Rhône wijnen

31 producten

Genieten van de lekkerste Rhône wijnen

Rhône-wijnen behoren tot de beste ter wereld

De Rhône is niet de langste rivier van Europa, niet de belangrijkste en, al kun je daarover discussiëren, ook niet de mooiste rivier van Europa. Toch denkt menig wijnliefhebber met genegenheid aan de Rhône tijdens het openen van een mooie fles Côtes de Rhône-wijn. Want rond deze rivier is in de loop van de tijd een belangrijke bedrijfstak ontstaan die zich richt op het produceren van prachtige, aromatische wijnen. Of het nu rode wijn, witte wijn of rosé wijn betreft, langs de Rhône wordt heerlijke wijn gemaakt.

De Geschiedenis van de Rhône

Het waren de Romeinen die de wijnbouw hier introduceerden. Al vanaf het begin van de jaartelling worden aan de Rhône-oevers druiven verbouwd. Vanaf halverwege de achttiende eeuw werden de diverse, tot dan toe, separate wijngebieden in deze regio voor het eerst verenigd onder de naam 'Côtes du Rhône'. Daarmee werd deze regio in een klap één van de grootste wijnbouwgebieden van Frankrijk. Deze schaalgrootte bracht belangrijke voordelen met zich mee. Want door gezamenlijk op te treden, konden de diverse wijnbouwgebieden rond de Rhône makkelijker investeren in promotie én in wetenschappelijke ondersteuning. Dankzij deze samenwerking hebben de diverse wijnhuizen in deze regio geprofiteerd van een continu proces van innovatie en verbetering, wat ertoe heeft geleid dat de wijnen uit deze regio tot de beste ter wereld behoren.

Geografie van de Rhône

Nu is het gemakkelijk om te spreken over het wijngebied rond de Rhône als één gebied dat loopt van Romeinse Vienne in het noorden tot aan Avignon in zuiden. Niettemin kunnen we een onderscheid maken tussen een noordelijk deel dat grofweg ligt tussen Vienne en Valence en een zuid Rhône dat begint vanaf Montélimar, de stad van de Nougat, en doorloopt tot aan Avignon. Deze twee deelgebieden van de Côtes de Rhône verschillen onderling in klimaat, ondergrond en in de gebruikte druiven.

Noordelijke Rhône

Het noordelijke deel van de Côtes du Rhône kent een gematigd klimaat en rotsachtige, granieten ondergrond. In deze zware ondergrond hebben druivenstokken jaren nodig om voldoende water uit de grond te trekken om volle, sappige druiven te kunnen produceren. In deze noord Rhône is de productie beperkt en is de Syrah de meest gebruikte druif. Al zijn daarop, uiteraard, ook uitzonderingen. Zo wordt in de enclave rond Condrieu voornamelijk de witte druif Viognier geteeld voor een fameuze witte wijn. Andere witte druiven die in de noordelijke Côtes du Rhône worden gebruikt zijn de Roussanne en de Marsanne die vaak worden gecombineerd in frisse, witte wijnen. De rode wijnen uit het noordelijke deel bevatten vaak veel tannine waardoor ze een langere bewaartijd uitermate goed doorstaan.

Zuidelijke Rhône

Het zuidelijke deel van de Côtes du Rhône wordt gekenmerkt door droogte, hoge temperaturen en een zeeklimaat vanwege de nabije Middellandse Zee. De ondergrond is ook anders. Hier bestaat de ondergrond voornamelijk uit kalkrijke slibafzettingen afkomstig uit de Alpen. De belangrijkste blauwe druif hier is de Grenache, maar ook de Mourvèdre, Cinsault en Carignan komt u hier tegen. Ook in het zuidelijke deel van de Rhône wordt een aantal witte druiven geteeld, al zijn blauwe druiven in de meerderheid. De meest gebruikte witte druiven in de zuid Rhône zijn Bourboulenc, Grenache blanc en Clairette.

Een groot wijngebied zoals de Côtes du Rhône is onder te verdelen in verschillende deelgebieden met eigen classificaties. Hieronder een overzicht van de belangrijkste appellations uit dit wijngebied.

Noordelijke appellations

Côte-Rôtie

De appellation Côte-Rôtie levert naar verluidt de beste rode wijn van het Rhônegebied. De Côte Rôtie ligt rond het plaatje Ampuis. Ten noorden van deze plaats ligt de Côte Brune, ten westen ervan de Côte Blonde. De beste wijngaarden van Côte Rôtie bestaan uit leisteen, michaschist en gneis, vormen van graniet. Deze appellation bestaat alleen uit rode wijn. Minimaal 80% bestaat uit Syrah. Maximaal mag 20% Viognier worden toegevoegd, maar in de praktijk bestaat deze wijn voor 100% uit Syrah. Kenmerken van de wijn zijn de donkerrode kleur en een geur van rood en zwart fruit.

