Alles wat u moet weten over Spaanse wijnen

Ontdek het wijnland Spanje en haar wijnen

Spanje is het op twee na grootste wijn producerende land op de wereld, na Frankrijk en Italië. Het land wordt gekenmerkt door een enorme verscheidenheid aan druivenrassen, wat zorgt voor een divers aanbod van zowel rode als witte wijn, maar ook de bekende dessertwijnSherry en mousserende wijn zoals Cava. Het land heeft maar liefst 1,1 miljoen hectare aan wijngaarden. Gezamenlijk produceren deze wijngaarden gemiddeld 37 miljoen hectoliter wijn.

Alles wat u moet weten over Spaanse wijnen

De Wijnbouw van Spaanse wijnen 

De meeste boeren in Spanje maken zelf geen wijn. Zij verbouwen de druiven en verkopen deze vervolgens aan wijnhuizen: bodega’s. De bekendste rode wijnen zijn afkomstig uit Rioja, Priorat en Ribera del Duero. Bekende wijnregio’s die met name witte wijn produceren zijn Rueda en Rías Baixas. Rosé wijnen worden ook in Spanje geproduceerd en worden hier rosado wijnen genoemd. Ze worden vooral geproduceerd in Navarra. Eén van de bekendste wijnen uit Spanje is ongetwijfeld Cava. Dit is een mousserende wijn die op dezelfde wijze wordt gemaakt als de bekende mousserende wijn uit Champagne. Veel Cava wordt geproduceerd in Penedès. Ten slotte komt uit Spanje ook de bekende versterkte wijn Sherry, afkomstig uit de streek Jerez.

De bekendste druivensoorten uit Spanje 

Spaanse rode wijnen worden veelal gemaakt van de de Tempranillo druif. Tempranillo is dan ook de trots van Spanje voor het maken van rode wijnen. In heel Spanje wordt de druif gebruikt, maar het meest bekend is deze dankzij Rioja. De druif is vrij neutraal, bevat weinig zuur en is fruitig en zacht van smaak. Na de Tempranillo is de meest verbouwde blauwe druivensoort in Spanje de Grenache. Deze levert zwoele, soepele, maar ook vrij alcoholrijke wijnen op. Bekende witte druivensoorten voor het maken van droge witte wijn zijn er ook. Bekendste is ongetwijfeld de Verdejo. Deze zorgt voor een frisse en zachte smaak en veelal proeft u citrus en perzik. Een andere bekende witte druif is de Airén, gekenmerkt door de smaak van citrusfruit, groene appel en bloemen.

Het totaal toegestane aantal druivenrassen in Spanje voor maken van wijn ligt net onder de tweehonderd. Er worden dan ook prachtige wijnen gemaakt van druivenrassen als Albarino, Bobal, Monastrell, Graciano, Macabeo (ook bekend als Viura), Mazuelo (ook bekend als Carinena), Mencia, Pardina, Parellada, en Xarel.lo druiven. Tevens kunt u internationale druivensoorten tegenkomen als  Sauvignon Blanc, Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot.    

Alles wat u moet weten over Spaanse wijnen

Classificering voor Spaanse wijnen

De wijnen in Spanje moeten aan strenge eisen voldoen om erkenning te krijgen. Er zijn in totaal vier kwaliteitsklassen:

Vino de Mesa (VdM): dit is tafelwijn en de druiven hebben geen specifieke herkomst.
Vino de la Tierra (VdlT): dit is streekwijn, dus hierbij wordt specifiek de streek op het etiket vermeld.
Denominación de Origen (DO): dit is kwaliteitswijn met aanduiding van herkomst. Er zijn in totaal meer dan 60 DO-gebieden in Spanje.
Denominación de Origen Calficada (DOC): dit is de hoogste klasse. De kwaliteitseisen voor deze wijnen zijn zeer hoog. Er zijn slechts twee gebieden in Spanje die aan deze eisen voldoen: Rioja en Priorat.

Naast deze kwaliteitsklassen, wordt er in Spanje ook een rijpingsaanduiding gegeven. Bij een bepaalde rijping, wordt dit op het etiket vermeld:

Crianza: rode wijn moet hiervoor minstens 2 jaar hebben gerijpt (waarvan 6 maanden op vat) en witte en rosé wijn moet minstens 1 jaar hebben gerijpt (waarvan 3 maanden op vat).
Reserva: rode wijn moet ten minste 3 jaar gerijpt hebben (waarvan 1 jaar op vat) en witte en rosé wijn moet ten minste 2 jaar gerijpt hebben (waarvan 6 maanden op vat).
Gran Reserva: rode wijn heeft minstens 5 jaar rijping nodig (waarvan 2 jaar op vat) en witte en rosé wijn heeft minstens 4 jaar rijping nodig (waarvan 6 maanden op vat).

