Primitivo (rode wijn)

Genieten van de lekkerste rode wijn van de Primitivo druif 

De onderschatte Primitivo druif voor het maken van Iltaliaanse rode wijn  

De Primitivo-druif wordt in ons land onderschat. De reden daarvoor is misschien te wijten aan de naam van de druif. In onze taal, het Nederlands, wordt de naam gemakkelijk geassocieerd met ongepolijst, eenvoudig en simpel. Dat is tenslotte de betekenis van het woord 'primitief'. Een voor de hand liggende gedachte is dan dat een druif met de naam Primitivo ook eenvoudig en simpel is. Een foute gedachte, want de Primitivo-druif heeft heel, heel veel te bieden. Als producent van volle, zondoordrenkte rode wijn heeft de Primitivo-druif een grote groep liefhebbers aan zich gebonden die verzot is op de wijn van deze druif.

Primitivus, niet primitief

Laten we beginnen met het verklaren van de naam. Deze verwijst niet naar primitief, maar naar een van de belangrijkste eigenschappen van dit druivenras: de Primitivo is namelijk de eerste druif in een wijngaard die rijp is en geplukt kan worden. In het Latijn heet dat de 'primitivus', van primo, de eerste. In het Italiaans is dat omgezet naar Primitivo.

Puglia en Basilicata de thuis haven voor rode Primitivo wijn 

Deze vroegrijpe druif vindt u voornamelijk in Zuid-Italië, in de hak van de laars. Deze regio noemen Apulië, maar heet Puglia in Italiaans. Ook in de regio Basilicata, naast Puglia, kunt u volop wijngaarden tegenkomen met de Primitivo-druif. In deze streek met zijn rotsachtige ondergrond en hete, droge zomers voelt de Primitivo-druif zich helemaal thuis. Niettemin staat de wieg van de druif niet in Italië, maar in Kroatië. Daar is deze druif nog altijd te vinden onder de inheemse naam Tribidrag. Deze Tribidrag wordt in Kroatië ook verbouwd onder het synoniem Crljenak, terwijl de druif een paar honderd kilometer verder, in Noord-Macedonië, wordt verbouwd onder de naam Kratosija.

Synonienen van de Primitivo druif 

Vanuit de geboortegrond in Kroatië heeft de Tribidrag niet alleen Noord-Macedonië veroverd, maar ook Apulië en Basilicata. De reisdrift van de Tribidrag-druif heeft de druif zelfs naar de nieuwe wereld gebracht, naar Californië, om precies te zijn, waar de druif wordt geteeld onder de naam Zinfandel. Het is niet helemaal juist om te zeggen dat Zinfandel en Primitivo gelijk aan elkaar zijn, want er zijn kleine verschillen in het dna-materiaal van deze druiven. Deze zijn waarschijnlijk spontaan opgetreden of ontstaan door selectie van de lokale wijnboeren. Niettemin, kan worden gezegd dat de Primitivo en de Zinfandel erg op elkaar lijken.

De genetische gelijkheid verklaart waarom de Primitivo-druif alleen in Puglia en de omliggende regio's wordt gevonden en vrijwel nergens anders. Want dit druivenras komt weliswaar op veel plaatsen voor, maar dan gewoonlijk onder een andere naam.

Kenmerken van rode wijn van de Primitivo druif 

De Primitivo is een blauwe druif die niet alleen vroeg geoogst kan worden, de druif produceert ook nog eens véél druiven. Zeker als deze in de perfecte omstandigheden wordt verbouwd, zoals in Apulië en Basilicatie. Dat is prettig voor de wijnboeren die daardoor heel veel heerlijke rode wijn kunnen produceren.

Kenmerkend voor de Primitivo-druif is dat deze veel suiker bevat, een resultaat van de overdosis zonlicht in Puglia. Daarnaast bevat de druif lichte zuren en zachte tannine. De rode wijn die van deze druif wordt gemaakt is gewoonlijk soepel van aard en fruitig van smaak, waarbij in de neus tonen van aardbeien, bosbessen en bramen duidelijk herkenbaar zijn. Naast deze fruitige aroma's zijn ook anijs, drop, sandelhout en zelfs tabak aanwezig in het rijke geurpalet.

Tot veertig jaar geleden werd de Primitivo-druif voornamelijk gebruikt als smaakmaker om aan goedkope en inferieure wijnen wat pit toe te voegen. Maar die tijden zijn voorbij. Inmiddels zijn wijnen met 100% Primitivo-druiven, zogenaamde cépages, geen bijzonderheid meer. Een cépagewijn van de Primitivo-druif is elegant en bevat volop karakter. Het is een droge rode wijn vol rijp fruit die het best kan worden geserveerd met een temperatuur van 16 tot 18 graden celsius. Voor het opdienen een half uurtje in de koelkast, zou voldoende moeten zijn.

Wijn en spijs combinaties met rode Primitivo-wijnen

Primitivo-wijn leent zich prima voor gebruik bij de maaltijd. Er zijn tal van smaakvolle wijn en spijs-combinaties te maken. Met zijn stevige body is Primitivo-wijn goed te combineren met gekruide en gegrilde vleesgerechten. Verder is deze wijn een perfecte begeleider van pasta met bolognese saus, pizza's en gerechten met tomatensaus. Verder zijn kan deze wijn worden gebruikt ter begeleiding van pittige, Aziatische gerechten. De fruitigheid van de wijn dempt dan de peperigheid van de gerechten.

Persoonlijk wijnadvies 

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door rode Primitivo wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

De lekkerste rode Primitivo wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw rode Primitivo wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  

BergoVino is onderdeel van Berghorst Groep; sinds 1870 actief als drankproducent, distributeur van bier en frisdrank en importeur van wijn. Met de in Hengelo (OV) gevestigde slijterij BergoVino (1979) specialiseerde de familie Berghorst zich steeds meer op het gebied van wijn. Na de overname van Bos Wijnimport focust Berghorst & Bos Wijnen zich sinds tien jaar op de horeca; kwalitatieve wijnen voor een betaalbare prijs.