Hermitage

Op bijna hetzelfde niveau als de Côte Rôtie staat de appellation Hermitage. Ook hier vormt Syrah-druif de hoofdmoot, al mag maximaal 15% bestaan uit de witte druiven Roussanne of Marsanne. Naast de dieprode kleur bevat deze wijn ook aardse aroma's en tonen van leer, chocolade en koffie. Deze wijnen worden door hun hoge tanninegehalte vaak jaren gelagerd in wijnkelders.

Crozes Hermitage

Naast de appellation Hermitage, ligt het gebied van de appellation Crozes Hermitage. Wijnen uit deze appellation bestaan gewoonlijk voor 85% uit Syrah. Ook aan dit iets minder hoog aangeslagen zusje van de appellation Hermitage mag maximaal 15% Marsanne en/of Roussanne worden toegevoegd, al is dit in de praktijk minder. Er is in deze appellation een duidelijke trend naar wijnen die voor 100% uit Syrah bestaan.


Zuidelijke appellations

Côtes de Rhône

De appellation Côtes de Rhône wordt alleen gebruikt voor wijnen afkomstig uit het zuidelijke Rhonegebied. Rode wijn is hier het belangrijkste product en dit zijn altijd assemblages. Beroemd is de gsm-assemblage bestaande uit Grenache noir, Syrah en Mourvèdre, alhoewel vaak ook Cinsault aan deze combinatie wordt toegevoegd. De hoeveelheden rosé wijnen met deze appellation neemt jaar over jaar toe. Deze rosé wijnen worden samengesteld uit dezelfde druivenrassen. Door de toename van de kwantiteit van rosé wijnen neemt de jaarlijkse productie van witte wijnen in het gebied af.

Côtes du Rhône-Villages 

De appellation Côtes du Rhône-Villages lijkt op de appellation Côtes du Rhône. Het enige verschil is dat de regels voor de toegepaste druivenrassen en de verwerkingsmethoden bij de appellation Côtes du Rhône strikter zijn.

Châteauneuf-du-Pape

Ongetwijfeld de beroemdste appellation is Châteauneuf-du-Pape. De naam van deze appellation uit het zuidelijke Rhônegebied is afkomstig uit de Middeleeuwen. Rond die tijd waren er twee pausen, eentje in Rome en een tegenpaus in Avignon. Toen deze laatste een buitenhuis liet bouwen en daarbij druivenstokken aanplantte was dat het begin van deze appellation. Naar men zegt, is de kwaliteit van de wijnen uit dit gebied zo hoog door de grote keien die tussen de wijnstokken liggen. Deze stenen houden 's nachts de warmte vast en dat heeft weer een positief effect of de druiven.

Vacqueyras & Gigondas 

Appellation Gigondas is een van de andere grote namen van het zuidelijke Rhônegebied. De wijnen hier bestaan minimaal voor de helft uit de kruidige Grenache, aangevuld met Mourvédre, Syrah en, in sommige gevallen, met Carignan. Vlak naast Gigondas ligt de appellation Vacqueyras. Ondanks dat de gebruikte druiven nagenoeg gelijk zijn, zijn er flinke verschillen in de wijnen. Zo staan Vacqueyras-wijnen bekend als stevige, krachtige wijnen. De oorzaak voor het grote verschil is de ondergrond. De stenige bodem van de appellation Vacqueyras levert wijn met een heftige tanninegraad. Terwijl de ondergrond van de Gigondas gewoonlijk zandiger is.

Ventoux en Luberon 

Naast gevestigde, beroemde appellations als Châteauneuf-du-Pape, Gigondas en Vacqueyras kent het zuidelijke Rhônegebied ook een aantal 'jeune appellations' met een mindere reputatie, maar grote ambities. Zo is de appellation Ventoux afkomstig van de hellingen van de beroemde wielrennersberg Mont Ventoux, gelegen in het meest westelijke deel van de Côtes du Rhône. Ook de wijnen uit dit gebied bestaan uit de bekende gsm-assemblages. Eveneens in het zuiden, maar dan aan de oostkant van het Côtes du Rhône-gebied, maar nog wel deel uitmakend van deze classificatie, ligt de Côtes du Lubéron. Ook hier bestaat de glorieuze rode wijn voor tenminste 60% uit Grenache noir en Syrah. Dit wordt aangevuld met Mourvédre, Cinsault en Carignan, terwijl ook kleine hoeveelheden van Gamay, Pinot Noir, Counouse of Picpoul worden toegevoegd. Deze assemblage leidt tot helderrode, vlezige wijnen. In het aroma ruik je framboos, zwarte bes, truffel en leer. 

Mousserende wijn (bubbels) uit de Rhône

Naast alle prachtige rode wijnen kent het zuidelijke Rhônegebied ook een streek waar volop mousserende witte wijn wordt geproduceerd van uitstekende kwaliteit. In het dal van de Drôme, rond het plaatsje Die, wordt via de methode Dioise de lichtzoete, verfrissende Cremant de Die gemaakt. Hiervoor gebruikt men veelal de druivenrassen Clairette of Muscat a Petit Grains.

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door Rhône wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

De lekkerste Rhône wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw Rhône wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.