Duitse zoete witte wijn

Duitsland en haar zoete witte wijnen 

Duitsland is een land met een rijke wijnhistorie. In Duitsland worden dan ook kwaliteits wijnen geproduceerd en kent het land een diversiteit aan zoete en droge witte wijnen, licht zoete en droge rode wijnenmousserende wijnen (Sekt) en dessert wijnen. Deze blog vertellen wijn u meer over de Duitse zoete witte wijn. De eerste met wijnranken beklede hellingen werden door de Romeinen langs de Moezel en de zijrivieren de Saar en Ruwer aangelegd. Ook de oorspronkelijke Duitse druivensoort - de witte Elbling - werd door de Romeinen aangeplant. Ooit was dit druivenras het meest aangeplante soort in Duitsland maar werd later steeds meer verdrongen door de druivensoorten Riesling en Silvaner.  

Het wijnklimaat van Duitsland en haar wijn productie 

Het relatief milde klimaat en de aanwezige diepe rivierdalen maken Duitsland tot een goed wijnbouwland. Typerend voor de Duitse wijnbouw is de ligging van de wijngaarden op de steile rivierhellingen. De druiven krijgen zo meer zonnewarmte omdat het water het zonlicht reflecteert. In de herfst draagt de mist van de rivier bij aan de vorming van edelrot (Edelfäule). In Duitsland noemt men wijn van de met deze schimmel aangetaste druiven Trockenbeerenauslese. Vrij vertaald betekent dit 'een selectie van ingedroogde druiven'.
Duitse zoete witte wijn

De vruchtbare en mineraalrijke bodem van de Duitse wijngebieden

Bij de Duitse wijnbouw speelt ook de bodemsamenstelling een belangrijke rol. Op de vlakke delen van het land is de grond zeer vruchtbaar, in tegenstelling tot de steile hellingen waar de bodem uit leisteen (Schiefer) bestaat. Dankzij deze variatie in bodemgesteldheid kunnen in Duitsland veel druivensoorten worden verbouwd. Met name de Riesling, de nationale druif van Duitsland, is op de steile hellingen in zijn element. De druivenstokken moeten diep wortelen en nemen daardoor allerlei sporenelementen op. Op de rivierhellingen groeien dan ook de heerlijkste druiven die verantwoordelijk zijn voor fraaie Duitse witte wijnen. De zoete witte wijnen afkomstig van de wijngaarden op de hellingen liggen in een wat hogere prijssegment omdat de wijnbouw arbeidsintensief en het onderhoud kostbaar is.

Duitse wijnbouwgebieden

Het wijnland Duitsland loopt van de Elbe tot het Bodenmeer en kent dertien verschillende wijnbouwgebieden (Anbaugebiete) waar Duitse wijnen worden geproduceerd. Voor het merendeel is dit witte wijn. Sterker nog, in sommige regio’s zoals Moezel, Saar en Ruwer worden bijna alleen maar witte wijnen geproduceerd. In de meer noordelijke wijngebieden staat de druivensoort Riesling vaak op de voorgrond. De blauwe druivenrassen komen vooral voor in de zuidelijker gelegen wijnstreken zoals Württemberg en Baden. Denk aan de rode klassieker Spätburgunder. Een andere klassieker onder de Duitse rode wijnen is de Dornfelder.

Duitse druivensoorten voor zoete witte wijn

De Duitse wijnbouwers zijn de inheemse druivenrassen blijven verbouwen maar ook gekruiste. Van de kruisingen is de Müller-Thurgau de belangrijkste. Het is een populaire druif voor zoete witte wijn en stelt weinig eisen aan bodem en klimaat. De Silvaner druif is aan een opkomst bezig. De wijn van deze druivensoort geeft een zachte, frisse wat neutrale witte wijn. De Silvaners uit de wijnstreek Franken staan hoog aangeschreven maar ook uit de wijnstreken Rheinhessen en de Pfalz komen enkele fraaie Silvaners. De Elbling, een van de oudste Duitse druivenrassen, is eigenlijk alleen nog te vinden in de Obermosel, een wijnstreek gelegen ten zuiden van Trier.
Duitse zoete witte wijn

Duitse zoete witte wijnen

Een mousserende Riesling

Haar beroemdheid heeft de Rieslingdruif te danken aan de zoete geurig en volle wijn die deze druif voortbrengt. Een heerlijke mousserende witte wijn uit de Moezelstreek is de Sekt Cuvée "Black" Halbtrocken, gemaakt van de Rieslingdruif. De wijn heeft een licht zoete smaak en wordt veelal gedronken als aperitief maar is ook prima te combineren met zoetige taarten.

