Alles wat u moet weten over Ruby Port

Ruby Port: Een Hemels Genot voor Wijnliefhebbers


Ruby Port is een heerlijke en kenmerkende wijn die zijn oorsprong vindt in de prachtige Douro-vallei in Portugal. Met zijn diepe robijnrode kleur, rijke smaak en unieke eigenschappen, is Ruby Port een populaire keuze onder wijnliefhebbers over de hele wereld. In dit artikel nemen we je mee op een smaakvolle reis door de geschiedenis, het productieproces en de kenmerken van Ruby Port.

De Geschiedenis van Ruby Port

Ruby Port heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw, toen de Engelsen handelsbetrekkingen begonnen op te bouwen met Portugal. Vanwege politieke onrust in Frankrijk was er een grote vraag naar Franse wijn in Engeland. Portugal, dat reeds een lange traditie had in wijnproductie, werd een aantrekkelijke alternatieve bron van wijn voor de Engelsen.

Tijdens het transport van de wijn ontdekten de Engelsen dat het toevoegen van brandewijn de wijn beter conserveerde en de smaak verbeterde. Dit proces, dat bekend werd als 'fortificatie', was de basis voor de ontwikkeling van Portwijn, waaronder Ruby Port.

Ruby Port | BergoVino

Het Productieproces van Ruby Port

Ruby Port wordt gemaakt van een blend van verschillende druivensoorten, waaronder Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz en Tinto Cão. Deze druiven worden met de hand geplukt en vervolgens geperst om het sap te extraheren.

Na de fermentatie wordt de wijn versterkt met een neutrale brandewijn, meestal van druiven, genaamd aguardente. Deze toevoeging verhoogt het alcoholgehalte en stopt het gistingsproces, waardoor de restsuikers behouden blijven en de wijn zoet blijft.

Vervolgens wordt de wijn overgebracht naar grote houten vaten of roestvrijstalen tanks om te rijpen. Bij Ruby Port wordt de rijping opzettelijk beperkt om de fruitige en levendige smaak te behouden. De wijn wordt meestal gedurende twee tot drie jaar gerijpt voordat hij wordt gebotteld en op de markt wordt gebracht.

Kenmerken van Ruby Port

Ruby Port staat bekend om zijn levendige robijnrode kleur, die ontstaat door het beperkte contact met hout tijdens het rijpingsproces. Het heeft een volle body en een intense, fruitige smaak met tonen van kersen, bessen en pruimen. De zoetheid varieert, maar over het algemeen heeft Ruby Port een aangename zoetheid die goed in balans wordt gebracht door de natuurlijke zuurgraad.

Een van de kenmerken van Ruby Port  is dat het niet verder rijpt in de fles. In tegenstelling tot Vintage Port, dat tientallen jaren kan rijpen, behoudt Ruby Port zijn frisheid en fruitige smaak gedurende een relatief korte periode. Hierdoor is het een uitstekende keuze voor directe consumptie en hoeft het niet te worden gedecanteerd.

Vintage Port | BergoVino

Ruby Port: Een veelzijdige wijn

Ruby Port is een veelzijdige wijn die op verschillende manieren kan worden genoten. Het past uitstekend bij diverse desserts, zoals chocoladetaarten, bessencompotes en crème brûlée. De zoetheid en fruitigheid van Ruby Port  vullen perfect aan en contrasteren mooi met deze smaken.

Daarnaast kan Ruby Port  ook worden geserveerd als aperitief, bijvoorbeeld met een selectie van zachte kazen en noten. De rijke smaak en het alcoholgehalte van Ruby Port zorgen voor een aangename start van een maaltijd.

Het is ook de moeite waard om te vermelden dat Ruby Port , vanwege zijn zoetheid en fruitige karakter, goed kan worden gebruikt bij het bereiden van sauzen en marinades. Het voegt een unieke smaakdimensie toe aan vleesgerechten, zoals varkensvlees en wild.

Conclusie

Ruby Port is een heerlijke wijn met een rijke geschiedenis en kenmerkende eigenschappen. De dieprode kleur, intense smaak en zoetheid maken het een favoriet onder wijnliefhebbers over de hele wereld. Of je nu wilt genieten van een glas bij het dessert, als aperitief of in je culinaire creaties, Ruby Port  biedt een ongeëvenaarde smaakervaring. Probeer het zelf en laat je betoveren door de magie van Ruby Port

 

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) over Portwijn, maar weet u niet goed welke wijn u moet kiezen? Het team van BergoVino biedt u graag een persoonlijk wijnadvies aan. Bij iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn in ons assortiment. Ook online helpen wij graag bij het bepalen van uw keuze door middel van uw eigen smaakprofiel.

BergoVino

De lekkerste wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25