Spaanse wijnstreken

Wijnen in Spanje komen uit diverse wijnstreken met uiteenlopende klimaten. Het noorden van het land kent een gematigd klimaat, waar het zuiden juist droog en heet is. Een aantal bekende wijnstreken zijn:

Alles wat u moet weten over Spaanse wijnen

Rioja: Dit is zonder twijfel de bekendste wijnregio, en ook de grootste wijn producerende streek van het land. Rioja staat met name bekend om de heerlijke rode wijnen die er worden geproduceerd. De rode wijn uit deze regio wordt gekenmerkt door tonen van vanille, fruit en specerijen. De belangrijkste druivenrassen zijn Tempranillo en Grenache. De streek kreeg als eerste de status DOCa in Spanje.
Rueda: In deze streek, gelegen in Castilla y León, vindt u veel Verdejo druiven. In deze regio kan het in de nacht flink afkoelen, wat ervoor zorgt dat druiven gelijkmatig kunnen rijpen. Veelal worden de druiven ook in de nacht geoogst, zodat de druiven hun fruitige aroma’s beter behouden.
Ribera del Duero: In het noorden van Spanje, vlakbij Madrid, vindt u deze streek, waar met name rode wijnen worden geproduceerd. Hier gebruikt men voor de wijnen het vaakst de Tempranillo.
Priorat: Deze wijnregio is te vinden in Catalonië en heeft net als Rioja de DOCa status verworven. Hier komen met name rode wijnen vandaan die zijn gemaakt van de Carignan en Garnacha Tinta druiven.
Rías Baixas: Deze streek, gelegen in Galicië, is met name bekend om de witte wijnen die er vandaan komen. Hier wordt met name gewerkt met de Albariño druif. Kenmerkend in de gehele wijnstreek is de manier van het opbinden van druivenranken. Dit wordt ook wel het pergola-systeem genoemd. De druiventrossen hangen hierdoor hoog boven de grond, waardoor ze minder snel last krijgen van meeldauw en rot.
La Mancha: Dit is de grootste wijnstreek van Spanje, met maar liefst 160.000 hectare. 50 procent van alle Spaanse wijn komt hiervandaan. Het grootste deel van de wijnen uit La Mancha is rood. Men maakt het meest gebruik van de Airén druif.
Somontano: Deze wijnregio is te vinden in Aragón. Somontano betekent letterlijk ‘onder de berg’, omdat de streek aan de voet van de Pyreneeën. Hier worden zowel witte wijnen als rode wijnen gemaakt. Wijnmakers in de streek experimenteren volop en creëren zo ook veel blends van druiven.
Navarra: Deze streek produceert met name rosado wijnen. Hier vindt u ongetwijfeld de beste Spaanse rosé. Het grootste aandeel wijnen in deze streek is echter nog altijd rood.
Penedès: Iets ten zuiden van Barcelona ligt deze streek waar met name mousserende wijn wordt geproduceerd: Cava. De regio is vanwege hoogteverschillen opgedeeld in drie wijnregio’s, die elk kenmerkende wijnen produceren.
Andalusië: De meest zuidelijke regio van Spanje is Andalusië. Het grootste deel van de wijnproductie in Andalusië komt uit Jerez. Bekendste wijn uit deze regio is ongetwijfeld de Sherry, een verbastering van Jerez. Alleen wijn uit deze regio mag zich officieel Sherry noemen.

Daarnaast zijn er nog andere regio’s in Spanje waar wijnen worden geproduceerd, maar welke minder bekend zijn dan bovengenoemde. Zo drinkt men in de noordelijke regio Baskenland bijvoorbeeld de Txakoli wijn. Deze druivensoort is alleen daar aangeplant. Wanneer u verder naar het zuidoosten gaat, komt u in Valencia terecht. Hier worden vooral witte wijnen geproduceerd, met name van de druif Meseguera. Ten zuiden van Valencia ligt Murcia, waar tegenwoordig veel rosados vandaan komen. Het laatste gebied op het vasteland dat niet onbenoemd mag blijven is de regio Extremadura. Hier worden vooral witte wijnen gemaakt. Daarnaast zijn er ook nog een aantal Spaanse eilanden waar heerlijke wijn te vinden is. Mallorca, onderdeel van de Balearen, staat vooral bekend als vakantiebestemming voor zonliefhebbers, maar u vindt er ook verschillende wijngaarden waar lokale druivensoorten worden verbouwd. Datzelfde geldt voor de Canarische eilanden. Wijnbouw vindt met name plaats op Tenerife.

Wijn & spijs: wat eet u bij Spaanse wijnen 

Bij een lekkere Spaanse wijn kiest u natuurlijk voor een heerlijke Spaanse maaltijd. Tapas is erg geliefd in Spanje en kan met alle wijnen worden gecombineerd. Bij chorizo kiest u voor rode wijn, terwijl bij vis vaak een witte wijn of rosado beter past. U kunt bij de Spaanse manchego kaas het best kiezen voor rode wijn van de Tempranillo en een witte wijn uit Rueda gaat weer perfect samen met de bekende patatas bravas. Ook typisch Spaans is de paella. Dit gerecht kan met alle wijnen gecombineerd worden, afhankelijk van wat u toevoegt aan de paella: een rosé uit Navarra bij de vis, een Verdejo bij kip of een rode wijn uit Ribera del Duero bij chorizo. Zo komen zowel het gerecht als de wijn het best tot hun recht. Optimaal genieten van Spaanse wijnen doet u met een optimale wijn- en spijscombinatie.

Alles wat u moet weten over Spaanse wijnen

Spaanse witte of rode wijn kopen of toch liever een Cava?

Op zoek naar een heerlijke Spaanse witte wijn of Spaanse rode wijn? Of toch meer zin in Spaanse mousserende wijn? Bij BergoVino helpen wij u graag bij het maken van de juiste keuze op uw persoonlijke smaak en voorkeuren. Ons assortiment aan Spaanse wijnen is divers en wij kennen deze wijnen als geen ander. Wij helpen u dan ook graag bij het maken van de juiste keuzes. Zo heeft u geen keuzestress en altijd een wijn die bij u past! 

Spaanse wijn online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino besteld u uw Spaanse wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnenrode wijnenrosé wijnenmousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische)biologische en duurzame wijnenAl onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd 


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25