Viognier (witte wijn)
5 producten
5 producten
Over de herkomst van de naam Viognier kunnen we kort zijn, de naam verwijst simpelweg naar het Franse woord voor wijnrank: vigne. Toch ligt de oorsprong van de druif niet in Frankrijk. Volgens de overlevering is de Viognier rond het begin van de jaartelling door de Romeinen geïntroduceerd in Frankrijk vanuit het toenmalige Dalmatië, het tegenwoordige Kroatië. In zijn nieuwe vaderland werd de druif vooral populair om de frisse, witte wijn. Met name in de Condrieu, een klein gebied aan de bovenloop van de Rhône, werd de druif veel aangeplant.
De Viognier heeft dus een lange, belangwekkende geschiedenis. Maar de Viognier-druif heeft niet alleen een interessant verleden. Na een aantal moeilijke jaren halverwege de vorige eeuw waarbij de druif bijna was uitgestorven, is het aantal hectares weer groeiend, vooral buiten Europa. Steeds meer wijnboeren zien toekomst in deze druif, met name voor het produceren van een volle, droge witte wijn.
Het zwaartepunt van de Viognier-teelt in Frankrijk is te vinden bij de Rhône ten zuiden van Lyon. Hier groeit de Viognier op de gortdroge, stenige hellingen op de zuidelijke, zongeblakerde kant van de heuvels. De wortels van de wijnrank boren zich metersdiep door het granieten gesteente op zoek naar water. Wijnranken hebben soms wel twintig jaar nodig om een voldoende uitgebreid wortelstelsel op te bouwen om bovengronds enkele druiventrossen te produceren. Het is wonderlijk dat een druif die in zulke zware omstandigheden groeit, zulke frisse, lichtvoetige witte wijn produceert.
Al sinds de introductie had de druif te kampen met een aantal problemen, zoals de geringe opbrengst per plant en de gevoeligheid voor ziekten, zoals schimmel en druifluis. Dat de druif door de eeuwen heen alsnog in productie bleef is te danken aan het feit dat ook andere druivenrassen leden aan dezelfde problemen. De Viognier-druif was lang niet het enige zwakke kind in de klas. Bovendien doorstond Viognier de extreme uitdagende omstandigheden en al was de productie laag, er was tenminste productie. Dus doorstond deze druif de eeuwen.
In de twintigste eeuw werd, met name in Frankrijk, veel onderzoek verricht om druivenrassen resistent te maken voor ziekten en schimmels. Dit onderzoek resulteerde in druivenrassen die veel minder ziektegevoelig waren en die onder zware omstandigheden meer opbrengst hadden dan de Viognier-druif. Deze ontwikkelingen hadden tot gevolg dat de Viognier-druif bijna was uitgestorven. Rond 1960 was er nog slechts 10 hectare begroeid met deze druif in de Condrieu. In andere delen van het land was de druif gerooid. Dat druif nu nog bestaat is het gevolg van een kleine groep enthousiastelingen met liefde voor deze druif en uiteraard met de veranderende inzichten die waarschuwden voor de gevaren van monoculturen.
Nog altijd vormt de Condrieu het kerngebied van de Viognier-druif, hier is het vrijwel alleen Viognier wat de trom slaat. Daarnaast wordt de druif steeds meer aangeplant in de vallei van de Rhône, met name in het gebied van de noordelijke Rhône, de zuidelijker gelegen Languedoc en in de Ardèche. Buiten Frankrijk zijn met name in de Verenigde Staten en in Australië grote arealen te vinden. Zo overtreft de productie in Australië die uit Frankrijk in kwantiteit. Ook qua kwaliteit benadert de Australische Viognier-wijn de kwaliteit van de Franse witte wijn van de Viognier-druif. Hetzelfde geldt voor de Californische Viognier-wijn.
De Viognier-druif is geen makkelijke druif. Naast de al genoemde gevoeligheid voor ziekten en schimmels en de lage productie, vergt deze druif nogal wat vakmanschap van de wijnboer. Dat komt doordat het plukken van de druif op het juist moment moet gebeuren. Wordt de druif te vroeg geplukt dan ontbeert de resulterende wijn de aroma's en complexiteit die een echte Viognier-wijn behoort te hebben. Maar wordt de druif te laat geplukt dan resulteert een vettige, te geparfumeerde wijn. Het telen van de Viognier-druif vergt zodoende een hoge mate van vakmanschap.
Na het plukken van de druiven kan de wijn zich ontwikkelen tot een frisse, maar ronde, volle witte wijn met bloemige en fruitige tonen. Denk aan mandarijn, perzik, abrikoos en sinaasappel. Ruik je ook nog honing? Dan weet je het zeker, dan heb je een Viognier-wijn in uw glas. De wijn wordt zowel opgevoegd in stalen vaten of gebruikte eiken vaten, Afhankelijk van het de regio, de wijngaard, het wijnhuis en de wijnmaker.
Welke Voignier-wijn de voorkeur heeft, is afhankelijk van uw smaak. Geeft u de voorkeur aan de frisse wijn of aan de romigere variant? De keuze is aan u!
Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door Viognier wijn, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.
Bij BergoVino besteld u uw Viognier wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.
BergoVino is onderdeel van Berghorst Groep; sinds 1870 actief als drankproducent, distributeur van bier en frisdrank en importeur van wijn. Met de in Hengelo (OV) gevestigde slijterij BergoVino (1979) specialiseerde de familie Berghorst zich steeds meer op het gebied van wijn. Na de overname van Bos Wijnimport focust Berghorst Wijnimport zich sinds tien jaar op de horeca; kwalitatieve wijnen voor een betaalbare prijs.