Corvina (rode wijn)

Genieten van de lekkerste wijnen van de Corvina druif 

Corvina: een druif met aanzien

Corvina of Corvina Veronese is een autochtoon druivenras dat veel aanzien geniet in Italië. De druif wordt namelijk onder meer verbouwd voor de beroemde rode wijn Amarone Della Valpolicella. In dit artikel stellen wij Corvina dan ook graag aan u voor en geven wij u bovendien tips over hoe wijnen met de Corvinadruif het beste geserveerd kunnen worden.

Op-en-top Italiaans

Corvina Veronese is een blauw druivenras uit de regio Veneto dat in het noordoosten van Italië ligt. De oorsprong ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in de provincie Verona waar de druif hoofdzakelijk in de gebieden Valpolicella, Valpantena en Bardolino wordt verbouwd. Na een eerste vermelding van het druivenras in een document dat al uit 1627 stamt, duikt de naam pas weer op in 1824 als de druif door de Italiaan Ciro Pollini wordt geregistreerd in zijn catalogus met druivenvariëteiten uit de provincie Verona. Overigens is de naam van het druivenras vermoedelijk afgeleid van haar kleur. Omdat de intense donkerblauwe en paarse kleuren van de druif deden denken aan de kleuren van de veren van een kraai (corvo), is de druif tot Corvina gedoopt.

Veronese pergola

De Corvinadruif wordt met behulp van de veronese pergola verbouwd. Bij deze methode slingert de wijnrank zich vanuit de verticale wijnstok om horizontaal gespannen lijnen die, tot op een hoogte van wel twee meter, tussen palen worden bevestigd. Voor deze aanpak wordt gekozen omdat de kiemen aan het begin van de rank nauwelijks vruchten genereren waardoor genoeg ruimte nodig is om de wijnrank te laten groeien zodat zich vruchtbare kiemen kunnen vormen. De druiven worden aan het einde van september of zelfs pas aan het begin van oktober geoogst doordat het ontspruiten van de kiemen vrij laat op gang komt.


Corvina Veronese een druif met meerdere functies

De wijn van Corvina Veronese is aromatisch met weinig tannine. De smaak doet denken aan amandelen, kersen en ander rood fruit. De druif wordt echter voornamelijk geassembleerd met andere druivenrassen. Zo moet een wijn uit het wijnbouwgebied Valpolicella volgens de appellaties uit 45 tot 95% Corvina bestaan. Een belangrijk voordeel van de druif is dat ze niet alleen vers geplukt wordt gebruikt voor rode wijn of rosé uit bijvoorbeeld Bardolino. De druif is namelijk ook uitermate geschikt om gedroogd te worden verwerkt. Het droogproces, dat in het Italiaans appassimento wordt genoemd en tot honderd dagen na de oogst kan duren, vindt plaats in een goed geventileerde ruimte waarbij de druiven tot 70% van hun vocht verliezen en uiteindelijk een hogere concentratie aan suiker hebben. De gedroogde druiven worden vervolgens gebruikt voor de wijnen Amarone Della Valpolicella en Valpolicella Ripasso. Bij laatstgenoemde wordt een tweede fermentatie op gang gebracht met druivenschillen die voor Amarone Della Valpolicella zijn gebruikt.


Koopadvies en serveertips voor Corvina wijnen

Kunt u niet wachten om een rode wijn te proberen met de gedroogde Corvinadruif? Dan bevelen wij u van harte Amarone Della Valpolicella of Amarone Delle Valpolicella riserva van wijnhuis Monte Tondo aan. Deze wijnen, waarvan de riserva langer op hout heeft gerijpt dan Amarone Della Valpolicella en daardoor meer complex is, hebben een intense smaak van rood fruit en aroma's van onder meer kers, cacao, koffie en tabak. Deze wijnen worden tussen de 18 en 20 °C geserveerd en kunnen bijvoorbeeld goed worden gecombineerd met pasta met een saus van wild zwijn, gestoofd vlees, een entrecote of met Parmezaanse kaas die 36 maanden is gerijpt. Salute e buon appetito!

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) over Corvina Veronese wijnen wijnen, maar weet u niet goed welke wijn u moet kiezen? Het team van BergoVino biedt u graag een persoonlijk wijnadvies aan. Bij iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn in ons assortiment. Ook online helpen wij graag bij het bepalen van uw keuze door middel van uw eigen smaakprofiel.

Corvina Veronese wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw Corvina Veronese wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  

BergoVino is onderdeel van Berghorst Groep; sinds 1870 actief als drankproducent, distributeur van bier en frisdrank en importeur van wijn. Met de in Hengelo (OV) gevestigde slijterij BergoVino (1979) specialiseerde de familie Berghorst zich steeds meer op het gebied van wijn. Na de overname van Bos Wijnimport focust Berghorst & Bos Wijnen zich sinds tien jaar op de horeca; kwalitatieve wijnen voor een betaalbare prijs.