Champagne bewaren

Het belang van de juiste opslag voor Champagne

Champagne, de sprankelende elixer van vreugde, is een van 's werelds meest gewaardeerde dranken. Als wijnliefhebber weet u dat de juiste opslag van champagne essentieel is om de smaak en kwaliteit te behouden. In dit artikel ontdek je de geheimen van het bewaren van champagne en hoe u ervoor kunt zorgen dat elke fles die u opent een feestelijke ervaring wordt.

De ideale bewaaromstandigheden voor Champagne

Om champagne op zijn best te houden, moet u ervoor zorgen dat het onder de juiste omstandigheden wordt bewaard. Hier zijn de belangrijkste factoren:

Temperatuur

Champagne gedijt het best bij een constante temperatuur tussen 10 en 15 graden Celsius. Variaties in temperatuur kunnen de kurk laten uitdrogen en de smaak van de wijn aantasten.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheidsgraad voor champagnebewaring ligt tussen 60% en 75%. Een te droge omgeving kan leiden tot kurkuitdroging, terwijl te veel vocht schimmelgroei kan bevorderen.

Licht

Champagne is gevoelig voor licht, vooral UV-stralen, die de smaak kunnen veranderen. Bewaar uw flessen op een donkere plaats, bij voorkeur in een kelder of wijnkast.

De rol van de kurk

De kurk speelt een cruciale rol bij het bewaren van champagne. Het beschermt de wijn tegen zuurstof en zorgt ervoor dat de bubbels behouden blijven. Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot de kurk:

Kurkvochtigheid

Zorg ervoor dat de kurk altijd vochtig is. Een droge kurk kan krimpen en lucht doorlaten, wat de champagne kan bederven. Bewaar de flessen horizontaal om de kurk in contact te houden met de wijn.

Kurksoorten

Hoogwaardige champagnes worden meestal afgesloten met natuurkurk, terwijl goedkopere varianten vaak synthetische kurken hebben. Natuurkurk heeft de voorkeur omdat het de wijn beter afdicht en laat rijpen.

De duur van de bewaring

Champagne is niet bedoeld om jarenlang te worden bewaard zoals sommige rode wijnen. De meeste champagne is het lekkerst wanneer deze jong wordt gedronken, binnen 3-5 jaar na aankoop. Er zijn echter uitzonderingen, zoals vintage champagne, die potentieel veel langer kunnen worden bewaard. Controleer altijd het etiket voor de aanbevolen drinkperiode.

Bewaarplaatsen voor Champagne

Nu u weet welke omstandigheden ideaal zijn voor champagnebewaring, laten we eens kijken naar enkele geschikte bewaarplaatsen:

Wijnkelder

Een wijnkelder is de droom van elke wijnliefhebber. De constante temperatuur en luchtvochtigheid maken het tot een perfecte plek voor het bewaren van champagne.

Wijnkoelkast

Als u geen wijnkelder hebt, overweeg dan een wijnkoelkast. Deze apparaten zijn ontworpen om de juiste bewaaromstandigheden te creëren en zijn beschikbaar in verschillende maten en prijsklassen.

Donkere kast

Een andere optie is om een donkere kast te gebruiken. Zorg ervoor dat de temperatuur en luchtvochtigheid worden gecontroleerd en pas deze indien nodig aan.

Het belang van stilte en rust

Champagne houdt van rust en stilte. Trillingen en beweging kunnen de natuurlijke sedimentatie verstoren en de wijn troebel maken. Bewaar je champagneflessen daarom op een plek waar ze niet worden gestoord.

Het openen en genieten van bewaarde Champagne

Het moment is aangebroken om u zorgvuldig bewaarde champagne te openen en ervan te genieten. Hier zijn enkele tips:

Serveertemperatuur

Haal de fles minstens 30 minuten voor het serveren uit de bewaarplaats en laat hem opwarmen tot de ideale serveertemperatuur van 8-10 graden Celsius.

Openen van de fles

Gebruik een champagnekurkentrekker om de fles voorzichtig te openen. Houd de kurk stevig vast terwijl u langzaam draait om een gecontroleerde ontkurking te garanderen.

Genieten

Schud de fles niet voordat u hem opent. Laat de champagne in het glas stromen en geniet van de sprankelende bubbels en de heerlijke aroma's.

Conclusie

Het bewaren van champagne vereist aandacht voor detail en de juiste omstandigheden. Door de temperatuur, luchtvochtigheid, en licht te beheersen, kun u ervoor zorgen dat elke fles champagne die je opent een waar feest is. Vergeet niet dat champagne het beste is wanneer deze jong wordt gedronken, dus houd de drinkdatum in de gaten en geniet van deze sprankelende traktatie op het juiste moment.

 

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) over champagne, maar weet u niet goed welke champagne u moet kiezen? Het team van BergoVino biedt u graag een persoonlijk wijnadvies aan. Bij iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn in ons assortiment. Ook online helpen wij graag bij het bepalen van uw keuze door middel van uw eigen smaakprofiel.

Uw online champagne adviseur | BergoVino

De lekkerste wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25