Alle basis informatie over de Riesling druif

Dit is wat u over de Riesling druif moet weten

Riesling is een witte druivenras. Van het ras worden zowel droge als zoete wijnen gemaakt. De druif staat bekend als een van de beste in zijn soort. Populaire herkomst gebieden voor Riesling wijnen zijn Duitsland en Oostenrijk en de Elzas in Frankrijk. Vele wijnkenners nemen bij het proeven van een Riesling wijn enkel superlatieven in de mond. Toch lijkt het alsof een Riesling wijn de smaakpapillen van veel wijndrinkers (nog) niet kan bekoren. Mogelijk dat dit ligt aan de populariteit van Chardonnay en de voorkeur voor houtgelagerde wijnen hieraan ten grondslag.

De Riesling druif is pas laat rijp, de druif wordt dan ook pas eind september of begin oktober geplukt. De druif heeft een goudgele kleur met wat kleine spikkeltjes op de schil. Riesling is geschikt voor de productie van zoete tot droge en elegante wijnen. Haar bekendheid is echter te danken aan de zoetere wijnen die deze druivenras kan brengen. De Rieslingdruif kent van grote klasse die vaak lang houdbaar zijn. De wijngaarden hoge kwaliteitstaan vaak tegen steile hellingen aangeplant.
Bergovino.nl | Riesling wijn

Waar komt de Riesling druif vandaan?

In Duitsland zijn de voornaamste streken waar de druif wordt gekweekt de Moezel, Pfalz, Rheingau, Rheinhesen en Mosel-Saar-Ruwer, Baden, Württemberg en Nahe. In totaal gaat het om ruim 21.000 hectare. Dat is 20% van de totale Duitse wijnaanplant. Hiermee is deze druif de meeste geteelde Duitse druif. De beste Duitse wijnen danken hun elegantie, balans en verfijndheid aan de Riesling druif.

Franse wijnen van Riesling druif komen voornamelijk uit de Elzas. Verder wordt de Riesling druif ook in Luxemburg, Noord-Italië, Moravië (Tsjechië), Kroatië en Roemenië geteeld. Buiten Europa wordt de druif in Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, de VS (Verenigde Staten), Californië, verbouwd. In tegenstelling tot Duitsland, wordt de Riesling druif vaak ondergeschikt aan andere druivensoort en wordt er maar op beperkte schaal wijn van gemaakt. Echter worden er in deze landen ook heerlijke wijnen van de druif gemaakt. 

De wijngaard van de Riesling druif

Om goed te kunnen gedijen, heeft de Riesling druif kalk-, klei en leisteenrijke bodems nodig die bij voorkeur goed gedraineerd zijn. Toch stelt deze druif hogere eisen aan de ligging van de wijngaard en gedijt het beste op hellingen die gunstig zijn gelegen. Optimaal zijn steile, stenige hellingen die langs rivierdalen liggen, zodat de warmte goed kan worden opgeslagen. Vandaar dat de Riesling druif is voorbestemd voor noordelijk gelegen wijngaarden, waar de rijping in de late herfstzon kan worden voltooid. Naar Duitse begrippen rijpt de Riesling druif namelijk vrij laat. Door de stevige schil kan het echter geen kwaad dat de druiven langer aan de wijnrank blijven zitten. Het is zelfs noodzakelijk om de geur, smaak en het suikergehalte optimaal tot ontwikkeling te laten komen. De ideale omstandigheden hiervoor bevinden zich vooral in Duitsland en Oostenrijk. Sterker nog, deze druif is de enige soort die in het koele, unieke klimaat van de noordelijke Rijnstreek en de Moezel gedijt. 
Bergovino.nl | Mosel riesling wijngaard

Druivensoorten die uit de Riesling druif zijn ontstaan

Oorspronkelijk zou de Riesling druif een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een Traminer variant.
Uit de Riesling druif is door kruising van een aantal druivensoorten de witte Johanniter druif ontstaan. Deze druif is inmiddels veel in Nederland en Duitsland aangeplant. tevens is de Riesling druif is ook moeder van de Oostenrijkse Scheurebe druif en de Welschrieling druif.

Hoe smaakt een Riesling?

