Oostenrijk (rode wijn)
4 producten
4 producten
Oostenrijk is een van de minder bekende wijnlanden ter wereld, maar het is zeker de moeite waard om de wijnen uit dit land te ontdekken. Oostenrijk is vooral bekend om zijn witte wijnen, maar de rode wijnen uit dit land zijn ook zeer de moeite waard om te proberen. Op deze pagina zullen we ons richten op de rode wijnen uit Oostenrijk en alles wat daarbij hoort, van de druivenrassen tot de wijnbouwgebieden en de wijn-spijscombinaties.
Oostenrijk heeft een aantal inheemse druivenrassen die vaak worden gebruikt voor de productie van rode wijn. Een van de bekendste druivenrassen is Zweigelt, dat in 1922 is ontstaan uit een kruising van twee andere druivenrassen. Zweigelt is een medium tot volle rode wijn die vaak aroma's van kersen, zwarte bessen en kruiden heeft.
Een ander belangrijk druivenras voor rode wijnproductie in Oostenrijk is Blaufränkisch, ook bekend als Lemberger. Blaufränkisch is een van de oudste druivenrassen van Europa en wordt voornamelijk verbouwd in het oosten van Oostenrijk, in de regio's Burgenland en Niederösterreich. De wijnen gemaakt van Blaufränkisch hebben vaak een rijke, fruitige smaak met tonen van bramen en specerijen.
Ten slotte is St. Laurent een ander belangrijk inheems druivenras voor rode wijnproductie in Oostenrijk. St. Laurent wordt vaak gebruikt om lichtere, fruitige rode wijnen te produceren, vergelijkbaar met Pinot Noir. De wijnen gemaakt van St. Laurent hebben vaak aroma's van rode bessen en kruiden.
De rode wijnen uit Oostenrijk worden geclassificeerd volgens het Oostenrijkse systeem van kwaliteitswijn. Dit systeem is vergelijkbaar met dat van Duitsland en verdeelt de wijnen in vier categorieën: Tafelwein, Landwein, Qualitätswein en Prädikatswein.
De wijnbouwgebieden van Oostenrijk zijn verdeeld over vier regio's: Niederösterreich, Burgenland, Steiermark en Wien. Niederösterreich is het grootste wijnbouwgebied van Oostenrijk en omvat onder andere de wijnregio's Wachau, Kremstal en Kamptal. Burgenland is het tweede grootste wijnbouwgebied en omvat onder andere de wijnregio's Neusiedlersee, Mittelburgenland en Eisenberg.
De rode wijnen uit Oostenrijk gaan goed samen met verschillende gerechten. Zweigelt past goed bij gegrild vlees, zoals rundvlees en lamsvlees, terwijl Blaufränkisch het goed doet bij gerechten met wild en gevogelte. St. Laurent gaat goed samen met gerechten met kip en varkensvlees.
Oostenrijk kent vier wijngebieden. Elk wijngebied heeft zijn eigen microklimaat en bodemsoorten. Deze vier wijngebieden zijn verdeeld in 19 sub gebieden. Hieronder beschrijven we de vier wijngebieden.
Burgenlander ligt tegen de grens van Hongarije. Het is het warmste wijngebied van Oostenrijk. Het gebied is het meest geschikt voor het produceren van rode wijnen. De bodems van de wijngaarden variëren van zandbodem tot leem en kleibodems. Typische Oostenrijkse druivenrassen als Zweigelt, Blaufränkisch en Sankt Laurent het zijn fruitige wijnen met een kruidige afdronk. Een bekend sub gebied is Mittelburgenland. Hier staat veel Blaufränkisch aangeplant. Een ander bekend sub gebied is Neusiedler See. Hier staat veel Zweigelt aangeplant en staat bekend om zijn prachtige zoete Eiswein, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Ausbruch wijnen.
In Niederösterreich heerst een gematigd landklimaat. Vanuit het Noorden zorgt de nacht voor verkoeling. Het klimaat is geschikt voor het verbouwen van Oostenrijkse droge witte wijnen. De wijngaarden liggen op steile hellingen, de bodem is steen en mineraal rijk. De meest bekende sub gebieden zijn Kremstel en Wachau. Hier worden heerlijke wijnen gemaakt van de druivenrassen Grüner Veltliner en riesling.
