Acht Franse kwaliteitsgebieden voor Chardonnay

Chardonnay, van aperitief tot dessert & van stil wijn tot Bubbel

Chardonnay doet het altijd goed, van aperitief tot dessert. De druif wordt gebruikt voor het maken van verschillende soorten en smaken wijn van zoet tot droog en van vol & complex tot mild fruitig en tropisch. Tevens wordt de Chardonnay druif gebruikt voor het maken van mousserende wijn en is hij één een van de drie toonaangevende druivenrassen voor het maken van de werelds bekendste bubbel ''Champagne''. De kleur van vele Chardannay wijnen is vaak briljant goudgeel. Het zoetgehalte ook wel suikergehalte genoemd varieert en is veelal afhankelijk van het klimaat en de vinificatie (bereidingswijze) van de wijn.

De wel befaamde droge witte wijn van de Chardonnay druif 

Een droge witte wijn van Chardonnay kan verschillende smaken hebben. Van strak tot boterig zacht met een uitgesproken vanille smaak. De druif zeer geschikt voor verschillende vinificatie methoden en groeit vrijwel overal waar wijn wordt geproduceerd. Het klimaat en de wijnmaker zijn van invloed op de smaak van een Chardonnay wijn. Een koel klimaat levert over het algemeen hogere zuren en aroma’s van citroen en groene appel. Komt de wijn uit een warmer klimaat dan worden de wijnen vaak minder fris zuren en komen aroma's als gele appel, mango, peer en grapefuit vaak voor. Bij een zeer warm klimaat bevatten de wijnen nog minder zuren en proeft u vaak aroma's van tropisch fruit als mango, perzik, ananas en meloen. Daarnaast speelt de wijnmaker een grote rol. Zij kunnen door verschillende vinificatie methoden de wijn anders laten smaken. Een bekende methode om een wijn anders te laten smaken is malotactische gisting. Tijdens dit proces worden appelzuren omgezet in melkzuren. Een andere belangrijke smaakbeinvloeder zijn houten vaten. De rijping van de wijn vind dan plaats in zowel grote als kleine houten vaten. Hier kan de wijnmaker verschillende keuzes maken als nieuwe of eerder gebruikte vaten, groot of klein en verschillende houtsoorten. Al deze keuzes zijn van invloed op de smaak. 

De Bourgogne en haar Chardonnay wijnen 

De Bourgogne is wereldberoemd om zijn witte wijnen van Chardonnay en rode wijnen van Pinot Noir. De uit deze regio afkomstige wijnen zijn altijd beschouwd als rolmodel voor andere wijngebieden waar wijnen van dezelfde druiven worden geproduceerd. Zowel Chardonnay als de Pinot Noir druif produceren elegante wijnen in koele klimaten zoals die van Bourgongne. Tevens is het terroir in dit gebied zeer geschikt voor deze druivenrassen en het is om deze reden dat het kwaliteitsniveau dat hier wordt bereikt vandaag de dag moeilijk is te evenaren. 

Chablis 

Droge witte Chablis wijnen worden wereldwijd erkend, het zijn grote witte Bourgondische wijnen die een wereldwijde reputatie hebben, in die mate dat bij de Angelsaksen het woord Chablis synoniem kan zijn met witte wijn. Deze wijnen hebben uitgesproken eigenschappen: een mineraal karakter dat voortkomt uit de typische kenmerken van hun bodem. Het terroir profiteert van een gematigd oceaanklimaat met continentale trends en kalksteen bodems.

Eigenschappen

Chablis wijn heeft in de regel een lichtgele kleur in zijn jeugd met groene reflecties, is helder en heeft een dikke schijf die het kenmerk is van een gedurfde, ronde wijn. De neus is zeer uitgesproken "chardonnay" en boterachtige, brioche, hazelnoot en mousseron tonen verrukken de proever. De mond is dicht, zeer rond met een zeer mooie zure ondersteuning, levendig, een teken van jeugd, dat de wijn in de loop van de tijd zal kunnen vasthouden.

