Negroamaro (rode wijn)

Genieten van de lekkerste rode wijn van de Negroamaro druif 

Negroamaro, rode wijn 

Voor de liefhebbers van Italiaanse rode wijnen zal de Negroamaro druif geen onbekende zijn. Het is een druivensoort met een donkere schil die al minstens 1500 jaar wordt geteeld de regio Puglia in Zuid Italië. De Negroamaro druif wordt in de Italiaanse rode wijn voornamelijk gebruikt in combinatie met andere druivenrassen zoals Primitivo, Malvasia Nera, Sangiovese of Montepulciano. Hij dankt zijn populariteit vooral aan zijn diepe kleur, de matige tannines en de donkere bessenaroma's waardoor de wijn van deze druif een geheel eigen karakter krijgt.

Negroamaro: ontstaansgeschiedenis van de naam

De verschillende benamingen voor de druif doen vermoeden dat de druivensoort al behoorlijk lang in Italië voor komt. Desondanks wordt de etymologie en oorsprong ervan betwist: sommige deskundigen gaat uit van een eenvoudige etymologie van negro ('zwart') en amaro ('bitter'), anderen gaan juist uit van een Griekse etymologie en wijzen op het woord mavro ('zwart'). De laatste theorie begint enigszins te wankelen vanwege de historische banden tussen Puglia en Griekenland. Aangezien het DNA van de druif geen relatie vertoont met moderne Griekse variëteiten, lijkt de ‘zwart-bitterhypothese’ logischer. Daarnaast is er in de negentiende eeuw in Salento een variëteit gedocumenteerd met de naam Negro Dolce ('zwarte zoete'), waarschijnlijk om het te onderscheiden van de betere amaro.

Hoe smaakt rode wijn van de Negroamaro druif?

De Negroamaro heeft van zichzelf een vrij aardse smaak welke wordt gedomineerd door duidelijke tonen van donker fruit. Denk hierbij voornamelijk aan rijpe pruimen, bramen en zoete kersen. In de afdronk ontdek je een vage kruidachtige smaak die doet denken aan gedroogde tijm of scherpe, aromatische kruiden zoals piment of kruidnagel. De wijn heeft vaak zoetere smaak en geur aroma's. Maar er zijn ook Negroamaro wijnen met een droge smaak in de mond, dankzij de aanwezige tannines, maar heeft uiteindelijk een bijzondere volle smaak. Rode wijn uit Italië die gemaakt is met deze bijzondere druif heeft in sommige gevallen een licht medicinale smaak. Het is licht aromatisch en kan zorgen voor een complex smaakpalet met tonen van gemalen bruine kruiden zoals kruidnagel, kaneel en piment.

Negroamaro Rode wijn: soorten en stijlen

De druiven worden vaak gebruikt in combinatie met andere variëteiten, namelijk Malvasia Nera, Montepulciano, Sangiovese en Primitivo (ook bekend als Zinfandel), waarvan het een naaste verwant is. Een paar geselecteerde wijnproducenten maken ook een 100% cepagewijn van de Negroamaro druif. Onder het Salice Salentino DOC keurmerk vinden we bijzondere interessante wijnen, dankzij het mediterrane klimaat van het gebied. Sommige producenten gebruiken de druif om naast rode wijn, ook rosé van Negroamaro (Rosato) te maken, als mede mousserende wijnen.

Gebieden en streken in Italië waar de Negroamaro druif wordt geteeld

De druif wordt nagenoeg uitsluitend geteeld in de regio Apulië (Puglia in het Italiaans), in de gebieden die de "hiel" van Italië omvatten, met name op het schiereiland Salento, Tarento, Lecce, Brindisi en Foggia. Met name Salento staat bekend om de kwalitatief zeer goede wijnen. Veel wijnen die het Salice Salentino DOC keurmerk dragen komen hier vandaan. Het warme mediterrane klimaat past hier goed bij de variëteit, waardoor de wijnstokken zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Wat een je bij Negroamaro?

Wijnen gemaakt met deze druif zijn een solide keuze, ongeacht de maaltijdkeuze. Met name de fruitige, volle wijnen zijn goed te combineren met een stevige maaltijd. Denk aan gegrild vlees, stoofschotels en heerlijk gegaard rundvlees. Dergelijke maaltijden brengen het karakter van een goede Negroamaro naar boven.
Aan de andere kant zijn deze wijnen ook goed te combineren met seizoensgroenten en -fruit. Denk bijvoorbeeld aan een salade van tomaten met romige mozzarella en peperige basilicum, maar ook fruitsalades met oude kaas, eventueel gecombineerd met knoflook, citroen en olijfolie.

Rode Negroamaro wijn gelijk drinken of bewaren?

Natuurlijk is een wijn gemaakt van de Negroamaro druif bedoeld om van te genieten. Dat wil niet zeggen dat je de wijn ook moet drinken. Een goede fles rode wijn kan lang bewaard worden, in sommige gevallen zelfs meer als 5 jaar. Dit hangt wel af van de rijping die de wijn heeft ondergaan. Is de wijn op hout gerijpt, dan kun je deze zonder problemen vele jaren bewaren. De lichtere wijnen die geen houtrijping hebben ondergaan kun je maximaal drie jaar bewaren.

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) over Rode Negroamaro wijnen, maar weet u niet goed welke wijn u moet kiezen? Het team van BergoVino biedt u graag een persoonlijk wijnadvies aan. Bij iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn in ons assortiment. Ook online helpen wij graag bij het bepalen van uw keuze door middel van uw eigen smaakprofiel.

Rode Negroamaro wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw rode Negroamaro wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.   

BergoVino is onderdeel van Berghorst Groep; sinds 1870 actief als drankproducent, distributeur van bier en frisdrank en importeur van wijn. Met de in Hengelo (OV) gevestigde slijterij BergoVino (1979) specialiseerde de familie Berghorst zich steeds meer op het gebied van wijn. Na de overname van Bos Wijnimport focust Berghorst & Bos Wijnen zich sinds tien jaar op de horeca; kwalitatieve wijnen voor een betaalbare prijs.