Riesling wijnen staan ook bekend om hun geur van petroleum (gout de pétrol). Een van de kenmerken van een Riesling wijn is dat ze meestal een hoge zuurgraad hebben, fris en kruidig zijn en goed in balans zijn. De smaakbeleving kan zeer uiteenlopend zijn, varieërend van zeer zoet tot fruitig, fris en elegant. Een Riesling wijn is een echte kameleon. De smaak wordt bepaald door de bodem en de omstandigheden waarin de druif groeit. Een rokerig accent duidt op een leistenen bodem. Andere bodemsoorten leveren smaken als kruidig, bloemig, teer of mineraal op. Verder is de vinificatiemethode van het betreffende wijnhuis van invloed op de smaak. Smaakt van Riesling wijn staat veelal bekend als (ligt) zoet en frisse zuren. Echter kan een Riesling wijn kan ook heerlijk fris en droog zijn. Mooie voorbeeld van een zoete Riesling is Franse Riesling uit de Elzas. benieuwd naar een fruitige en frisse variant kees dan voor een Oostenrijkse Riesling.
Jonge Riesling wijnen hebben vaak een lekkere rinsheid en bezitten aroma´s van vruchten zoals appel, citrusfruit, ananas, pompelmoes, passievrucht of limoen. Bloemige geuren als brem, acacia, linde, kamperfoelie en viooltjes kunnen worden waargenomen, evenals die van vers hooi, muskaat, munt en citronella.

Rijpere Riesling wijnen geuren uitbundig, wat olieachtig en kruidig. Aroma´s van overrijpe ananas, abrikoos en gele, rijpe appels voeren de boventoon.  
Bergovino.nl | Hoe smaakt een Riesling wijn

Synoniemen van de Riesling druif 

De Rieslingdruif kent tientalle synoniemen. Hieronder geven we een aantal benamingen voor Riesling wijn zijn:

  • Riesling Renano (Italië)
  • Rhein Riesling (Oostenrijk)
  • Kleinriesler
  • White Riesling (Canada en Californië)
  • Johannisberger Riesling
  • Rhine Riesling (Australië)
  • Kleinriesling
  • Klingelberger
  • Krauses
  • Krausses Roessling
  • Lipka
  • Moselriesling
  • Niederlaender
  • Oberkircher
  • Oberlaender

Hoelang kun je een Riesling bewaren?

Een Riesling wijn van goede kwaliteit is, in tegenstelling tot vele andere witte wijnsoorten, erg lang houdbaar, tot wel dertig jaar en soms nog wel langer. Er wordt af en toen wel eens een Riesling wijn van 100 jaar oud ontdekt die nog steeds uitstekend smaakt Doorgaans geldt dat voor droge Duitse Riesling met het predikaat Grosses Gewächs. Ook een Oostenrijkse Riesling of Franse Riesling uit de Elzas kunnen prima lang worden bewaard. Al met al dus een prima witte bewaarwijn. Niet elke Riesling heeft een bewaar potentieel. Bent u opzoek naar een Riesling wijn die u voor langere tijd wilt weg leggen vraag dan altijd even om advies van een expert of kenner.

Wat eten we bij een Riesling wijn?

Het is een bekende uitspraak: ‘What grows together, goes together’, en in veel gevallen klopt dat. Maar een Riesling wijn laat zich uitstekend met tal van gerechten combineren.

Zoetige en gegrilde groenten gaan perfect met een Riesling wijn samen. Denk aan groente als wortelen, rode uien, aubergine, paprika of flespompoen.
Gerechten die intens zijn gekruid, passen heel goed bij een Riesling wijn. Denk aan kruiden als basilicum, gember, koriander, cayennepeper, kaneel, madras of sesam.
Riesling wijn en wereldkeukens zoals de Aziatische, Duitse, Marrokaanse en Oostenrijkse zijn eveneens goede vrienden. Een zoete Riesling wijn combineert fantastisch met pittige gerechten. Dat komt omdat de zoete ondertoon ervoor zorgt dat pittig eten daardoor als minder scherp wordt ervaren.
Een klassieker is de combinatie van eend en een zoete Riesling. Maar ook kip, krab, garnaal of varkensvlees in een pittige marinade van Thaise of Indaise Curry zijn heerlijke combinaties. Serveer bij pittige gerechten een Riesling wijn ijskoud. Hierdoor ontstaat een nog lekkerdere combinatie.

Een droge Riesling wijn combineert perfect met lichtere, slechts mild gekruide vlees- en vissoorten zoals kip of witvis, forel, ansjovis, sardines of krab. Ook lekker in combinatie met olijven en gedroogde ham. Daarnaast is een Riesling een goede begeleider van aspergegerechten
.BergoVino.nl | Wat eet je bij een Riesling wijn

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door Riesling wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak en budget hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

Witte wijn van Riesling bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino besteld u uw Riesling wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnenrode wijnenrosé wijnenmousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische)biologische en duurzame wijnenAl onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd 


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25