De mineraliteit is zeer aanwezig in de Chablis, dit komt door het uitzonderlijke terroir waarvan de wijnstokken profiteren, de afdronk is lang. Het is een wijn die het rijpen zeer goed ondersteunt, op de generieke naam mag men van de grootste producenten minstens 5 jaar of zelfs 10 jaar verwachten. Het wordt geserveerd in een karaf bij een temperatuur van 10 °C. Het is heerlijk bij zeevruchten, oesters en slakken.

Mâcon

De Mâconnais is een van de mooiste wijngebieden in de Bourgogne waar originele witte wijnen, fruitig en rond, worden geproduceerd. De wijngaard van Mâcon ligt in het oosten van Frankrijk tussen de steden Sennecey-le-Grand in het noorden en Saint-Vérand in het zuiden. Het is de meest zuidelijke regio van Bourgondië. Het is ongeveer 35 km lang en 10 km breed. Het klimaat is een belangrijke factor omdat het de groei van de wijnstok en dus de kwaliteit van de wijn bevordert. Het aantal verschillende wijnen dat in dit appellatiegebied geproduceerd kan worden is zeer groot. 

Eigenschappen

Rode wijn van Mâcon heeft vaak een mooie donkere robijnrode kleur met paarsachtige reflecties. De neus is typisch Gamay, een druivensoort die in deze regio vaak de voorkeur heeft boven Pinot Noir, met primaire aroma's van rood fruit zoals kersen; Mâcon wordt vaak gekenmerkt door tonen van kreupelhout en steen. De smaak is charmant, de Mâcon is een eenvoudige maar heerlijke en zeer aangename wijn, de structuur is nog steeds erg aanwezig en het fruit is knapperig. Het is een perfecte wijn bij Lyon-charcuterie. Het wordt redelijk gekoeld gedronken bij een temperatuur van 14°C.

Mâcon rosé, minder gebruikelijk dan rood en zelfs minder dan wit, is eerder delicaat, smakelijk en sappig, met tonen van rood fruit, de smaak is eenvoudig en verfrissend. In de zomer is het lekker als aperitief. Het moet worden geserveerd op 10 °C.

Mâcon witte wijn is zeer kwalitatief, Chardonnay biedt in Mâconnais een andere stijl dan in de rest van Bourgondië, het is een volledig atypische wijn met zuidelijke tonen. Het is diepgeel met gouden reflecties, helder, briljant en met een dikke schijf. De neus is zeer expressief, met mooie primaire tonen van citrus, zoals mandarijn en grapefruit; de tweede neus onthult fijnere tonen van witte bloemen zoals acacia en kamperfoelie. De mond is fijn en goed gestructureerd, de substantie is dicht en geconcentreerd met een zeer fijne en verfrissende zuurgraad die klasse brengt, het aromatische kader is fijn en delicaat. Deze wijn valt goed in de smaak bij gepocheerd gevogelte of vis in saus, hij wordt geserveerd op een temperatuur van 12 tot 13°C (voor de meest noordelijke wijnen).

Uw wijnkast moet een temperatuur tussen de 12° en 14°C aangeven voor een optimale bewaring van uw wijn. Als u een wijnkelder heeft, dient de temperatuur tussen 11 °C en 14 °C te zijn. De Mâcon blanc is gemiddeld 5 tot 15 jaar houdbaar.

Corton-Charlemagne

Acht klimaten geclassificeerd als Grands Crus produceren Corton-Charlemagne. De wijnstokken van deze grand cru van Bourgondië, afkomstig uit de Côte de Beaune, groeien op een hoogte van 330 m op de top van de Montagne de Corton. Het is de hoogste van de grote Bourgondische wijnen. Deze grote heer wordt alleen in het wit geproduceerd, zowel in de gemeenten Aloxe-Corton als Pernand-Vergelesses. Verschillende klimaten gewijd aan deze appellatie, maar ze worden nooit vermeld op het etiket. Het is een zeldzame, zeer gewilde witte wijn.

Eigenschappen

Corton-Charlemagne is een wijn met gouden reflecties, ruim, met verfijnde minerale tonen, rijk aan alcohol, virulent, goudkleurig, vol sap, met de geur van kaneel, met de smaak van vuursteen.
In de neus is het boeket weelderig, alles in finesse en delicatesse, primaire bloemenaroma's, acacia, meidoorn, linde; fruitig, appel, citrus en exotisch fruit maar ook mineralen, vuursteen, vuursteen; tonen van varen, mooie tertiaire aroma's van honing en kaneel. In de mond is het een wijn met een krachtige aanzet, het evolueert geleidelijk in de mond, de substantie is dicht, geconcentreerd, de zuurgraad is zeer nobel en geeft een grote frisheid aan de zeer mooie rondheid van deze wijn.

