Spätburgunder (rode wijn)

Genieten van de lekkerste rode wijn van de Spätburgunder druif 

Spätburgunder de druif voor het maken van rode wijn

Duitse wijnen zijn al langer hun kinderschoenen ontgroeid. Ze worden nu ook bij ons graag gedronken, zowel witte als rode wijnen en rosé. De tijd dat Duitse wijnen synoniem waren van vooral goedkope en mierzoete wijnen zoals Liebfraumilch, is gelukkig allang voorbij. De Duitse wijnmakers hebben vandaag zoveel meer te bieden dan alleen hun Moezel- riesling. Vooral de rode Spätburgunder kan wedijveren met wijnen van topkwaliteit. Het is dan ook niet voor niets de succesvolle synoniem van de Pinot Noir. De Duitse versie is afkomstig uit diverse Duitse wijnregio's, allemaal hoogvliegers. Het zal dan ook niemand verwonderen dat het de belangrijkste druif is voor de Duitse wijnbouwers. Andere druivenrassen die er volop worden gekweekt zijn de Riesling, de Silvaner en de succesvolle Dornfelder. De Duitse wijnregio's waar de Spätburgunder veruit het meest wordt verbouwd zijn Ahr, Pfalz, Baden en Rheingau.

Spätburgunder het Duitse zusje van de pinot Noir voor het maken van rode wijn 

Deze fruitige, frisse en soepele Spätburgunder rode wijn is één van dé vaandeldragers van de Duitse kwaliteitswijnen. Duitse wijnbouwers garanderen een topkwaliteit voor hun absoluut paradepaardje. Met de Spätburgunder rode wijn wordt constant geëxperimenteerd om de kwaliteit voortdurend te verbeteren.

Hoe smaakt rode wijn van Spätburgunder? 

Spätburgunder rode wijn heeft vooral karakter met een opvallend fruitig aroma met enkele verrassende amandeltoetsen, vol en zacht van smaak. Hij ruikt vooral naar rijp rood fruit, gaande van aardbeien tot kersen, of naar zwart fruit zoals zwarte bessen en bramen. De zuurtegraad van deze Duitse kwaliteitswijn varieert van medium tot hoog. Typische barriquewijnen hebben vaak extra accenten van vanille en kaneel. De beste wijn wordt gemaakt van overrijpe druiven. Dat geeft deze wijn een roestachtige tint met weinig kleurintensiteit. Hij was oorspronkelijk  mild van smaak met weinig tannines. De moderne versie wordt voor de Duitse wijnsector steeds belangrijker. In tegenstelling met de oorspronkelijke, is deze wijn vandaag krachtiger met meer tannines en minder zuren. Hij ondergaat nu vaak een korte lagering in kleine eikenhouten vaten.

Wat eet je bij een Spätburgunder?

Deze wijn doet het uitstekend in alle seizoenen en zeker in de herfst en in de winter. De meest krachtige en karaktervolle rode wijn is een goede begeleider van vleesgebraad, wild of kaas, en wordt nu ook steeds meer gewaardeerd door liefhebbers van de Italiaanse keuken. Spätburgunder wijn en spijs gaan uitstekend samen. Hij doet het verrassend goed bij alle Italiaanse gerechten met spruitjes in de hoofdrol. Dit gerecht is stevig en bevat relatief veel vet. Dat staat in contrast met het fris en licht kruidig karakter van deze Duitse wijn. Wat eet je bij Spätburgunder nog meer allemaal? Zeker ook bij bijvoorbeeld risotto met tomaat en paddenstoelen, of bij kalfsvlees met rozemarijn, bij risotto met bietjes, bij alle stoofpotjes met chipolata worstjes, tajine met kip en zelfs bij de meest eenvoudige charcuterieschotel. Nog meer Spätburgunder wijn en spijs? Zachte Weissherbst combineert dan weer best bij voorgerechten en zacht vlees of als aperitief.

Tips: voor het bewaren en serveren van een rode Spätburgunder wijn

De meerderheid van de wijnen, dus ook die uit Duitsland, wordt niet geproduceerd om lang te bewaren. Ze worden bij voorkeur binnen één jaar tot maximaal drie jaar gedronken. De houdbaarheid van wijn wordt in belangrijke mate bepaald door de oogstdatum van de druiven, het vinificatieproces en de methode waarop de wijn gemaakt wordt. Duitse topwijnen zijn uitstekende bewaarwijnen. Spätburgunder bewaren en serveertempratuur: deze wijn is op zijn best als hij geserveerd worden op 16 graden.

