Biodynamische wijnen

Wat zijn biodynamische wijnen?

Naast biologische wijn is er ook biodynamische wijn. Deze wijnen worden volgens strengere regels geproduceerd dan biologische wijnen en zijn over het algemeen duurzamere wijnen dan biologische wijnen. Voor iedereen die mens natuur en alles wat hier bij komt kijken hoog in het vaandel zijn deze wijnen een perfecte match. Biodynamische wijnboeren brengen natuur, wijn en duurzaamheid met elkaar in verbinding. Ze zijn dan ook volledig zelfvoorzienend en maken geen gebruik van chemische producten. Bij biodynamische landbouw gaat het om de samenhang tussen plant, natuur, dier en mens. Tevens is de kosmos en de stand van de maan een onderdeel van een gezonde groei van de wijnranken en de ontwikkeling van de druiven.

Het verschil tussen biologische wijn en biodynamische wijn 

Wat maakt een wijn biodynamisch? En wat is het verschil met biologische wijn? Allereerst wordt er, net als bij biologische wijn, bij de productie geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Er wordt enkel natuurlijke mest gebruikt. 

Het uitgangspunt van biodynamische wijn is de bodem: een gezonde bodem is essentieel voor gezonde wijnranken en een smaakvolle druif. Om de bodem gezond te houden maken sommige wijnboeren gebruik van natuurlijke kruiden die de groei bevorderen, een helende functie hebben en ongedierte tegengaan. Dit kunnen kruiden of planten zijn als bijvoorbeeld brandnetel, kamille, valeriaan en andere bekende helende kruiden en specerijen. Deze kruidenmengsels bevatten mineralen zoals kalium, ijzer, kalk, silicium en zwavel en geven de compost levenskracht en zorgen ervoor dat de bodem gezond en krachtig blijft en dit zorgt weer voor een goede ontwikkeling van de druivenrank en zijn druiven, tevens beschermd het de wijnrakken tegen ziektes en ongedierte.

Bij Biodynamische wijnbouw is niet alleen de grond van belang voor een goede teelt en zuivere wijnen, hier wordt gekeken naar het totale plaatje en het welzijn van de wereld en alles wat hier leeft, tevens wordt er rekeningen gehouden met de wisselwerking tussen grond en atmosfeer. De bioritmen hebben volgens deze filosofie hun invloed op elke vorm van het leven. En dat is waar biodynamische wijnbouw zich onderscheiden van biologische wijnboeren. 

Biodynamische wijnen | BergoVino

Biodynamische wijn en de stand van de maan

De biodynamische wijnboer gebruikt naast deze kruidenmengsels ook de stand van de maan bij het gezond en krachtig houden van zijn wijnranken: de kosmos heeft een bepaald ritme, en daar houden de biodynamici rekening mee bij het maken van de wijn en het verzorgen van de bodem en wijnranken. Zo past hij zijn snoeiwerkzaamheden aan de stand van de maan aan. Ook met zaaien en planten wordt rekening gehouden met de stand van de hemellichamen, zoals Venus en Mercurius. Dit klinkt voor veel mensen misschien wat zweverig, maar vele biodynamische wijnen worden befaamd door hun kwaliteit en het resultaat is natuurlijk een natuur zuivere wijn.  


De geschiedenis van biodynamische wijnbouw 

Biodynamische wijnen worden gemaakt volgens de filosofie van de Oostenrijker Rudolf Steiner (1861 - 1925). Hij inspireerde wijnboeren in Midden-Europa halverwege de 20ste eeuw om op een natuurlijkere wijze wijn te maken, met zo min mogelijk machines en alleen maar natuurlijke producten. Dit stond lijnrecht tegenover veel andere methodes, die steeds meer konden gaan produceren dankzij de industrialisering. Steiner is de oprichter van de biodynamische landbouw in zijn geheel en hij geloofde dat de volle maan en andere hemellichamen kosmische krachten bezitten, die de gezondheid van planten beïnvloedt en ziektes bestrijdt. Inmiddels wordt niet meer exact volgens de methode van Steiner gewerkt, maar zijn ideeën liggen wel ten grondslag aan de biodynamische landbouw.