Een verfrissende zoete witte wijn

Ook afkomstig uit de Moezelwijnstreek is de Berg und Wald. Dit is een zachte zoete witte wijn gemaakt van de druivensoorten Riesling en Müller-Thurgau. De Müller Thurgau maakt deze wijn toegankelijk met zijn bloemige aroma en smaak terwijl de Riesling voor verfrissing zorgt. Het is een goede wijn bij kleine hapjes.

Küfertrunk; voor de liefhebber van lichtzoete witte wijn

De Küfertrunk is een lichtzoete wijn gemaakt van de druivenrassen Müller Thurgau en Elbling. Deze druif geeft frisse witte wijnen met fijne zuren. Ze bevatten weinig alcohol en zijn vrij licht. Deze druif is ook geschikt om mousserende wijnen van te maken. De combinatie van Müller Thurgau en Elbling maakt deze wijn aantrekkelijk voor de liefhebber van lichtzoete wijnen. Küfertrunk is een wijn om zo te drinken of bij borrelhapjes, gevogelte en salades.

Hoe wordt zoete witte wijn gemaakt?

Voor het maken van witte zoete wijn worden vaak druiven met veel suiker gebruikt. De suiker in rijpe druiven wordt door gisting omgezet in alcohol. Voor het krijgen van een droge witte wijn worden bijna alle suikers omgezet. Wanneer je echter de gisting stopt, blijft er suiker over met als resultaat dat de wijn zoeter wordt.

Kwaliteitsgroepen in Duitse wijnen

Er zijn drie kwaliteitsgroepen in Duitse wijnen. Ten eerste de Tafelwijn, een lichte en frisse wijn voor alledag. Het overgrote deel van de Duitse wijnen heeft echter het etiket Kwaliteitswijn of Kwaliteitswijn met predikaat. Bij Kwaliteitswijn staat op het etiket Qualitatswein of Qualitatswein bestimmter Anbaugebiet. Bij Kwaliteitswijn met predikaat is elke fles voorzien van een Amtliches Prüfungsnummer. Kwaliteitswijn met predikaat is de hoogste categorie en ondergaat een officiële keuring. Deze wijnen zijn onderverdeeld in diverse predikaten die oplopend het suikergehalte van de druif aangeven.

Kabinett
Kabinettwijn is meestal halfzoete wijn tot zoete wijn Voor halfzoete wijn wordt het woord halbtrocken gebruikt. Soms wordt ook feinherb gebruikt om aan te geven dat de wijn halfzoet is.

Spätlese
Spätlese betekent late oogst en is vaak een zoete wijn maar kan tegenwoordig ook een droge wijn zijn. Is dat het geval dan staat op het etiket trocken of halbtrocken. Staat dat er niet op, dan is de wijn zoet.

Auslese
De druiven worden met de hand geplukt en uitgezocht (auslesen betekent uitzoeken). De slechte druiven worden van de tros verwijderd. Een Auslese kan zoet maar ook droog zijn. In dat geval staat er op het etiket Trocken.

Beerenauslese
Bij Auslese worden de onrijpe druiven uit de tros gehaald, maar voor de Beerenauslese zijn het juist de overrijpe druiven. Veelal zijn deze druiven aangetast door edelrot.

Trockenbeerenauslese
Deze wijn wordt gemaakt van overrijpe druiven die lijken op rozijnen en zijn aangetast door edelrot. Ze worden vaak druif voor druif uitgezocht. Sommige van deze wijnen behoren tot de duurste ter wereld.

Eiswein
IJswijn is een zoete geurige wijn die vaak als dessertwijn wordt gedronken en gemaakt wordt van bevroren druiven. De druiven worden ’s nachts geplukt en bevroren geperst. Het water blijft achter in de pers wat resteert in een concentratie van aroma's en suikers. In Duitsland is de Rieslingdruif voor ijswijn favoriet.

Uw ideale Duitse zoete witte wijn

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door Duitse witte zoete wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak en budget hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

Duitse zoete witte wijn

Duitse witte zoete wijn bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino besteld u uw Duitse witte zoete wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnenrode wijnenrosé wijnenmousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische)biologische en duurzame wijnenAl onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd 


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Uitverkocht
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Uitverkocht
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Uitverkocht
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25