Het duurt vijf tot vijftien jaar om zijn aromatische rijkdom van honing, geroosterde amandelen, verse walnoten en frangipane te onthullen, waarvan de zachte kant wordt versterkt met een vleugje zuurgraad. Door deze zuurgraad kan de wijn heel lang in de kelder worden bewaard. De afdronk is prachtig en lang op minerale tonen. Voor uitzonderlijke jaren kan Corton-Charlemagne meer dan 20 jaar in de kelder wachten. De eerste flessen worden geproefd na minimaal 5 jaar in de kelder. Het moet worden geserveerd op een temperatuur van 13 °C. Lekker bij fijne vis of schaaldieren, zoals tong, langoustines, kreeft en saffraanstampers.

De wijnkast moet een temperatuur tussen de 12° en 14°C aangeven voor een optimale bewaring van uw wijn. In een wijnkelder moet de temperatuur tussen 11 °C en 14 °C zijn. Corton-Charlemagne is gemiddeld 5 tot 15 jaar houdbaar.

Le Montrachet

Deze wijn is geclassificeerd als de beste droge witte wijn ter wereld! De wijnstokken strekken zich uit over meer dan 7,5 hectare in de twee gemeenten Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet. Het bestaat al sinds de middeleeuwen, het waren de cisterciënzers van de abdij van Maizières die het identificeerden en vervolgens ontwikkelden. Vergeet niet dat het beroemde domein van Romanée Conti een buitengewone Montrachet produceert die over de hele wereld gewild is bij alle liefhebbers van Bourgondische wijnen.

Eigenschappen

Le Montrachet wijn heeft een gouden kleur met smaragdgroene reflecties, het is helder met een kristallijn. Op de neus zijn de tonen van wit vruchtvlees met grote intensiteit aanwezig zoals abrikoos en peer, de tweede neus onthult met grote finesse, tonen van citrus en gedroogd fruit, met kruidige hints en voortreffelijke geuren van varen, boter en warme croissant. In de mond is de aanval krachtig, de substantie wordt geleidelijk onthuld met een indrukwekkende dichtheid, ondersteund door een zeer aanwezige edele zuurgraad, de omhulling van de wijn is ongelooflijk glad, de afdronk is erg lang op zeer edele minerale tonen. Deze wijnsoort vraagt om edele gerechten, zoals kreeft. De ideale serveertemperatuur voor Le Montrachet is 13°C.

Uw wijnkast moet een temperatuur tussen de 12° en 14°C aangeven voor een optimale bewaring van uw wijn. Als u een wijnkelder heeft, denk er dan aan dat de luchtvochtigheid tussen 75% en de temperatuur tussen 11 °C en 14 °C moet zijn. Le Montrachet is gemiddeld 5 tot 15 jaar houdbaar. De verouderingscapaciteit over uitzonderlijke jaren is echter zeer groot, gemakkelijk meer dan 40 jaar.

Bâtard-Montrachet

Bâtard-Montrachet is een droge witte wijn uit Chassagne-Montrachet. Zeer weinig landgoederen delen het kleine gebied van deze wijngaard. De gemiddelde oppervlakte van de landgoederen zou 15 are zijn. Bâtard-Montrachet wordt geproduceerd in de wijngaarden van Bourgondië, een wijngaard in het oosten van Frankrijk en meer bepaald in het wijngebied van de Côte de Beaune. Het gebied profiteert van een zeeklimaat met een semi-continentale invloed en een mergelkalkbodem.

Eigenschappen

Bâtard-Montrachet is een geweldige Chardonnay wijn die, naast zoveel andere, de reputatie van de Bourgondische wijngaard heeft gemaakt. De vinificatie is traditioneel, sommige huizen fermenteren in vaten, wat de wijn een omvang geeft, een uitzonderlijk vetgehalte en de grootte van de wijn om te bewaren. De druif Chardonnay B is de enige druif die kan worden gebruikt om Bâtard-Montrachet-wijn te maken.

