Oostenrijk rode wijn

Genieten van de beste Oostenrijkse rode wijnen

Het wijnland Oostenrijk

Oostenrijk ligt in Centraal-Europa en heeft ruim 8 miljoen inwoners. Oostenrijk heeft een oppervlakte van ongeveer 83.855 km2. meer dan de helft van het oppervlakte bestaat uit bergachtig gebied. Oostenrijk kent dan ook een vele malen lagere bevolkingsdichtheid per km2 als Nederland en grenst in het Westen aan Zwitserland en Liechtenstein, in het Noorden aan Duitsland en Tsjechië, in het Oosten aan Slowakije en Hongarije en in het Zuiden aan Italië en Slovenië. De Hoofdstad is Wenen telt ongeveer 1,8 miljoen inwoners en ligt in het Noordoosten van het land aan de rivier de Donau. De officiële taal die in Oostenrijk wordt gesproken is Duits.

Oostenrijkse wijn

De wijnbouw van Oostenrijkse wijnen kent een rijke en oude historie en gaat terug naar de tijd van de Romeinen. In Oostenrijk wordt ongeveer 2,5 miljoen hectoliter wijn geproduceerd en kent ongeveer 25.000 wijnproducenten. Het grootste deel is droge witte wijn en omvat ongeveer 70% van het totaal. De laatste jaren is er een toename te zien van de productie van de rode wijnen. De wijnen hebben hun eigen karakter. Oostenrijk produceert prachtige en kwalitatieve wijnen en is op elke wijnkaart onmisbaar. Naast de rode en witte wijnen worden er ook mousserende wijnen, rosé en zoete wijnen gemaakt. De Oostenrijkse wijnen veroveren het hart van vele wijnkenners tijdens internationale proeverijen. De belangrijkste provincies voor de productie van wijn zijn Niederösterreich en Burgenland en de bekendste druivenrassen voor het maken van Oostenrijkse witte wijn zijn Grüner Veltliner en Riesling en voor Oostenrijkse rode wijn Zweigelt, Blauwfrankisch en Sant Laurent. Grüner Veltiner is de bekendste druivenras, internationaal geliefd en de lokale trots van Oostenrijk voor het maken van kwalitatieve droge witte wijnen. 

Rode wijn uit Oostenrijk

Oostenrijkse rode wijnen zijn veelal levendig, fruitig en hebben vaak aardse tonen. De meesten kennen de Oostenrijkse witte wijnen, maar de Oostenrijkse rode wijnen zijn minder bekend.

Dit zijn kwaliteitswijnen die meer aandacht verdienen. De belangrijkste druif voor het maken van de rode wijn is Zweigelt en maakt vaak soepele en fruitige wijnen. Andere typische Oostenrijkse druivensoorten voor rode wijnen zijn Blaufrankisch, Sankt Laurent. Hiervan worden elegante, fruitige, kruidige en soepele wijnen gemaakt. Daarnaast worden er ook Franse druiven verbouwd zoals de Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Merlot.

Witte wijn uit Oostenrijk 

in Oostenrijk worden vele soorten droge witte wijn gemaakt. De smaak is afhankelijk van factoren als regio, grond soorten en de wijnmaker. Oostenrijkse droge witte wijnen zijn zuiver en bevatten een mooie mineraliteit, frisse fruit aroma's, hebben een mooie kruidigheid en een complexe afdronk. Oostenrijkse witte wijnen zijn dan ook erg geliefd onder de gevorderde wijndrinkers en wijnkenners. Grüner Veltliner is de meest voorkomende druivensoort voor het produceren van droge witte wijnen. Daarnaast worden er prachtige wijnen gemaakt van druivensoorten zoals Riesling, Muscat Ottonel maar ook van internationale soorten als Sauvignon Blanc, Grauburgunder (Pinot Grigio) en Chardonnay. Vele van de geproduceerde wijnen zijn monocépages, wijnen van één druivensoort.

Zoete wijn uit Oostenrijk 

In Oostenrijk worden ook veel zoete dessertwijnen geproduceerd. Het gaat hier veelal om Eiswein, ook wel bekend als ijswijn. Dit zijn uiterst geurige en smaakvolle wijnen met soms een stroopachtige structuur. De naam Eiswein komt van het feit dat deze wijnen bij minstens -7°C worden geoogst. De oogst van de druiven vindt later plaats dan die van droge witte wijnen, omdat de druiven extra rijp moeten zijn. Aangezien er niet elk jaar aan deze criteria kan worden voldaan, zijn deze wijnen over het algemeen prijziger en zeldzaam. Deze wijnen kunnen vaak jarenlang bewaard worden.

Oostenrijkse wijn regio's en de herkomst van rode wijnen 

Oostenrijk kent vier wijngebieden. Elk wijngebied heeft zijn eigen microklimaat en bodemsoorten. Deze vier wijngebieden zijn verdeeld in 19 sub gebieden. Hieronder beschrijven we de vier wijngebieden.

Burgenland

Burgenlander ligt tegen de grens van Hongarije. Het is het warmste wijngebied van Oostenrijk. Het gebied is het meest geschikt voor het produceren van rode wijnen. De bodems van de wijngaarden variëren van zandbodem tot leem en kleibodems. Typische Oostenrijkse druivenrassen als Zweigelt, Blaufränkisch en Sankt Laurent het zijn fruitige wijnen met een kruidige afdronk. Een bekend sub gebied is Mittelburgenland. Hier staat veel Blaufränkisch aangeplant. Een ander bekend sub gebied is Neusiedler See. Hier staat veel Zweigelt aangeplant en staat bekend om zijn prachtige zoete Eiswein, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Ausbruch wijnen. 

