Syrah rode wijn

Genieten van de lekkerste rode Syrah wijnen 

 

De historie van Syrah voor het maken maken rode wijnen   

Syrah is een druivenras waar rode wijnen van worden gemaakt en is voor zowel de beginnende wijnliefhebber als de ervaren wijnkenner. Syrah is op dit moment één van de meest verbouwde druivensoorten ter wereld en dat is, gelet op de kwaliteiten van deze druif, geen wonder. Wereldwijd is er dan ook meer dan 190.000 hectare van het druivenras aangeplant. De populariteit van syrah-wijnen is echter nog niet zo heel lang aan de orde. Deze vindt zijn mogelijke oorzaak in het feit dat wijnen uit de Bourgogne en Bordeaux in de jaren tachtig en negentig steeds duurder werden en kopers opzoek gingen naar gelijkwaardige alternatieven. De rode wijnen uit de Rhône van Syrah hebben sindsdien een sterke opmars gemaakt als betaalbaar en bijzonder smakelijk alternatief. De wijn, met haar kenmerkende donkerpaarse kleur, is dan ook zeer geliefd en doet in vele gevallen niet onder van kwaliteit ten opzichte van meest bekende Franse wijn gebieden voor het maken van rode wijnen.

Hoe smaakt Syrah

Syrah uit in koeler klimaat zijn kruidiger van smaak. hierbij kunt u denken aan de Franse varianten. Veelal hebben deze wijn aroma's van tabak of en peperkorrels en kers. Syrah uit warme klimaten hebben aroma's van zwarte bessen en bramen.

Zowel onder de Franse wijnen als onder de wijnen die buiten Europa worden verbouwd bestaan vele smaakvarianten, al naar gelang de bodem, het klimaat en de wijze van produceren.

Wat is het verschil tussen Shiraz en Syrah? 

Er is geen verschil tussen Shiraz en Syrah het is dan ook dezelfde druivenras. Veelal wordt de benaming Shiraz gebruikt in Australië of in warme gebieden. De benaming Syrah wordt voornamelijk in koelere klimaten gebruikt.

De meeste bekende landen voor Syrah  

Het druivenras Syrah heeft een goed aanpassing vermogen en de druif kan hierdoor over de hele wereld worden gevonden. De meest bekende wijnlanden waar Syah wijnen worden geproduceerd zijn Frankrijk, Australië, Chili, Argentinië, Zuid-Afrika, en in deelstaten van de VS (Washington State) en Spanje (La Mancha). Syrah heeft zon nodig om volledig tot zijn recht te komen en is daarom veelal terug te vinden in warmere gebieden of klimaten. De sterke druif heeft een relatief dikke schil en bevat daardoor veel tannines. Dit is de reden dat de wijn goed op hout gerijpt kan worden. Door de wijn op hout te rijpen ontstaat een fluweelzachte smaak, zonder de kwaliteit van de tannines verloren gaan.

Syrah wijnen uit Frankrijk 

In Frankrijk komt de druif voornamelijk voor in de Rhône, in het zuidoosten van Frankrijk. Syrah is dan ook de koning van de Rhône. De wijngaarden liggen hier veelal op de steile hellingen langs de rivier en de druiven genieten hier van de vele zon uren. hierdoor ontwikkeld de druif zich perfect. De Rhône verdeeld zich in twee wijn gebieden, namelijk de noordelijke en zuidelijke Rhône. De meest befaamde Rhône wijnen komen uit de subregio's: Côtie-Rotie, Hermitage, Crozes-Hermitage en Cornas gelegen in het noordelijke gedeelte. Veelal komt u deze sub gebieden ook tegen op het wijn etiket. Per (sub) regio kunnen de regels voor het maken van wijnen verschillen zo worden de rode wijnen uit Cornas enkel gemaakt van Syrah en is het voor andere gebieden toegestaan om Viognier, Roussanne, Marsanne toe te voegen. 

Buiten het koningsgebied zijn er ook veel syrah wijnen te vinden uit Roussillon, Provence en de Languedoc. Voor de rosé liefhebber bestaat er ook frisse Syrah rosé.

Bekende syrah-wijnen die in Frankrijk worden geproduceerd zijn:

  • Marsanne Noir
  • Sirac
  • Hermitage
  • Sirac
  • Entournerein
  • Serène
  • Côte-Rôtie
  • St. Joseph
  • Crozes-Hermitage
  • Cornas

Syrah en haar verspreiding over de wereld

Met de groeiende populariteit van de Syrah wijn kon verdere verspreiding naar andere landen natuurlijk niet uitblijven. En de opmars is nog altijd gaande.
De wijn heeft zich in de loop der jaren verspreid over de gehele wereld. In Australië wordt de druif Shiraz genoemd. In principe gaat het om dezelfde druif maar door de verschillen in bodemsamenstelling en klimaat is de smaak anders. Vooral in Australië wordt deze wijn veel verbouwd. De Australische druif is iets zoeter en kruidiger dan de Franse. Maar naast deze dit algemene verschil zijn er nog vele andere smaakvarianten. Alleen een onderscheid maken tussen droog en iets minder droog en het benoemen van de wat pittiger smaak zou de veelkleurigheid van deze druif zeker geen recht doen.

Behalve in Australië en Frankrijk vinden we overigens ook Syrah wijnen in Nieuw-Zeeland, Argentinië, Zuid-Afrika, de Verenigde-Staten, Chili en Spanje. 

Wat te eten bij Syrah?

Syrah kan prima op zichzelf gedronken worden maar smaakt ook bijzonder goed bij vleesgerechten als lamskotelettenstoofpotje, gegrild rundvlees. Vooral vlees met een duidelijke smaak zoals rood vlees of wild wordt uitstekend gecomplementeerd met een glas goede Syrah. Ook bij de rookachtige smaak van gebarbecued vlees smaakt deze rode wijn uitstekend. Eigenlijk is het een krachtige en toch vriendelijke begeleider bij vele mooie gerechten.

Kortom, de wijnliefhebber zal niet snel uitgeproefd zijn als hij of zij kiest voor een reis langs de vele varianten van de Syrah. Of u nu een beginnend proever bent of een ervaren connaisseur, deze wijn heeft veel te bieden en laat zich bovendien graag vergezellen door culinaire geneugten.