Bâtard-Montrachet is een licht gouden wijn met groene reflecties, het is helder en briljant. Hij neigt naar geel goud naarmate hij ouder wordt. De neus is grandioos, typisch voor het Puligny- of Chassagne-terroir, met boterachtige tonen, overmatig brioche in zijn jeugd, geassocieerd met aroma's van citrus en gedroogd fruit. In de mond is het een krachtige, vette, pittige wijn met een indrukwekkende rijkdom. Het moet worden geserveerd op 14 °C, keldertemperatuur. Het is grandioos op de Bresse-kip met romige morieljes.

Uw wijnkast moet een temperatuur tussen de 12° en 14°C aangeven voor een optimale bewaring van uw wijn. Als u een wijnkelder heeft, moet de temperatuur tussen 11 °C en 14 °C zijn. Bâtard-Montrachet is gemiddeld 5 tot 15 jaar houdbaar.

Chevalier-Montrachet

Chevalier-Montrachet wijn heeft een toepasselijke naam omdat het echt een grote heer van Bourgondië is. Deze witte wijn wordt geproduceerd in Puligny op de beste heuvel op een hoogte van 300 m.

Eigenschappen

Het is een prachtige wijn, minder massief dan de Montrachet, maar met een gouden kleur met smaragdgroene reflecties, het is helder en briljant. De tint zal na verloop van tijd evolueren naar geel goud. In de neus wordt de Chevalier vaak gekenmerkt door aroma's van varens aan het begin van zijn leven, het boeket wordt gekenmerkt door zeer fijne maar zuivere tonen, warme croissants, boter, kruiden en honing, bloemige tonen maken deze bloemlezing compleet, met acacia en meidoorn.

In de mond is het een aanwezige, dichte wijn, het ontvouwt zich geleidelijk en met elegantie, maar niet zonder stevigheid. Het is droog en rond, met een diepe textuur. De afdronk is delicaat, zeer fijn, op geroosterde en minerale tonen. De algehele balans is weelderig, het is een wijn om te rijpen en minstens 8 jaar in de kelder moet worden bewaard voordat hij wordt ontkurkt. Anders kunnen we op uitzonderlijke jaren meer dan 20 jaar wachten. Kreeft, langoustines, Saint-Jacques, snoek zullen heel goed samengaan met deze geweldige wijn. De ideale serveertemperatuur voor Chevalier-Montrachet is 13°C.

Uw wijnkast moet een temperatuur tussen de 12° en 14°C aangeven voor een optimale bewaring van uw wijn. Als u een wijnkelder heeft, denk er dan aan dat de temperatuur tussen 11 °C en 14 °C moet zijn. Chevalier-Montrachet is gemiddeld 5 tot 15 jaar houdbaar.

Meursault

Beroemd over de hele wereld om zijn witte wijnen, brengt Meursault ons altijd in vervoering. Nooit herinnert een appellatie als deze ons eraan dat het tijd kost om een goede wijn te maken en dat wijn tijd nodig heeft om het beste uit zichzelf te halen. En dat is vaak het geval in Bourgondië. De wijngaard van Meursault ligt in het hart van de Côte de Beaune op een uitzonderlijk terroir dat varieert tussen kalksteenbodems van Cote des Blancs en mergelbodems van Coteau de Volnay.

Eigenschappen

Witte Meursault wijn heeft een bleke gouden kleur met groenachtige tinten in zijn jeugd, op sommige premier crus zal hij verschijnen in min of meer aanhoudende goudtinten. De neus is magisch, van grote finesse en complexiteit, de Chardonnay is explosief op deze appellatie: op de eerste neus aroma's van lindebloesem, gedroogde bloemen, meidoorn, varen en vlierbessen, onthult hij tonen van intense boter, citrus en honing, afhankelijk van het klimaat in de neus zal deze min of meer veranderlijk zijn.