Aan welke regels moeten biodynamische wijnen voldoen?

Als biodynamische wijnboer moet men een licentie van Demeter in het bezit hebben om de wijnen biodynamisch te mogen noemen. Om die licentie te verkrijgen moet men aan een aantal criteria te voldoen waaronder hieronder de belangrijkste:
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen.
  • Alleen biologische mest en 100% biologische veevoeding is toegestaan.
  • De biodiversiteit tussen planten, dieren, bodem en mensen wordt gestimuleerd
  • Er wordt enkel gebruikgemaakt van natuurlijke stoffen tijdens het gehele proces van wijnbouw tot het maken van de wijn.
Hoewel een biodynamische boer dus geen chemische en onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt, ontkomen ze er bij ziektes zoals meeldauw niet aan om toch koper en zwavel te gebruiken bij de bestrijding.


Hoe herkent u biodynamische wijnen?

U kunt biodynamische wijnen herkennen aan het oranje Demeter-keurmerk. Normaliter heeft een biodynamische wijn ook altijd het EKO-keurmerk, omdat ze ook altijd biologisch zijn. Ze voldoen aan alle eisen waar een biologische wijn aan voldoet, maar gaan nog net een stapje verder.

Biodynamische wijnen | BergoVino

 

De kwaliteit van biodynamische wijnen

De belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe is de kwaliteit van de biodynamische wijnen? Wij hebben het antwoord: de wijnliefhebber kan zijn hart ophalen met biodynamische wijnen. Over het algemeen hebben de druiven die biodynamisch groeien een sterke concentratie aan mineralen en aroma's, wat zorgt voor een mooie zuivere wijn met karakter. U proeft vaak veel aardse tonen, wijnkenners zullen factoren als klimaat, de bodemsamenstelling, druivenras en het land van herkomst kunnen raden. Dit vaak ook omdat er minder factoren zijn die smaak kunnen beïnvloeden. Bovendien zijn er meerdere smaaktesten die laten zien dat biodynamische wijnen zeer goed uit de bus komen. Zelfs enkele van de duurste wijnen ter wereld zijn biodynamisch. Een biodynamische wijn is dus zeker aan te raden om eens te proberen. Bovendien kunt u van deze wijn zonder schuldgevoel genieten: duurzaam met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Welke wijnen zijn biodynamisch?

Elke wijn kan biodynamisch zijn: witte wijn, rode wijn, rosé wijn en mousserende wijn. Iedere biodynamische wijnboer kiest zelf wat voor soort wijn hij maakt en welke druiven hij daarbij gebruikt. Het zit hem dan ook niet in de wijnsoort of druivensoort, maar in de manier waarop de wijn gemaakt wordt. Over het algemeen zien we biodynamische wijnen uit alle wijnlanden komen. 

Het verschil met andere duurzame wijnen

Bij Duurzame wijnen wordt er ook gekeken naar mens, verpakkingen, transport en verspilling. Zo wordt er bij duurzame wijn rekening gehouden met salarissen, arbeidsvoorwaarden, recycling, CO2 uitstoot, water verspilling en uit putting van de bodem. Tijdens het gehele proces van wijn maken  en transport wordt er rekening gehouden met deze factoren.

Wat is vegan of veganistische wijn?

Vegan wijnen passen ook mooi in dit rijtje, al draait het er hierbij vooral om dat de wijn gemaakt is zonder gebruik van dierlijke bijproducten. Er wordt dus geen dierlijke bemesting gebruikt en ook worden er geen dierlijke producten gebruikt voor het filteren van de wijn. 

Persoonlijk wijnadvies 

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door biodynamische wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak en budget hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

Biodynamische wijnen | BergoVino

Biodynamische wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino besteld u uw biodynamische wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnenrode wijnenrosé wijnenmousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische)biologische en duurzame wijnenAl onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd 

 


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25