Alcoholvrije wijn in opkomst

Alcoholvrije wijnen

Steeds meer wijnliefhebbers hebben er tegenwoordig geen enkele moeite mee om zo nu en dan een glas wijn zonder alcohol te drinken. Iets wat in vroeger tijden echt niet gebeurde, want wijnen zonder alcohol waren, eerlijk gezegd, niet te drinken. Nu is de alcoholvrije wijn enorm in opkomst en ze zijn ook veel beter van smaak. En dat is maar goed ook, want er kunnen allerlei redenen zijn om voor een wijntje zonder alcohol te kiezen. Denk aan gezondheid, autorijden, dry january. Maar het is inmiddels ook gewoon trendy geworden om voor 0% te gaan, Want de alcoholvrije wijn van nu bevat dan wel geen alcohol maar hij heeft wel zijn goede smaak behouden! Dat is te danken aan het feit dat er tegenwoordig nieuwe technieken zijn om de alcohol uit wijn te verwijderen.
Meer weten? Lees hieronder alle wetenswaardigheden over wijn zonder alcohol.

Alcoholvrije wijn in opkomst | BergoVino

Wat is alcoholvrije wijn?

Het korte antwoord is: Dat is wijn zonder alcohol. En het lange antwoord is: Dat is wijn, die net zo geproduceerd wordt als reguliere wijn, zij het dat de alcohol eruit gehaald is. Het hele proces van wijn maken vindt ongewijzigd plaats, inclusief het vergistingsproces. Suikers worden omgezet in alcohol. Zo ontstaat de specifieke wijnsmaak, die past bij de specifieke druif en de betreffende wijnmaker. Het enige wat vervolgens anders is, is dat de alcohol weer uit de wijn verwijderd wordt.
Overigens mag een wijn “alcoholvrij” heten als er minder dan 0,5% alcohol in zit. Als het etiket vermeldt 0%, dan is er echte geen druppeltje alcohol te bekennen in de wijn. Nu zou u zich kunnen afvragen waarom die alcohol er überhaupt in moet, als hij er toch weer uitgehaald wordt. Dat heeft te maken met de smaak. Zonder het vergistingsproces zou de wijn niet naar wijn smaken en gewoon druivensap blijven. Ook lekker, maar geen wijn.

Hoe wordt de alcohol uit de wijn gehaald? Vacuümdestillatie

Misschien vraagt u zich af: Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt? Vroeger verwijderde men alcohol uit wijn door de wijn te verhitten. Groot nadeel hiervan was dat ook de geur en smaakstoffen uit de wijn verdwenen. Er bleef eigenlijk niets van het karakter en de smaak van de oorspronkelijke wijn over. Dit heeft alcoholvrije wijn zijn slechte naam bezorgd en is de reden dat veel mensen zich niet wagen aan deze wijn. Tegenwoordig wordt echter gebruik gemaakt van vacuümdestillatie. Deze techniek is duurder maar maakt het mogelijk om de aroma s te behouden. Door middel van vacuüm trekking verdwijnt de alcohol uit de wijn bij een veel lagere temperatuur. Eventuele vluchtige aroma’s die toch verloren dreigen te gaan we worden opgevangen en weer aan de wijn toegevoegd. Dankzij dit technologisch hoogwaardige proces, dat in de afgelopen eeuw steeds verder verfijnd is, ontstaat een alcoholvrije wijn met smaak en karakter.

Alcoholvrije wijn in opkomst | BergoVino

Hoe smaakt wijn zonder alcohol?

Het antwoord op die vraag is simpel: Wijn zonder alcohol smaakt grotendeels gewoon naar wijn. Maar… niets is zo persoonlijk als smaak. En dat geldt eens te meer voor wijnen, mét of zonder alcohol. We zijn immers allemaal anders en onze voorkeuren verschillen. Om uit te vinden hoe wijnen zonder alcohol, ook wel NOLO wijnen genoemd, smaken, moet u ze dus gewoon proeven. En probeer er vooral een paar. Want, net als met andere dingen, moet je soms even zoeken naar wat u het beste bevalt. Of u nu een voorkeur hebt voor rode wijn, witte wijn of liever gaat voor rosé of voor een feestelijke mousserende wijn… Er zijn altijd alcoholvrije varianten, zowel droog al wat voller van smaak en zelfs in zoet. Net als bij wijn met alcohol zult u uw voorkeur hebben voor de ene of de andere wijncreatie. Maar het is zeker dat er NOLO wijnen zijn die u zullen bevallen. Gewoon uitproberen is dus het devies en niet meteen na één keer opgeven.

Waar komt de alcoholvrije wijn vandaan?

Wijnboeren en wijnproducenten uit alle windstreken en alle werelddelen maak het tegenwoordig NOLO wijnen. Maar er zijn ook gespecialiseerde wijnhuizen en merken die zich toeleggen op de productie van lekkere alcoholvrije wijnen. NOA is één van de merken en zij timmeren goed aan de weg. Zij hebben goed begrepen dat dit echt een blijvende beweging is, en dat wijnliefhebbers steeds vaker vragen naar goede wijnen zonder alcohol. Er zit toekomst in wijn zonder alcohol en dat begint overal door te dringen!

Soorten alcoholvrije wijn: inmiddels is er voor elk wat wils

Liefhebbers van rode wijnen, zoals Merlot en witte wijnen, zoals een heerlijke Riesling, komen goed aan hun trekken. Maar er is ook volop rosé wijn en er zijn natuurlijk ook bubbels zonder alcohol. Naarmate de vraag groter wordt, komen er steeds meer alcohol loze wijnen van goede kwaliteit op de markt. Natuurlijk is het aanbod in aantallen niet te vergelijken met de alcoholhoudende wijnen, maar tegenwoordig is er toch voor elk wat wils en dat is wél zo inclusief. Want hoe feestelijk is het, als iedereen kan toosten met een glas mousserende wijn? Ook wie uit religieuze, gezondsheids-, of welke overwegingen dan ook, geen alcohol drinkt, kan genieten van de smaak van een goede wijn en feestelijk het glas heffen. 

Alcoholvrije wijn in opkomst | BergoVino

Alcoholvrije wijn en dieet

Voor wie een paar kilootjes moet afvallen zijn alcoholvrije wijnen ook goed nieuws. Ze bevatten namelijk veel minder calorieën dan wijnen met alcohol. Vooral merken als Noa doen het goed wat dit betreft. Er zijn al wijnen met maar 16 kcal per 100 ml (dat is de hoeveelheid van een klein glas). Vergelijk dat eens met de 80-100 kcal van een glas reguliere wijn! Zo kunt u op eenvoudige wijze kilo’s afvallen, door je wijntjes te vervangen door wijn zonder alcohol. Een ander groot voordeel is, dat je niet zo snel in de verleiding komt om je te buiten te gaan aan snacks en zoetigheid. Onder invloed van alcohol gaat je wilskracht omlaag en geef je gemakkelijker toe aan verleidingen. Ook dat is dus een goede reden om voor de 0% te gaan als je wilt afvallen.
Tot slot: Haal eens wat alcoholvrije wijnen in huis en probeer het zelf. Let op: U kunt ze niet zolang bewaren als wijnen mét alcohol. Geniet er dus meteen van en ontdek uw favoriet. Nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje bij onze alcoholvrije wijnen en maak uw keuze!

 

De lekkerste alcoholvrije wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25