Niederösterreich

In Niederösterreich heerst een gematigd landklimaat. Vanuit het Noorden zorgt de nacht voor verkoeling. Het klimaat is geschikt voor het verbouwen van Oostenrijkse droge witte wijnen. De wijngaarden liggen op steile hellingen, de bodem is steen en mineraal rijk. De meest bekende sub gebieden zijn Kremstel en Wachau. Hier worden heerlijke wijnen gemaakt van de druivenrassen Grüner Veltliner en riesling.

Steiermark

Steiermark is een bergachtig wijngebied in het Oosten van Oostenrijk. Er heerst een mediterraan klimaat en heeft een vulkanische tot stenige bodem. Het klimaat is dan ook zeer geschikt voor het produceren van droge witte wijnen. De witte druivenrassen domineren in dit wijngebied. Internationale druivensoorten als Sauvignon Blanc, Grauburgunder (Pinot Gris), Chardonnay (lokaal Morillon) en Weisburgunder (Pinot Blanc) voeren hier de hoofdmoot.

Wenen

In de middeleeuwen waren de wijngaarden nog te vinden in de binnenstad van Wenen. Tegenwoordig zijn deze te vinden in de buitenwijken van de stad. Er worden veel wijnen gemaakt van hoge kwaliteit. Gemischter Satz is de meeste bekende wijnsoort uit deze regio. Gemischter Satz is een zogenoemde field blend. Dit is een blend van verschillende druivensoorten die door elkaar worden aangeplant. Daarnaast vind u hier ook Grüner Veltliner, Riesling, Weissburgunder en Zweigelt.

Het klimaat en de Oostenrijkse wijngaarden

Het klimaat

Oostenrijk kent vele verschillende weertypes. Het lokale klimaat bepaald of een wijn goed te verbouwen is afhankelijk van de hoeveelheid zon, neerslag, hoogte en ligging. Het klimaat van de wijngebieden zijn dan ook zeer geschikt voor het aanplanten het maken van wijnen. Afhankelijk van de hoogte en de ligging kan het er overdag erg warm zijn en koelt het flink af in de nacht. Deze temperatuurverschillen zijn goed voor het verbouwen van wijn.

In hoofdlijnen is Oostenrijk onder te verdelen in drie verschillende klimaattypes. De hoger gelegen wijngebieden hebben een bergklimaat (Tirol en Vorarlberg). Lager gelegen wijngebieden hebben een gematigd landklimaat. Tussen deze gebieden heerst een landklimaat (Niederösterreich en Steiermark) met erg warme zomers en koude winters.

Wijngaarden

Over het algemeen liggen Oostenrijkse wijngaarden tussen de 47 en 48 breedtegraad, wat vergelijkbaar is met de Bourgogne in Frankrijk. De wijnranken staan aangeplant op vlakke hellingen tot stijl bergachtige gebieden. De wijngaarden gaan vaak samen met warme zonnige zomers en koele nachten. Dit maakt het zeer geschikt voor wijnbouw.

Etiketten Oostenrijkse wijn 

Classificering

De wijnclassificatie in Oostenrijk lijkt enigszins op die in Duitsland. Hieronder staat de classificatie van laag naar hoog weergegeven. 

Tafelwein

Simpele soepele wijnen zonder specifieke afkomst- en/of kwaliteitseisen. 

Landwein

Wijnen uit een specifiek land. Een nauwkeurigere aanduiding dan nationaal, zoals een typische wijnstreek, provincie en/of druivensoort. 

Qualitätswein

Bij deze wijnen is het verplicht de herkomst te vermelden. De wijn mag met voorwaarden en richtlijnen, ook wel bekend als verbesserung en chaptalisatie, verbeterd worden.

Kabinett

Wijnen die beter gedefinieerd worden met een nauwkeurigere herkomstaanduiding dan Qualitätswein.

Prädikatswein

De hoogste classificatie wijnen. Verbesserung en chaptalisatie zijn hier niet toegestaan.


Algemene aanduiding

Hieronder staat weergegeven welke wijntypes u tegen kunt komen in Oostenrijk.

Aanduiding

Type wijn

Spätlese

Wijnen met deze aanduiding hebben minimum voorgeschreven kwaliteitseisen. Letterlijk betekent Spätlese; laat geplukt.

Auslese

Wijn mag het predicaat Auslese dragen als deze aan bepaalde wettelijke bepalingen voldoet. Waaronder de dichtheid van de gebruikte most (uitgedrukt in °Oechsle).

Beerenauslese

Deze wijnen hebben minimum voorgeschreven kwaliteitseisen waaronder de dichtheid van de gebruikte most (uitgedrukt in °Oechsle).

Eiswein

Is een zoete geurige wijn die vaak als dessertwijn wordt gedronken. Wijn gemaakt van bevroren druiven.

Trockenbeerenauslese

Deze wijn wordt gemaakt van druiven die zijn aangetast door de grijze schimmel Botrytis cinerea. De schimmel, door leken vaak voor rotting aangezien, wordt ook wel edele rotting genoemd.

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door Oostenrijkse wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door Oostenrijkse wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

De beste Oostenrijkse rode wijnen bestellen bij BergoVino?

BergoVino is onderdeel van Berghorst Groep; sinds 1870 actief als drankproducent, distributeur van bier en frisdrank en importeur van wijn. Met de in Hengelo (OV) gevestigde slijterij BergoVino (1979) specialiseerde de familie Berghorst zich steeds meer op het gebied van wijn. Na de overname van Bos Wijnimport focust Berghorst & Bos Wijnen zich sinds tien jaar op de horeca; kwalitatieve wijnen voor een betaalbare prijs.

Waar Berghorst en Bos Wijnen exclusief aan de horeca levert, richt BergoVino zich op de particuliere markt. Nu kan echt iedereen van onze wijnen genieten.