Steiermark is een bergachtig wijngebied in het Oosten van Oostenrijk. Er heerst een mediterraan klimaat en heeft een vulkanische tot stenige bodem. Het klimaat is dan ook zeer geschikt voor het produceren van droge witte wijnen. De witte druivenrassen domineren in dit wijngebied. Internationale druivensoorten als Sauvignon Blanc, Grauburgunder (Pinot Gris), Chardonnay (lokaal Morillon) en Weisburgunder (Pinot Blanc) voeren hier de hoofdmoot.
In de middeleeuwen waren de wijngaarden nog te vinden in de binnenstad van Wenen. Tegenwoordig zijn deze te vinden in de buitenwijken van de stad. Er worden veel wijnen gemaakt van hoge kwaliteit. Gemischter Satz is de meeste bekende wijnsoort uit deze regio. Gemischter Satz is een zogenoemde field blend. Dit is een blend van verschillende druivensoorten die door elkaar worden aangeplant. Daarnaast vind u hier ook Grüner Veltliner, Riesling, Weissburgunder en Zweigelt.
Oostenrijk kent vele verschillende weertypes. Het lokale klimaat bepaald of een wijn goed te verbouwen is afhankelijk van de hoeveelheid zon, neerslag, hoogte en ligging. Het klimaat van de wijngebieden zijn dan ook zeer geschikt voor het aanplanten het maken van wijnen. Afhankelijk van de hoogte en de ligging kan het er overdag erg warm zijn en koelt het flink af in de nacht. Deze temperatuurverschillen zijn goed voor het verbouwen van wijn.
In hoofdlijnen is Oostenrijk onder te verdelen in drie verschillende klimaattypes. De hoger gelegen wijngebieden hebben een bergklimaat (Tirol en Vorarlberg). Lager gelegen wijngebieden hebben een gematigd landklimaat. Tussen deze gebieden heerst een landklimaat (Niederösterreich en Steiermark) met erg warme zomers en koude winters.
Over het algemeen liggen Oostenrijkse wijngaarden tussen de 47 en 48 breedtegraad, wat vergelijkbaar is met de Bourgogne in Frankrijk. De wijnranken staan aangeplant op vlakke hellingen tot stijl bergachtige gebieden. De wijngaarden gaan vaak samen met warme zonnige zomers en koele nachten. Dit maakt het zeer geschikt voor wijnbouw.
De wijnclassificatie in Oostenrijk lijkt enigszins op die in Duitsland. Hieronder staat de classificatie van laag naar hoog weergegeven.
Tafelwein |
Simpele soepele wijnen zonder specifieke afkomst- en/of kwaliteitseisen. |
Landwein |
Wijnen uit een specifiek land. Een nauwkeurigere aanduiding dan nationaal, zoals een typische wijnstreek, provincie en/of druivensoort. |
Qualitätswein |
Bij deze wijnen is het verplicht de herkomst te vermelden. De wijn mag met voorwaarden en richtlijnen, ook wel bekend als verbesserung en chaptalisatie, verbeterd worden. |
Kabinett |
Wijnen die beter gedefinieerd worden met een nauwkeurigere herkomstaanduiding dan Qualitätswein. |
Prädikatswein |
De hoogste classificatie wijnen. Verbesserung en chaptalisatie zijn hier niet toegestaan. |
Hieronder staat weergegeven welke wijntypes u tegen kunt komen in Oostenrijk.
Aanduiding |
Type wijn |
Spätlese |
Wijnen met deze aanduiding hebben minimum voorgeschreven kwaliteitseisen. Letterlijk betekent Spätlese; laat geplukt. |
Auslese |
Wijn mag het predicaat Auslese dragen als deze aan bepaalde wettelijke bepalingen voldoet. Waaronder de dichtheid van de gebruikte most (uitgedrukt in °Oechsle). |
Beerenauslese |
Deze wijnen hebben minimum voorgeschreven kwaliteitseisen waaronder de dichtheid van de gebruikte most (uitgedrukt in °Oechsle). |
Eiswein |
Is een zoete geurige wijn die vaak als dessertwijn wordt gedronken. Wijn gemaakt van bevroren druiven. |
Trockenbeerenauslese |
Deze wijn wordt gemaakt van druiven die zijn aangetast door de grijze schimmel Botrytis cinerea. De schimmel, door leken vaak voor rotting aangezien, wordt ook wel edele rotting genoemd. |
Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door Oostenrijkse rode wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.
Bij BergoVino bestelt u uw rode Oostenrijkse wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.