Grüner Veltliner

Grüner Veltliner de Oostenrijkse trots voor witte wijn

De witte druivensoort Grüner Veltliner wordt voornamelijk geteeld in Oostenrijk. De naam vertaalt naar "Groene Wijn van Veltlin". De Grüner Veltliner wordt op ongeveer een derde van alle wijngaarden in Oostenrijk verbouwd en is daarmee het meest aangeplante druivenras in Oostenrijk. De druif groeit vooral in het gebied dat in het noordwesten van Wenen ligt. Dit betreft de vier Oostenrijkse regio's die een kwaliteitspredikaat hebben, namelijk Kamptal, Kremstal, Traisental en Weinviertel.
Langs de Donau groeit deze druif samen met de Riesling druif in terrassen op hellingen die zo steil zijn dat ze nauwelijks grond kunnen vasthouden. Het resultaat is een zeer zuivere, minerale wijn die lang kan rijpen en die de vergelijking kan doorstaan met de grote wijnen van de wereld.  Topwijnen van de Grüner Veltliner produceren een assertieve, staalachtige, rijke droge witte wijn die ook kunnen wedijveren met de beste Rieslings.

Witte wijn van Grüner Veltliner: smaak en kenmerken 


Wijnen gemaakt van de Grüner Veltliner druif zijn er in allerlei soorten en smaken; het smaakpallet varieert van lichte, frisse en fruitige wijnen tot rijke, volle en krachtige wijnen. De wat lichtere wijnen hebben vaak een subtiele zuurgraad en de wat sterkere wijnen zijn herkenbaar door het typische 'pepertje' in de smaak. Met smaken van groene peper en limoen, citroen, ananas en honingmeloen is de Grüner Veltliner een exotisch alternatief voor de Sauvignon Blanc. De primaire fruitsmaken, de witte peper en de kenmerkende zuurgraad maken de Grüner Veltliner-wijn zo uniek.