In de mond is de witte Meursault van een indrukwekkende dichtheid, het materiaal is zeer fijn en diep met een verbazingwekkende structuur, de harmonie tussen vet en zuurgraad is perfect, de afdronk is erg lang met tonen van gedroogd fruit met een opvallende mineraliteit. De rijpingscapaciteit van premier crus kan ruim 15 jaar of zelfs meer overschrijden. Het is de ideale wijn bij kreeften, kaviaar of andere haute cuisine gerechten. Het wordt geserveerd op 13°C.

Rode Meursault wijn onthult een fruit van grote klasse en finesse, de pinot noir in de mond biedt veel elegantie. Dit is het type wijn dat goed samengaat met zoetwatervissen zoals snoekbaars.

Santenay

Santenay blanc is een droge witte wijn en wordt geproduceerd in de wijngaarden van Bourgondië in Oost-Frankrijk en meer bepaald in het wijngebied van de Côte de Beaune. De belangrijkste druivensoorten die in de samenstelling van witte Santenay-wijn worden verwerkt, zijn Chardonnay B en Pinot B. De Santenay wijnstokken groeien op hellingen tot 500 meter hoogte, bestaande uit klei-kalksteenbodems, verschillende mergel en kalksteen.

Eigenschappen

De witte Santenay wijn heeft een lichtgele kleur, soms intenser afhankelijk van het klimaat. De neus onderscheidt zich door zeer duidelijke bloemige noten, van witte bloemen, zoals acacia; de tweede neus biedt geroosterde tonen, maar ook citrus en gedroogd fruit. Op bepaalde witte Santenay premier crus zal de neus min of meer assertieve tonen trekken. In de mond is het een vrij krachtige witte wijn, de substantie is dicht, diep, viriel en gespierd, het aromatische palet is erg mooi en houdt goed vast in de afdronk. Het zal uitstekend smaken met gepocheerde zoetwatervissen. Het wordt geproefd bij een temperatuur van 13°C. De verouderingscapaciteit kan in de loop van de grote jaren meer dan 20 jaar bedragen.

De rode Santenay wijn die ook Santenay Côte kan worden genoemd heeft een dieppaarse kleur, met dieppaarse reflecties. Het boeket in de neus trekt primaire tonen van rood en zwart fruit zoals aalbes, framboos en bosbes; hij onthult kruidige aroma's met peper, bloemige noten zoals violet. In de mond onthult de wijn zich met een soepele aanzet, een rond, mals en volle middenpallet met een mooie aromatische indruk. De rijpingscapaciteit kan variëren van de ene Santenay tot de andere, van 5 jaar tot meer dan 15 jaar, of zelfs meer voor de meest succesvolle wijnen. Het kan worden gecombineerd met geroosterde eend of bourguignon van rundvlees. Het wordt geserveerd op een temperatuur van 16 °C.

Uw wijnkast moet een temperatuur tussen de 12° en 14°C aangeven voor een optimale bewaring van uw wijn. Als u een wijnkelder heeft, denk er dan aan dat de temperatuur tussen 11 °C en 14 °C moet zijn. Santenay blanc is gemiddeld 5 tot 15 jaar houdbaar.

Wat eet u bij een Chardonnay wijn? 

Chardonnay is heerlijk bij gevogelte, wit vlees, kalfsvlees. Ook de salades, kazen en kwartel passen uitstekend bij Chardonnay. De veelheid aan smaken en terroirs vormt de kracht van Chardonnay. 

Wat eet bij een mousserende wijn van Chardonnay? 

Chardonnay Champagne of Cremant vormt een perfecte combinatie vormt met vis en schaaldieren, vooral als ze zijn bereid in saus of in de vorm van een mousse, maar ook met rauwe en gekookte zeevruchten. Hij gaat ook goed samen met worstjes, noten, patés en foies, soepen, crèmes en consommés, charcuterie en gerookt vlees, tortilla's, kazen en desserts. Hoewel het niet specifiek wordt aanbevolen, is Chardonnay Champagne ook lekker met rijst, gestoofde peulvruchten, pasta, salades, lamsgebraad, ingelegde vis en vlees.

Franse Chardonnay wijn bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino besteld u uw Franse Chardonnay wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnenrode wijnenrosé wijnenmousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische)biologische en duurzame wijnenAl onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd 


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Uitverkocht
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Uitverkocht
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Uitverkocht
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25