrij onbekend. Daarom lichten wij deze Italiaan graag verder toe zodat u, na het lezen van dit artikel, niet alleen meer weet over deze druif en de daarmee geproduceerde wijnen maar ook hoe deze wijnen het beste worden geserveerd én bij welke gerechten.

Molinara een druif met een originele naam

Molinara komt oorspronkelijk uit de noordoostelijke regio Veneto met de provincie Verona als bakermat. Deze blauwe druif groeit voornamelijk in deze provincie in de gebieden Valpolicella, Valpantena en Valle d'Illasi. Een kleinere hoeveelheid wordt verbouwd in de, in het westen, aangrenzende regio Lombardije. De naam Molinara is hoogstwaarschijnlijk ontstaan door de poederige substantie die door cellen in de druivenschil wordt aangemaakt en de druif bedekt. Omdat dit poeder werd geassocieerd met mulinara of mulino meel (meel uit de molen), kreeg de druif de naam Molinara. De eerste vermelding van deze blauwe druif stamt overigens uit 1818. In dat betreffende jaar maakte de Italiaan Ciro Pollini namelijk een start met het catalogiseren van alle druivenvariëteiten die binnen de grenzen van de provincie Verona waren te vinden.

Het bijzonder karakter van de Molinara druif

Wijn van de Molinara druif wordt gekenmerkt door een lichte kleur en een lichte body. De aroma's zijn fris en fruitig en doen denken aan rode bosvruchten. De smaak is soepel met een vrij hoge zuurgraad. Daarnaast geeft de druif een licht zoute smaak aan de wijn. Door dit bijzondere karakter wordt Molinara ook wel ua salà (zoute druif) genoemd. Overigens wordt de druif nauwelijks op zichzelf gebruikt maar wordt hoofdzakelijk in kleine hoeveelheden met andere druiven geassembleerd. Het hoofddoel van de assemblage is het toevoegen van een hogere zuurgraad aan de wijn.

Een bijdrage aan mooie wijnen

Molinara wordt met de eveneens inheemse blauwe druiven Corvina en Rondinella onder meer geassembleerd voor de rode wijnen die in het gebied Valpolicella worden geproduceerd. Omdat het toevoegen van een percentage van de druif echter sinds 2008 niet meer verplicht is en dus geen onderdeel meer uitmaakt van de appellaties van deze wijnen, wordt Molinara in dit wijnbouwgebied minder gebruikt en daarom ook minder verbouwd. De druif wordt verder in de provincie Verona verbouwd voor wijnen uit het wijnbouwgebied rond de stad Bardolino waar Molinara bekend is onder de synoniemen Rossano en Rossanella. Overigens speelt de druif hier niet alleen een rol bij rode wijn. In dit gebied wordt met dit druivenras namelijk ook rosé wijn (Chiaretto) geproduceerd.

Serveertips! en wat eet u bij een rode wijn van de Molinara druif?

Valpolicella wijnen lopen uiteen qua leeftijd. De Valpolicella superiore bijvoorbeeld is jong en gaat onder meer goed samen met belegen kazen, geroosterd vlees of een pasta met een vleessaus. De wijn wordt gereserveerd tussen de 16 en 18 °C. Overigens moet deze wijn een minimum alcoholpercentage van 12% hebben en een jaar op hout hebben gerijpt om de classificatie superiore te krijgen. Amarone della Valpolicella, een rode wijn die minimaal twee jaar op hout heeft gerijpt en fermenteert met gedroogde druiven, wordt daarentegen tussen de 18 en 20 °C geserveerd in combinatie met geroosterd vlees, een entrecote, wild of een heerlijke risotto die afgeblust wordt met dezelfde Amarone della Valpolicella die bij het eten wordt geschonken. Een rode wijn uit Bardolino wordt bijvoorbeeld het beste gecombineerd met wit gegrild vlees, pasta met een vleessaus of een lasagne uit de oven. De wijn komt het beste tot zijn recht op 16 tot 18 °C. Een Bardolino Chiaretto, een rosé wijn, wordt natuurlijk veel koeler geserveerd op 10 tot 12 °C en kan worden gecombineerd met vis, pasta met zeevruchten, pizza maar kan ook als aperitief worden gedronken.

Koopadvies voor molinara wijnen

Bent u benieuwd naar een Italiaanse rode wijn waar de druif een rol bij speelt? Valpolicella superiore van wijnhuis Monte Tondo is een soepele en lichte wijn met bloemige en fruitige aroma's. Een andere rode wijn met ook een goede prijs-kwaliteitverhouding is bardolino van Cantina di Custoza. Deze wijn heeft aroma's van rode vruchten en een volle smaak met een toon van rood fruit. Of gaat uw voorkeur meer uit naar een rosé uit Bardolino? Dan bevelen wij van harte de frisse chiaretto bardolino aan van eveneens Cantina di Custoza met fruitige aroma's die onder andere met lamshaas en salades kan worden geserveerd.

Persoonlijk wijnadvies 

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door rode Molinara wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

De lekkerste rode Molinara wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw rode Molinara wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  

BergoVino is onderdeel van Berghorst Groep; sinds 1870 actief als drankproducent, distributeur van bier en frisdrank en importeur van wijn. Met de in Hengelo (OV) gevestigde slijterij BergoVino (1979) specialiseerde de familie Berghorst zich steeds meer op het gebied van wijn. Na de overname van Bos Wijnimport focust Berghorst Wijnimport zich sinds tien jaar op de horeca; kwalitatieve wijnen voor een betaalbare prijs.