Alles wat u moet weten over Dornfelder

Dornfelder de druif voor smakelijke Duitse rode wijn

Bent u een liefhebber van Duitse rode wijnen, dan is de kans groot dat u ooit een wijn heeft gedronken waar de prachtige Dornfelder druif in is verwerkt. Het is een echte klassieker die smaak en karakter geeft aan vele Duitse wijnen. Juist het gebruik van de druif in dergelijke wijnen zorgt voor een grote populariteit in Duitsland, terwijl de druif internationaal gezien minder bekend is. Dat laatste heeft vooral te maken met de geschiedenis van de druif.

BergoVino | rode wijn Dornfelder

Geschiedenis van Dornfelder druif

De Dornfelder is een vroeg rijpende druif en is gekweekt door Augustus Herold in 1955 als een nieuw druivenras. Hij was destijds verbonden aan het Staatliche Lehr- und Versuchsanstalt für Wein- und Obstbau in Weinsberg. Door het kruisen van verschillende druivensoorten zoals de Helfensteiner druif en de Heroldrebe druif ontstaat uiteindelijk de druif die nu bekend staat als de Dornfelder. Overigens zijn beiden druivensoorten ook door hem gekweekt. Opvallend genoeg is de druif dus niet vernoemd naar Augustus Herold, die bestond immers al, maar naar de oprichter van de wijnbouwschool, Immanuel Dornfeld

Erkenning van de druivenras Dornfelder

Alhoewel de Dornfelder druif snel werd gebruikt voor de productie van rode wijn, zou het nog een tijd duren voordat het Duitse Federale Bureau voor plantenrassen het kwekersrecht en de daarbij behorende goedkeuring zou verlenen. Dit gebeurde in 1979 en 1980. De druif wordt momenteel voornamelijk in Duitsland en Zwitserland gekweekt. In het laatst genoemde land is dat met slechts 21 hectare beperkt te noemen. De variëteit werd voor de wijnproductie geselecteerd op basis van de intense kleur en werd oorspronkelijk gebruikt om lichte wijnen meer kleur te geven.

BergoVino | Mosel (moesel) wijngaarden

Waardering en reputatie van Dornfelder

De Dornfelder werd in de loop van de tijd steeds meer gewaardeerd en de wijnen van deze druif worden tegenwoordig vaak als harmonieus omschreven. Deze ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de aloude reputatie van de druif sterk is verbeterd. Het is niet langer de druif voor een eenvoudige rode wijn, maar oogst juist meer lof getuige de diverse onderscheidingen bij onder andere wijnproeverijen van de Duitse Landbouwvereniging (DLG). De toegenomen populariteit van de Dornfelder druif heeft ook geleid tot de ontwikkeling van andere druivenrassen waaronder Cabernet Dorio, Cabernet Dorsa, Monarch en Acolon.

De ontwikkeling en de populariteit van het ras Dornfelder

De opmars van het druivenras begon pas echt vorm te krijgen vanaf de jaren 70. Destijds was 100 hectare beplant met de Dornfelder en vandaag neemt de druif zo’n 13% van de beplanting op de Duitse wijngaarden voor haar rekening. De populariteit van het ras wordt nog duidelijker als u beseft dat enkel de Spätburgunder druif nog vaker wordt aangeplant. De Dornfelder wordt overigens niet overal in Duitsland aangetroffen, het ras is met name in trek bij de wijnboeren in de Mosel (Moezel), Pfalz en Rheinhessen. Het gaat dan om ruim 3000 hectare. Populaire gebieden voor de druif zijn Pfalz en aan de Nahe, Rheinhessen en Württemberg. Het is in die gebieden dus duidelijk een echte klassieker.

BergoVino | Mosel (Moesel) wijngaarden, Dorndelder

Teelt van Dornfelder voor rode wijn

Een goede verklaring voor de populariteit van het ras is dat de Dornfelder, behalve een robuuste druif, ook eenvoudig te telen is. Het is zogezegd geen gevoelige druif. Dat betekent ook dat de druif graag blijft groeien zodat het noodzakelijk is om de groei in te dammen. Doet men dat niet, dan zal de opbrengst alleen maar groter worden waarbij de kwaliteit van de druif afneemt. Veel wijnboeren zullen dus in het begin van de rijpingsperiode ervoor kiezen om de trossen te verwijderen, zodat de concentratie van de druiven toeneemt. Kenmerkend is daarnaast de minder compacte vorm van de trossen, zodat de kans op rotting minimaal is. Het feit dat de Dornfelder een vrij makkelijke druif is, betekent niet dat het ras overal goed gedijt. Het ras stelt juist hoge eisen aan de bodem. Een zandrijke en rotsachtige bodem moet worden vermeden, net als gebieden waar het kan vriezen.

de vinificatie en smaak van Dornfelder

De Dornfelder is van oudsher een druif die voornamelijk wordt gebruikt bij de productie van Duitse rode wijn. In een enkel geval wordt het ras ook in andere wijnen gebruikt, bijvoorbeeld in halfdroge en halfzoete variaties. In feite zijn er twee verschillende stijlen te onderscheiden. Aan de ene kant kan de druif goed verwerkt worden tot een bijzonder aangename jonge wijn met intense fruitige aroma’s. U proeft dan duidelijk tonen van kersen, bramen en vlierbessen. Dergelijke wijnen komen dan als primeur op de markt. Aan de andere kant leent de Dornfelder zich ook goed voor een langer rijpingsproces. Hierdoor worden de tannines en de structuur van een wijn beter benadrukt en krijgt de wijn meer karakter. Dergelijke wijnen zijn vaak steviger en laten zich veelal omschrijven als soepel en harmonieus.

BergoVino | rode wijn, wijn aroma's, Dornfelder

Mousserende en roséwijn van Dornfelder

Net als andere druivenrassen wordt ook de Dornfelder de laatste jaren vaker wit geperst om vervolgens als stille wijn te worden verwerkt tot een mousserende wijn. Alhoewel het nog steeds een zeldzaamheid is, leent de druif zich ook goed voor een korte maceratie op de schil waardoor een prachtige en evenwichtige roséwijn ontstaat.

Dornfelder als begeleider van uw maaltijd

Wijnen met het Dornfelder ras zijn net als veel krachtige wijnen, bijzonder geschikt om in het najaar gedronken te worden. In de meeste gevallen heeft de druif dan een rijping ondergaan waardoor de kleur donkerrood is en de wijn een stevige body heeft gekregen. Doordat de wijnen vaak zeer toegankelijk zijn, zijn ze breed inzetbaar. Dit is dan ook de reden dat dergelijke wijnen niet alleen bij de maaltijd worden geserveerd, maar dankzij het fruitige karakter ook als aperitief. Een belangrijk voordeel van de Dornfelder zijn de aanwezige tannines. Deze zijn zelden overheersend waardoor de wijn bijzonder geschikt is als begeleider van wildgerechten. Ook pittige vleesgerechten vormen een prima combinatie.

BergoVino | Rode wijn Dornfelder

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door Dornfelder wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak en budget hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

Duitse rode wijn van Dornfelder bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino besteld u uw Dornfelder wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnenrode wijnenrosé wijnenmousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische)biologische en duurzame wijnenAl onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd 


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25