Rosé wijn van de druivenras Spätburgunder 

Spätburgunder rosé wijn uit de Duitse Moezel is een druif die opvalt met zijn verfijnde smaak, veel minder met zijn kleur. Die is met bleekroze eerder onopvallend. Deze fruitige Spätburgunder rosé wijn heeft rijke aroma's van frambozen, appeltjes en aardbei. De Spätburgunder rosé wijn is tegelijk fris-droog, fruitig, romig en zacht met een mild amandel snippertje. In deze Spätburgunder rosé wijn proef je duidelijk fruitella aardbeitjes, maar proeft zeker niet snoepig. De Spätburgunder rosé wijn is een tegenstrijdig wijntje wat zich vlot laat drinken. Drink de Spätburgunder rosé wijn zeker op een zwoele zomeravond.

Wat is het verschil tusseneen rode Spätburgunder en rode Pinot Noir?

Deze twee populaire kwaliteitswijnen zijn in principe hetzelfde. Spätburgunder is namelijk de Duitse tegenhanger van de Pinot Noir. De smaak van deze Duitse wijn is toch makkelijk herkenbaar.

rode wijn van de Pinot Noir druif 

Het betreft een blauwe druif  afkomstig uit de Franse Bourgogne, uit de Côte de Nuits om precies te zijn. Daar wordt deze kwaliteitsdruif al vanaf het begin van onze jaartelling aangeplant. Zo maakten de Romeinen al wijn van de Pinot Noir druiven. De druif is vooral in Frankrijk aangeplant, en kreeg niet voor niets de titel van 'koningin van de Bourgogne'. Deze druivensoort is gevoelig voor allerlei ziekten, ook voor rot. Dat is het gevolg van haar dunne schil, haar verdedigingsgordel tegen bedreigingen van buitenaf. Deze populaire druivensoort is ook opvallend klein vergeleken met andere druivenrassen, wat de Pinot Noir nog kwetsbaarder maakt.

Rode wijn van de Spätburgunder druif 

De Spätburgunder is de meest populaire blauwe druif van Duitsland, goed voor 15 procent van de totale productie. Hij is in Duitsland voor rode wijn wat de Riesling is voor witte wijn: wijnen van goede kwaliteit. In Duitsland zijn ruim 12000 hectare van deze duivensoort aangeplant, een cijfer dat nu nog altijd sterk toeneemt. Je vindt deze druif vooral in de kleine Duitse wijnstreek de Ahr. Daar maken ze van deze druif niet alleen rode wijn, maar ook mousserende wijnen. Andere Duitse wijnregio's waar de Spätburgunder veel wordt aangeplant zijn Rheinhessen, Pfalz en Rheingau. In Duitsland en de andere wijnlanden wordt wijn van Pinot Noir van slechts één druivensoort gemaakt.

Spätburgunder hoe wordt deze rode wijn gemaakt?

Spätburgunder wordt meestal gemaakt als een droge rode wijn, sommige met een zekere restzoetheid. Naast rode wijn, brengt deze wijn ook goede rosé en mousserende wijnen voort. Wanneer de druiven direct worden geperst, wordt het kleurloze sap gebruikt om een Blanc de Noir te maken, een witte wijn gemaakt van blauwe druiven. Om de kwaliteit van hun wijn nog te verhogen, produceren vele Duitse wijnboeren hun wijn op in eikenhouten vaten.

Biologische rode wijn van Spätburgunder

De trend naar biologische voeding en dranken zet zich ook bij deze Duitse wijnen door. Naast de Dornfelder is er ook een biologische Spätburgunder op de markt. Beide biologische wijnen doen het steeds beter. De druiven die voor deze Spätburgunder worden gebruikt, zijn ook afgeleid van de al overbekende Pinot Noir druif. De biologische Spätburgunder behoort tot de rode topwijnen en wordt vooral geteeld in de provincie Württemberg vlak bij Heilbronn. Hij groeit daar op een warme, vruchtbare, losse en niet te droge grond, optimaal voor de groei en rijping van deze druif. Deze bio- versie van de Spätburgunder is er een met een eigen karakter. Er komt geen massaproductie aan te pas. Omdat het biologische wijn betreft, is deze Spätburgunder vrij van alle mogelijke toegevoegde stoffen, alles is op-en-top natuurlijk.

Persoonlijk wijnadvies over de rode wijn van de Spätburgunder druif?

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door de rode wijn van de Spätburgunder druif, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

Rode Spätburgunder wijn online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw rode Spätburgunder wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnenrode wijnenrosé wijnenmousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische)biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  

BergoVino is onderdeel van Berghorst Groep; sinds 1870 actief als drankproducent, distributeur van bier en frisdrank en importeur van wijn. Met de in Hengelo (OV) gevestigde slijterij BergoVino (1979) specialiseerde de familie Berghorst zich steeds meer op het gebied van wijn. Na de overname van Bos Wijnimport focust Berghorst & Bos Wijnen zich sinds tien jaar op de horeca; kwalitatieve wijnen voor een betaalbare prijs.