Mourvèdre (rode wijn)

Genieten van de lekkerste rode wijn van de Mourvèdre druif 

Kenmerken van de Mourvèdre-druif

De Franse Mourvèdre-wijnen geldt hetzelfde als voor de Spaanse Monastrell-wijnen, het zijn stevige, elegante rode wijnen. Daarbij is het alcoholpercentage essentieel. Alleen bij Monastrell-wijn met een alcoholpercentage van 13% of hoger kunt u zeker zijn van de smaakbeleving waarom deze druif zo bekend is.

De Mourvèdre is een wat minder bekende blauwe druif die laat in het seizoen tot rijping komt en veel zon nodig heeft. De schil van de druif is nogal dik en bevat veel pigment, waardoor wijnen van deze druif veel tannine bevatten. Wijnen die met deze druif worden gemaakt, lenen zich dan ook voor een langdurige rijping, wat de smaak verzacht. Naast de tannine brengt de Mourvèdre-druif ook een kruidige geur met daarna tonen van leer. Verder zult u donker fruit, zoals frambozen en bosbessen herkennen.

De oorsprong van de Mourvèdre

De geboortegronden van de Mourvèdre-druif liggen in de Catalaanse binnenlanden. Daar is deze druif lang geleden gewonnen. Nog altijd is deze druif daar te vinden onder de oorspronkelijke naam Mataró. Maar niet alleen in Catalonië wordt deze druif verbouwd, ook in wijngebieden in Zuid-Spanje in de regio Murcia en de regio Castilla-La Mancha tref u deze druif aan, maar dan onder de naam Monastrell.

Buiten Spanje is deze druif in Zuid Frankrijk te vinden en dan nog alleen in de Provence en het zuidelijke Rhônegebied. De enige andere wijngebieden waar deze druif wordt verbouwd zijn zuidelijk Californië en Zuid-Australië. Daarbij gaat het in beide gevallen om relatief kleine arealen, waar de druif wordt verbouwd onder de oorspronkelijke naam, Mataró. Het verspreidingsgebied van deze krachtpatser is zodoende behoorlijk beperkt.

Toepassingen van de Mourvèdre

Het is interessant om te zien hoe aan weerszijden van de Pyreneeën wordt omgegaan met de Monastrell, Mataró of Mourvèdre. We zien hier een belangrijk verschil in opvatting over de productie van rode wijn.

Zo zien we dat in Spanje de druif voornamelijk als mono-druif in de wijn wordt gebruikt. Deze cépages zijn rijk van smaak en geur, echte recht voor zijn raap-wijnen. Sommige van deze Spaanse cépages zijn zacht van smaak en bestemd om jong te drinken, terwijl andere juist zijn bedoeld om jarenlang achter in uw wijnkelder te bewaren. De meeste Spaanse wijnen met de Monastrell zijn droog, zoals de moderne wijnliefhebber ze graag heeft, maar wees gewaarschuwd, rond Murcia treft u ook een zoete rode wijn aan met deze druif.

Ten noorden van de Pyreneeën, in Zuid Frankrijk, wordt de Mourvèdre-druif vooral gebruikt in samenstellingen met andere druiven. De druif wordt meestal gemengd met Grenache en Syrah waardoor de bekende GSM-blend ontstaat. Met name in de Provence is de combinatie van deze drie druiven gemeengoed. Daarbij is de Mourvèdre ingehuurd om te zorgen voor de 'kick' in de combinatie en de andere druivensoorten verantwoordelijk zijn voor de tempering. Door te wisselen met de verhoudingen kunnen geraffineerde assemblages ontstaan. Naast de Grenache en Shiraz wordt de Mourvèdre ook vaak gecombineerd met Cinsault-druiven.

Bandol: Mourvèdre 

Misschien wel de meest beroemde Mourvèdre-wijnen komen uit de regio rond Bandol, tussen Marseille en Toulon. Hier in de AOC Bandol, wordt de Mourvédre in significante hoeveelheden verbouwd op terrassen met uitzicht op de Middellandse Zee. De nabijheid van de Middellandse Zee zorgt overdag voor getemperde zonnewarmte en 's nachts voor een lichte bevochtiging van de druivenstokken. De Mourvèdre-wijnen die hier worden geproduceerd behoren tot allerbeste ter wereld.

Ook in de regio Bandol worden geen 100% Mourvèdre-wijnen worden gemaakt. Ook hier worden Syrah, Grenache of Cinsault bijgemengd. Het grote verschil is dat hier, in vergelijking met de overige wijngebieden waar Mourvèdre-druiven wordt gecombineerd met andere druiven, de Mourvèdre juist de hoofdrolspeler is die in de meeste gevallen meer dan 50% van de resulterende wijn uitmaakt, met uitschieters van 60, 70 tot wel 80%.

Voor bezoekers op pelgrimage naar de hoofdstad van de Mourvèdre kan een bezoek van Bandol uitdraaien op een grote teleurstelling. Direct rondom dit vissersdorpje aan de Middellandse Zee is de Mourvèdre bijna niet te vinden. De grote, gereputeerde Mourvèdre-wijngaarden liggen juist in de omliggende dorpen. Net als bij Bordeaux en Porto, is ook hier de wijn vernoemd naar de haven van waaruit ze wordt verscheept en niet naar de locatie waar de druiven groeien.

Hoe smaakt een Mourvèdre wijn? 

De Franse Mourvèdre-wijnen geldt hetzelfde als voor de Spaanse Monastrell-wijnen, het zijn stevige, elegante rode wijnen. Daarbij is het alcoholpercentage essentieel. Alleen bij Monastrell-wijn met een alcoholpercentage van 13% of hoger kunt u zeker zijn van de smaakbeleving waarom deze druif zo bekend is. 

Wat eet u bij Mourvèdre wijn? 

Qua combinaties met spijzen kom je bij Mourvèdre-wijn met AOC Bandol en bij Monastrell-wijn al gauw terecht bij rijke, vettige gerechten. Zo vormen deze wijnen geweldige combinaties met worstjes of paddenstoelen. Ook lamsrack en ribbetje gaan uitstekend samen met beide vormen van rode wijn. Deze wijnen zijn ook de gedroomde metgezellen voor sterk gekruide gerechten, zeker als er Provençaalse kruiden mee gemoeid zijn.

Persoonlijk wijnadvies 

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door rode Mourvèdre wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

De lekkerste rode Mourvèdre wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw rode Mourvèdre wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  

BergoVino is onderdeel van Berghorst Groep; sinds 1870 actief als drankproducent, distributeur van bier en frisdrank en importeur van wijn. Met de in Hengelo (OV) gevestigde slijterij BergoVino (1979) specialiseerde de familie Berghorst zich steeds meer op het gebied van wijn. Na de overname van Bos Wijnimport focust Berghorst & Bos Wijnen zich sinds tien jaar op de horeca; kwalitatieve wijnen voor een betaalbare prijs.